Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete

A temetőről és a temetkezési tevékenységről

Hatályos: 2023. 04. 01

Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete

A temetőről és a temetkezési tevékenységről

2023.04.01.

Szakoly község Önkormányzata Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (2) bekezdésében és a 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (5) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed a Szakoly Község Önkormányzata közigazgatási területén lévő, Szakoly Község Önkormányzata (a továbbiakban: fenntartó) kizárólagos tulajdonában lévő, Szakoly 946 hrsz-ú köztemetőre (a továbbiakban: temető).

2. § (1) A temető fenntartásáról a fenntartó gondoskodik.

(2) A temető üzemeltetését, továbbá a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (1) bekezdés alapján a 8. § szerint meghatározott szolgáltatásokat a fenntartóval kötött kegyeleti közszolgáltatási szerződés alapján a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft., 4400 Nyíregyháza, Pazonyi tér 5. sz. (továbbiakban: üzemeltető) látja el a rendeletben, valamint a kegyeleti közszolgáltatási szerződésben foglalt feltételek szerint.

2. A temető, ravatalozó használatának és igénybevételének szabályai

3. § (1) A temető nyitvatartási ideje:

a) nyári időszámítás ideje alatt 06.00-20.00 óra,

b) téli időszámítás ideje alatt 07.00-17.00 óra.

(2) A nyitvatartási idő alatt a temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja. 12 éven aluli gyermek a temetőben csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat.

4. § A temetőben meggyújtott gyertyát – a zárt mécses kivételével- távozás előtt annak, aki meggyújtotta, el kell oltania.

5. § A temetőben biztosított vízvételi helyeken a vízvétel csak a temető használatához szükséges módon és mértékben megengedett.

6. § A temetési hely feletti rendelkezési joggal rendelkező jogosult

a) köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni,

b) az ültetett növényzetet ápolni,

c) a sírok közötti oldaltávolság feléig a területet gondozni,

d) a sírhely és a sírjel állagának megóvásáról gondoskodni, a biztonságos használatot veszélyeztető állapotot megszüntetni.

7. § (1) A temetőben hulladékot, koszorú- és virágmaradványt a kijelölt lerakóhelyen kell elhelyezni.

(2) A temetőbe csak a halottat szállító, a súlyos mozgássérült, mozgásképtelen személyt szállító, a megkülönböztetett jelzést használó, a temetőbe munkavégzés céljából behajtani szándékozó, valamint a temetési szertartást végző személyek szállítását végző jármű hajthat be. A polgármester szóbeli eseti engedélyével ettől el lehet térni.

3. Az üzemeltető által biztosított szolgáltatások

8. § (1) A (2) bekezdésben részletezett temetkezési szolgáltatások biztosításáról az üzemeltetőn keresztül az önkormányzat gondoskodik.

(2) Kötelező a temetőn belül az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezésének igénybevétele az alábbi szolgáltatások esetén, illetve ezen feladatokat csak az üzemeltető láthatja el:

a) az elhunyt hűtése,

b) az elhunyt ravatalozása,

c) az elhunytnak a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállítása,

d) a sírba helyezés,

e) sírásás, sírhelynyitás,

f) a visszahantolás,

g) az újratemetés,

h) az exhumálás,

i) az urnaelhelyezés.

(3) A temetési helyekért, továbbá a rendeletben meghatározott üzemeltető által biztosított szolgáltatásért fizetendő díjak mértékét a rendelet 1–2. melléklete tartalmazza.

4. Temetés

9. § (1) Temetni - hamvak kivételével - csak a temetőnek kijelölt és temetésre még használatban lévő területen szabad.

(2) Az elhaltakat a szállításnál, ravatalozásnál, eltemetésnél a legnagyobb gonddal és kegyeleti szabályok szigorú betartásával kell kezelni.

