Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 40/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat által adományozható elismerő címekről és kitüntetésekről

Hatályos: 2024. 06. 20 10:00

Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 40/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat által adományozható elismerő címekről és kitüntetésekről

2024.06.20.

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Az e rendeletben szereplő elismerő címek és kitüntetések költségvetési fedezetét Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) mindenkori éves költségvetési rendeletében a céltartalékok között külön soron kell megtervezni.

(2) Az elismerő címekkel és kitüntetésekkel járó pénzjuttatás az általános szabályok szerint adóköteles.

2. § E rendeletben szabályozott elismerő címek és kitüntetések tárgyiasult formájáról, annak megjelenéséről, arculatáról Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testületének Humán Bizottsága (a továbbiakban: Humán Bizottság) dönt.

3. § Érvénytelen az elismerő címre, kitüntetésre tett javaslat, amennyiben nem felel meg az e rendeletben foglalt formai előírásoknak vagy az e rendeletben előírt mellékleteket nem tartalmazza.

2. A “Terézváros Díszpolgára” cím

4. § (1) Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) a Budapest Főváros VI. kerület Terézváros (a továbbiakban: Terézváros) érdekében kiemelkedő érdemeket szerzett személyek iránti méltó tisztelet elismeréseként “Terézváros Díszpolgára” címet alapít.

(2) A cím annak a személynek adományozható, aki életművével, kiemelkedő jelentőségű munkájával Terézvárosban, országosan vagy nemzetközi viszonylatban általános elismerést szerzett, és példamutató emberi magatartása alapján köztiszteletben áll. A “Terézváros Díszpolgára” cím adományozható továbbá annak is, aki tevékenységével hozzájárult Terézváros jó hírnevének öregbítéséhez, elismerésre méltó hagyományainak gazdagításához.

(3) A “Terézváros Díszpolgára” cím évente egy élő személynek és egy elhunyt személynek (posztumusz) adományozható.

5. § (1) A “Terézváros Díszpolgára” cím javaslattételére vonatkozó felhívást tárgyév június 15. napjáig a helyben szokásos módon (Terézváros újság, Terézváros honlapja) közzé kell tenni.

(2) A “Terézváros Díszpolgára” címre a Képviselő-testület tagjai, valamint bizottságai, a kisebbségi önkormányzatok képviselő-testületei, bármely terézvárosi lakóhellyel rendelkező nagykorú személy, az önkormányzati és nem önkormányzati fenntartású intézmények vezetői, továbbá a terézvárosi székhelyű, illetve tevékenységüket részben vagy egészben Terézvárosban kifejtő civil szervezetek, alapítványok tehetnek javaslatot.

(3) A javaslattételre jogosult javaslatát írásban, tárgyév augusztus 15. napjáig nyújthatja be Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzatának Polgármesteréhez (a továbbiakban: Polgármester). A javaslatot részletes indoklással szükséges ellátni.

(4) A beérkezett javaslatokat a Humán Bizottság véleményezi. A bizottsági ülésre külön meg kell hívni a javaslattevőket. A bizottsági ülésen lehetővé kell tenni, hogy a javaslatok zárt ülésen történő megvitatását megelőzően a javaslattevők szóban kiegészíthessék írásban benyújtott javaslataikat.

(5) A “Terézváros Díszpolgára” cím adományozásáról a Képviselő-testület a Polgármester előterjesztése alapján - amely tartalmazza a javaslatokat és a Humán Bizottság véleményét - tárgyév szeptember hónapjában, minősített többséggel dönt. Amennyiben a cím posztumusz kerül kiadásra, a kitüntetés átvételére jogosult személyről a Polgármester dönt.

6. § (1) A díszpolgári címmel oklevél, továbbá pénzjuttatás jár.

(2) A pénzjuttatás mértéke 1.200.000.-Ft.

(3) A “Terézváros Díszpolgára” cím átadására évente, a Képviselő-testület döntését követően, tárgyév október 15. napjához közelebb eső hétvégén, ünnepélyes keretek között kerül sor.

(4) A „Terézváros Díszpolgára” címmel kitüntetett személy

a) jogosult a cím adományozásától kezdve a “Terézváros Díszpolgára” kitüntető cím használatára,

b) állandó meghívottként tanácskozási joggal részt vehet a Képviselő-testület és annak bizottságai nyilvános ülésein,

c) az Önkormányzat által rendezett vagy az Önkormányzat támogatásával megvalósuló hivatalos ünnepségek és rendezvények állandó meghívottja,

d) felkérhető a Terézvárost képviselő delegációk résztvevőjének.

7. § (1) A „Terézváros Díszpolgára” címre méltatlanná vált személytől a cím visszavonható.

