Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 39/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról szóló 48/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 01. 01- 2024. 01. 02

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 39/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról szóló 48/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.01.01.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (2) bekezdésében és 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában és a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4. § (2) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról szóló 48/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelet 3. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A rendelet alkalmazása során közszolgáltató alatt 2024. január 1. napjától 2025. december 31. napjáig a közgyűlés által kijelölt Észak-zalai Víz- és Csatornamű Zrt-t (8900 Zalaegerszeg, Balatoni u. 8.) kell érteni. A közszolgáltató rendelkezik a környezetbiztonságra, illetve a havária elhárítására vonatkozó – a felügyeletet ellátó hatóság által jóváhagyott – tervvel és köteles a végzendő begyűjtési tevékenységet a begyűjtés helye szerint illetékes vízügyi hatóságnak bejelenteni annak érdekében, hogy a vízügyi hatóság a tevékenységet nyilvántartásba vegye.”

2. § A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról szóló 48/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelet 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„4. § (1) A közgyűlés a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás ellátására közbeszerzési eljárás vagy – ha a közbeszerzésekről szóló törvény szerint nem szükséges – kijelölés alapján jogosultságot nyert vállalkozással írásban közszolgáltatási szerződést köt.

(2) A közszolgáltatásra vonatkozó szerződést legfeljebb 10 évre lehet megkötni.

(3) A közszolgáltatási szerződésnek – a külön jogszabályban előírtakon kívül - tartalmaznia kell:

1. a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésének módját, valamint elszállításának a bejelentéstől számított maximális határidejét;

2. a közszolgáltató által igénybe vehető háztartási szennyvizet befogadó létesítményeket és azok pontos címét;

3. a közszolgáltatónak a lakosság és az ingatlantulajdonosok irányában fennálló tájékoztatási kötelezettségét és teljesítésének módját.

(4) A közszolgáltatási szerződésben – a külön jogszabályokban előírtakon kívül- az önkormányzat kötelességeként kell meghatározni a települési igények kielégítésére alkalmas ártalmatlanításra szolgáló hely és létesítmény megállapítását.

(5) A közszolgáltatási szerződésben - a külön jogszabályokban előírtakon kívül – a közszolgáltató kötelességeként kell meghatározni havi elszámolások benyújtását az önkormányzat részére.

(6) A közszolgáltatási szerződés megszűnik a külön jogszabályokban meghatározott esetekben.

(7) A közgyűlés és a közszolgáltató a közszolgáltatási szerződést a vízgazdálkodásról szóló törvényben meghatározott esetekben mondhatja fel.

(8) A közszolgáltatási szerződést mindkét fél írásban mondhatja fel. A közszolgáltatási szerződés felmondási ideje 6 hónap. A felmondási idő alatt a szolgáltatást változatlan feltételekkel kell teljesíteni.

(9) A közszolgáltatási szerződés felmondása esetén a közgyűlésnek intézkednie kell, hogy a felmondási idő lejártát követően a közszolgáltatás biztosítva legyen.”

3. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról szóló 48/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelet 5. § (1)–(4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az ingatlantulajdonos a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás igénybevételéért közszolgáltatási díjat fizet. A közszolgáltatási díjat az ingatlantulajdonos számla ellenében átutalással köteles megfizetni. A számlát a közszolgáltató állítja ki.

(2) A közszolgáltatási díj meghatározása az ingatlanon keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyisége alapján, kéttényezős módon történik. A közszolgáltatás díja alapdíjból és ürítési díjból áll, amelyeknek díjtételeit a rendelet melléklete tartalmazza. A közszolgáltatási díj a közszolgáltatás ellátásához biztosított költségvetési támogatással (100 Ft/m3) csökkentett mértékben lett meghatározva.

(3) Az alkalmazható legmagasabb közszolgáltatási díjat a közgyűlés egyéves díjfizetési időszakra, általános forgalmi adó nélkül számított egységnyi díjtételek szerint határozza meg.

(4) A közszolgáltató minden év november 30. napjáig a következő évre vonatkozóan díjkalkuláció készítésével kezdeményezheti a közszolgáltatási díj felülvizsgálatát a közszolgáltatással kapcsolatos költségeinek költségelemzéssel alátámasztott változása mértékének függvényében. ”

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról szóló 48/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelet 5. §-a a következő (4a) bekezdéssel egészül ki:

„(4a) Ha az önkormányzat az ingatlantulajdonost terhelő közszolgáltatási díjfizetési kötelezettséget a külön jogszabályokban meghatározott rendelkezések alapján számított díjnál díjkedvezmény alkalmazásával alacsonyabb mértékben állapítja meg, akkor a különbséget a külön jogszabályokban foglaltak szerint díjkompenzáció formájában megtéríti, melyről a közszolgáltatási szerződésben rendelkezni kell.”

4. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról szóló 48/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelet 6. § (6)–(8) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(6) A Közszolgáltató köteles a közszolgáltatást a bejelentést követő 3 munkanapon belül teljesíteni, munkanapokon reggel 7 órától este 19 óráig. A megrendelés történhet írásban vagy telefonon. A közszolgáltatás elvégzését a Közszolgáltató köteles a megrendelő aláírásával igazoltatni. Az időpontváltozást a Közszolgáltató köteles a megrendelővel 24 órával korábban közölni.

(7) A közszolgáltató a közszolgáltatási tevékenységhez kapcsolódóan a megrendelő ingatlantulajdonos természetes személyazonosító adatait, valamint lakcímét kizárólag a közszolgáltatás végzéséhez és az önkormányzati ellenőrzéshez tartja nyilván és kezeli. A Közszolgáltató jogosult továbbá az ingatlantulajdonos fogyasztók vízfogyasztásának adatait, a közszolgáltatás igénybevételének mértékére, módjára, mennyiségére vonatkozó információkat, valamint a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállításával kapcsolatos közszolgáltatás ellenértékének megfizetésével, az ingatlantulajdonosok tartozásaival és azok behajtásával kapcsolatos egyéb adatokat is személyes adatként kezelni.

(8) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve, ha a szippantandó anyagról érzékszervi megállapítás alapján vagy egyéb módon feltételezhető, hogy a közüzemi csatornahálózatba nem engedhető, illetve amennyiben a munkaterület a szolgáltatás elvégzésére nem alkalmas és a szolgáltatás ellátása csak az ingatlanban történő károkozással valósítható meg. Amennyiben az érzékszervi ellenőrzés alapján olyan tartalmú szennyvíz, idegen anyag kerül elszállításra, ami a telep működésében, műtárgyaiban, szállító gépjárművében kárt okoz, a Közszolgáltató jogosult kártérítésre.”

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról szóló 48/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelet 6. §-a a következő (10) és (11) bekezdéssel egészül ki:

„(10) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezésével összefüggő nyilvántartást oly módon köteles kialakítani, hogy az átadási helyen elhelyezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyisége és származási helye aggálytalanul megállapítható legyen.

(11) A közszolgáltató tevékenységének ellátása során a közszolgáltatási szerződésben meghatározottak szerint jogosult közreműködőt igénybe venni, feltéve, hogy az a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos tevékenység egyes feladatainak ellátásához a jogszabályokban megkövetelt műszaki felszereltséggel, szakképzett szakemberállománnyal és a jogszabályokban meghatározott hatósági engedéllyel rendelkezik. A közreműködő tevékenységéért a közszolgáltató ugyanúgy felel, mint a saját tevékenységéért.”

5. § A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról szóló 48/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelet 8. §-a a következő (7) és (8) bekezdéssel egészül ki:

„(7) A közszolgáltató kizárólag a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállításával kapcsolatos közszolgáltatás kialakítása és fenntartása céljából, az ingatlantulajdonossal fennálló kötelező közszolgáltatás nyújtására irányuló jogviszony időtartama alatt, valamint e jogviszony megszűnését követően, a jogszabályokban előírt iratmegőrzési kötelezettség időtartama alatt kezelheti a közszolgáltatással érintett ingatlantulajdonos adatait.

(8) A közszolgáltató jogosult egyes, a közszolgáltatás ellátásához kapcsolódó részfeladatai tekintetében adatfeldolgozót megbízni, és a jogos igényeinek érvényesítése érdekében az ingatlantulajdonos adatait hatósági, bírósági eljárások lefolytatása céljából harmadik személynek átadni.”

6. § A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról szóló 48/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelet Melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

7. § Hatályát veszti a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról szóló 48/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelet 6. § (5) bekezdése.

8. § Ez a rendelet 2024. január 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 39/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelethez

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével, szállításával és ártalommentes elhelyezésével kapcsolatos közszolgáltatási díj mértéke 2024. január 01. napjától

1. Természetes személy ingatlantulajdonosok részére (rezsicsökkentett díj): 1.512 Ft/m3+Áfa
1.1. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz rendszeres gyűjtésének és elszállításának alapdíja: 665 Ft/m3+Áfa
1.2. A nem közművel összegyűjtött szennyvíz rendszeres gyűjtése és elszállítása ürítési díja: 847 Ft/m3+Áfa.
2. Nem természetes személy ingatlantulajdonosok részére (számított díj): 3.065 Ft/m3+Áfa
2.1. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz rendszeres gyűjtésének és elszállításának alapdíja: 665 Ft/m3+Áfa
2.2. A nem közművel összegyűjtött szennyvíz rendszeres gyűjtése és elszállítása ürítési díja: 2.400 Ft/m3+Áfa.”