Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 34/2023. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

a rászorult személyek támogatásáról szóló 10/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 01. 01- 2024. 01. 01

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 34/2023. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

a rászorult személyek támogatásáról szóló 10/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.01.01.

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ában, 45. §-ában, 48. § (4) bekezdésében és 132. § (4) bekezdése g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 11a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §1

2. § (1) A Rendelet 5. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A lakásfenntartáshoz, a tartósan beteg hozzátartozó ápolásához, a gyógyszerkiadáshoz, továbbá a köznevelési intézményt látogató gyermek étkeztetéséhez az Önkormányzat rendszeres újbudai támogatást állapít meg a 6-12. §-ban szabályozott feltételekkel egy év időtartamra. ”

(2)2

(3) A Rendelet 5. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Havi rendszerességgel folyósított rendszeres újbudai támogatás - az ápolási pótlék kivételével - annak a kérelmezőnek állapítható meg, akinek a családjához vagy háztartásához tartozó személyek közül senki nem rendelkezik olyan hasznosítható ingatlannal, járművel, vagyoni értékű joggal, továbbá pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt - jövedelemként figyelembe nem vett - összeggel, amelynek együttes forgalmi értéke a szociális vetítési alap kettőszázszorosát meghaladja, mely alól kivétel az az ingatlan, amelyben az érintett személy életvitelszerűen lakik, az a vagyoni értékű jog, amely az általa lakott ingatlanon áll fenn, továbbá a mozgáskorlátozottságra tekintettel fenntartott gépjármű.”

„(6) Amennyiben a közüzemi szolgáltató jelzése alapján a támogatás felhasználása a jogosultság lejártát követő hatodik hónap utolsó napjáig nem történik meg, a szolgáltató által a fel nem használt támogatási összeg az Önkormányzat részére kerül visszautalásra.”

4. § A Rendelet 7. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az újbudai gondozási támogatás havonkénti összege a Szoctv. 44. § (1) bekezdése szerinti ápolási díj központi költségvetési törvényben meghatározott alapösszegének

a) kilencven százaléka, ha a gondozási szükséglet a napi négy órát meghaladja,

b) negyvenöt százaléka más esetben azzal, hogy a támogatás teljes összegben folyósítandó, szolgálati időre nem jogosít.”

5. § A Rendelet a következő 7/A. §-sal egészül ki:

„7/A. § (1) Az újbudai ápolási pótlék a Szoctv. 41. § szerinti ápolási díjra, a Szoctv. 43. § szerinti kiemelt ápolási díjra, a Szoctv. 43/A. § szerinti emelt összegű ápolási díjra (a továbbiakban együtt: ápolási díj) és az újbudai gondozási támogatásra jogosult személy részére állapítható meg.

(2) Az ápolási pótlék összege

a) a 7. § (3) bekezdés b) pontja alapján megállapított újbudai gondozási támogatás esetén havi hétezerötszáz forint,

b) egyéb esetben havi tizenötezer forint.

(3) Az ápolási díjra való jogosultság tényét a Polgármesteri Hivatal megkeresésére a jogosultságot megállapító szerv igazolja.

(4) Az újbudai gondozási támogatásra jogosult személyek esetén a támogatás megállapítására hivatalból kerül sor.

(5) Az újbudai gondozási támogatásra jogosult személy esetén az ápolási pótlék a támogatásra való jogosultság időtartamára állapítható meg.”

6. § A Rendelet 11. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Újbudai időskorúak támogatására jogosult a XI. kerületi lakóhelyén a kérelem benyújtásakor legalább tizenkét hónapja életvitelszerűen lakó, hetvenötödik életévét betöltött kérelmező. Abban az esetben, amikor a kérelmező a XI. kerületben lakóhellyel rendelkezik, de nem a lakóhelyén, hanem egy szintén XI. kerületi tartózkodási címén lakik, a bejelentett tartózkodási hely is megalapozza az időskorúak támogatására való jogosultságot. A támogatás összege tizenötezer forint, melynek folyósítására március hónapban kerül sor azzal, hogy a 2023. évre tekintettel járó támogatást február végéig kell folyósítani.”