(2) A díszpolgári cím visszavonásáról a Képviselő-testület - a tudomására jutott tények, információk mérlegelése alapján - minősített többséggel dönt.

3. “Terézvárosért” kitüntetés

8. § (1) A Képviselő-testület a Terézvárosban hosszú éveken keresztül kiemelkedő közéleti tevékenységet folytató természetes személyeknek, természetes személyek egységet képező csoportjának, továbbá jogi személyeknek “Terézvárosért” kitüntetést adományoz.

(2) A "Terézvárosért" kitüntetésben évente legfeljebb két természetes személy, azok egységet képező csoportja vagy jogi személy részesíthető.

9. § (1) A “Terézvárosért” kitüntetés javaslattételére vonatkozó felhívást tárgyév június 15. napjáig a helyben szokásos módon (Terézváros újság, Terézváros honlapja) közzé kell tenni.

(2) A “Terézvárosért” kitüntetésre a Képviselő-testület tagjai, valamint bizottságai, a kisebbségi önkormányzatok képviselő-testületei, bármely terézvárosi lakóhellyel rendelkező nagykorú személy, az önkormányzati és nem önkormányzati fenntartású intézmények vezetői, továbbá a terézvárosi székhelyű, illetve tevékenységüket részben vagy egészben Terézvárosban kifejtő civil szervezetek, alapítványok tehetnek javaslatot.

(3) A javaslattételre jogosult javaslatát írásban, tárgyév augusztus 15. napjáig nyújthatja be a Polgármesternek. A javaslatot részletes indoklással szükséges ellátni.

(4) A beérkezett javaslatokat a Humán Bizottság véleményezi. A bizottsági ülésre külön meg kell hívni a javaslattevőket. A bizottsági ülésen lehetővé kell tenni, hogy a javaslatok zárt ülésen történő megvitatását megelőzően a javaslattevők szóban kiegészíthessék írásban benyújtott javaslataikat.

(5) A “Terézvárosért” kitüntetés adományozásáról a Képviselő-testület a Polgármester előterjesztése alapján - amely tartalmazza a javaslatokat és a Humán Bizottság véleményét - tárgyév szeptember hónapjában, minősített többséggel dönt.

10. § (1) A “Terézvárosért” kitüntetéssel oklevél, továbbá pénzjuttatás jár.

(2) A pénzjuttatás mértéke - a kitüntetettek számától függetlenül - 600.000.-Ft.

(3) A “Terézvárosért” kitüntetés átadására évente, a Képviselő-testület döntését követően, tárgyév október 15. napjához közelebb eső hétvégén, ünnepélyes keretek között kerül sor.

4. Terézváros Mestere kitüntetés

11. § (1) A "Terézváros Mestere" kitüntetés adományozható annak a személynek, aki legalább 15 éve végez Terézváros területén kimagasló kisipari szakmai munkát.

(2) A kitüntetés minden évben legfeljebb egy fő részére adományozható.

12. § (1) A "Terézváros Mestere" kitüntetés javaslattételére vonatkozó felhívást tárgyév június 15. napjáig közzé kell tenni a helyben szokásos módon (Terézváros újság, Terézváros honlapja).

(2) A "Terézváros Mestere" kitüntetésre a Képviselő-testület, az illetékes szakbizottság tagjai, bármely terézvárosi lakóhellyel rendelkező nagykorú személy, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara VI. kerületi tagcsoportjának elnöke tehetnek javaslatot.

(3) Az írásbeli, részletes indoklással ellátott javaslatok tárgyév augusztus 15. napjáig nyújthatók be a Polgármesternek.

(4) A beérkezett javaslatokat a Humán Bizottság véleményezi. A bizottság ülésére a javaslattevőket meg kell hívni és lehetővé kell tenni, hogy a javaslatok zárt ülésen történő megvitatását megelőzően szóban kiegészíthessék írásban benyújtott javaslatukat.

(5) A "Terézváros Mestere" kitüntetésről a Képviselő-testület a Polgármester előterjesztése alapján - amely tartalmazza a javaslatokat és a Humán Bizottság véleményét - tárgyév szeptember hónapjában, minősített többséggel dönt.

13. § (1) Az elismerő címmel oklevél és pénzjuttatás jár.

(2) A pénzjuttatás mértéke 500.000.-Ft.

(3) A „Terézváros Mestere” kitüntetés átadására évente, a Képviselő-testület döntését követően, október 15. napjához közelebb eső hétvégén, ünnepélyes keretek között kerül sor.

