Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testületének 36/2023. (XII. 11.) önkormányzati rendelete

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata által adományozható elismerésekről szóló 17/2021. (IV. 7.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 12. 12- 2023. 12. 12

Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testületének 36/2023. (XII. 11.) önkormányzati rendelete

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata által adományozható elismerésekről szóló 17/2021. (IV. 7.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.12.12.

Budapest Főváros III. Kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli ek:

1. § (1) Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata által adományozható elismerésekről szóló 17/2021. (IV. 7.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) 2. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az Önkormányzat által adományozható elismerő oklevél:

a) „A III. Kerületi Köznevelésért Elismerő Oklevél”

b) „Kerületi Jubileumi Díszoklevél”.”

(2) Az Ör. 2. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A 2. § (3) bekezdés b) pontja szerinti elismerés kivételével önmaga részére történő elismerés adományozására nem tehető javaslat.”

2. § Az Ör. 3. § (3)-(5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A 2. § (3) bekezdés b) pontja szerinti elismerés kivételével az elismerés adományozására vonatkozó javaslatot a (2) bekezdésben meghatározott határidőig a polgármesternek címezve kell benyújtani a Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott, az elismerésekhez kapcsolódó feladatok ellátásáért felelős szervezeti egységéhez.

(4) A 2. § (3) bekezdés b) pontja szerinti elismerés kivételével az elismerés adományozásáról a polgármester javaslata alapján a Képviselő-testület dönt.

(5) A 2. § (3) bekezdés b) pontja szerinti elismerés kivételével a Képviselő-testület az elismerés adományozásáról

a) a 2. § (2) bekezdés b) pontja szerinti elismerés esetén a tárgyévet megelőző év december 20-áig,

b) a 2. § (1) bekezdése, a 2. § (2) bekezdés a), c)-h) és k) pontja, valamint a 2. § (3) bekezdése szerinti elismerés esetében a tárgyév március 31-éig,

c) a 2. § (2) bekezdés i)-j) pontja szerinti elismerés esetén a tárgyév június 30-áig dönt.”

3. § Az Ör. 5. § (2) bekezdés i) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az elismerés átadására a következő alkalmakkor kerül sor:)

„i) a „III. Kerületi Köznevelésért Elismerő Oklevél” és a „Kerületi Jubileumi Díszoklevél” a Pedagógus Nap (június első vasárnapja);”

(alkalmából.)

„11/A. „Kerületi Jubileumi Díszoklevél”

18/A. § (1) „A Kerületi Jubileumi Díszoklevél” a kerület életében meghatározó, a nevelés-oktatás területén a kerület fejlődésének elősegítésében kifejtett példamutató, közmegbecsülésre méltó életpálya és szakmai munka elismerésére adományozható annak a kerületben lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, legalább 30 éven keresztül oklevelében szereplő képesítésének megfelelő szakmai munkát folytató óvodapedagógusnak, tanítónak és tanárnak (a továbbiakban együtt: pedagógus), aki felsőfokú pedagógus diplomáját vagy azzal egyenértékű szakképesítését (a továbbiakban együtt: diploma) 40, 45, 50, 60, 65, 70 vagy 75 évvel ezelőtt szerezte és ezt kérelmezte.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott feltételek megléte esetén adományozható:

a) bronz jubileumi fokozat annak, aki diplomáját 40 éve,

b) ezüst jubileumi fokozat annak, aki diplomáját 45 éve,

c) arany jubileumi fokozat annak, aki diplomáját 50 éve,

d) gyémánt jubileumi fokozat annak, aki diplomáját 60 éve,

e) vas jubileumi fokozat annak, aki diplomáját 65 éve,

f) rubin jubileumi fokozat annak, aki diplomáját 70 éve,

g) platina jubileumi fokozat annak, aki diplomáját 75 éve szerezte.

(3) A kerületi díszoklevél adományozására vonatkozó kérelmet a 3. § (2) bekezdésében meghatározott határidőig kell benyújtani a Polgármesteri Hivatalhoz.

