Nagytarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete

NAGYTARCSA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 5/2023. (II.15) számú rendelete az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 05. 31

Nagytarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete

NAGYTARCSA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 5/2023. (II.15) számú rendelete az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

2024.05.31.

Nagytarcsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. § [A rendelet hatálya]

A rendelet hatálya Nagytarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületére (továbbiakban: Képviselő-testület), annak bizottságaira, Nagytarcsa Község Önkormányzatára (a továbbiakban: Önkormányzat), valamint az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre terjed ki.

2. §1 [A költségvetés bevételei és kiadásai]

(1) A Képviselő-testület - figyelemmel az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 23. § (2) bekezdés c) pontjában foglalt előírásra - az Önkormányzat, valamint az általa irányított költségvetési szervek együttes 2023. évi költségvetésének

a) költségvetési bevételét 3 394 405 ezer Ft-ban, ezen belül

aa) működési költségvetési bevételét 3 393 422 ezer Ft-ban,

ab) felhalmozási költségvetési bevételét 983 ezer Ft-ban,

b) költségvetési kiadását 5 120 510 ezer Ft-ban, ezen belül

ba) működési költségvetési kiadását 3 286 924 ezer Ft-ban,

bb) felhalmozási költségvetési kiadását 1 833 586 ezer Ft-ban,

c) költségvetési egyenlegét – 1 719 368 ezer Ft-ban, ezen belül

ca) működési költségvetési egyenlegét 107 481ezer Ft-ban,

cb) felhalmozási költségvetési egyenlegét – 1 826 809 ezer Ft-ban

állapítja meg.

(2) Az (1) bekezdésben megállapított 1 719 368 ezer Ft összegű költségvetési hiányt belső finanszírozással, az előző évek költségvetési maradványának bevonásával fedezi az Önkormányzat.

(3) A költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 1.1. melléklete tartalmazza.

(4) A bevételek és kiadások előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontás bemutatására az 1.2., 1.3., 1.4. mellékletek szolgálnak.

(5) A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2.1. és a 2.2. melléklet részletezi.

3. § [A Képviselő-testület az önkormányzat 2023. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:]

(1) Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a 3. melléklet részletezi.

(2) Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 4. melléklet tartalmazza.

(3) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 5. melléklet szerint határozza meg.

(4) Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 6. melléklet szerint részletezi.

(5)2 A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati, polgármesteri hivatali, továbbá költségvetési szervenkénti megoszlását, és az éves (tervezett) létszám előirányzatot költségvetési szervenként, feladatonként és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 7.1., 7.2., 7.3, 7.4 mellékletek mutatják be.

(6)3 A tartalék összege összesen: 801 616 011 Ft, melyből 786 613 061 Ft általános, 15 002 950 Ft céltartalék (adósságot keletkeztető ügylet biztosítéka, elkülönített bankszámlán). Az általános tartalék összege az évközi többletigények fedezésére, valamint az elmaradt bevétel pótlására szolgál.

4. § [A költségvetés végrehajtásának szabályai]

(1) Az Önkormányzat és az általa irányított költségvetési szervek gazdálkodására, költségvetésük végrehajtására és a beszámoló rendjére – jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben - Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény (a továbbiakban: Kvtv.) és az Áht., valamint az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.) előírásai az irányadók.

(2) Az Önkormányzat finanszírozási célú pénzügyi műveletekkel kapcsolatos hatásköreit -a (3), (4) bekezdésekben meghatározott kivétellel -a Képviselő-testület gyakorolja.

(3) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy gyakorolja a szabad pénzeszközök törvényben szabályozott betétként való éven belüli elhelyezését és visszavonását, a számlavezető pénzintézeténél elkülönített betétszámlán való lekötésen keresztül. E pontban foglalt döntéséről a Képviselő-testületet tájékoztatni köteles annak következő rendes ülésén, de legkésőbb az átruházott hatáskörben hozott döntésekről szóló tájékoztató keretében.

(4) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy az önkormányzati gazdálkodás folyamatossága érdekében két testületi ülés közötti időszakban 3.000 e Ft-ig kötelezettséget vállaljon az általános tartalék keret terhére a költségvetésben nem szereplő feladatok végrehajtására. A polgármester ezekről a kötelezettségvállalásokról a Képviselő-testületet a soron következő ülésen köteles tájékoztatni.

(5) Ha az Önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei elmaradnak a tervezettől, e tényről a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja.

(6) Az Önkormányzat költségvetési szervei e rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek. A jogszerű gazdálkodásért a költségvetési szerv vezetője felelős.

(7) A Képviselő-testület a költségvetési szervek irányító szervi támogatásként folyósított támogatását – figyelemmel a költségvetési szervek saját bevételeinek teljesítésére is – a feladatellátáshoz szükséges kiadások esedékességének megfelelő ütemben biztosítja.