(3) A temető ravatalozó épületében a halottat a temetésig a hűtőkamrában kell elhelyezni. Az elhunyt ravatalozása és búcsúztatása csak a ravatalozóban történhet, kivéve ha a ravatalozás az illetékes hatóság engedélyével a temetőn kívül történik,valamint ha a holttest állapota – illetve az esetlegesen elrendelt vészhelyzet - miatt nem lehet a ravatalozóban elvégezni a búcsúztatást. A ravatalra helyezettek koporsói nyitva tarthatók.

(4) Ha a holttest oszlása előrehaladott, a család előzetes értesítése után a koporsót le kell zárni. Egyébként a végleges lezárás csak közvetlenül a temetés, illetőleg a gyászszertartás előtt az elhunyt azonosítása után történhet meg. Fertőző betegségben elhaltak holttestét légmentesen lezárt koporsókban kell ravatalozni, de kívánságra üvegbetétet lehet alkalmazni. A halottak érintését meg kell akadályozni.

(5) A ravatalozó helyiséget legalább 1 órával a temetés előtt, de minden esetben a ravatalozás megtörténte után ki kell nyitni és a gyászolók rendelkezésére bocsátani.

5. Hamvasztásos temetéssel kapcsolatos külön rendelkezések

10. § (1) Az elhamvasztott halottak hamvait tartalmazó urnákat

a) urnafülkében,

b) urnasírhelyben,

c) urnasírboltban,

d) rátemetéssel hozzátartozók sírjában,

e) sírboltban és

f) temetőn, temetkezési emlékhelyen kívül a Temetkezési törvényben és a hozzá kapcsolódó végrehajtási rendeletben foglaltak szerint lehet elhelyezni.

(2) A rendelkezési jog megszűnését követően, a temetőben, eltemetett hamvakat tartalmazó urna elvitele esetén, amennyiben az urna kiadását kérő személy nem azonos a hamvasztásos temetésről gondoskodóval, a kiadást kérő személynek - a Ptk. 8:1 § szerinti sorrendben - az elhalt közelebb álló hozzátartozójától írásbeli hozzájárulást kell beszereznie. Olyan értelmű nyilatkozatot kell tennie, miszerint az elhaltnak közelebbi hozzátartozója nincs, vagy a szükséges nyilatkozat nem szerezhető be.

(3) Az urna átvételét az átvevővel igazoltatni kell. Az urna kiadásáról a temető üzemeltetője köteles nyilvántartó könyvet vezetni. Ebben fel kell jegyezni:

a) az elhalt nevét,

b) az urna kiadásának időpontját,

c) az átvevő nevét, lakcímét,

d) a kiadás jogcímét.

Az üzemeltető 10 évig köteles megőrizni a (3) bekezdés szerint tett írásbeli nyilatkozatot.

(4) Az urna kiadásához szükséges személyi és tárgyi feltételeket az üzemeltetőknek kell biztosítani.

(5) Az urnát a kegyeleti feltételek megtartásával kell a jogosultnak átadni.

(6) A kiadást kérő kérelmére a temető üzemeltetője a kegyeleti szempontok figyelembevételével az urnát postán is elküldheti, vagy gépkocsijával a kiadást kérő személy által megjelölt helyre szállíthatja.

(7) A hamvakat tartalmazó urnát a jogszabályban előírt időn belül el kell temetni vagy, az eltemetésre köteles személynek a törvényben előírt feltételek alapján ki kell adni. Ha az eltemetésre kötelezett a hamvak elhelyezéséről nem gondosodik, a hamvak birtokosa kezdeményezi az önkormányzatnál az eltemettetésre kötelezett költségére az urna temetési helyre történő elhelyezését.

6. Sírhelyek, sírboltok, urnafülkék, urnasírhelyek, urnasírboltok használati ideje

11. § (1) A sírhely használati ideje 25 év. Amennyiben a terület nem kerül átrendezésre, a sírhely használati idejét - a sírhely újraváltása esetén - az elhalt hozzátartozójának kérelmére az üzemeltető újabb 25 évre meghosszabbíthatja.

