Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 6/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 15/2011 (V.2.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 05. 01- 2023. 05. 02

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 6/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 15/2011 (V.2.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.05.01.

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. (a továbbiakban: Szt.) 132. § (4) bekezdésében és a Sopron és Környéke Szociális-Gyermekjóléti Intézményfenntartó Társulás létrehozásáról szóló 2019. december 8. napján létrejött szerződés IV.4. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontja és az Szt. 92. § (1) és (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő intézményi térítési díjakról az alábbi rendeletet (a továbbiakban: rendelet) alkotja:

1. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 15/2011. (V. 2.) önkormányzati rendelet 3. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) A támogató szolgáltatás iránti kérelmet a Gyermekjóléti Intézet keretein belül működő Támogató Szolgálat (továbbiakban: Támogató Szolgálat) vezetőjéhez írásban kell benyújtani. ”

(2) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 15/2011. (V. 2.) önkormányzati rendelet 3. § (10) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(10) Az ellátásban részesülő köteles a jogosultság feltételeit érintő lényeges tényekben, családi körülményeiben, jövedelmi és vagyoni viszonyaiban bekövetkezett változást 15 napon belül a SoSzI intézetvezetőinek, Támogató Szolgálat vezetőjének bejelenteni.”

2. § A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 15/2011. (V. 2.) önkormányzati rendelet 4. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Ha az életkoruk, egészségi állapotuk, valamint szociális helyzetük miatt rászorult személyekről az alapszolgáltatás keretében nem lehet gondoskodni, a megfelelő szakosított ellátási formában kell őket ellátni. Idősek otthonában az átlagos, vagy emelt szintű ellátás iránti kérelmet írásban a SoSzI Idősek Otthona intézetvezetőjéhez kell benyújtani, aki intézkedik annak nyilvántartásba vételéről, az előgondozás, és a felvételi eljárás előírásoknak megfelelő lebonyolításáról. A felvétel iránti kérelemhez mellékelni kell a 9/1999. (XI. 24.) SzCsM rendelet 1. melléklete szerinti (I-II-III. számú) nyomtatványokat.”

3. § A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 15/2011. (V. 2.) önkormányzati rendelet 6. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A SoSzI intézetvezető, a Gyermekjóléti Intézet szakmai egységeinek vezetői a döntésről értesítik az ellátást igénylőt, illetve törvényes képviselőjét. Elutasítás esetén az értesítés írásban történik. Ha az igénybe vevő, vagy törvényes képviselője a SoSzI intézetvezetőinek, a Gyermekjóléti Intézet vezetőjének vagy szakmai egységei vezetőinek az ellátás igénybevételéről szóló döntéseit vitatja, az arról szóló értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül a polgármesterhez vagy a Társulási Tanács elnökéhez fordulhat, aki határozatban dönt az ellátás igénybevételének kérdéséről.”

4. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 15/2011. (V. 2.) önkormányzati rendelet 8. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) A SoSzI intézetvezetői - intézményvezetői felhatalmazás alapján - az intézményi jogviszonyt írásban megszüntetik, ha

a) az ellátást igénybe vevő vagy törvényes képviselője írásban felmondja a szolgáltatást,

b) az ellátott súlyosan megszegi a házirendben megfogalmazott szabályokat,

c) az ellátott, a törvényes képviselője vagy a térítési díjat megfizető személy térítésdíj-fizetési kötelezettségének - az Szt. 102. §-a szerint - nem tesz eleget,

d) az ellátott másik intézményben történő elhelyezése indokolt vagy további intézményi elhelyezése nem indokolt,

e) a határozott idejű intézeti elhelyezés lejár,

f) az ellátott jogosultsága megszűnik.

(3) Az intézményi jogviszony megszüntetése esetén a SoSzI intézetvezetői írásban értesítik az igénybe vevőt és törvényes képviselőjét:

a) az intézmény elhagyásának időpontjáról,

b) a személyes használati tárgyak elvitelének határidejéről,

c) a be nem fizetett térítési díj és egyéb tartozás összegéről, valamint a befizetés határidejéről és módjáról.”