5. „Terézváros Sportolója” kitüntetés

14. § (1) A "Terézváros Sportolója" kitüntetés adományozható annak a személynek vagy csapatnak, közösségnek, aki, vagy akik kiemelkedő hazai, illetve nemzetközi sportteljesítményt értek el vagy a sporthoz kapcsolódó közösségépítő tevékenységet végeznek és Terézváros közigazgatási területén laknak vagy sporttevékenységük a városrészhez köthető.

(2) A kitüntetés minden évben egy fő vagy egy közösség részére adományozható.

15. § (1) A "Terézváros Sportolója" kitüntetés javaslattételére vonatkozó felhívást tárgyév június 15. napjáig közzé kell tenni a helyben szokásos módon (Terézváros újság, Terézváros honlapja).

(2) A "Terézváros Sportolója" kitüntetés adományozására a Képviselő-testület, az illetékes szakbizottság tagjai, a kerületi székhelyű oktatási, kulturális intézmények, továbbá sportintézmények és sportszervezetek vezetői, valamint bármely terézvárosi lakóhellyel rendelkező nagykorú személy tehetnek javaslatot.

(3) A kitüntetés adományozására tett, részletes indoklással ellátott javaslatokat tárgyév augusztus 15. napjáig kell benyújtani a Polgármesternek.

(4) A beérkezett javaslatokról a Humán Bizottság véleményezését követően a Képviselő-testület szeptember hónapban, minősített többséggel dönt. A beérkezett javaslatokat megvitató bizottsági ülésre a javaslattevőket meg kell hívni és lehetővé kell tenni, hogy a javaslatok zárt ülésen történő tárgyalását megelőzően szóban kiegészíthessék írásban benyújtott javaslatukat.

16. § (1) A kitüntetéssel oklevél és pénzjuttatás jár.

(2) A pénzjuttatás mértéke - a kitüntetettek számától függetlenül - 500.000.-Ft.

(3) A „Terézváros Sportolója” kitüntetés átadására évente, a Képviselő-testület döntését követően, október 15. napjához közelebb eső hétvégén, ünnepélyes keretek között kerül sor.

6. Terézváros Kultúrájáért Díj

17. § (1) Terézváros Kultúrájáért Díj mindazoknak a kiemelkedő tevékenységet kifejtő személyeknek, csoportoknak adományozható, akik Terézváros kulturális életének fejlődéséhez kimagasló teljesítményükkel vagy életművükkel hozzájárultak.

(2) A Terézváros Kultúrájáért Díj minden évben egy személy vagy csoport részére adományozható.

18. § (1) A Terézváros Kultúrájáért Díj adományozására a Képviselő-testület, a Humán Bizottság tagjai, továbbá bármely terézvárosi lakóhellyel rendelkező nagykorú személy tehetnek javaslatot.

(2) A Terézváros Kultúrájáért Díj adományozására vonatkozó, részletes indoklással ellátott javaslatok tárgyév augusztus 15. napjáig nyújthatók be a Polgármesternek.

(3) A beérkezett javaslatokról a Humán Bizottság véleményezését követően a Képviselő-testület minősített többséggel dönt. A beérkezett javaslatokat megvitató bizottsági ülésre a javaslattevőket meg kell hívni és lehetővé kell tenni, hogy a javaslatok zárt ülésen történő tárgyalását megelőzően szóban kiegészíthessék írásban benyújtott javaslatukat.

19. § (1) A kitüntetéssel oklevél, továbbá pénzjuttatás jár.

(2) A pénzjuttatás mértéke 500.000.-Ft.

(3) A Terézváros Kultúrájáért Díj átadására tárgyév októberében ünnepélyes keretek között kerül sor.

7. Zöld Terézvárosért kitüntetés

20. § (1) A Zöld Terézvárosért kitüntetés annak a személynek vagy szervezetnek adományozható, aki Terézvárosban kifejtett munkásságának hitelességével bizonyította elkötelezettségét a környezet-, a természet-, vagy a klímavédelem területén és ezzel pozitív hatást gyakorolt a kerületre.

(2) A kitüntetés minden évben egy személy vagy egy szervezet részére adományozható.

21. § (1) A kitüntetésre bárki javaslatot tehet.

(2) A Zöld Terézvárosért kitüntetés adományozására tett írásbeli, részletes indoklással ellátott javaslatok tárgyév augusztus 15. napjáig nyújthatók be a Polgármesternek.

(3) A beérkezett javaslatokat az Önkormányzat szavazásra bocsájtja, amelyen bárki részt vehet. A szavazás lebonyolításáért a környezetvédelemért felelős alpolgármester a felelős. A szavazáson a három legtöbb szavazatot elért jelölt közül - Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testületének Környezetvédelmi és Településképi Bizottsága véleményezését követően - a Képviselő-testület választja ki a kitüntetett személyt vagy szervezetet.