(8) A költségvetési szerv a költségvetés végrehajtása során tárgyévi fizetési kötelezettséget csak a jóváhagyott kiadási előirányzatok mértékéig – a saját bevételek teljesítési ütemére figyelemmel – vállalhat és kifizetéseket is ezen összeghatárig rendelhet el.

(9) A Képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani. Az előirányzat-túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.

(10) A Polgármesteri Hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselőkre vonatkozó illetményalap 2023 évben 45 000 Ft.

(11) A Képviselő-testület a Nagytarcsai Polgármesteri Hivatal részére jóváhagyott tárgyévi személyi juttatás – K11 összevont rovatán rendelkezésre álló- az intézményi elemi költségvetés K1101 rovaton megtervezésre kerülő előirányzat összegre tekintettel biztosítja a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény 133. § (3) bekezdése alapján, a munkáltatói jogkörben megállapítható illetmény eltérítéshez, továbbá a 235. § alapján megállapított személyi illetményekhez is szükséges fedezetet. A vonatkozó jogszabályi előírásokra figyelemmel a hivatkozott előirányzat terhére - az egyes munkavállalók teljesítménye értékelése alapján -, a jegyző önállóan jogosult az illetmény összegének eltérítésére.

(12) A Képviselő-testület 2023. évben, a Csillagszem Óvoda elemi költségvetésében - kizárólag a rendszeres személyi juttatások előirányzatán rendelkezésre álló összegen belül 4 000 e Ft összegben biztosítja a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény 77. §-a alapján, munkáltatói hatáskörben megállapítható kereset kiegészítések fedezetét, mely éves keretösszegből az intézményben foglalkoztatott munkavállalók a tárgyévi költségvetési év végéig, havi rendszerességgel, a munkáltató által megállapított összegben részesülnek.

(13) Az Önkormányzat és az általa irányított költségvetési szervek foglalkoztatottjai számára jutalom címén biztosított összeg kifizetése a munkáltató döntése alapján történik, mely fedezete a jelen költségvetési rendelet (a továbbiakban: R.) K1102 rovatán betervezésre került.

(14) Az Önkormányzatnál, illetve irányítása alatt álló költségvetési szerveknél foglalkoztatottak Széchenyi Pihenő Kártya juttatásának éves összege nettó 400 ezer Ft.

(15) E rendelettel nem szabályozott személyi juttatások és a munkaerővel való gazdálkodás tekintetében az Ávr. előírásait kell alkalmazni.

5. § [Az előirányzatok módosítása]

(1) Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a (2) - (4) bekezdéseiben foglalt kivétellel a Képviselő-testület dönt.

(2)4 A Képviselő-testület az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítását és a kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát 30 000 000,- Ft összeghatárig a Pénzügyi Bizottságra ruházza át.

(3)5

(4) Az Önkormányzat és a költségvetési szervek vezetői átruházott hatáskörben a bevételi és kiadási előirányzataikat összeghatár nélkül átcsoportosíthatják az irányító szerv, ill. a Képviselő-testület utólagos tájékoztatása mellett, amennyiben számviteli rovatot összegszerűen nem érint a változás, csak feladat, azaz kormányzati funkciórend (COFOG) változás történik.

(5)6 A (2) bekezdésben foglalt átcsoportosításról a Pénzügyi Bizottság negyedévente köteles beszámolni, a költségvetés módosítására egyidejűleg javaslatot tenni.

(6) A költségvetési szerv a költségvetése kiemelt előirányzatain belüli rovatok között átcsoportosítást hajthat végre.

(7) A képviselő-testület a költségvetési rendelet 5. § (2) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

6. § [A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése]

(1) Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.

(2) Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról külső szakember útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

7. § [Záró és vegyes rendelkezések]

(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendeletet a 2023. évi költségvetés végrehajtása során kell alkalmazni.

1

A 2. § a Nagytarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VII. 11.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 2. § a Nagytarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2024. (V. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § (5) bekezdése a Nagytarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VII. 11.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. A 3. § (5) bekezdése a Nagytarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2024. (V. 29.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 3. § (6) bekezdése a Nagytarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VII. 11.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. A 3. § (6) bekezdése a Nagytarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2024. (V. 29.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

Az 5. § (2) bekezdése a Nagytarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2024. (V. 29.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

Az 5. § (3) bekezdését a Nagytarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2024. (V. 29.) önkormányzati rendelete 5. §-a hatályon kívül helyezte.

6

Az 5. § (5) bekezdése a Nagytarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2024. (V. 29.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

7

Az 1. melléklet a Nagytarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VII. 11.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Nagytarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2024. (V. 29.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.