(2) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 15/2011. (V. 2.) önkormányzati rendelet 8. §-a a következő (3a) bekezdéssel egészül ki:

„(3a) Az ellátási szerződés megszüntetése esetén a Támogató Szolgálat vezetője írásban értesíti az igénybe vevőt és törvényes képviselőjét:

a) a szerződés megszűnésének időpontjáról

b) a be nem fizetett térítési díj összegéről, valamint a befizetés határidejéről és módjáról.”

5. § A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 15/2011. (V. 2.) önkormányzati rendelet 10. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A személyes gondoskodás körébe tartozó szociális alapellátások, valamint a szociális szakellátások intézményi térítési díját szolgáltatásonként és ellátási helyenként a fenntartó állapítja meg, és dokumentálja.”

6. § A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 15/2011. (V. 2.) önkormányzati rendelet 11. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A személyi térítési díjakat a SoSzI intézetvezetői és a Gyermekjóléti Intézet vezetője a jogszabályokban és e rendeletben foglaltak alapján állapítják meg. A személyi térítési díj megállapításának alapja az intézményi térítési díj. A megállapításkor az Szt. vonatkozó rendelkezéseit kell figyelembe venni.

(2) A személyi térítési díj mérsékelhető, illetve elengedhető a kérelmező és családja egyedi szociális helyzetének mérlegelésével. Az erre vonatkozó kérelmet írásban, indokok megjelölésével az adott intézmény vezetőjéhez kell előterjeszteni. A személyi térítési díj kedvezményeit a Rendelet 2. melléklete tartalmazza. Amennyiben az ellátást igénybe vevő, valamint a térítési díj fizetésére kötelezett más személy a személyi térítési díj csökkentését, vagy elengedését kéri, a fizetési kötelezettségről szóló értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül írásbeli kérelemmel a polgármesterhez vagy a Társulási Tanács elnökéhez fordulhat. A kérelemről Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése vagy a Társulás Társulási Tanácsa dönt.”

7. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 15/2011. (V. 2.) önkormányzati rendelet 12. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Átlagos szintű bentlakásos ellátás az Idősek Otthona, Balfi út 80. szám alatti telephelyen vehető igénybe. A Balfi úti Idősek Otthonában a tartós ellátást nyújtó férőhelyekre a fenntartó belépési hozzájárulás megfizetését kéri. A belépési hozzájárulás összegét a 3. melléklet tartalmazza. Ha a gondozás az intézménybe történő beköltözést követő három éven belül megszűnik, a belépési hozzájárulás arányos részét vissza kell fizetni az ellátottnak vagy örökösének, illetve – ha a belépési hozzájárulás megfizetését más személy vállalta – e személynek vagy örökösének.”

(2) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 15/2011. (V. 2.) önkormányzati rendelet 12. § (4) és (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(4) Emelt szintű bentlakásos ellátás az Idősek Otthona József Attila utca 5. szám alatti (Ikva Otthon) telephelyen vehető igénybe. Az emelt szintű férőhely (Idősek Otthona, József Attila utca 5., Ikva Otthon) elfoglalásakor érvényben levő egyszeri hozzájárulás összegét a beköltözéssel egy időben köteles az ellátott vagy a hozzájárulás teljesítését vállaló más személy megfizetni. Az egyszeri hozzájárulás összegét a rendelet 3. melléklete tartalmazza. Ha a gondozás - az ellátást igénybe vevő elhalálozása kivételével - vagy a férőhely emelt szintű minősítése öt éven belül megszűnik, az egyszeri hozzájárulás fennmaradó napokra jutó időarányos részét vissza kell fizetni.

