Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének 39/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete

a települési támogatás keretében nyújtott ellátásokról szóló 21/2021. (X. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 11. 01- 2023. 11. 02

Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének 39/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete

a települési támogatás keretében nyújtott ellátásokról szóló 21/2021. (X. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.11.01.

Onga Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés d) és g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2022. (II. 1.) 6. mellékletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Onga Város Önkormányzata Képviselő-testülete Pénzügyi Bizottsága, valamint Szociális és Egészségügyi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A települési támogatás keretében nyújtott ellátásokról szóló 21/2021. (X.20.) önkormányzati rendelet 3. § a) pontja a következő ad) alponttal egészül ki:

(Az e rendeletben szabályozott önkormányzati szociális feladat- és hatáskörökben

a polgármester jár el az alábbi ügyekben:)

„ad) időskorúak egyszeri támogatása,”

2. § (1) A települési támogatás keretében nyújtott ellátásokról szóló 21/2021. (X.20.) önkormányzati rendelet 12. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az időskorúak részére egy meghatározott összegű egyszeri pénzbeli támogatás állapítható meg, amelynek célja a jogosultak biztonságának megerősítése, közérzete, egészségi állapotának javítása.”

(2) A települési támogatás keretében nyújtott ellátásokról szóló 21/2021. (X.20.) önkormányzati rendelet 12. §-a a következő (4)–(11) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Az (1) bekezdésben meghatározott támogatásra jogosult, aki

a) a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága (a továbbiakban: Nyugdíjfolyósító Igazgatóság) által igazoltan a szociális vetítési alap összegének tízszeresét meg nem haladó összegű havi nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesül,

b) a 65. életévét betöltötte,

c) Onga város közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik,

d) a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság nyilvántartásában szereplő folyósítási vagy levelezési címe is ongai.

(5) Az egyszeri pénzbeli támogatás hivatalból történő megállapításához a tárgyév november 1-jei állapotnak megfelelően a jogosultakra vonatkozó adatokat (jogosult neve, születési neve, születési ideje, anyja neve, folyósítási vagy levelezési címe, gondnokság alá helyezett jogosult esetén a törvényes képviselő adatai) a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól kell megkérni.

(6) A hivatalból megállapított támogatási összeg tárgyév november 1. és december 31. között kerül kifizetésre.

(7) Aki az (4) bekezdésben foglalt jogosultsági feltételeknek megfelel, de részére a támogatás nem kerül hivatalból megállapításra, jogosult a támogatásra, ha kérelmet nyújt be tárgyév december 15. napjáig. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(8) Az (5) bekezdés szerint jogosult részére a támogatás összegét a jogosultság megállapításától számított 15 napon belül kell kifizetni.

(9) A támogatásra jogosultak megállapításához szükséges adatokat a polgármester szerzi be a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól.

(10) A támogatás egy jogosultnak járó egyszeri összegét a Szociális és Egészségügyi Bizottság állapítja meg a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság adatközlésének megérkezését követően.

(11) A polgármester átruházott hatáskörben jár el a támogatás megállapítására irányuló eljárásban.”

3. § Hatályát veszti a települési támogatás keretében nyújtott ellátásokról szóló 21/2021. (X.20.) önkormányzati rendelet

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.