Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2023. (VI. 28.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék nyílt téri égetéséről

Hatályos: 2023. 06. 29

Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2023. (VI. 28.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék nyílt téri égetéséről

2023.06.29.

Tiszaszőlős Községi Önkormányzatának képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában, valamint a 48. § (4) bekezdésének b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 5. pontjában és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. LIII. törvény 46. § (2) bekezdés c) pontja, illetve a 48. § (3) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálya véleményének és a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzat állásfoglalásának kikérésével a következőket rendeli el :

A rendelet célja és hatálya

1. § (1) A rendelet célja, hogy az avar és a kerti hulladék nyílttéri égetésére vonatkozó szabályok megállapításával elősegítse a levegő tisztaságának és a lakosság egészségének védelmét.

(2) A rendelet hatálya kiterjed Tiszaszőlős község közigazgatási területén végzett avar és kerti hulladék égetését végző természetes személyekre.

(3) A rendelet területi hatálya nem terjed ki a mezőgazdasági művelés alatt álló és erdőterületekre.

Értelmező rendelkezések

2. § (1) A rendelet alkalmazása szempontjából avarnak és kerti hulladéknak minősül az ingatlanok (ide értve a közterületeket is) tisztántartása, ápolása, gondozása vagy egyéb kertészeti munkálatok végzése során keletkezett fű, lomb, szár levél, kaszálék, nyesedék és egyéb növényi maradvány (továbbiakban: kerti hulladékok ).

(2) A rendelet alkalmazása szempontjából nem minősül avarnak és kerti hulladéknak az ilyen hulladékok egyéb hulladékokkal való keveréke (pl. műanyag, üveg, illetve sörös palack, gumiféleségek, csomagoló- és festékanyagok, fémtárgyak, stb.).

A hulladék kezelésének szabályai

3. § Az egészséges, kórokozóktól és kártevőktől mentes kerti hulladékot elsősorban hasznosítani szükséges.

A hulladék égetés szabályai

4. § (1) A keletkező avart és kerti hulladékot a tűzvédelmi előírások megtartása mellett szabad égetni. Az égetést végző az égetés során köteles gondoskodni a szükséges tűzoltási feltételekről és eszközökről.

(2) A füstképződés csökkentése érdekében az avart és a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell és az eltüzelés csak folyamatosan kis adagokban történhet.

(3) Az égetést szélcsendes időben, kellően száraz avar esetén szabad végezni. Az égetés folyamatának gyorsítása érdekében légszennyező segédanyag nem alkalmazható.

(4) Égetni csak megfelelően kialakított tűzrakó helyen és telken belül, vagyoni és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon, nagykorú cselekvőképes személy folyamatos felügyelete és a lakókörnyezet lehető legkisebb zavarása mellett szabad.

(5) Tilos égetni szomszédos telken lévő épületektől 10 méteren, saját telken lévő épülettől 5 méteren, szalma és szálastakarmány kazlaktól 20 méteren belül.

(6) Tilos az égetés szociális, valamint nevelési és oktatási intézmények 100 méteres körzetében, azok működési ideje alatt.

(7) Az égetést szélcsendes időben, kellően száraz avar, kerti hulladék esetén, telken belül kell végezni. Közterületen avar és kerti hulladék égetése tilos.

(8) Az ingatlan tulajdonosa, kezelője, bérlője (továbbiakban: tulajdonos) az égetés során köteles gondoskodni a szükséges tűzoltási feltételekről, eszközökről (pl. oltóvíz, homok, stb.) Az égetés végén a helyszínt át kell vizsgálni és meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt, továbbá gondoskodni kell a keletkezett parázs lelocsolásáról vagy földréteggel történő befedéséről.

(9) Az égetésre kerülő avar és kerti hulladék nem keverhető egyéb hulladékokkal (pl. műanyag, üveg, illetve sörös palack, gumiféleségek, csomagoló- és festékanyagok, fém-tárgyak, stb.).

Az égetés időpontja

5. § (1) Avar és kerti hulladék égetését évente két időszakban lehet végezni:

a) tavasszal: március 1. - május 31. között;

b) ősszel: szeptember 1. – november 30. között.

(2) A megjelölt időszakokon belül kizárólag szerdán 10-17 óra között és szombaton 10-16 óra között – munkaszüneti és ünnepnapok kivételével - lehet az égetést végezni. Munkaszüneti napokon (január 1., március 15., nagypéntek, húsvét vasárnap, húsvét hétfő, május 1., pünkösd vasárnap, pünkösd hétfő, augusztus 20., október 23., november 1. és december 25-26.) illetve vasárnaponként a település teljes közigazgatási területén tilos az avar és kerti hulladék égetése.

(3) A hatóságilag elrendelt tűzgyújtási tilalom alól jelen rendelet felmentést nem ad.

Záró rendelkezések

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.