(5) Az emelt szintű kétszemélyes lakrészben élő személyek egyikének elhalálozása esetén a túlélő ellátott - változatlan térítési díjfizetési kötelezettség mellett - jogosult a kétszemélyes lakrészt egyedül használni legfeljebb a halálesetet követő hónap utolsó napjáig. Ezen idő alatt az ellátott az egyszemélyes lakrész használatára kérelmet terjeszthet elő. Az eljárást a 9/1999. (XI.24.) SzCsM rendeletben szabályozottak szerint szükséges lefolytatni.”

8. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 15/2011. (V. 2.) önkormányzati rendelet 14. § (2) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A Közgyűlés)

„a) meghatározza az intézményi térítési díjat, az emelt szintű elhelyezéskor fizetendő egyszeri hozzájárulás összegét, valamint az átlagos szintű elhelyezéskor fizetendő belépési hozzájárulás összegét.”

(2) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 15/2011. (V. 2.) önkormányzati rendelet 14. § (5) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A Közgyűlés)

„d) az Szt. 115. § (4) bekezdése alapján a SoSzI intézetvezetői által megállapított személyi térítési díj mértéke ellen benyújtott észrevétel elbírálásával kapcsolatos,”

9. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 15/2011. (V. 2.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 15/2011. (V. 2.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

(3) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 15/2011. (V. 2.) önkormányzati rendelet 3. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

(4) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 15/2011. (V. 2.) önkormányzati rendelet 4. melléklete helyébe a 4. melléklet lép.

10. § Hatályát veszti a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 15/2011. (V. 2.) önkormányzati rendelet

11. § Ez a rendelet 2023. május 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 6/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelethez

Szociális alapszolgáltatások és szakellátások szolgáltatási önköltsége és a fenntartó által megállapított intézményi térítési díjai

1. Alapszolgáltatások

A

B

C

D

E

F

1

Alapszolgáltatások:

A szolgáltatás önköltsége

Állami támogatás

Önköltség alapon számított intézményi térítési díj (D=B-C, a szolgáltatás önköltsége és
az állami támogatás különbözete)

Megállapított intézményi
térítési díj

Önkormányzati támogatás (E=C-D, az önköltség
alapon számított intézményi térítési díj és a
megállapított intézményi térítési díj különbözete)

2

Étkeztetés (vásárolt)(SoSzI)
Ft/étkezés/fő/nap áfával

1 180

296

884

800

84

3

Ételkiszállítás költsége háztartásonként
Ft/étkezés/fő/nap

150

0

150

150

0

4

Házi segítségnyújtás, Szociális segítés (SoSzI)
Ft/óra

4 422

95

4 327

1 800

2 527

5

Házi segítségnyújtás, személyi gondozás (SoSzI)
Ft/óra

4 421

1 856

2 565

1 800

765

6

Támogató szolgáltatás, személyi segítés (Gyermekjóléti Intézet)
Ft/óra

9 699

4 319

5 380

900

4 480

7

Támogató szolgáltatás, kilométer (Gyermekjóléti Intézet)
Ft/km

1 940

864

1 076

450

626

8

Idősek nappali ellátása, demens személyek gondozása étkezéssel (SoSzI)
Ft/ellátási nap/fő

6 301

1 727

4 574

1 250

3 324

9

Idősek nappali ellátása, demens személyek gondozása étkezés nélkül (SoSzI)
Ft/ellátási nap/fő

5 829

1 727

4 102

450

3 652

10

Fogyatékosok nappali ellátása háromszori étkezéssel (SoSzI)
Ft/ellátási nap/fő

9 026

3 409

5 617

1 400

4 217

11

Fogyatékosok nappali ellátása étkezés nélkül (SoSzI)
Ft/ellátási nap/fő

8 316

3 409

4 907

850

4 057

12

Pszichiátriai betegek nappali ellátása étkezéssel (SoSzI)
Ft/ellátási nap/fő

4 784

1 689

3 095

1 250

1 845

13

Pszichiátriai betegek nappali ellátása étkezés nélkül (SoSzI)
Ft/ellátási nap/fő

4 312

1 689

2 623

450

2 173

2. Ápolást, gondozást nyújtó szolgáltatások

A

B

C

D

E

F

1

Ápolást, gondozást nyújtó szolgáltatások:

A szolgáltatás önköltsége

Állami támogatás

Önköltség alapon számított intézményi térítési díj

Megállapított intézményi térítési díj (D=B-C, a szolgáltatás önköltsége és az állami támogatás különbözete)

Önkormányzati támogatás

2

Idősek Otthona
Ft/ellátási nap/fő

14 164

5 690

8 474

5 000

3 474

3

Emeltszintű idősek otthona (Ikva Otthon)
Ft/ellátási nap/fő

14 164

5 690

8 474

7 000

1 474

3. Átmeneti elhelyezést nyújtó szolgáltatások

A

B

C

D

E

F

1

Átmeneti elhelyezést nyújtó szolgáltatások:

A szolgáltatás önköltsége

Állami támogatás

Önköltség alapon számított intézményi térítési díj

Megállapított intézményi térítési díj (D=B-C, a szolgáltatás önköltsége és az állami támogatás különbözete)

Önkormányzati támogatás

2

Idősek Otthona, időskorúak gondozóháza
Ft/ellátási nap

14 164

5 690

8 474

5 000

3 474

3

Hajléktalanok átmeneti szállása
(30 napon túl)
Ft/ellátási nap

12 715

1 901

10 814

600

10 214

2. melléklet a 6/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelethez

Szociális alapszolgáltatások és szakellátások személyi térítési díjai

1. Étkezés - ebéd (SoSzi)

A

B

1

Étkeztetés - ebéd (SoSzI)

Ft/fő/étkezés
A feltüntetett összegek az áfát tartalmazzák.

2

28 500 Ft/hó jövedelem alatt

150

3

28 501-51 300 Ft/hó

200

4

51 301-74 100 Ft/hó

300

5

74 101-96 900 Ft/hó

400

6

96 901-119 700 Ft/hó

500

7

119 701 -140 000 Ft/hó

600

8

140 001-160 000 Ft/hó

700

9

160 001 Ft/hó jövedelem felett

800

10

Ételkiszállítás költsége háztartásonként

150

2. Nappali ellátások

2.1. Fogyatékos személyek nappali ellátása

A

B

C

1

Fogyatékos személyek nappali ellátása - napi háromszori étkezés (SoSzI)

Ellátás étkezéssel (Ft/nap)

Ellátás étkezés nélkül
(Ft/nap)

2

28 500 Ft/hó jövedelem alatt

200

100

3

28 501-51 300 Ft/hó

300

150

4

51 301-74 100 Ft/hó

500

200

5

74 101-96 900 Ft/hó

650

250

6

96 901-119 700 Ft/hó

950

300

7

119 701 Ft/hó – 140 000 Ft/hó

1150

400

8

140 001 – 160 000 Ft/hó

1250

500

9

160 001 Ft/hó jövedelem felett

1400

600

2.2. Pszichiátriai betegek nappali ellátása

A

B

C

1

Pszichiátriai betegek nappali ellátása (SoSzI)

Ellátás étkezéssel (Ft/nap)

Ellátás étkezés nélkül
(Ft/nap)

2

28 500 Ft/hó jövedelem alatt

200

50

3

28 501-51 300 Ft/hó

300

100

4

51 301-74 100 Ft/hó

450

150

5

74 101-96 900 Ft/hó

600

200

6

96 901-119 700 Ft/hó

750

250

7

119 701 – 140 000 Ft/hó

950

300

8

140 001- 160 000 Ft/hó

1050

350

9

160 001 Ft/hó jövedelem felett

1250

450

2.3. Idősek nappali ellátása

A

B

C

1

Idősek nappali ellátása (SoSzI)


Ellátás étkezéssel (Ft/nap)

Ellátás étkezés nélkül
(Ft/nap)

