Szentmártonkáta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete

a helyi önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának a rendjéről szóló 8/2017. (IV.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 03. 31- 2023. 03. 31

Szentmártonkáta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete

a helyi önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának a rendjéről szóló 8/2017. (IV.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.03.31.

Szentmártonkáta Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

1. § A helyi önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának a rendjéről szóló Szentmártonkáta Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2017 (IV.28.) 4. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az önszerveződő közösségek pénzügyi támogatása (a továbbiakban: pénzügyi támogatás) iránti pályázatokat írásban, a szükséges mellékletekkel együtt a Közös Önkormányzati Hivatal illetékes ügyintézőjéhez kell benyújtani az önkormányzat pályázati felhívása alapján.”

2. § (1) A helyi önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának a rendjéről szóló Szentmártonkáta Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2017 (IV.28.) 5. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A beérkezett pályázatokat a Pénzügyi, Oktatási, Kulturális és Közbiztonsági Bizottság megvizsgálja és átruházott hatáskörben dönt a támogatás odaítéléséről és annak összegéről.

(2) A Pénzügyi, Oktatási, Kulturális és Közbiztonsági Bizottság az eljárás során vizsgálja, hogy a pályázó pályázatához csatolta-e a 4. § (2) bekezdés szerinti mellékleteket. Amennyiben a pályázat benyújtása hiányosan történt, a pályázót írásban kell felhívni arra, hogy a felhívás kézbesítésétől számított három 3 napon belül a hiányt pótolja. Annak a pályázónak, aki a pályázat kiegészítését felhívás ellenére sem végzi el, a Pénzügyi, Oktatási, Kulturális és Közbiztonsági Bizottság pályázatát elutasítja.”

(2) A helyi önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának a rendjéről szóló Szentmártonkáta Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2017 (IV.28.) 5. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A Pénzügyi, Oktatási, Kulturális és Közbiztonsági Bizottság vizsgálata különösen arra terjed ki, hogy:

a) az önszerveződő közösség az előző évben kapott pénzügyi támogatással megfelelően elszámolt-e;

b) a támogatásban részesítendő cél megvalósításához – a támogatás esetleges összegét is figyelembe véve – rendelkezik-e a megfelelő pénzügyi és egyéb feltételekkel;

c) a támogatásban részesítendő cél megvalósítása igényli-e az önkormányzat egyéb támogatását;

d) a támogatásban részesítendő cél megvalósítása pénzügyi támogatás helyett támogatható-e más, alkalmasabb módon.”

3. § A helyi önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának a rendjéről szóló Szentmártonkáta Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2017 (IV.28.) 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„6. § A beérkezett pályázatok elbírálásáról a Pénzügyi, Oktatási, Kulturális és Közbiztonsági Bizottság dönt a pályázati határidő leteltét követően, a pályázati felhívásban megjelölt határidőig.”

4. § (1) A helyi önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának a rendjéről szóló Szentmártonkáta Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2017 (IV.28.) 7. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Nem részesíthető pénzügyi támogatásban az az önszerveződő közösség)

„b) ha az előző évben kapott támogatást a támogatási szerződésben jóváhagyott céltól eltérően használta fel,”

(2) A helyi önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának a rendjéről szóló Szentmártonkáta Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2017 (IV.28.) 7. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) A pályázatok elbírálása során a Pénzügyi, Oktatási, Kulturális és Közbiztonsági Bizottság dönthet úgy is, hogy pénzügyi támogatás helyett a kért támogatást más formában biztosítja, feltéve, hogy a támogatás más módja a pályázó által megjelölt cél megvalósításának támogatására alkalmas.

(3) A Pénzügyi, Oktatási, Kulturális és Közbiztonsági Bizottságnak a pályázat kedvező elbírálása esetén a pénzügyi támogatás megállapításáról szóló határozatában meg kell jelölni azt is, hogy a támogatás felhasználása milyen célra történhet.”

5. § A helyi önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának a rendjéről szóló Szentmártonkáta Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2017 (IV.28.) 8. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„8. § A támogatásban részesülő önszerveződő közösség a kapott támogatást csak a szerződésben meghatározott célra használhatja fel. A támogatás eltérő célra történő felhasználása csak akkor lehetséges, ha ehhez a Pénzügyi, Oktatási, Kulturális és Közbiztonsági Bizottság hozzájárult. Ebben az esetben a támogatási szerződést módosítani kell, melyről a döntést követő 30 napon belül a polgármester gondoskodik.”

6. § A helyi önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának a rendjéről szóló Szentmártonkáta Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2017 (IV.28.) 10. § (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) Az előző évi elszámolások felhasználásának ellenőrzését a Pénzügyi, Oktatási, Kulturális és Közbiztonsági Bizottság végzi.

(4) Az előző évi elszámolások elfogadásáról a Pénzügyi, Oktatási, Kulturális és Közbiztonsági Bizottság dönt.”

7. § A helyi önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának a rendjéről szóló Szentmártonkáta Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2017 (IV.28.) 12. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről a Pénzügyi, Oktatási, Kulturális és Közbiztonsági Bizottság dönt.”

8. § A rendelet rendelkezéseit a hatályba lépéskor folyamatban levő ügyekben is alkalmazni kell.

9. § Ez a rendelet 2023. március 31-én lép hatályba.