(2) A sírbolt használati ideje 65 év vagy 100 év. A használati idő a sírbolthely megváltása napjával kezdődik.

(3) Az urnafülke használati ideje 10 év vagy 20 év.

(4) Az urnasírhely, urnasírbolt használati ideje: 25 év.

(5) A használati idő meghosszabbítása esetén az újraváltáskor érvényben lévő sírhely díjat kell megfizetni. A használati idő meghosszabbítására az elhaltnak az a hozzátartozója jogosult, aki a temetési hely használati idejét megváltotta. Ezek hiányában a Ptk. 8:1 § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott törvényes öröklési rend szerinti sorrendben jogosultak a használati idő meghosszabbítására a közeli hozzátartozók, akik erről írásban nyilatkoznak.

(6) A sírhely, sírbolthely, urnafülke és urnasírhely, urnasírbolt használati díját az önkormányzat állapítja meg.

(7) A temető parcelláiban lejárt, újra nem váltott sírhelyek az exhumálást követően újrahasznosíthatóak, értékesíthetőek. A felmerült többletköltségek a sírhelyek árában érvényesítendőek. A maradványok az eltemettető kívánságainak megfelelően a sírhelyben hagyhatóak, vagy közös sírboltba (csontkamrába) elhelyezhetők.

(8) A temetési hely felett rendelkezési joggal bíró személyt a temetési hellyel, a temetési helyek közötti területtel és a síron található síremlékkel kapcsolatban gondozási és rendben tartási kötelezettség terheli.

7. Díszsírhelyek

12. § (1) A díszsírhelyek a temetőnek erre a célra rendelt területén fenntartott sírhelyek, illetve amelyeket az önkormányzat a haza, a község érdekében végzett, kimagaslóan eredményes munkában, hosszan tartó közéleti tevékenységben, kiemelkedő érdemeket szerzett személyek részére adományoz. A díszsírhelyek adományozása a képviselő-testület döntése alapján a polgármester feladata. A díszsírhely kijelölését a temettetővel történő egyeztetést követően a temető üzemeltetője végzi.

(2) Ingyenes díszsírhely az adományozottat illeti meg. Minden más esetben a mindenkor érvényes sírhely díjat kell megfizetni, valamint a rendeletben foglalt újraváltási szabályok az irányadóak.

(3) A díszsírhelyek megfelelő gondoztatása a hozzátartozók, annak hiányában az önkormányzat feladata.

8. Emlékművek, Emlékhelyek

13. § A temetőben emlékművek létesítésére a temető fenntartója ad engedélyt.

9. A temetők rendje

14. § (1) A temetőben lévő sírhelyek belső méretei:

a) egyszemélyes sírhely: 210 cm hosszú, 90 cm széles, 200 cm mély,

b) kétszemélyes sírhely: 210 cm hosszú, 190 cm széles, 200 cm mély.

(2) A sírkeret közötti távolság 60 centiméter. A parcellákon belül felszámolt és újraértékesítésre kerülő sírhelyek közti távolság ettől eltérő is lehet.

(3) Gyermeksírhely: 150 cm hosszú, 60 cm széles,160 cm mély. A sírkeret közötti távolság 60 centiméter.

(4) Urnasírhely mérete:

a) 2 személyes: 80 cm x 40 cm,

b) 4 személyes: 70 cm x 80 cm.

A sírkeret közötti távolság 30 centiméter.

(5) Urnasírbolt belső mérete:

a) 2 személyes: 30 cm x 55 cm x 35 cm

b) 4 személyes: 55 cm x 75 cm x 35 cm

c) Urnasírbolt külső mérete az alépítményhez felhasznált anyagtól függ, de általában

ca) 2 személyes: 40 cm x 65 cm x 35 cm

cb) 4 személyes: 65 cm x 85 cm x 35 cm

Az urnasírboltok alépítményei közötti távolság 30 cm.