2

28 500 Ft/hó jövedelem alatt

200

50

3

28 501-51 300 Ft/hó

300

100

4

51 301-74 100 Ft/hó

450

150

5

74 101-96 900 Ft/hó

600

200

6

96 901-119 700 Ft/hó

750

250

7

119 701 – 140 000 Ft/hó

950

300

8

140 001 – 160 000 Ft/hó

1050

350

9

160 001 Ft/hó jövedelem felett

1250

450

3. Házi segítségnyújtás

A

B

C

1

Házi segítségnyújtás (SoSzI)

Szociális segítés
gond. óra/Ft

Személyi gondozás
gond. óra/Ft

2

28 500 Ft/hó jövedelem alatt

300

300

3

28 501-51 300 Ft/hó

400

400

4

51 301-74 100 Ft/hó

500

500

5

74 101-96 900 Ft/hó

600

600

6

96 901-119 700 Ft/hó

750

750

7

119 701-140 000 Ft/hó

900

900

8

140 001-160 000 Ft/hó

1200

1200

9

160 001 – 180 000

1500

1500

10

180 001 Ft/hó jövedelem felett

1800

1800

4. Támogató Szolgáltatás (Gyermekjóléti Intézet)

A

B

1

Támogató Szolgáltatás
(Gyermekjóléti Intézet)
Személyi segítés szociálisan rászorulók (fogy. tám. + emelt csp.) számára

Óradíj
(Ft/óra)

2

51 300 Ft/hó jövedelem alatt

200

3

51 301-74 100 Ft/hó jövedelem

300

4

74 101 Ft/hó jövedelem felett

500

5

Személyi segítés szociálisan nem rászorulók számára (óradíj)

900

6

Szociálisan rászoruló részére szállítási szolgáltatás esetenként (kilométerdíj)

120

7

Szociálisan nem rászoruló részére szállítási szolgáltatás esetenként (kilométerdíj)

450

5. Hajléktalanok átmeneti szállása (SoSzI) Ft/nap

A

B

1

Hajléktalanok átmeneti szállása

Napi díj
(Ft/nap)

2

28 500 Ft/hó jövedelem alatt

200

3

28 501-53 500 Ft/hó jövedelem

300

4

53 501-78 500 Ft/hó jövedelem

400

5

78 501-103 500 Ft/hó jövedelem

500

6

103 501 Ft/hó jövedelem felett

600

A feltüntetett személyi térítési díjak az áfát tartalmazzák.”

3. melléklet a 6/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelethez

1. Az Emelt szintű Idősek Otthona (Ikva Otthon) igénybevételekor fizetendő egyszeri hozzájárulás

A

B

1

Beköltözéskor fizetendő egyszeri hozzájárulás

2

Emelt szintű Idősek Otthona, József Attila u. 5.

3

Egyszemélyes lakrész

3 000 000 Ft

4

Kétszemélyes lakrész

4 000 000 Ft

5

Kétszemélyes lakrész (nem házaspár esetén)

2 000 000 Ft/fő

6

2. Az Idősek Otthona (Balfi út) igénybevételekor fizetendő belépési hozzájárulás összege

A

B

1

Beköltözéskor fizetendő belépési hozzájárulás

2

Idősek Otthona, Balfi út 80.

1 100 000 Ft

4. melléklet a 6/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelethez

Intézményi élelmezési normák

1. Nyersanyagnorma

A

B

1

Ellátási forma

Nyersanyagnorma (Ft/fő/nap)

2

egész napos ellátás (ötszöri étkezés)

1350

3

háromszori étkezés

1075

4

ebéd

800

5

egytálétel (népkonyha)

850

2. Napi norma ötszöri étkezés megoszlása

A

B

1

Napi norma ötszöri étkezés megoszlása

Ft/étkezés/fő

2

reggeli

190

3

tízórai

85

4

ebéd

800

5

uzsonna

85

6

vacsora

190