Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 37/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendelete

a Terézváros lakosaiért kiemelten fontos munkát végzők lakhatásának támogatásáról

Hatályos: 2024. 02. 16

Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 37/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendelete

a Terézváros lakosaiért kiemelten fontos munkát végzők lakhatásának támogatásáról

2024.02.16.

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el1:

1. §2 (1) Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) annak érdekében, hogy a fenntartásában lévő bölcsődék, óvodák, szociális intézmények, a Belső-Pesti Tankerületi Központ fenntartásában lévő VI. kerületi székhelyű általános iskolák és a Tóth Aladár Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Budapesti Rendőr-főkapitányság VI. kerületi Rendőrkapitányság, a Terézvárosi Foglalkoztatást Elősegítő Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Közép-Pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség (a továbbiakban: Kirendeltség, a felsoroltak a továbbiakban együtt: intézmények) minőségi munkaerő-megtartó ereje és vonzereje növekedjen, új lakhatási támogatási formát hoz létre.

(2) Az önkormányzat a fenntartásában lévő bölcsődéknél, óvodáknál, szociális intézményeknél, a Belső-Pesti Tankerületi Központ fenntartásában lévő VI. kerületi székhelyű általános iskoláknál, a Tóth Aladár Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskolánál, a Budapesti Rendőr-főkapitányság VI. kerületi Rendőrkapitányságnál, a Terézvárosi Foglalkoztatást Elősegítő Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságnál, valamint a Kirendeltségnél foglalkoztatási jogviszonyban álló vagy foglalkoztatni kívánt személyt bérleti díj-támogatásban részesíti, amennyiben

a) munkaideje legalább heti 30 óra,

b) legkésőbb a bérleti díj-támogatásra való jogosultság megállapítását követő három hónapon belül az önkormányzat közigazgatási területén lévő lakást bérel,

c) legkésőbb a bérleti díj-támogatásra való jogosultság megállapítását követő három hónapon belül az önkormányzat közigazgatási területén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik,

d) legkésőbb a bérleti díj-támogatásra való jogosultság megállapítását követő három hónapon belül - az (1) bekezdésben meghatározott intézménynél - foglalkoztatási jogviszonyt létesít és

e) jogosultságát Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata Képviselőtestületének Humán Bizottsága (a továbbiakban: Humán Bizottság) megállapította.

(3) Támogatásban 5 fő, az önkormányzat fenntartásában lévő bölcsődéknél, 5 fő, az önkormányzat fenntartásában lévő óvodáknál, 5 fő, a Belső-Pesti Tankerületi Központ fenntartásában lévő VI. kerületi székhelyű általános iskoláknál, 1-1 fő, a kerületi szociális intézményeknél (a Terézvárosi Gondozó Szolgálat, a Terézvárosi Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona és a Terézvárosi Család- és Gyermekjóléti Központ) és a Tóth Aladár Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskolánál, továbbá 5 fő, a Budapesti Rendőr-főkapitányság VI. kerületi Rendőrkapitányságnál, 2 fő, a Terézvárosi Foglalkoztatást Elősegítő Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságnál és 2 fő, a Kirendeltségnél foglalkoztatási jogviszonyban álló vagy foglalkoztatni kívánt személy részesülhet.

2. § A bérleti díj-támogatás összege havi bruttó 150.000.-Ft, amely összeg személyi jövedelemadó-köteles.

3. §3 (1) A támogatásra való jogosultság időtartama három év, de a foglalkoztatási jogviszony időtartamát nem haladhatja meg. Három évnél rövidebb határozott idejű foglalkoztatási jogviszony esetén, amennyiben a jogviszony meghosszabbításra kerül, a jogosultsági időtartam legfeljebb a hároméves támogatási időszak leteltéig meghosszabbodik.

(2) A bérleti díj-támogatásra való jogosultság megszűnik, amennyiben a foglalkoztatási jogviszony a támogatási időszak alatt meghosszabbítás nélkül szűnik meg.

4. § (1)4 A jogosultság megállapítására javaslatot az intézmény vezetője - intézményvezetőre tett javaslat esetén a polgármester - tehet, több személy jelölése esetén sorrend felállítása mellett. A javaslattevő a javaslatot Budapest Főváros VI. kerület Terézvárosi Polgármesteri Hivatal Humánszolgáltatási Főosztálya részére megküldi.

(2) Javaslattételnél különösen az alábbi szempontokat szükséges figyelembe venni:

a) hiányszakmában való munkavégzés,

b) munkavégzéshez való hozzáállás,

c) az intézmény működéséért vállalt plusz feladatokhoz való hozzáállás,

d) a szakmai munka iránti elhivatottság,

e) a szakmai munka minősége,

f) hosszútávra való elköteleződés,

g) a fejlődésre való igény,

h) szakmai kitüntetésben részesülés (kerületi, minisztériumi, egyetemi),

i) tanulmányi szerződés az intézménnyel,

j) az intézmény és annak céljai iránti elkötelezettség,

k) innovatív, intézményfejlesztő tevékenységben való aktív részvétel (pályázatírás, új módszerek bevezetése),

l) a teljesítményértékelés során kimagasló eredmény elérése,

m) egyéb, az intézmény vezetője által alátámasztott szempont.