(6) Az urnafülke befoglaló mérete minimum 30 cm x 30 cm x 45 cm.

a) Sírbolt alépítmény belső mérete:

aa) 2 személyes sírbolt alépítmény: 250 cm hosszú, 160 cm széles, 210 cm mély,

ab) 4 személyes sírbolt alépítmény: 250 cm hosszú, 250 cm széles, 210 cm mély,

ac) 12 személyes sírbolt alépítmény: 460 cm hosszú, 460 cm széles, 270 cm mély.

b) A sírbolt nyílása legalább 200 cm hosszú, 90 cm széles. Egyéb férőhelyű sírbolt alépítmények méreteit a helyi adottságok és a betemethetőség figyelembevételével a temető üzemeltetője helyszíni vizsgálat után határozza meg.

c) A sírkő általános mérete:

ca) 1 személyes: 100 cm x 210 cm,

cb) 2 személyes: 200 cm x 210 cm.

d) Az egységes megjelenés, vagy a síremlék felállításának konkrét helyéből adódó indokok miatt a síremlékek pontos méreteit – akár parcellánkét, vagy sírhelyenként eltérő módon is – a temető üzemeltetője határozza meg.

(7) A temetőt sírhelytáblákra (parcellákra), a táblákat sorokra kell osztani. A sírokat és a sorokat számozni kell.

(8) A temető bejáratánál a nyitvatartási időt jól látható helyen ki kell függeszteni. A temető kapujának bezárását jelezni kell.

(9) A temető rendjét az üzemeltető biztosítja. A látogatók és a rendelkezők által növényt ültetni csak a nyitott síremlék belsejébe, illetve zárt síremlék esetén a fedlapon elhelyezett virágtartóba szabad.

(10) Tilos növényt, cserjét és bármilyen facsemetét ültetni a sírok, sírhelyek, urnasírhelyek, urnasírboltok, sírboltok közé és köré.

(11) Köztemetőben gépjárművel a KRESZ szabályait betartva lehet közlekedni.

(12) A temetőbe kutyát, vagy más állatot bevinni nem szabad, kivételt képeznek a segítő, vakvezető és munkakutyák. A temető területén legeltetés tilos.

a) A temetőben talaj vagy gyep felásása - a sírokat kivéve –tilos.

b) A temetők területének tisztántartásáról az üzemeltető gondoskodik. Szemetet lerakni csak a kijelölt helyen szabad. A szemétlerakó helyen összegyűlt szemét folyamatos elszállítása az üzemeltető feladata. Szemét és hulladék szabálytalan elhelyezése az üzemeltető általi bejelentést von maga után.

(13) A temetőben gyertyák, mécsesek gyújtásakor ügyelni kell arra, hogy a gyertyák, mécsesek elalvásáig tűz ne keletkezzék.

(14) A temetőben tilos hangoskodni, továbbá bármely olyan magatartást tanúsítani, amely a kegyeleti érzést sérti, vagy sértheti, és a látogatókat megbotránkoztatja. Tilos továbbá a temető környékén olyan tevékenységet folytatni, amely a temető nyugalmát indokolatlanul zavarja.

(15) A temetési helyeket, az azokon lévő tárgyakat, síremlékeket, továbbá a temetőben lévő épületeket, ültetvényeket és egyéb tárgyakat, a temető fáit, bokrait és egyéb növényzetet rongálni, vagy beszennyezni, úgyszintén a sírok vagy sírboltok díszítésére szolgáló tárgyakat illetéktelenül eltávolítani tilos.

(16) 12 éven aluli gyermek a temetőben felügyelet nélkül nem tartózkodhat.

(17) A temető területén csak a temetési helyek díszítésére szolgáló tárgyakat, koszorút, sírlámpát, sírmécsest, virágot, virágcserepet, vázát szabad elhelyezni.

(18) A temető fenntartója engedélyével a fás növények a temetési helyektől olyan távolságra kerülhetnek ültetésre, hogy azok növekedése közben a temetési helyekben és a hozzájuk tartozó síremlékekben kár ne keletkezzen.