(4) A Zöld Terézvárosért kitüntetés adományozásáról a Képviselő-testület minősített többséggel dönt.

22. § (1) A kitüntetéssel oklevél és pénzjuttatás jár.

(2) A pénzjuttatás mértéke - a kitüntetettek számától függetlenül - 300.000.-Ft.

(3) A Zöld Terézvárosért kitüntetés átadására évente, a Képviselő-testület döntését követően, a tárgyév október 15. napjához közelebb eső hétvégén, ünnepélyes keretek között kerül sor.

8. „Terézvárosi idősekért” díj

23. § (1) A „Terézvárosi idősekért” díj mindazon magánszemélyeknek adományozható, akik kiemelkedő tevékenységükkel segítették Terézváros időseinek életét.

(2) A „Terézvárosi idősekért” díj minden évben egy személy részére adományozható.

24. § (1) A „Terézvárosi idősekért” díj javaslattételére vonatkozó felhívást tárgyév június 15. napjáig a helyben szokásos módon (Terézváros újság, Terézváros honlapja) közzé kell tenni.

(2) A „Terézvárosi idősekért” díj adományozására a Képviselő-testület, a Humán Bizottság tagjai, továbbá bármely terézvárosi lakóhellyel rendelkező nagykorú személy tehet javaslatot.

(3) Az írásbeli, részletes indoklással ellátott javaslatokat a javaslattételre jogosult személyek tárgyév augusztus 15. napjáig nyújthatják be.

(4) A beérkezett javaslatokat a Humán Bizottság véleményezi.

(5) A „Terézvárosi idősekért” díj adományozásáról a Képviselő-testület tárgyév szeptember hónapjában, minősített többséggel dönt.

25. § (1) A kitüntetéssel oklevél és pénzjuttatás jár, amelynek mértéke 200.000.-Ft.

(2) A „Terézvárosi idősekért” díj átadására tárgyév októberében, ünnepélyes keretek között kerül sor.

9. „Fromm Pál Díj”

26. § (1) A Képviselő-testület a kerület egészségügyéért, a kerületben élő polgárok egészségéért kiemelkedő teljesítményt nyújtó orvosoknak, továbbá egészségügyi szakdolgozóknak adományozható díjat alapít “Fromm Pál Díj” névvel.

(2) A „Fromm Pál Díj” annak az egészségügy területén dolgozó orvosnak, továbbá egészségügyi szakdolgozónak adományozható, aki legalább tíz éve dolgozik Terézváros egészségügyi rendszerében.

(3) A "Fromm Pál Díj" minden évben egy egészségügy területén dolgozó személy részére adományozható.

27. § (1) A „Fromm Pál Díj” javaslattételére vonatkozó felhívást tárgyév június 15. napjáig a helyben szokásos módon (Terézváros újság, Terézváros honlapja) közzé kell tenni.

(2) A "Fromm Pál Díj" adományozására a Képviselő-testület, valamint az illetékes szakbizottság tagjai, a Magyar Orvosi Kamara VI. kerületi elnöke és a Terézvárosban működő egészségügyi intézmények dolgozói, továbbá bármely terézvárosi lakóhellyel rendelkező nagykorú személy tehetnek javaslatot.

(3) Az írásbeli, részletes indoklással ellátott javaslatok tárgyév augusztus 15. napjáig nyújthatók be a Polgármesternek.

(4) A beérkezett javaslatokat a Humán Bizottság véleményezi. A bizottság ülésére a javaslattevőket meg kell hívni és lehetővé kell tenni, hogy a javaslatok zárt ülésen történő megvitatását megelőzően szóban kiegészíthessék írásban benyújtott javaslatukat.

(5) A “Fromm Pál Díj” adományozásáról a Képviselő-testület a Polgármester előterjesztése alapján - amely tartalmazza a javaslatokat és a Humán Bizottság véleményét - tárgyév szeptember hónapjában, minősített többséggel dönt.

28. § (1) A kitüntetéssel oklevél, továbbá pénzjuttatás jár.

(2) A pénzjuttatás mértéke 500.000.-Ft.

(3) A “Fromm Pál Díj” átadására tárgyév októberében kerül sor.

10. “Terézváros Szociális Segítőjének” díj

29. § (1) “Terézváros Szociális Segítőjének” díj adományozható annak a személynek, aki legalább öt éve végez az Önkormányzat által fenntartott szociális vagy gyermekjóléti intézményben kiemelkedő szakmai munkát, továbbá legalább 10 éves, a szociális ellátásban szerzett munkaviszonnyal rendelkezik.

