Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 34/2023. (X. 16.) önkormányzati rendelete

az anyakönyvvezetői közreműködésről

Hatályos: 2023. 11. 16- 2024. 02. 25

Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 34/2023. (X. 16.) önkormányzati rendelete

az anyakönyvvezetői közreműködésről

2023.11.16.

Aba Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában biztosított feladatkörében eljárva, valamint az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya Aba Város közigazgatási területén megkötendő házasságokra, házasság megerősítésére, valamint névadóra terjed ki.

2. A hivatali helyiségben és hivatali munkaidőben történő házasságkötés, házasság megerősítése, névadó

2. § A hivatali helyiségben és hivatali munkaidőben történő házasságkötés létesítése, házasság megerősítése, névadó ingyenes.

3. A hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés, házasság megerősítése, névadó

3. § (1) Hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés, házasság megerősítése, névadó díjköteles, és kérelemre indul.

(2) A házasság megkötésének törvényben előírt módját, méltó körülményeit akkor is biztosítani kell, ha hivatali helyiségen kívül történik.

(3) Hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés, házasság megerősítése, névadó engedélyezésére irányuló kérelemről a jegyző - az anyakönyvvezetővel történő egyeztetést követően - a szándék bejelentésétől számított 8 napon belül dönt. A hivatali helyiségen kívüli helyszínen a házasságkötés, házasság megerősítés, valamint névadó akkor engedélyezhető, ha az anyakönyvi esemény méltósága, a személyes adatok védelme biztosított.

(4) A kérelmet írásban, a házasságkötési, házasság megerősítési, valamint névadó szándék bejelentésével egyidejűleg kell benyújtani. A díj befizetését a kérelem egyidejű benyújtásával kell igazolni. A kérelem elutasítása esetén a díjat a kérelmező részére 8 napon belül vissza kell téríteni.

(5) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötésért, házasság megerősítésért, névadóért fizetendő díjat és az anyakönyvvezető díjazását e rendelet 1. melléklet állapítja meg.

4. A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés, házasság megerősítése, névadó

4. § (1) Hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés, házasság megerősítése, névadó engedélyezésére irányuló kérelemről a jegyző - az anyakönyvvezetővel történő egyeztetést követően - a szándék bejelentésétől számított 8 napon belül dönt.

(2) A kérelmet írásban, a házasságkötési, házasság megerősítési, valamint a névadó szándék bejelentésével egyidejűleg kell benyújtani. A díj befizetését a kérelem egyidejű benyújtásával kell igazolni. A kérelem elutasítása esetén a díjat a kérelmező részére 8 napon belül vissza kell téríteni.

(3) Hivatali munkaidőn túli házasságkötést, házasság megerősítését, valamint a névadót pénteken 14 és 19 óra között, szombaton 10 és 19 óra között lehet lebonyolítani.

(4) Vasárnap és ünnepnapokon történő házasságkötés, házasság megerősítés, névadó nem engedélyezhető.

(5) A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésért, házasság megerősítésért, névadóért fizetendő díjat és az anyakönyvvezető díjazását e rendelet 2. melléklete állapítja meg.

5. Mentesség

5. § (1) Az 1. mellékletben meghatározott díjak megfizetése alól mentességet élvez,- ha az egyik fél a házasság kötési szándék bejelentését megelőzően legalább egy éve abai lakóhellyel rendelkezik.

(2) Az 1. mellékletben meghatározott díjak megfizetése alól mentességet élvez,- ha a felek a házasság megerősítési szándék , valamint a névadó bejelentését megelőzően legalább egy éve abai lakóhellyel rendelkeznek.

(3) Valamelyik házasulandó fél közeli halállal fenyegető egészségi állapota miatt, a jegyző előzetes engedélye alapján adható mentesség.

6. Anyakönyvvezető díjazása

6. § A hivatali helyiségen kívüli, valamint a munkaidőn kívül történő házasságkötés, házasság megerősítés, névadó lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő egésze vagy része, illetve házasságkötésenként, házasság megerősítésenként, névadóként díjazás illeti meg. A díj mértékét a rendelet 2. melléklete állapítja meg.

7. Értelmező rendelkezések

7. § Jelen rendelet alkalmazásában:

a) hivatali helyiségnek minősül: Aba Város Önkormányzatának Díszterme (8127 Aba, Rákóczi utca 12.), továbbá, ha ez a helyiség az önkormányzat részéről felmerülő okból nem vehető igénybe, a jegyző által kijelölt helyiség.

b) hivatali munkaidőben történő házasságkötés, házasság megerősítés, névadó az, amely hétfőtől csütörtökig 7.30-16.00 óra között, pénteken 7.30 -13.30 óra közötti időszakban kezdődik és fejeződik be.

8. Záró rendelkezések

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 31. napon lép hatályba.

9. § Hatályát veszti az egyes anyakönyvi események létesítésének engedélyezéséről és a szolgáltatási díjának mértékéről szóló 15/2022. (VII. 15.) önkormányzati rendelet.