Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (II. 21.) önkormányzati rendelete

Újbuda közterületein a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról és a várakozás díjáról szóló 26/2010. (IX. 21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 22- 2023. 02. 23

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (II. 21.) önkormányzati rendelete

Újbuda közterületein a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról és a várakozás díjáról szóló 26/2010. (IX. 21.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.02.22.

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5) bekezdés e) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 3. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az Újbuda közterületein a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról és a várakozás díjáról szóló 26/2010. (IX. 21.) önkormányzati rendelet 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„5. § A várakozási övezet területén - a 6. §-ban meghatározott kivételekkel - kizárólag az alábbi esetekben lehet várakozni:

a) jelen rendeletben meghatározott várakozási díj megfizetése ellenében,

b) a kérelmező állandó lakóhelye szerinti várakozási zónára érvényes lakossági várakozási hozzájárulással,

c) gazdálkodói várakozási hozzájárulás alapján a várakozási díj megfizetésével,

d) egészségügyi várakozási hozzájárulással,

e) az Újbuda Közterület-felügyelet részére kiállított várakozási hozzájárulással,

f) a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dél-Budai Katasztrófavédelmi Kirendeltsége részére kiállított várakozási hozzájárulással,

g) a XI. kerületi Rendőrkapitányság részére kiállított várakozási hozzájárulással,

h) Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. részére kiállított várakozási hozzájárulással,

i) Budapest Főváros XI. Kerület Újbudai Polgármesteri Hivatal részére kiállított várakozási hozzájárulással,

j) a várakozási zónára érvényes bérlői várakozási hozzájárulással vagy

k) speciális várakozási hozzájárulással.”

2. § A Rendelet 8/B. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A gyermekszállítás bölcsődébe, óvodába várakozási hozzájárulás 8-9 óra között legfeljebb 20 perc, továbbá 12:30-18 óra között szintén legfeljebb 20 perc díjfizetés nélküli várakozásra jogosít.”

3. § A Rendelet 10. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Egészségügyi várakozási hozzájárulás - kérelemre - a területi kötelezettséget vállaló háziorvos, gyermekorvos és fogorvos, illetve ezek asszisztense, a védőnő, valamint Újbuda Önkormányzatával szerződéses viszonyban az adott területen a szociális házi gondozási tevékenységben részt vevő személynek adható, az általa megjelölt egy darab személygépkocsira vagy egy darab 3500 kilogramm megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó tehergépkocsira, továbbá a területi kötelezettséget vállaló otthoni szakápolási szolgálatok, illetve a támogató szolgáltatásokat ellátó szervezetek által megjelölt személygépkocsikra vagy 3500 kilogramm megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó tehergépkocsikra.”

4. § (1) A Rendelet 11. §-a a következő (3a) és (3b) bekezdéssel egészül ki:

„(3a) Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. kérelmére legfeljebb 30 db várakozási hozzájárulás adható ki a használatában lévő személygépkocsikra, valamint tehergépkocsikra.

(3b) Budapest Főváros XI. Kerület Újbudai Polgármesteri Hivatal kérelmére legfeljebb 10 darab várakozási hozzájárulás adható ki a használatában lévő személygépkocsikra, valamint 3500 kilogramm megengedett össztömeget meg nem haladó tehergépkocsikra.”

(2) A Rendelet 11. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az (1)-(3b) bekezdések alapján kiadott várakozási hozzájárulás Újbuda közigazgatási területén található várakozási övezetben díjfizetés- és időtartamkorlátozás nélküli várakozásra jogosít.”

5. § A Rendelet 12. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„12. § A lakossági várakozási hozzájárulást, bérlői várakozási hozzájárulást, a gazdálkodói várakozási hozzájárulást, az egészségügyi várakozási hozzájárulást, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dél-Budai Katasztrófavédelmi Kirendeltsége, a XI. kerületi Rendőrkapitányság, az Újbuda Közterület-felügyelet, az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. és Budapest Főváros XI. Kerület Újbudai Polgármesteri Hivatal részére kiállított várakozási hozzájárulást az Újbuda Parkolásüzemeltető Nonprofit Kft. (a továbbiakban: hozzájárulást kiadó) adhatja ki közszolgáltatási szerződés alapján, kivéve a 8/D. § szerinti speciális várakozási hozzájárulást, amelyet kizárólag a Polgármester adhat ki. A várakozási hozzájárulások kiadásával kapcsolatos adminisztratív, nyilvántartási és ellenőrzési feladatokat a Polgármester az Újbuda Parkolásüzemeltető Nonprofit Kft. és a Polgármesteri Hivatal közreműködésével látja el.”

6. § A Rendelet 13. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A lakossági várakozási hozzájárulás, a bérlői várakozási hozzájárulás, a gazdálkodói várakozási hozzájárulás, az egészségügyi várakozási hozzájárulás, valamint az Újbuda Közterület-felügyelet, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dél-Budai Katasztrófavédelmi Kirendeltsége, a XI. kerületi Rendőrkapitányság, az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. és Budapest Főváros XI. Kerület Újbudai Polgármesteri Hivatal várakozási hozzájárulása a kiadás évét követő év március 31-ig érvényes, kivéve a 4. melléklet szerinti 3. és 4. várakozási zónára kiadható lakossági és bérlői várakozási hozzájárulások, amelyek esetén a 2022. évben kiadott várakozási hozzájárulás 2024. március 31-ig érvényes. ”

7. § A Rendelet 21. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az Újbuda Közterület-felügyelet, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dél-Budai Katasztrófavédelmi Kirendeltsége, a XI. kerületi Rendőrkapitányság, az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. és Budapest Főváros XI. Kerület Újbudai Polgármesteri Hivatal kérelmére kiadott várakozási hozzájárulásának kiadása, cseréje eljárási díjmentes.”

8. § A Rendelet 4. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 7/2023. (II. 21.) önkormányzati rendelethez

4. melléklet