(2) A díj évente egy fő részére adományozható.

30. § (1) A „Terézváros Szociális Segítőjének” díj javaslattételére vonatkozó felhívást tárgyév június 15. napjáig a helyben szokásos módon (Terézváros újság, Terézváros honlapja) közzé kell tenni.

(2) A "Terézváros Szociális Segítőjének" díj adományozására a Képviselő-testület, az illetékes szakbizottság tagjai, a kerületi fenntartású szociális intézmények dolgozói, a kerületi fenntartású szociális intézményekben működő közalkalmazotti tanácsok, valamint bármely terézvárosi lakóhellyel rendelkező nagykorú személy tehetnek javaslatot.

(3) Az írásbeli, részletes indoklással ellátott javaslatok tárgyév augusztus 15. napjáig nyújthatók be a Polgármesternek.

(4) A beérkezett javaslatokat a Humán Bizottság véleményezi. A bizottság ülésére a javaslattevőket meg kell hívni és lehetővé kell tenni, hogy a javaslatok zárt ülésen történő megvitatását megelőzően szóban kiegészíthessék írásban benyújtott javaslatukat.

(5) A “Terézváros Szociális Segítőjének” díj adományozásáról a Képviselő-testület a Polgármester előterjesztése alapján - amely tartalmazza a javaslatokat és a Humán Bizottság véleményét - tárgyév szeptember hónapjában, minősített többséggel dönt.

31. § (1) Az elismerő címmel oklevél és pénzjuttatás jár.

(2) A pénzjuttatás mértéke 500.000.-Ft.

(3) A díj átadására tárgyév novemberében, a Szociális Munka Napja alkalmából rendezett ünnepségen kerül sor.

11. „Az Év Szociális és Gyermekvédelmi Dolgozója”

32. § (1)1 Az Önkormányzat a fenntartásában lévő szociális, gyermekvédelmi és gyermekjóléti intézmények, valamint a Budapest Főváros VI. kerület Terézvárosi Polgármesteri Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) szociális és gyermekvédelmi területen tevékenységet kifejtő dolgozói munkájának, szakmai, emberi helytállásuk, példamutatásuk, a városrészhez való kötődésük megbecsülése kifejezéseként „Az Év Szociális és Gyermekvédelmi Dolgozója” elnevezéssel polgármesteri elismerést alapít.

(2) Az elismerésben intézményenként évente egy dolgozó részesülhet.

(3) A (2) bekezdés alkalmazásában a Hivatal önálló intézménynek tekintendő.

33. § (1) A díjazandók személyére írásbeli, részletes indoklással ellátott javaslatot a Polgármester felé az Önkormányzat által fenntartott szociális, gyermekvédelmi és gyermekjóléti intézmények vezetői, továbbá a Hivatal szakfőosztályának vezetője tehet.

(2) Az írásbeli, részletes indoklással ellátott javaslatokat a javaslattételre jogosult személyek tárgyév augusztus 15. napjáig - 2023. évben október 31. napjáig - nyújthatják be.

(3) A beérkezett javaslatok elbírálásáról a Polgármester dönt.

34. § (1) Az elismeréssel oklevél és pénzjuttatás jár.

(2) A pénzjuttatás mértéke 300.000.-Ft.

(3) „Az Év Szociális és Gyermekvédelmi Dolgozója” polgármesteri elismerés átadására tárgyév novemberében, a Szociális Munka Napja alkalmából rendezett ünnepségen kerül sor.

12. „Terézvárosi Szent György-díj” kitüntetés

35. § (1) A "Terézvárosi Szent György-díj" kitüntetés annak a hivatásos vagy közalkalmazotti állományban dolgozó személynek adományozható, aki Terézváros területén teljesít szolgálatot és a bűnmegelőzés, a bűnüldözés, illetve a közrend és a közbiztonság területén olyan tartós és kiemelkedő teljesítményt nyújt, amellyel hozzájárul a kerület közrendjének és közbiztonságának javításához, illetve ezáltal a Terézvárosban élők közrendről és közbiztonságról alkotott pozitív véleményének erősödéséhez.

(2) A kitüntetés minden évben egy fő részére adományozható.

36. § (1) A "Terézvárosi Szent György-díj" kitüntetés adományozására a Képviselő-testület, az illetékes szakbizottság tagjai, a Budapesti Rendőr-főkapitányság VI. kerületi Rendőrkapitányságának vezetője és a rendőrségi érdekképviseleti szervek tehetnek javaslatot.

(2) A "Terézvárosi Szent György-díj" kitüntetés adományozására tett, részletes indoklással ellátott javaslatok tárgyév március 15. napjáig nyújthatók be a Polgármesternek.

