Kisláng Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete

a tanyagondnoki szolgálatról szóló 2/2022.(I.13.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 18- 2023. 02. 19

Kisláng Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete

a tanyagondnoki szolgálatról szóló 2/2022.(I.13.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.02.18.

Kisláng Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdése 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli el:

1. § A tanyagondnoki szolgálatról szóló 2/2022. (I. 13.) önkormányzati rendelet 1. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A rendelet Kisláng Község Béke utca, Táncsics utca, Szabadság utca, Ady Endre utca, József Attila utca által határolt, egyéb belterületi, illetve Víztározó külterületi lakott hely területére terjed ki (továbbiakban: Újtelep), mely terület lényegében Kisláng Községhez 1950-es és 1960-as években csatlakozott Újtelep települést foglalja magába.

(2) A rendelet személyi hatálya a személyes gondoskodást nyújtó alapellátások tekintetében kiterjed Kisláng Újtelepen állandó lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárokra, illetve a bevándoroltakra és letelepedettekre, hontalanokra illetve a magyar hatóság által menekültként vagy oltalmazottként elismert személyekre.”

2. § A tanyagondnoki szolgálatról szóló 2/2022. (I. 13.) önkormányzati rendelet 2. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A tanyagondnoki szolgálat az 1. § (2) és (3) bekezdés szerint meghatározott, Újtelepen a helyi szükségletek alapján

a) közvetlen, személyes alapszolgáltatásokat, ezen belül alap- és kiegészítő feladatokat,

b) az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatásokat,

c) egyéb feladatokat lát el.”

3. § A tanyagondnoki szolgálatról szóló 2/2022. (I. 13.) önkormányzati rendelet 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„5. § A szociális biztonság megteremtéséhez és a helyi közösségi életbe való bekapcsolódáshoz szükséges információk az Újtelep lakói számára történő eljuttatása körében a tanyagondnok feladata: a helyben vagy a legközelebbi település(ek)en elérhető szolgáltatások igénybevételének lehetőségeire vonatkozó információforrások, információk felkutatása, és ezekről a lakosság tájékoztatása, ezen belül az önkormányzati, rendőrségi, bűnmegelőzési, polgárőri információk megosztása.”

4. § A tanyagondnoki szolgálatról szóló 2/2022. (I. 13.) önkormányzati rendelet 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„7. § A gyermekszállítási feladatok körében a tanyagondnok gondoskodik a településen működő oktatási-, nevelési intézményekbe (óvodába, iskolába) óvodások, iskolások szállítása az Újtelepről, az útvonalba eső megállóhelyekről férőhely, illetve igény szerint. Továbbá a gyermekek iskolai rendezvényekre, versenyekre, a fiatalok sportversenyekre való szállításáról.”

5. § A tanyagondnoki szolgálatról szóló 2/2022. (I. 13.) önkormányzati rendelet 9. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A tanyagondnoki szolgálat az egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása feladat ellátása körében segítséget nyújt az Újtelep lakossága hivatalos ügyeinek intézésében, amely történhet a szolgáltatást igénylők adott hivatalokba, intézményekbe történő szállításával, illetve az ügyek tanyagondnok által történő elintézésével.

(2) A tanyagondnok köteles az Újtelep lakosságát érintő problémákat az önkormányzat felé továbbítani, valamint az önkormányzat intézkedéseit a lakossággal megismertetni, e körben a visszajelzéseket eljuttatni az érintettekhez. Feladatellátása során rendszeres kapcsolatban van a lakossággal, jelzéseiket, kérdéseiket meghallgatja.”

6. § A tanyagondnoki szolgálatról szóló 2/2022. (I. 13.) önkormányzati rendelet 12. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A tanyagondnok – amennyiben ez nem az alapellátási feladat ellátása, a személyes segítségnyújtás rovására történik – közreműködik azon önkormányzati feladatok megoldásában is, amelyeknek célja az Újtelep lakosságának minél magasabb színvonalon történő ellátása, tájékoztatása, de amely feladatokat nem személyesen és közvetlenül az egyes rászorulók, igénybe vevők számára végez.

(2) Az (1) bekezdés szerinti feladatok a település ellátásával, működésével összefüggő anyag-, és árubeszerzések az önkormányzat és intézményei számára, az önkormányzati, intézményi információk közvetítése az Újtelep lakossága részére (írásos anyagok, szórólapok terjesztése - a helyi hirdetőtáblákon való elhelyezés, illetve a szórólapok házhoz juttatása).”

7. § A tanyagondnoki szolgálatról szóló 2/2022. (I. 13.) önkormányzati rendelet 14. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A szolgáltatásról, az igénybe vételi lehetőségekről az Újtelep lakossága a helyben szokásos tájékoztatásnak megfelelően értesül. A szolgáltatás igénybe vétele önkéntes.

(2) Az Újtelepen életvitelszerűen tartózkodók, a szolgáltatás iránti igényeiket a tanyagondnoknál vagy az önkormányzat ügyfélszolgálatán személyesen vagy telefonon jelezhetik.”

8. § Ez a rendelet 2023. február 18-án lép hatályba.