Vasvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (V. 10.) önkormányzati rendelete

A lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 7/1012. (IV.1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 06. 01- 2023. 06. 02

Vasvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (V. 10.) önkormányzati rendelete

A lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 7/1012. (IV.1.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.06.01.

Vasvár Város Önkormányzata Képviselő-testülete A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó, egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1)-(2) bekezdés, 4. § (3) bekezdés, 5. § (3) bekezdés, 9. § (1) bekezdés, 10. § (2) bekezdés, 12. § (5) bekezdés, 13. § (1)-(2) bekezdés, 15. §, 17. § (2) bekezdés, 18. § (1) bekezdés, 19. §, 20. § (3) bekezdés, 23. § (3) bekezdés, 27. § (2) bekezdés, 31. § (2) bekezdés, 33. § (3) bekezdés, 34. § (1)-(3), (4) és (6) bekezdés, 36. § (2) bekezdés, 42. §, 68. § (2) bekezdés és 84. § (1)-(2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. Cikk (1) bekezdésének a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 7/2012. (IV. 1.) önkormányzati rendelet 6. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Vagyoni helyzet alapján nem jogosult szociális bérlakásra, akinek családjában a vele együtt költöző családtagokat számítva:

a) a szociális vetítési alap összegének ötvenszeresét meghaladó értékű ingatlan vagyona,

b) a szociális vetítési alap összegének százszorosát meghaladó értékű ingó vagyona van,

c) vagy az ingó- és ingatlan vagyonának együttes forgalmi értéke meghaladja a szociális vetítési alap összegének százhúsz-szorosát.”

(2) A lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 7/2012. (IV. 1.) önkormányzati rendelet 6. §-a a következő (7) és (8) bekezdéssel egészül ki:

„(7) Amennyiben a szociális helyzet alapján történő lakáshoz jutás feltételei nem állnak fenn vagy a bérlő méltányolható szociális körülményei ezt nem indokolják, ugyanakkor a lakást továbbra is bérelni kívánja, és vállalja a lakásra megállapított lakbér másfélszeresének megfelelő bérleti díj megfizetését, a lakás legfeljebb öt évre ismételten bérbe adható részére.

(8) A szociális intézményből elbocsátott személy, ha azt megelőzően lakásbérleti jogviszonyáról az önkormányzat javára pénzbeli térítés ellenében mondott le, költségalapon bérbe adható lakásra jogosult e rendeletben meghatározott feltételek szerint.”

2. § A lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 7/2012. (IV. 1.) önkormányzati rendelet a 7/A. §-át megelőzően a következő alcím címmel egészül ki:

„2/A. Közfeladatok ellátása, szakember ellátás javítása érdekében történő bérbeadás feltételei”

3. § A lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 7/2012. (IV. 1.) önkormányzati rendelet 8. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A korábban pályázati úton bérbe adott lakások esetében e rendelet hatályba lépésekor fennálló bérleti szerződések esetében a költségalapon meghatározott lakbérű lakások bérleti szerződésének meghosszabbítására és bérleti díj mértékére vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.”

4. § A lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 7/2012. (IV. 1.) önkormányzati rendelet 10. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az óvadék összege a havi bérleti díj háromszorosa, melyet a bérleti szerződés megkötése előtt kell befizetni a bérleti szerződésben meghatározott elkülönített bankszámlaszámra.”

5. § A lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 7/2012. (IV. 1.) önkormányzati rendelet 12. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) A megüresedett társbérleti lakrész a lakásban visszamaradó másik társbérlő részére kérelmére csak akkor adható bérbe, ha a visszamaradt társbérlő vállalja a megnövekedett lakás alapterület után számított lakbér megfizetését.”

6. § A lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 7/2012. (IV. 1.) önkormányzati rendelet 13. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„13. § A bérbeadó a Lakástörvény 22. § (3) bekezdése alapján a tartási szerződéshez való hozzájárulást akkor tagadhatja meg, ha:

a) az eltartó vagy házastársa az önkormányzat területén másik beköltözhető lakással rendelkezik,

b) a bérlő az életkora vagy az egészségügyi körülményei alapján tartásra nem szorul.”

7. § A lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 7/2012. (IV. 1.) önkormányzati rendelet 17. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Bérbeadó és bérlő megállapodhatnak abban, hogy bérlő komfortfokozat növelése nélkül a lakást átalakítja, felújítja, ideértve burkolatok, ajtók, ablakok, valamint a rendeltetésszerű használathoz szükséges beépített konyhai, fürdőszobai bútorzatok, berendezések cseréjét is. Az átalakításhoz, felújításhoz bérbeadó előzetes hozzájárulása szükséges. A hozzájárulás megadása iránti kérelemhez bérlőnek csatolnia kell a munkálatokhoz kapcsolódó árajánlatokat vagy tételes költségvetést. Bérbeadó a hozzájárulás megadása esetén bérlő részére, kérelmére az elvégzett munkálatok számlával igazolt költségének 50%-áig, maximum 500 000,-Ft-ig bérbeszámítást engedélyezhet.”

8. § A lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 7/2012. (IV. 1.) önkormányzati rendelet 20. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„20. § (1) Az a személy, aki a lakást jogcím nélkül használja, a jogcím nélküli használat kezdetétől számított két hónapig a lakásra megállapított lakbérrel azonos összegű használati díjat köteles fizetni.

(2) A jogcím nélküli lakáshasználó - az ilyen használat kezdetétől számított két hónap elteltét követő naptól - a lakásból való kiköltözésig emelt használati díjat köteles fizetni, ha elhelyezésre nem tarthat igényt.

(3) Az emelt lakáshasználati díj mértéke a jogcím nélküli lakáshasználat kezdetétől számított

a) 3. hónaptól a 8. hónap végéig a lakás lakbérének kétszeres,

b) 9. hónaptól a háromszoros összege.”

9. § A lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 7/2012. (IV. 1.) önkormányzati rendelet 26/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„26/A. § Lakbértámogatás megállapítására a szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szól 9/2021. (VI.30.) önkormányzati rendelet 14 §-ban foglalt rendelkezéseket kell alkalmazni.”

10. § A lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 7/2012. (IV. 1.) önkormányzati rendelet 30. § (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(9) Amennyiben a helyiség bérletére a pályázati kiírás eredménytelen – mert nem volt pályázó vagy a második legjobb ajánlatot tevő pályázó nem nyújt be kérelmet – a helyiség bérbeadására újból pályázatot kell kiírni. Ha a bérbeadásra ismételten kiírt pályázati eljárás is eredménytelen a helyiség bérbeadásáról a polgármester dönthet.”

11. § Hatályát veszti A lakások és helyiségek bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 7/2012. (IV. 1.) önkormányzati rendelet

12. § Ez a rendelet 2023. június 1-jén lép hatályba.