(3) A beérkezett javaslatokról a Humán Bizottság és Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testületének Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottsága (a továbbiakban: Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottság) véleményezését követően a Képviselő-testület minősített többséggel dönt.

(4) A beérkezett javaslatokat megvitató bizottsági ülésre a javaslattevőket meg kell hívni és lehetővé kell tenni, hogy a javaslatok zárt ülésen történő tárgyalását megelőzően szóban kiegészíthessék írásban benyújtott javaslatukat.

37. § (1) A kitüntetéssel oklevél és pénzjuttatás jár.

(2) A pénzjuttatás mértéke 500.000.-Ft.

(3) A "Terézvárosi Szent György-díj" kitüntetés átadására minden évben a Rendőrség Napjához (április 24.) igazodva, ünnepélyes keretek között kerül sor.

13. „Terézvárosi Szent Flórián-díj” kitüntetés

38. § (1) A „Terézvárosi Szent Flórián-díj” kitüntetés annak a hivatásos vagy közalkalmazotti állományú, a katasztrófavédelemben dolgozó személynek adományozható, aki Terézváros területén is teljesít szolgálatot és a polgári védelem vagy a tűzoltás területén olyan kiemelkedő teljesítményt nyújt, amellyel hozzájárul a kerület biztonságának javításához, illetve a Terézvárosban élők katasztrófavédelemről alkotott pozitív véleményének erősödéséhez.

(2) A kitüntetés minden évben egy fő részére adományozható.

39. § (1) A „Terézvárosi Szent Flórián-díj” kitüntetés adományozására a Képviselő-testület, az illetékes szakbizottság tagjai, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Közép-Pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség VIII. Kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság Belvárosi Katasztrófavédelmi Őrsének vezetője és a katasztrófavédelem érdekképviseleti szervei tehetnek javaslatot.

(2) A „Terézvárosi Szent Flórián-díj” kitüntetés adományozására tett, részletes indoklással ellátott javaslatok tárgyév március 15. napjáig nyújthatók be a Polgármesternek.

(3) A beérkezett javaslatokról a Humán Bizottság és a Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottság véleményezését követően a Képviselő-testület minősített többséggel dönt. A beérkezett javaslatokat megvitató bizottsági ülésre a javaslattevőket meg kell hívni és lehetővé kell tenni, hogy a javaslatok zárt ülésen történő tárgyalását megelőzően szóban kiegészíthessék írásban benyújtott javaslatukat.

40. § (1) A kitüntetéssel oklevél és pénzjuttatás jár.

(2) A pénzjuttatás mértéke 500.000.-Ft.

(3) A „Terézvárosi Szent Flórián-díj” kitüntetés átadására minden évben a „Terézvárosi Szent György-kitüntetés” átadásával egyidejűleg, ünnepélyes keretek között kerül sor.

14. “Terézváros Közoktatásáért” kitüntetés

41. § (1) „Terézváros Közoktatásáért” kitüntetés adományozható annak a személynek, aki legalább 10 éven keresztül az Önkormányzat fenntartásában lévő óvodában vagy az Önkormányzat ingatlanában működő egyéb köznevelési intézményben végzett kerületi pedagógiai tevékenységet és szakmai munkavégzése kimagasló. A kimagasló szakmai munkavégzés tehetséggondozásban, versenyek, felzárkóztató foglalkoztatások szervezésében való részvétel, a szakmai ismeretek folyamatos bővítése, naprakészsége, Terézváros közoktatásáért végzett tevékenység alapján kerül megítélésre.

(2) A " Terézváros Közoktatásáért" kitüntetés évente legfeljebb két főnek adományozható.

42. § (1) A „Terézváros Közoktatásáért” kitüntetésre történő jelölés felhívását tárgyév március 31. napjáig el kell juttatni az Önkormányzat által fenntartott óvodák és az Önkormányzat ingatlanában működő egyéb köznevelési intézmények vezetői, valamint a képviselő-testület és az illetékes szakbizottság tagjai részére.

(2) A “Terézváros Közoktatásáért” kitüntetés adományozására javaslatot tehetnek a Képviselő-testület, valamint az illetékes szakbizottság tagjai, továbbá az Önkormányzat által fenntartott óvodák és az Önkormányzat ingatlanában működő egyéb köznevelési intézmények vezetői. Az intézmények vezetőinek a javaslattételt megelőzően ki kell kérniük a nevelőtestület véleményét.

(3) A „Terézváros Közoktatásáért” kitüntetés adományozására tett, részletes indoklással ellátott javaslatokat tárgyév április 15. napjáig kell benyújtani a Polgármesternek.