7. § A Rendelet 13. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A rendkívüli újbudai támogatás összege, ha a kérelmező családjában az egy személyre jutó jövedelem a minimálbér huszonöt százalékát

a) nem haladja meg, tizenötezer forint, gyermeket nevelő család esetében gyermekenként további ötezer forint,

b) meghaladja, tízezer forint, gyermeket nevelő család esetében gyermekenként további háromezer forint.”

8. § A Rendelet a következő 13/E. §-sal egészül ki:

„13/E. § (1) Az újbudai egészségügyi támogatás gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények, gyógykezelések, diagnosztikai és laboratóriumi vizsgálatok árához, speciális diétára szoruló kérelmezőnek egészségi állapotához igazodó étkezés biztosításához, különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerek megvásárlásához, rehabilitációs segédeszközök megvásárlásához vagy bérléséhez, továbbá betegszállító szolgáltatás (a továbbiakban együtt: gyógyító ellátás) igénybevételéhez nyújtott támogatás.

(2) A támogatásra az a kérelmező jogosult, aki XI. kerületi lakcímén életvitelszerűen él és családjában az egy személyre jutó jövedelem nem haladja meg a minimálbér ötvenöt százalékát, fokozottan rászoruló kérelmező esetén a minimálbér nyolcvan százalékát.

(3) A gyógyító ellátás szükségességét a háziorvos vagy szakorvos igazolja.

(4) A gyógyító ellátás árát három hónapnál nem régebbi számlával vagy árajánlattal kell igazolni.

(5) A támogatás összege a számlán vagy az árajánlaton igazolt összeg, de legfeljebb harmincezer forint. A támogatás egy személy részére egy naptári éven belül legfeljebb két alkalommal állapítható meg.”

9. § A Rendelet 14. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az újbudai temetési támogatás mértéke, ha a kérelmező családjában az egy személyre jutó jövedelem

a) nem haladja meg a minimálbér húsz százalékát, a benyújtott számlák összege, de legfeljebb a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének ötven százaléka,

b) a minimálbér húsz és negyven százaléka közé esik, a benyújtott számlák összege, de legfeljebb a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének negyven százaléka,

c) a b) pontban foglaltaknál magasabb, a benyújtott számlák összege, de legfeljebb a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének harminc százaléka.”

10. § A Rendelet a következő 15/A. §-sal egészül ki:

„15/A. § (1) Az újbudai húsvéti támogatásra az a kérelmező jogosult, aki a XI. kerületi lakcímén életvitelszerűen él, és családjában az egy személyre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a minimálbér ötvenöt százalékát, fokozottan rászoruló kérelmező esetén a minimálbér nyolcvan százalékát.

(2) A támogatás összege tízezer forint, mely pénzbeli vagy természetbeni ellátás - élelmiszer vásárlásra felhasználható utalvány - formájában kerül megállapításra.

(3) A támogatás a költségvetésben meghatározott keretösszeg erejéig nyújtható.

(4) A kérelem tárgyév január 15. napja és február 28. napja között nyújtható be.”

11. § A Rendelet 18/B. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az újbudai rendszeres élelmiszertámogatást az Önkormányzat havonta harmincezer forint összegű tartós élelmiszercsomag formájában biztosítja.”

12. § Hatályát veszti a Rendelet

b)3

13. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2024. január 1-jén lép hatályba.

(2) Az 1. §, a 2. § (2) bekezdése és a 12. § b) pontja 2024. február 1-jén lép hatályba.

1

Az 1. § a 13. § (2) bekezdés alapján 2024. február 1-jén lép hatályba.

2

A 2. § (2) bekezdése a 13. § (2) bekezdés alapján 2024. február 1-jén lép hatályba.

3

A 12. § b) pontja a 13. § (2) bekezdés alapján 2024. február 1-jén lép hatályba.