(19) Engedély nélkül, vagy szabályellenesen elhelyezett síremlékek, tárgyak eltávolítására a temető üzemeltetője felhívást ad ki, amennyiben az 15 nap alatt nem történik meg, azt a temető üzemeltetője az érdekeltek költségére elvégezheti.

(20) A temető korlátozott időben látogatható közterület, ezért a hozzátartozó köteles megőrizni értékeit, azok eltűnéséért, valamint a temetőlátogatók és a temetőben munkát végzők (kivéve az üzemeltető dolgozói) által okozott károkért a temető üzemeltetője nem felelős.

10. Sírok, sírboltok

15. § (1) A sírhantok, sírdombok magasságát a képviselő-testület a helyi építési szabályzatban állapítja meg, de sírhant, sírdomb kialakítását nem lehet kötelezővé tenni.

(2) Köztemetőben egyes felnőtt sírhelybe rendszerint csak egy nagy koporsó, gyermek sírba pedig csak maximum 140 cm-es gyermek koporsó temethető.

(3) Betemetett egyes felnőtt sírba külön engedély alapján - rátemetéssel - egy kis koporsó, sír mélyítése esetén pedig egy nagy és egy kis koporsó temethető. Betemetett egyes felnőtt sírba rátemetéssel legfeljebb két urna temethető kivéve, ha a betemetendő urna a sírban nyugvó elhunyt házastársának, gyermekének vagy szülőjének hamvait tartalmazza, de ebben az esetben is legfeljebb három urna temethető abban az esetben, ha a sírba korábban koporsós temetés történt.

(4) Egy, már betemetett gyermek sírba a sírhely mélyítése mellett még egy, további maximum 140 cm-es gyermek koporsó, valamint legfeljebb két urna temethető.

(5) A kettős sírhely két nagy koporsó elhelyezésére szolgál. Kettős sírhely egy-egy részébe ugyanolyan mértékben és módon történhet a rátemetés, mint az egyes felnőtt sírba a rátemetés jogszabályi előírásainak betartásával, (3) bekezdés alapján.

(6) Egy urnasírba, urnasírboltba, illetve urnafülkébe a férőhelynek megfelelő számú urna helyezhető el.

(7) Sírboltba csak a sírboltkönyvbe bejegyzett számú koporsót lehet elhelyezni. Koporsós helyenként két urna is elhelyezhető külön díj felszámítása nélkül.

11. Rátemetés

16. § (1) Rátemetés esetén a temetéskor érvényes sírhelyhasználati díj időarányos részét kell megfizetni. Rátemetés, vagy előre váltott üres sírba történő koporsós temetés esetén a teljes összefüggő sírra (pl. kettős sír) vonatkozó és a temetéskor érvényben lévő sírhelyhasználati díj olyan időarányos részét kell megfizetni, amellyel biztosítható a további 25 év használati idő.

(2) Urna temetése esetén a sírhelyhasználati díj olyan időarányos részét kell megfizetni, amellyel biztosítható a további 10 év vagy 25 év használati idő.

(3) Urnafülkében történő urnaelhelyezés esetén a használati idő időarányos részét 10 év figyelembevételével kell megállapítani kivéve, ha egyedi kérésre a temető üzemeltetője ezt 20 évben állapítja meg.

(4) Urnasírboltba, urnasírhelybe történő temetés esetén az urnasírboltra, urnasírhelyre vonatkozó és a temetéskor érvényben lévő sírhelyhasználati díj olyan időarányos részét kell megfizetni, amellyel biztosítható a további 25 év használati idő.

(5) Sírboltba a 65 év vagy 100 éves használati időn belül temetni csak az esetben lehet, ha azt a sírbolt műszaki állapota lehetővé teszi, állékonysága nem veszélyeztet életet vagy biztonságos használatot. Sírboltba történő temetés esetén, ha a használati idő nem biztosított, azt újabb 65 vagy 100 évre, de minimum 30 évre meg kell váltani. Ha temetés esetén a használati időből még 25 év porladási idő biztosított, úgy megváltási díjat nem kell fizetni. 25 év porladási időt el nem érő temetés esetén temetni csak az esetben lehet, ha a használati idő kiegészítése vagy meghosszabbítása 30, 65 vagy 100 évre megtörténik.