(4) A kerületi díszoklevél adományozása iránti kérelemhez csatolandó dokumentumok:

a) az eredeti diploma egyszerű másolata,

b) a kérelmező rövid szakmai önéletrajza,

c) bronz, ezüst és arany fokozatú oklevél vagy magasabb fokozat első alkalommal történő igénylése esetén, a pedagógus pályán eltöltött legalább 30 év hitelt érdemlő igazolása,

d) a bronz és az ezüst fokozat kivételével a diplomát kibocsátó felsőoktatási intézmény vagy annak jogutódja (továbbiakban együtt: felsőoktatási intézmény) által rendszeresített, kitöltött kérelem a felsőoktatási intézmény által kiállított díszoklevél (a továbbiakban: felsőoktatási díszoklevél) igényléséhez,

e) amennyiben az igénylő már rendelkezik a felsőoktatási díszoklevél valamely fokozatával, annak egyszerű másolata,

f) lakcím hitelt érdemlő igazolása.

(5) A Polgármesteri Hivatal a benyújtott dokumentumok ellenőrzését követően a kérelmezőt hiánypótlás teljesítésére hívhatja fel.

(6) Kizárólag határidőben benyújtott a (2) bekezdésben meghatározott jubileumi díszoklevél fokozathoz szükséges időt az adott évben elérő pedagógus kérelme fogadható be. A határidő jogvesztő.

(7) A kerületi díszoklevéllel a 3. § (7) bekezdés szerinti díszoklevél és a következő mértékű színes diploma juttatás elismerés jár:

a) bronz jubileumi fokozat esetén bruttó 40 000 Ft,

b) ezüst jubileumi fokozat esetén bruttó 45 000 Ft,

c) arany jubileumi fokozat esetén bruttó 50 000 Ft,

d) gyémánt jubileumi fokozat esetén bruttó 60 000 Ft,

e) vas jubileumi fokozat esetén bruttó 65 000 Ft,

f) rubin jubileumi fokozat esetén bruttó 70 000 Ft,

g) platina jubileumi fokozat esetén bruttó 75 000 Ft.

(8) A kerületi díszoklevél adományozásáról átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

(9) Amennyiben a jubiláló pedagógus a díjátadó ünnepségről az életkora, egészségi állapota, vagy egyéb ok miatt távol marad, lehetőség szerint biztosítani kell, hogy a távolmaradása esetén is méltó módon vehesse át a kerületi díszoklevelet és az azzal együtt járó anyagi elismerést.

18/B. § (1) A felsőoktatási díszoklevél Önkormányzaton keresztül történő igénylése esetén a 3. § (1)-(2) bekezdésének, az 5. § (2) bekezdés i) pontjának és a 18/A. § (3)-(6) bekezdésének rendelkezései az irányadók.

(2) Arany, gyémánt, vas, rubin és platina felsőoktatási díszoklevél iránti kérelmek felsőoktatási intézményhez történő továbbításáról a Polgármesteri Hivatal gondoskodik. (3) Amennyiben a díjátadó ünnepség időpontjáig a felsőoktatási díszoklevél az Önkormányzathoz nem érkezik meg, a jubiláló pedagógusnak a felsőoktatási díszoklevelet a Polgármesteri Hivatal postai úton küldi meg.”

5. § Az Ör. a következő 22. §-sal egészül ki: „22. § Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata által adományozható elismerésekről szóló 17/2021. (IV. 7.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 36/2023. (XII. 11.) önkormányzati rendelettel megállapított rendelkezéseket – a bronz és az ezüst jubileumi fokozat kivételével – a felsőoktatási díszoklevelet 2023-ban az Önkormányzaton keresztül igénylők esetében is alkalmazni kell.”

6. § Az Ör.

1. 3. § (2) bekezdésében az „elismerés” szövegrész helyébe az „elismerések”,

2. 4. § (1) bekezdés b) pontjában a „nyilatkozata” szövegrész helyébe az „a 2. § (3) bekezdés b) pontja szerinti elismerés kivételével nyilatkozata” szöveg lép.

7. § Hatályát veszti az Ör.

2. 20-21. §-a.

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

9. § A rendelet kihirdetése a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján való kifüggesztéssel történik.