(3)5 A Budapesti Rendőr-főkapitányság VI. kerületi Rendőrkapitányság, továbbá a Kirendeltség esetében elsősorban olyan foglalkoztatási jogviszonnyal rendelkező személyek támogathatók, akik a terézvárosi lakosok közbiztonságának növelésére közvetlenül ható (pl. közterületi, tűzoltási) feladatokat látnak el.

(4)6 Az intézmény vezetője javaslatához - annak rövid írásbeli indokolása mellett - csatolja

a) az intézmény által foglalkoztatott, támogatni javasolt dolgozó

aa) foglalkoztatási jogviszonyának létrehozására irányuló iratot, valamint

ab) a dolgozó lakásbérleti szerződését vagy - amennyiben a dolgozó korábban nem az önkormányzat területén élt - a dolgozó nyilatkozatát, amelyben vállalja, hogy legkésőbb a bérleti díj-támogatásra való jogosultsága megállapítását követő három hónapon belül az önkormányzat közigazgatási területén lévő lakásra vonatkozó lakásbérleti szerződését és kerületi lakcíme adatait rögzítő igazolványát bemutatja,

b) az intézmény által foglalkoztatni kívánt, támogatni javasolt személy nyilatkozatát, amelyben vállalja, hogy legkésőbb a bérleti díj-támogatásra való jogosultsága megállapítását követő három hónapon belül a foglalkoztatási jogviszonyának létrehozására irányuló iratot, az önkormányzat közigazgatási területén lévő lakásra vonatkozó lakásbérleti szerződését és kerületi lakcíme adatait rögzítő igazolványát bemutatja.

5. § (1) A bérleti díj-támogatásra való jogosultságról - Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testületétől átruházott hatáskörben - a Humán Bizottság dönt.

(2) Amennyiben a Humán Bizottság döntésében eltér a javaslattevő által felállított sorrendtől, köteles azt megindokolni.

(3)7 Amennyiben az intézmények vezetői közül egy vagy több nem tud jelöltet javasolni, a létszámkeret kitöltése érdekében a Humán Bizottság dönthet más vezető által jelölt személyek bérleti díj-támogatásra való jogosultságának megállapításáról. Ebben az esetben a Humán Bizottság először az önkormányzati fenntartású intézmények vezetői által tett javaslatok közül, a sorrendet intézményenként követve dönt a jelöltekről. Az ettől való esetleges eltérést a Humán Bizottság az 5. § (2) bekezdése szerint indokolja.

(4)8 A Humán Bizottság döntését követően a bérleti díj-támogatásra jogosult személlyel az önkormányzat - az 1. § (2) bekezdésében meghatározott feltételek teljesítését követően - támogatási megállapodást köt.

(5) Amennyiben az intézmények vezetői által javasolt személyek összlétszáma létszámkereten felüli, a támogatásra jogosult foglalkoztatási jogviszonyának támogatási időszak alatti megszűnése miatt megüresedett támogatási helyek felöltésére a Humán Bizottság elsősorban az önkormányzati fenntartású intézmények vezetői által az első körben megtett javaslatok közül saját hatáskörben választ.

6. § (1)9 Amennyiben a támogatásra való jogosultság a foglalkoztatási jogviszony támogatási időszak alatti megszűnése miatt megszűnt vagy a létszámkeret a javaslatok alapján teljes mértékben nem tölthető fel, a humánügyekért felelős alpolgármester az intézmények vezetőit javaslattételre hívja fel.

(2) A bérleti díj-támogatásra való jogosultság megállapítására irányuló eljárásban az intézmény vezetője korábbi javaslatát fenntarthatja vagy - választása szerint - új személyeket jelölhet.

7. § Ez a rendelet 2023. október 1. napján lép hatályba.

8. § A Képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 39/2022. (X. 25.) önkormányzati rendelet 1. melléklet II.2. pont 34) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„34) Dönt a Terézváros lakosaiért kiemelten fontos munkát végzők lakhatásának támogatásáról. (37/2023. (IX. 28.) ör. 5. § (1) bekezdés)”

9. § Hatályát veszti a terézvárosi rendőrök, önkormányzati fenntartású bölcsődék, óvodák és szociális intézmények dolgozói kerületi lakásbérletének támogatásáról szóló 27/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet a 37/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendelethez10

1

módosította a 41/2023. (X. 27.) ör. , hatályos 2023. október 27. napjától

2

módosította a 7/2024. (II. 15.) ör. , hatályos 2024. február 16. napjától

3

módosította a 7/2024. (II. 15.) ör. , hatályos 2024. február 16. napjától

4

módosította a 7/2024. (II. 15.) ör. , hatályos 2024. február 16. napjától

5

módosította a 7/2024. (II. 15.) ör. , hatályos 2024. február 16. napjától

6

módosította a 7/2024. (II. 15.) ör. , hatályos 2024. február 16. napjától

7

módosította a 7/2024. (II. 15.) ör. , hatályos 2024. február 16. napjától

8

módosította a 7/2024. (II. 15.) ör. , hatályos 2024. február 16. napjától

9

módosította a 7/2024. (II. 15.) ör. , hatályos 2024. február 16. napjától

10

Az 1. melléklet a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.