(6) Sírgödröt kifalazni, vagy alávájni nem szabad.

12. A síremlékek elhelyezésének rendje

17. § (1) A síremlék felállításához, átépítéséhez, felújításához, lebontásához, bármely részének módosításához a temetési hely felett rendelkező megbízása és a temető üzemeltetőjének engedélye szükséges.

(2) Síremlékek alapozásának méreteit, továbbá síremlék anyagát, szerkezetével kapcsolatos előírásokat a temető üzemeltetője ellenőrzi, a későbbi betemethetőség biztosításával.

(3) A síron felállított síremlékkel - a sír fennállása alatt - a temetési hely felett rendelkező jogosult rendelkezni. A rendelkező elhalálozása után a rendelkezésre jogosultak sorrendje a Ptk. 8:1 §-nak foglaltaknak megfelelően alakul.

(4) Sírboltot legalább kettő, de legfeljebb 12 koporsó számára lehet építeni. Sírbolthely megvásárlása esetén a sírbolt építtetője köteles a sírboltot a megvásárlástól számított 1 éven belül megépíteni. Ennek elmulasztása esetén a temető üzemeltetője köteles felszólítani a sírbolt építtetőjét. Ha az építtető a felszólítás ellenére sem építi fel a sírboltot, úgy a temető üzemeltetője jogosult a szerződést felmondani és az időarányos használati díj visszafizetése után a sírbolthelyet újra értékesíteni.

(5) A sírbolt birtokosának a sírbolt építtetőjét (örökösét), illetőleg azt a személyt (örökösét) kell tekinteni, aki a temető fenntartójától a sírboltot megvásárolta.

(6) Arra nézve, hogy a sírboltban kik temetkezhetnek (helyezhetők el), a sírbolt birtokosának a sírbolt vásárlásakor a sírboltkönyvbe bejegyzett rendelkezései az irányadóak.

(7) Ha a sírbolt birtokosa a (6) bekezdés szerint nem intézkedett, a sírboltba a birtokos házastársát (élettársát), egyenes ági (fel- és lemenő) rokonait, továbbá az utóbbiak házastársait lehet eltemetni. Az egyenes ági rokoni kapcsolatot, hitelt érdemlően igazolni kell.

(8) A sírboltot átruházni nem lehet.

(9) A sírbolt birtokosa a 25 éves porladási idő és a használati idő lejárta előtt, amennyiben a sírboltot kiüríti - a sírboltról a temető fenntartója javára lemondhat térítés ellenében is. A sírbolt ellenértékére a felek közötti megállapodás az irányadó. Az így megszerzett sírboltot értékesíteni lehet, a befolyt összeg kizárólag a temető fenntartására fordítható.

(10) Amennyiben az élet- és balesetveszélyes állagú síremlék vagy sírbolt helyreállítását a temető üzemeltetője felszólításának ellenére sem végzi el a hozzátartozó, úgy a sírboltot vagy síremléket ki kell üríteni és a holttest maradványokat, ha a halott hozzátartozója nem gondoskodik, közös sírba kell elhelyezni feltéve, hogy a 25 éves porladási idő már eltelt. Ha a 25 éves porladási idő még nem telt el, a temető üzemeltetője a más sírba való áttemetéséről gondoskodni köteles. A temető üzemelője a más sírba való áttemetéssel kapcsolatos költségeit azzal szemben érvényesítheti, aki a helyreállításról köteles lenne gondoskodni. Fellelhető örökös híján az áttemetés költsége a temető üzemeltetőjét terheli.