(4) A beérkezett javaslatokról a Humán Bizottság véleményezését követően a Képviselő-testület dönt. A beérkezett javaslatokat megvitató bizottsági ülésre a javaslattevőket meg kell hívni, és lehetővé kell tenni, hogy a javaslatok zárt ülésen történő megtárgyalását megelőzően szóban kiegészíthessék írásban benyújtott javaslatukat.

(5) A kitüntetés adományozásáról a Képviselő-testület minősített többséggel dönt.

43. § (1) A “Terézváros Közoktatásáért” kitüntetéssel oklevél és pénzjuttatás jár.

(2) A pénzjuttatás mértéke 500.000.-Ft.

(3) A “Terézváros Közoktatásáért” kitüntetés átadására minden évben pedagógusnapon kerül sor.

15. Kiemelkedő pedagógiai munkáért

44. § (1) Az Önkormányzat az általa fenntartott óvodák és az ingatlanában működő egyéb köznevelési intézmények pedagógusai munkájának, szakmai-emberi helytállásuknak, példamutatásuknak, a városrészhez való kötődésüknek megbecsülése és felmutatása céljából „Kiemelkedő pedagógiai munkáért” polgármesteri elismerést alapít.

(2) Az elismerésben évente legfeljebb 50 fő, pedagógus vagy pedagógiai asszisztens munkakörben foglalkoztatott személy részesülhet.

45. § (1) Az elismerésre történő jelölés felhívását tárgyév május 5. napjáig el kell juttatni az Önkormányzat által fenntartott óvodák és az Önkormányzat ingatlanában működő egyéb köznevelési intézmények vezetői és a Képviselő-testület tagjai részére.

(2) A díjazandók személyére írásbeli, részletes indoklással ellátott javaslatot az Önkormányzat által fenntartott óvodák és az Önkormányzat ingatlanában működő egyéb köznevelési intézmények vezetői, valamint a Képviselő-testület tagjai tehetnek a Polgármesternek.

(3) A részletes indoklással ellátott javaslatokat tárgyév május 15. napjáig kell benyújtani.

(4) A beérkezett javaslatok elbírálásáról a Polgármester dönt.

46. § (1) Az elismeréssel oklevél és pénzjuttatás jár. A pénzjuttatás mértéke bruttó 200.000.-Ft.

(2) Az elismerések átadására ünnepélyes körülmények között, pedagógusnap alkalmából kerül sor.

16. Terézváros kiváló diákja kitüntetés

47. § (1) A kerületi székhelyű, az Önkormányzat ingatlanában működő általános iskolák kiválóan tanuló vagy kiválóan sportoló diákjainak, valamint a Terézváros közigazgatási területén lakcímmel rendelkező, általános iskolában kiválóan tanuló vagy sportoló diákoknak évente egyszer polgármesteri dicséret adományozható.

(2)2 A kitüntetés azoknak a tanulóknak adható, akik a tárgyévet megelőző év május 16. napjától tárgyév május 15. napjáig fővárosi, országos vagy nemzetközi tanulmányi vagy sportversenyen első, második vagy harmadik helyezést értek el.

48. § (1) A kerületi székhelyű, az Önkormányzat ingatlanában működő általános iskolák kiváló tanulmányi vagy sportteljesítményt elérő diákjai, valamint a Terézváros közigazgatási területén lakcímmel rendelkező, kiválóan tanuló vagy kiválóan sportoló diákok jutalmazására a közoktatási intézmények vezetői, valamint bármely terézvárosi lakcímmel rendelkező nagykorú személy tárgyév május 20. napjáig tehetnek javaslatot a Polgármester felé.

(2)3 A kitüntetés odaítéléséhez a javaslatot írásban kell megküldeni, továbbá a javaslathoz mellékelni szükséges a 47. §-ban foglalt valamennyi feltétel igazolását.

(3)4 A javaslatnak minden jelölt esetében tartalmaznia kell a tanuló nevét, születési idejét, a verseny pontos megnevezését, a verseny pontos időpontját, a verseny fokozatát (fővárosi, országos, nemzetközi), a helyezés számát, valamint a törvényes képviselő nevét.

(4) A kitüntetésekről a beérkezett javaslatok alapján a Polgármester dönt.

49. § (1) A kitüntetés elnyerésével polgármesteri dicsérő oklevél, továbbá személyenként 20.000.-Ft értékű utalvány jár.

(2) A kitüntetések átadására a tanév végéig ünnepélyes keretek között kerül sor.

