Madaras Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 14/2012. (IX. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 06. 01- 2023. 06. 02

Madaras Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 14/2012. (IX. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.06.01.

Madaras község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendelet módosítására a következőket rendeli el:

1. § A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 14/2012. (IX.27.) önkormányzati rendelet 3/A. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Települési lakhatási támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 250 %-át, egyedül élő esetén annak 360 %-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. Az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem megegyezik a háztartás összjövedelmének és a fogyasztási egységek összegének hányadosával.”

2. § A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 14/2012. (IX.27.) önkormányzati rendelet 3/B. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„3/B. § (1) A települési lakhatási támogatás egy hónapra jutó összege a lakásfenntartás elismert havi költségének és a támogatás mértékének (a továbbiakban: TM) szorzata, de nem lehet kevesebb, mint 5.000 forint, és nem haladhatja meg a 7.000 forintot azzal, hogy a támogatás összegét 100 forintra kerekítve kell meghatározni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti TM kiszámítása 6. melléklet szerinti módon történik.

(3) A települési lakhatási támogatás iránti kérelmet 21 napon belül kell elbírálni.

(4) A települési lakhatási támogatást egy évre kell megállapítani.

(5) Települési lakhatási támogatást ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(6) A települési lakhatási támogatást utólag, minden hónap 5-éig kell folyósítani.

(7) A kérelmezőt a települési lakhatási támogatás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg.

(8) A települési lakhatási támogatás megállapítása iránti kérelmet a 2. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

(9) A támogatás megállapításához

a) az 3. melléklet szerinti vagyonnyilatkozat, valamint a háztartás tagjai jövedelmének hitelt érdemlő igazolása,

b) a lakás nagyságának hitelt érdemlő igazolása, valamint

c) a természetbeni szociális ellátásként nyújtott ellátás esetén az Szt. 18. § l) pontja szerinti adat megállapítására, igazolására szolgáló irat bemutatása vagy másolatának csatolása szükséges.

(10) A települési lakhatási támogatásról átruházott hatáskörben a polgármester dönt.”

3. § A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 14/2012. (IX.27.) önkormányzati rendelet 4/A. és 4/B. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„4/A. § (1) A Képviselő-testület rendkívüli települési támogatásban azokat a személyeket részesíti, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások:

a) betegséghez,

b) halálesethez,

c) elemi kár elhárításához,

d) válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához,

e) iskoláztatáshoz, a gyermek fogadásának előkészítéséhez,

f) a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartáshoz,

g) a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások – vagy a gyermek hátrányos helyzete

miatt anyagi segítségre szorulnak feltéve, hogy az egy főre számított havi családi jövedelme a szociális vetítési alap összegének 130 %-át, egyedül élő esetén annak 150 %-át nem haladja meg.

(2) Rendkívüli települési támogatásban egy naptári évben egy háztartás maximum két alkalommal részesülhet. Közös háztartásban élők esetén egyszerre csak egy személy részére állapítható meg a támogatás.

(3) A rendkívüli települési támogatás összege 8.000 forintnál magasabb összeg nem lehet.

(4) Létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet esetén – a jövedelmi és vagyoni viszonyoktól függetlenül – méltányosságból megállapítható a támogatás. Ez esetben a (3) bekezdésben meghatározottnál magasabb összegű támogatás is megállapítható.

4/B. § (1) Rendkívüli települési temetési támogatás állapítható meg annak a személynek is, aki elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti.

(2) A rendkívüli települési támogatást a haláleset napját követő 5 napon belül lehet igényelni.

(3) Nem állapítható meg az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként rendkívüli települési támogatás, ha az igénylő családjában egy főre számított havi családi jövedelem meghaladja a szociális vetítési alap összegének 200 %-át, egyedül élő esetén annak 250 %-át.

(4) A helyben szokásos legolcsóbb temetés költsége 113.665 forint. Ezzel összefüggésben a rendkívüli települési támogatás összege nem lehet kevesebb a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének 10 %-ánál – 11.367 forintnál, de elérheti annak teljes összegét.

(5) A temetési költségekre tekintettel igényelt rendkívüli települési támogatás iránti kérelemhez be kell mutatni a temetés költségeiről - a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére - kiállított számla eredeti példányát.”

4. § A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 14/2012. (IX.27.) önkormányzati rendelet az 1. melléklet szerinti 6. melléklettel egészül ki.

5. § Ez a rendelet 2023. június 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 7/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelethez