Balatonakarattya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 22.) önkormányzati rendelete

a Helyi Építési Szabályzat megállapításáról szóló 6/2014. (XII.8.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 23- 2023. 02. 24

Balatonakarattya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 22.) önkormányzati rendelete

a Helyi Építési Szabályzat megállapításáról szóló 6/2014. (XII.8.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.02.23.

Balatonakarattya község Önkormányzata Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2022. (VII. 15.) Korm. rendelet 66. § (2) bekezdésben biztosított jogkörében eljáró Veszprém Vármegyei Kormányhivatal Állami Főépítész; Veszprém Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály; Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság; Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság; Országos Vízügyi Főigazgatóság; Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság; Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság; Veszprém Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály, Közegészségügyi és Járványügyi Osztály; Budapest Főváros Kormányhivatala, Országos Közúti és Hajózási Hatósági Főosztály; Innovációs és Technológiai Minisztérium Vasúti Hatósági Osztály; Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztály; Innovációs és Technológiai Minisztérium Léginavigációs és Repülőtéri Hatósági Főosztály; Veszprém Vármegyei Kormányhivatal Közlekedési és Műszaki Engedélyezési Főosztály Útügyi Osztály; Veszprém Vármegyei Kormányhivatal, Építésügyi és Örökségvédelmi Osztály, Veszprém Vármegyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály, Földhivatali Koordinációs Osztály; Veszprém Vármegyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály, Erdészeti Osztály; Honvédelmi Minisztérium Hatósági Főosztály; Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság; Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága; Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala; Balatonakarattya község Önkormányzata Képviselő-testületének a településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól szóló 11/2017. (VIII.16.) önkormányzati rendeletében meghatározott partnerek véleményének kikérésével valamint a partnerségi egyeztetés szabályainak megfelelően a következőket rendeli el:

1. § (1) A Balatonakarattya Község Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló Balatonakarattya Község Önkormányzatának Képviselő-testületének 6/2014 (XII.8..) önkormányzati rendelete 2. § (4) bekezdés l) pontja a következő lu)–lx) alponttal egészül ki:

(A HÉSZ mellékletei:

12. melléklet: SZT módosítások:)

„lu) SZT/1/2023 mód

lv) SZT/2/2023 mód

lw) SZT/3/2023 mód

lx) SZT/4/2023 mód”

(2) A Balatonakarattya Község Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló Balatonakarattya Község Önkormányzatának Képviselő-testületének 6/2014 (XII.8..) önkormányzati rendelete 2. §-a a következő (4a) és (4b) bekezdéssel egészül ki:

„(4a) A (4) bekezdés i) pont szerinti szabályozási terven az l) és m) pontokban felsorolt SZT módosítások érintett területein lévő szabályozások az érvényesek.

(4b) A (4) bekezdés i) pontjában szereplő SZT a (4) bekezdés l) és m) pontja szerinti SZT módosításokkal együtt érvényes.”

2. § A Balatonakarattya Község Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló Balatonakarattya Község Önkormányzatának Képviselő-testületének 6/2014 (XII.8..) önkormányzati rendelete 5. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Rendezettnek tekinthető egy telek, ha az OTÉK szerinti megközelíthetősége biztosított, valamint, ha a szabályozási tervben előírt telekjellemzőknek megfelel, illetve az 4. és 5. § szerint megtörtént a kialakítása. A magánút legkisebb kialakítható szabályozási szélessége 10,0 m lehet, kivéve ha a szabályozási terv másként szabályoz.”

3. § A Balatonakarattya Község Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló Balatonakarattya Község Önkormányzatának Képviselő-testületének 6/2014 (XII.8..) önkormányzati rendelete 6. §-a a következő (4) és (5) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Meglévő épületek esetében az épületbővítés az alábbiak szerint történhet:

a) építési helyen belül meglévő épület esetében, ahol a beépítettség meghaladja az előírt beépítési mértéket, az alapterület nem bővíthető, de amennyiben az övezetben előírt építménymagasság megengedi, a szintterület növelhető.

b) építési helyen túlnyúló épület bővítése csak az építési helyen történhet,

c) építési helyen kívül álló, attól teljesen független meglévő épület alapterülete nem bővíthető,

d) amennyiben a meglévő épület magassága meghaladja az övezetben előírt építménymagasság maximális értékét, az épület bővítése, átalakítása akkor lehetséges, amennyiben a bővítéssel az épület magassága csökkenthető illetve szabályosabbá tehető.

e) A már túlnyomó részben beépített telektömbben oldalhatáron álló beépítés esetén az építési hely egyik határvonala a kialakult beépítési módhoz igazodó telekhatár, mely esetben a két szomszédos épület oldalfala tűzfalas csatlakozással közös telekhatárra is kerülhet.

(5) Az övezetekben és építési övezetekben lakókocsi, lakókonténer, mobilház, vagy mobil jellegű építmény nem helyezhető el.”

4. § A Balatonakarattya Község Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló Balatonakarattya Község Önkormányzatának Képviselő-testületének 6/2014 (XII.8..) önkormányzati rendelete 19. §-a a következő (15) bekezdéssel egészül ki:

„(15) Az egyes homlokzatok magassága nem haladhatja meg az övezetben/építési övezetben előírt legnagyobb építménymagasság + 1,0 m-es mértéket.”

5. § (1) A Balatonakarattya Község Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló Balatonakarattya Község Önkormányzatának Képviselő-testületének 6/2014 (XII.8..) önkormányzati rendelete 25. §-a a következő (3a) bekezdéssel egészül ki:

„(3a) A kertvárosias lakóterület építési övezetiben elhelyezhető épület az alábbi fő rendeltetéseket tartalmazhatja:

a) lakó, legfeljebb 2 lakás,

b) kereskedelmi, szolgáltató,

c) hitéleti, nevelési, oktatási, egészségügyi, szociális,

d) legfeljebb 2 vendégszoba számú egyéb kereskedelmi szálláshely

e) kulturális,

f) sport.”

(2) A Balatonakarattya Község Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló Balatonakarattya Község Önkormányzatának Képviselő-testületének 6/2014 (XII.8..) önkormányzati rendelete 25. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Az övezet telkein a fő rendeltetés szerinti funkció kizárólag egy épületben nyerhet elhelyezést és az legfeljebb 2 rendeltetési egységet tartalmazhat..”

(3) A Balatonakarattya Község Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló Balatonakarattya Község Önkormányzatának Képviselő-testületének 6/2014 (XII.8..) önkormányzati rendelete 25. §-a a következő (6a) bekezdéssel egészül ki:

„(6a) A kialakítandó lakásokhoz 1 db személygépkocsi elhelyezését kell biztosítani.”

(4) A Balatonakarattya Község Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló Balatonakarattya Község Önkormányzatának Képviselő-testületének 6/2014 (XII.8..) önkormányzati rendelete 25. § (10) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(10) Ha az övezetben a teleknagyság legalább 50 %-kal meghaladja a legkisebb kialakítható telekterület nagyságát, abban az esetben az ezen felüli területrészre az övezetben előírt beépítettség 50 %-a engedélyezhető, de a kialakuló beépítés így sem haladhatja meg a kialakítható teleknagyság esetében engedélyezhető beépítettség kétszeresét.”

6. § (1) A Balatonakarattya Község Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló Balatonakarattya Község Önkormányzatának Képviselő-testületének 6/2014 (XII.8..) önkormányzati rendelete 28. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az övezet építési telkeinek kialakítása során alkalmazandó legkisebb telekméreteket, azok legnagyobb beépítettségét, továbbá az építhető építménymagasság mértékét - a beépítési mód függvényében -, valamint a legkisebb zöldfelület arányát a telek százalékában a következő táblázat szerint kell meghatározni:

(2) A Balatonakarattya Község Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló Balatonakarattya Község Önkormányzatának Képviselő-testületének 6/2014 (XII.8..) önkormányzati rendelete 28. §-a a következő (6a) bekezdéssel egészül ki:

„(6a) A 2934/9 hrsz-ú telken önálló parkoló is elhelyezhető a Veszprém Vármegyei Állami főépítész VE/05/258-2/2023. ügyiratszámú OTÉK eltérésre adott hozzájárulása alapján.”

(3) A Balatonakarattya Község Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló Balatonakarattya Község Önkormányzatának Képviselő-testületének 6/2014 (XII.8..) önkormányzati rendelete 28. §-a a következő (7a) bekezdéssel egészül ki:

„(7a) A kialakítandó lakásokhoz 1 db személygépkocsi elhelyezését kell biztosítani.”

7. § A Balatonakarattya Község Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló Balatonakarattya Község Önkormányzatának Képviselő-testületének 6/2014 (XII.8..) önkormányzati rendelete 30. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„30. § (1) Az övezet építési telkei csak teljes közművesítettség (kivéve a zárt rendszerű csapadékvíz elvezetést) esetén építhetők be.

(2) Az övezet építési telkeinek kialakítása során alkalmazandó legkisebb telekméreteket, azok legnagyobb beépítettségét, továbbá az építhető építménymagasság mértékét - a beépítési mód függvényében, - valamint a legkisebb zöldfelület arányát a telek százalékában a következő táblázat szerint kell meghatározni:

(3) A kereskedelmi szolgáltató övezet elnevezésű táblázatban:
a) az SZ betű szabadonállót jelent,
b) a K betű kialakultat jelent (a telkek tovább nem oszthatók, csak telekegyesítés lehetséges), és
c) a Gksz* jelű övezetben csak kereskedelmi, vendéglátó és szállásférőhely funkciók telepíthetők a meglévő benzinkút figyelembe vételével. Kereskedelmi tevékenység csak épületen belül folytatható. Az övezetben egy tömegben legfeljebb 500m2 alapterületű épület létesíthető.
d) az SZT jel a Szabályozási terven jelöltek szerinti kialakítást jelenti
(4) Az övezet építési telkein önálló üzemanyagtöltő állomás nem helyezhető el.
(5) A Gksz1 építési övezetben kizárólag kereskedelmi, vendéglátó funkciójú épület helyezhető el, melynek esetleges zajvédelmét szükség esetén biztosítani kell. Az övezetben lakások nem helyezhetők el.
(6) A Gksz* övezetben kivételesen elhelyezhető önálló lakóépület is.
(7) A gazdasági területen melléképítmény elhelyezhető.
(8) Az övezetben a fő rendeltetés szerinti funkció több épületben is elhelyezést nyerhet.
(9) Új ipari létesítmény elhelyezése esetén, ha a technológia igényli az üzembe helyezéssel egy időben a szennyvizek egyedi előtisztításáról is gondoskodni kell.”

8. § A Balatonakarattya Község Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló Balatonakarattya Község Önkormányzatának Képviselő-testületének 6/2014 (XII.8..) önkormányzati rendelete 34. §-a a következő (5a) bekezdéssel egészül ki:

„(5a) A 2929/1, 2931, 2932, 2933 hrsz-ú ingatlanokon kizárólag kereskedelmi szálláshely helyezhető el.”

9. § (1) A Balatonakarattya Község Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló Balatonakarattya Község Önkormányzatának Képviselő-testületének 6/2014 (XII.8..) önkormányzati rendelete 35. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A hétvégi házas övezet elnevezésű táblázatban:

a) K kialakult,

b) SZ szabadonállót jelent,

c) O oldalhatáronállót jelent,

d) * kialakult telekosztás esetén kivételesen a beépíthető minimális telekméret alatti területű telkek is beépíthetőek (360 m2-ig egyedi beépítési mód meghatározással). Kivéve: Koppány sor, Aligai út és Balaton közötti teleksáv. Ezeken a területeken a be nem épített ingatlan területe a beépíthető minimális telekmérettől kevesebb, mint 10 m2nagyságban tér el.

e) SZ** Keskeny telek esetében (kisebb, mint 10m) - (kialakult állapot) oldalhatáron állóként is beépíthető az épületek közötti legkisebb kötelező távolság betartásával egy idejűleg.

f) K kialakult telekosztás (tovább nem osztható), csak a telekegyesítés lehetséges, és

g) a táblázat Üh1; Üh3; Üh4; sorainak 5. mezejében a legnagyobb beépítettségi százalékot jelző számok között elhelyezkedő „/” jel után szereplő szám jelenti a legnagyobb beépíthetőséget, amennyiben a telek nem éri el a legkisebb kialakítható teleknagyságot, de meghaladja a legkisebb beépíthető teleknagyságot.

Az Üh1; Üh3; Üh4 építési övezeti jelek esetében a szabályozási terveken szereplő beépíthetőségi értékek a kialakítható legkisebb teleknagyságot elérő, illetve meghaladó nagyobb telkek esetén érvényesek.
h) „ ;” (pontosvessző) jellel elválasztott több érték szerepeltetése esetén a szabályozási tervlap övezeti pecsétjében szereplő érték tartandó be”

(2) A Balatonakarattya Község Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló Balatonakarattya Község Önkormányzatának Képviselő-testületének 6/2014 (XII.8..) önkormányzati rendelete 35. §-a a következő (3a) bekezdéssel egészül ki:

„(3a) A hétvégi házas övezetben az üdülőépületen kívül elhelyezhető :

a) lakóépület (a megengedett üdülőegységgel megegyező számú egységgel), ha a telek területe eléri az övezetben beépíthető min. nagyságot, s rendezett,

b) az üdülőnépesség ellátását szolgáló kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület,

c) szállásépület max. 20 fő befogadóképességig,

d) üdülőtábor (camping) max. 30 fő befogadóképességig (kivéve a 14. §-ban leírt területet), és

e) kisebb jelentőségű, a terület rendeltetésszerű használatát nem zavaró sportlétesítmény, a 3. melléklet 1. pontjában körülhatárolt terület kivételével.”

(3) A Balatonakarattya Község Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló Balatonakarattya Község Önkormányzatának Képviselő-testületének 6/2014 (XII.8..) önkormányzati rendelete 35. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Az övezet telkein a fő rendeltetés szerinti funkció 1400 m2 telekméret alatt kizárólag egy épületben; 1400 m2 telekméret és azt meghaladóan két épületben nyerhet elhelyezést.”

(4) A Balatonakarattya Község Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló Balatonakarattya Község Önkormányzatának Képviselő-testületének 6/2014 (XII.8..) önkormányzati rendelete 35. § (7) és (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(7) Az övezetben Balatonakarattya teljes területén egy egységes épület építhető, kivéve, ha a telek az övezetre előírt minimális beépíthető telekterület másfélszeresét eléri, illetve ezt meghaladja. Ilyen telken kétegységes épület is létesíthető.

(8) Ha az övezetben a teleknagyság legalább 50 %-kal meghaladja a legkisebb kialakítható telekterület nagyságát, abban az esetben az ezen felüli területrészre az övezetben előírt beépítettség 50 % -a engedélyezhető, de a kialakuló beépítés így sem haladhatja meg a kialakítható teleknagyság esetében létesíthető beépítettség kétszeresét.”

10. § (1) A Balatonakarattya Község Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló Balatonakarattya Község Önkormányzatának Képviselő-testületének 6/2014 (XII.8..) önkormányzati rendelete 59. § (2) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az övezetben a beépíthető földrészlet nagysága: 2000 m2. Kivéve:)

„c) Akarattya puszta (Mk-03), ahol a beépíthető teleknagyság 3000 m2

(2) A Balatonakarattya Község Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló Balatonakarattya Község Önkormányzatának Képviselő-testületének 6/2014 (XII.8..) önkormányzati rendelete 59. §-ban foglalt táblázat „Övezet jele” sora és „Mk-03” sora helyébe a következő rendelkezések lépnek:

Övezet
jele

Kötelező
művelés, v. növényzettel fedettség

kialakítható teleknagy- ság min.

beépíthető
teleknagy- ság max.

Beépítési %
max .

Legnagyobb
építmény- magasság

vonatkozó egyéb
övezetek megj.

Mk-03

80 % szőlő
v. gyümölcs

3000 m2

3000 m2

3 %

4 m

Akarattya puszta3

11. § A Balatonakarattya Község Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló Balatonakarattya Község Önkormányzatának Képviselő-testületének 6/2014 (XII.8..) önkormányzati rendelete 12. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

12. § Hatályát veszti a Balatonakarattya Község Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló Balatonakarattya Község Önkormányzatának Képviselő-testületének 6/2014 (XII.8..) önkormányzati rendelete

b) 19. § (13) bekezdése,

c) 20. § (2)–(5) bekezdése,

d) 25. § (3) bekezdés a) pontja,

e) 25. § (9) bekezdése,

f) 32. §-a,

g) 35. § (3) bekezdése,

h) 37. § (7) bekezdése,

i) 49. § (3) bekezdése,

j) 59. § (3) bekezdése,

k) 67. § (2) bekezdése,

13. § Ez a rendelet 2023. február 23-án lép hatályba.

1. melléklet a 4/2023. (II. 22.) önkormányzati rendelethez

12. melléklet