16/A.5 „Terézvárosi cserebogár” díj

49/A. § (1) Az Önkormányzat ingatlanában működő, kerületi székhelyű általános iskolák Terézváros közigazgatási területén lakcímmel rendelkező azon diákjainak, akik jelentősen javítottak tanulmányi eredményükön, évente egyszer polgármesteri dicséret adományozható.

(2) A díjban iskolánként egy alsó és egy felső tagozatos diák részesülhet.

(3) A diákok jutalmazására az (1) bekezdésben meghatározott iskolák vezetői tárgyév május 20. napjáig tehetnek írásbeli, részletes indoklással ellátott javaslatot a Polgármester felé.

(4) A javaslatnak minden jelölt esetében tartalmaznia kell a tanuló nevét, születési idejét, valamint a törvényes képviselő nevét.

(5) A díj odaítéléséről a beérkezett javaslatok alapján a Polgármester dönt.

49/B. § (1) A díj elnyerésével polgármesteri dicsérő oklevél, továbbá személyenként 20.000.-Ft értékű utalvány jár.

(2) A díj átadására a tanév végéig ünnepélyes keretek között kerül sor.

17. „Kiemelkedő egészségügyi munkáért” kitüntetés

50. § (1) A Képviselő-testület a kerület egészségügyéért, a kerületben élő polgárok egészségéért, az egészségük megőrzéséért kimagasló teljesítményt nyújtó orvosoknak, egészségügyi dolgozóknak, védőnőknek adományozható kitüntetést alapít, „Kiemelkedő egészségügyi munkáért” néven.

(2) A ”Kiemelkedő egészségügyi munkáért” kitüntetés annak az orvosnak, egészségügyi dolgozónak, védőnőnek adományozható, aki legalább 15 éve dolgozik Terézváros egészségügyi rendszerében.

(3) A ”Kiemelkedő egészségügyi munkáért” kitüntetés minden évben öt fő részére adományozható.

51. § (1) A ”Kiemelkedő egészségügyi munkáért” kitüntetés javaslattételére vonatkozó felhívást tárgyév április 30. napjáig a helyben szokásos módon közzé kell tenni.

(2) A ”Kiemelkedő egészségügyi munkáért” kitüntetés adományozására a Képviselő-testület, az illetékes szakbizottság tagjai, a Magyar Orvosi Kamara VI. kerületi elnöke, a Terézvárosban működő egészségügyi intézmények dolgozói, továbbá bármely terézvárosi lakóhellyel rendelkező nagykorú személy tehetnek javaslatot.

(3) Az írásbeli, részletes indoklással ellátott javaslatok tárgyév május 31. napjáig nyújthatók be a Polgármesternek.

(4) A beérkezett javaslatokat a Humán Bizottság véleményezi. A bizottság ülésére a javaslattevőket meg kell hívni és lehetővé kell tenni, hogy a javaslatok zárt ülésen történő megvitatását megelőzően szóban kiegészíthessék az írásban benyújtott javaslatukat.

(5) A ”Kiemelkedő egészségügyi munkáért” kitüntetés adományozásáról a Képviselő-testület a Polgármester előterjesztése alapján legkésőbb a júniusi ülésén, minősített többséggel dönt.

52. § (1) Az elismeréssel oklevél és pénzjuttatás jár.

(2) A pénzjuttatás mértéke bruttó 500.000.-Ft.

(3) A kitüntetés ünnepélyes átadására a Semmelweis-nap alkalmából rendezett kerületi ünnepségen kerül sor.

18. Záró rendelkezések

53. §6

54. § Ez a rendelet 2023. október 27-én lép hatályba.

55. § A Képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 39/2022. (X. 25.) önkormányzati rendelet 1. melléklet II.2. pont 12) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép: 12) Dönt az elismerő címek és kitüntetések tárgyiasult formájáról, annak megjelenéséről, arculatáról (40/2023. (X. 26.) ör. 2. §).

56. § Hatályát veszti az önkormányzat által adományozható elismerő címekről és kitüntetésekről szóló 16/2005. (V. 23.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet a 40/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelethez7

1

A 32. § (1) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 43/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 43. §-ával megállapított szöveg.

2

A 47. § (2) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2024. (VI. 20.) önkormányzati rendelete 18. §-ával megállapított szöveg.

3

A 48. § (2) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2024. (VI. 20.) önkormányzati rendelete 19. §-ával megállapított szöveg.

4

A 48. § (3) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2024. (VI. 20.) önkormányzati rendelete 19. §-ával megállapított szöveg.

5

A 16/A. alcímet (49/A–49/B. §-t) a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2024. (VI. 20.) önkormányzati rendelete 20. §-a iktatta be.

6

Az 53. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

7

Az 1. melléklet a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.