(11) A le nem járt élet- és balesetveszélyes sírboltok esetében, ahol a rendelkező elhunyt és az örökös nem lelhető fel, a sírboltba temetett elhunytak exhumálását és bérsírboltba történő áthelyezését követően a sírbolt hely értékesíthető. Az exhumált maradványokat a felszámolt sírbolt érvényességi idejéig a bérsírboltban kell megőrizni.

(12) Ha a sírjel, síremlék vagy sírbolt olyan állapotban van, hogy az a temetőlátogatók vagy a temetőben munkát végzők életét veszélyezteti, a közvetlen veszélyt a rendelkezni jogosult költségére – mely szükség esetén a temetési hely újraváltás díjában érvényesíthető – a temető üzemeltetője köteles megszüntetni.

(13) A temetőben a síremlék felállítására, egyéb munkák végzésére hétfőtől péntekig nyitvatartási időben kerülhet sor. A síremlék felállítása, felújítása csak a temetések idején kívüli időszakban történhet.

(14) A síremlék felállításakor, javításakor keletkezett hulladékot, törmeléket a kivitelező köteles a munka befejezésekor elszállítani.

13. Temetői munkák

18. § (1) A temetők területén az iparszerűen munkát végző vállalkozók a temetői infrastruktúra használatáért temető fenntartási hozzájárulási díjat kötelesek fizetni.

(2) Építőipari- és sírkővel, síremlékkel kapcsolatos tevékenységet, valamint a síremléken végzett munkálatokat a rendelkező hozzájárulása és az üzemeltető részére történő bejelentés nélkül a temetőben nem lehet végezni. A bejelentés nélkül munkát végző szolgáltatót, vállalkozót a temető területéről el kell távolíttatni.

(3) A temetkezési hely felett rendelkező által, bejelentés nélkül végezhető munkák:

a) egynyári vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása,

b) cserepes, vágott- és művirág, koszorú elhelyezése.

(4) A temetőben végzett munka ideje alatt a temetési helyek látogatását nem lehet akadályozni, valamint a temetési szertartás ideje alatt a munkavégzéssel keletkezett hang vagy egyéb hatás nem zavarhatja a szertartást.

(5) A sírokról a rendelkezésre jogosult által eltávolított fejfa, vagy fából készült sírkereszt, amennyiben muzeális értéket nem képvisel, a temető üzemeltetője által megsemmisítendő.

(6) Az olyan betelt egyes és kettes sírhelyeknél, ahol a betemetéstől számított 25 éves porladási idő eltelt - ismételt megváltás mellett - a rendelkező kérésére a maradványok egy koporsóba exhumálhatók és a sírba visszahelyezhetők, a fennmaradó üres férőhelyek az ismételt díj megfizetése mellett a rendelkező kérésére betemethetők.

14. Temető lezárása, kiürítése

19. § (1) Ha temető (sírtábla) lezárástól a 25 éves sírhelyhasználati, illetve a 10, vagy a 20 éves urnasírhely használati idő eltelt, a temető fenntartója (üzemeltetője) az újbóli temetések lehetővé tétele céljából a temetőt (sírtáblát) kiürítheti. A 25 éves sírhelyhasználati, illetve a 10 éves urnasírhely használati idejének eltelte után igény szerint újabb 25, illetve 10 évre azok meghosszabbíthatók. A lejárati idő közeledtére hirdetményben kell a hozzátartozók figyelmét felhívni, amelyet a temetőkapukon kell elhelyezni. A kiürítést azt megelőzően hirdetményben, továbbá három alkalommal legalább egy országos és egy megyei napilapban és a helyi hírközlésben (rádió, helyi TV) közhírré kell tenni úgy, hogy az első közzététel a kiürítés előtt legalább hat hónappal, a továbbiak pedig kéthavonként történjenek. A hirdetményt ezen kívül az önkormányzat hivatalos honlapján meg kell jelentetni, valamint a temetőkapun, a ravatalozón és az érintett temetőrésznél is ki kell függeszteni.

(2) A lezárt temetőkből a holttest maradványokat a használatban lévő temetőkbe át lehet helyezni.

15. Díjak

20. § (1) A temetési hely kijelölése a sorban temetés szabályai szerint történik, melynek megváltásáért, újraváltásáért díjat kell fizetni.

(2) A temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők temetőfenntartási hozzájárulást kötelesek fizetni.

(3) A temetkezési szolgáltatóknak a temetői létesítmények használatáért, valamint az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért díjat kell fizetni.

21. § A 20. §-ban meghatározott díjak mértékét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

22. § A temetőbe történő behajtásért nem kell díjat fizetni.

16. Záró rendelkezések

23. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

24. §1

1. melléklet a 4/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelethez

A temetőben alkalmazandó díjak

1. Temetési helyek megváltásának, újraváltásának díjai:

a) egyes sírhely: 12.700.- Ft

b) kettes sírhely: 20.320.- Ft

c) hármas családi sírhely: 27.940.- Ft

d) négyes családi sírhely: 35.560.- Ft

e) egyes gyermek sírhely: 6.350.- Ft

f) sírbolt koporsónként: 25.400.- Ft

g) kettő koporsóra: 50.800.- Ft

h) négy koporsóra: 101.600.- Ft

i) hat koporsóra: 152.400.- Ft

j) tizenkét koporsóra: 304.800.- Ft

k) egyes urnasírhely: 12.700.- Ft

l) kettes urnasírhely: 20.320.- Ft

m) urnasírbolt: 19.050.- Ft

n) urnafülke: 19.050.- Ft/10 év

2. Temetőfenntartási hozzájárulás díja: 2.032.- Ft/alkalom

3. Létesítmény igénybevételi díjak:

3.1. ravatalozó igénybevételi díja: 19.050.- Ft/temetés

3.2. halott hűtő igénybevételi díja: 2.667.- Ft/nap

A fenti árak 27%-os ÁFA-t tartalmaznak.

2. melléklet a 4/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelethez

A temetőben alkalmazandó díjak az üzemeltető által biztosított szolgáltatások esetében

1. Az elhunyt ravatalozásának díja:

1.1. koporsós temetés esetén: 24.000.- Ft/elhunyt

1.2. urnás temetés esetén: 16.000.- Ft/elhunyt

2. Az elhunytnak a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállításának díja:

Az elhunyt temetőben történő szállítása: 14.630.- Ft/alkalom

3. A sírba helyezés díja:

3.1. Felnőtt: 16.000.- Ft/sírhely

3.2. Gyerek: 9.000.- Ft/sírhely

4. Sírásás, sírhely nyitás díja:

4.1. Felnőtt: 24.000.- Ft/sírhely

4.2. Gyerek: 18.000 Ft/sírhely

5. A visszahantolás díja:

5.1. Felnőtt: 23.000.- Ft/sírhely

5.2. Gyerek: 17.000.- Ft/sírhely

6. Az újratemetés díja: az 1-5. pontokban foglalt díjak szerint.

7. Az exhumálás díja:

7.1. az eltemetéstől számított 15 éven belül felnőtt sírhely esetén: 61.000.- Ft/sírhely/elhunyt

7.2. az eltemetéstől számított 15 éven túl felnőtt sírhely esetén: 52.000.- Ft/sírhely/elhunyt

7.3. az eltemetéstől számított 15 éven belül gyermek sírhely esetén: 46.000.- Ft/sírhely/elhunyt

7.4. az eltemetéstől számított 15 éven túl gyermek sírhely esetén: 40.000.- Ft/sírhely/elhunyt

8. Az urnaelhelyezés díja:

8.1. urnasírboltba vagy fülkébe helyezéssel: 36.000.- Ft/urna

8.2. urnasírba vagy sírba helyezéssel: 40.000.- Ft/urna

8.3. urnasírba vagy sírba helyezéssel keszon elhelyezéssel: 45.000.- Ft/urna

A fenti árak 27%-os ÁFA-t tartalmaznak.
1

A 24. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.