Etyek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 27.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 04. 28

Etyek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 27.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezés rendjéről

2023.04.28.

Etyek Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdése, 40. §-a, valamint 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el.

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Etyek Nagyközség közigazgatási területén elhelyezkedő, a (2) bekezdés szerinti köztemetőre és létesítményeire, valamint az ott végzett temetkezési tevékenységekre és temetkezési szolgáltatásokra.

(2) Etyek Nagyközség közigazgatási területén – az önkormányzat és a temető tulajdonosainak megállapodása alapján - az alábbi, működő köztemető helyezkedik el:

a) Etyek Nagyközség Önkormányzata tulajdonát képező 1003/1. hrsz-ú temetőrész,

b) A Római Katolikus Egyház tulajdonát képező 1003/2. hrsz-ú temetőrész,

c) Az Etyeki Református Egyházközség tulajdonát képező 1004 hrsz-ú temetőrész.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed a köztemető fenntartását, üzemeltetését, továbbá a temetkezési szolgáltatást végző személyekre, a temetkezési szolgáltatások igénybevevőire, illetőleg mindazokra a természetes és jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, akik a köztemetőn belül bármilyen tevékenységet végeznek, vagy a köztemetőben tartózkodnak.

Köztemető fenntartása, üzemeltetése

2. § (1) Etyek Nagyközség Önkormányzata a köztemetőkre vonatkozó fenntartási, üzemeltetési kötelezettségeiről kegyeleti közszolgáltatási szerződés alapján gondoskodik.

(2) Etyek Nagyközség Önkormányzata és az Etyeki Római Katolikus Plébánia, valamint az Etyeki Református Egyházközség - mint az 1. § (2) bekezdésében meghatározott temetőrészek tulajdonosai - a temető fenntartására és üzemeltetésére a jogszabályi előírásoknak megfelelő gazdálkodó szervezettel (továbbiakban: üzemeltető) kegyeleti közszolgáltatási szerződést köt.

Az üzemeltető kötelezettségei

3. § (1) Az üzemeltető köteles a temetőt és létesítményeit rendeltetésre alkalmas, üzemképes, rendezett és tiszta állapotban tartani, illetve tartatni, ezen belül:

a) meghatározza a temetkezési szolgáltatás, és a temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenységek ellátásának temetői rendjét,

b) biztosítja az eltemetés (urnaelhelyezés) feltételeit, ideértve a temetési helyre való első temetést, a sírhely kiásásáról (sírásás) való gondoskodást,

c) megállapítja a temetőlátogatók kegyeletgyakorlásának feltételeit, a nyitvatartási időt,

d) biztosítja a ravatalozó és a kiszolgáló helyiségek karbantartását, javítását; takarítását és szükség szerint fertőtlenítését,

e) biztosítja a ravatalozó technikai berendezései, a tárolók, valamint a temető egyéb közcélú létesítményei (infrastruktúra) karbantartását és működteti azokat,

f) halott hűtőt üzemeltet,

g) gondoskodik a köztemetőbe kiszállított elhunytak átvételéről, átadásáról és megfelelő hűtésükről,

h) biztosítja a temető nyitását, zárását,

i) megőrzi a nyilvántartó könyveket, köteles gondoskodni az azokba bejegyzett személyes adatok őrzéséről, biztonságáról. A nyilvántartó könyvbe a rendelkezésre jogosult személy és az eljárást lefolytató illetékes hatóság (így a temetkezési szolgáltatást engedélyező hatóság), illetve bíróság nyerhet betekintést, a halottak nevéről, a temetés időpontjáról és a temetkezés helyéről azonban tájékoztatást lehet kérni az üzemeltetőtől.

j) tájékoztatja a temetőlátogatókat, gondoskodik az ügyfélfogadásról,

k) kijelöli a temetési helyeket,

l) elvégzi a temető és létesítményeinek tisztán tartását, az utak karbantartását, tisztán tartását és síkosság mentesítését, szükség esetén a hó eltakarítást; a gyomirtást és a zöldterület karbantartását,

m) kijelöli a hulladék összegyűjtésére és tárolására szolgáló helyeket, rendszeresen összegyűjti és elszállítja a hulladékot, gondoskodik annak elhelyezéséről és kezeléséről,

n) gondoskodik a temető rendjének betartásáról és betartatásáról,

o) összehangolja a temetéseket, a temetői létesítmények, így különösen a ravatalozó használatával kapcsolatos temetkezési szolgáltatói tevékenységeket, szervezési intézkedésekkel elősegíti a temetés és az urnaelhelyezés zökkenőmentes lefolytatását,

p) gondoskodik az ügyfélfogadásról,

q) gondoskodik az elhunytak exhumálásáról, a visszahantolásról, illetve szükség esetén az újratemetésről,

r) üzemelteti és karbantartja a temető nyilvános illemhelyét.

(2) Az (1) bekezdés b), e), f), g) és q) pontokban foglalt feladatokhoz kötelező az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezéseinek igénybevétele.

A köztemető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételek

4. § A köztemető rendeltetésszerű használatát az alábbi önkormányzati tulajdon biztosítja:

a) ravatalozó épülete a szükséges berendezési tárgyakkal, díszítő elemekkel,

b) a halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló halott hűtő,

c) nyilvános illemhely (a ravatalozó épületén belül),

d) vízvételi lehetőség,

e) hulladéktárolók,

f) gépjármű parkolóhely (a temető nyugati bejáratával szemben).

5. § (1) Sírgondozás céljára a vizet bárki ingyenesen használhatja, a keletkező hulladékot, koszorú-és virágmaradványt az erre kijelölt hulladékgyűjtőben díjtalanul lerakhatja, az illemhelyet ingyenesen használhatja.

(2) A temetkezési szolgáltatók – az általuk végzett egyes temetkezési szolgáltatások jellegéhez is igazodóan – azonos feltételekkel az erre irányuló bejelentés sorrendjének megfelelően vehetik igénybe a temetői létesítményeket, az azt szolgáló infrastruktúrát, a rendeletben foglalt díjak előre történő megfizetése mellett.

(3) A temetőben az eltemettető erre vonatkozó igénye esetén biztosított a lehetőség a sírhely melletti ravatalozásra és búcsúztatásra.

A köztemető, ravatalozó használatának és igénybevételének szabályai

6. § (1) A köztemetőben mindenki köteles a hely jellegének megfelelő magatartást tanúsítani, a nemzetiségi vagy vallási temetkezési szokásokat tiszteletben tartani és tartózkodni a kegyeleti érzést sértő tevékenységtől, hanghatástól vagy magatartástól.

(2) Minden látogató kötelessége a temetőnek és környezetének védelme, rendjének, tisztaságának megőrzése.

(3) A temetkezési szolgáltató köteles a ravatalozót, eszközeit és kellékeit tiszta, és szükség szerint fertőtlenített állapotban átadni a temetést követően.

7. § (1) Az elhunyt, ha az eltemetőnek nincs a köztemetőben meglévő temetkezési hely felett rendelkezési joga, akkor a halálozás szerinti sorrendben a következő temetési helyre temethető.

(2) Az (1) bekezdéstől eltérően lehet eljárni

a) ha az elhunyt a temetés helyére vonatkozóan végintézkedett és jogosultsággal rendelkezik,

b) mozgásában korlátozott eltemettető esetén, ha a kedvezőbb megközelíthetőség indokolja.

(3) A (2) bekezdésben foglaltaktól való eltérésre csak akkor kerülhet sor, ha a sírhely olyan helyen található, ahol a használatbavételnek nincs akadálya.

A köztemető nyitvatartási rendje

8. § (1) A temető nyitvatartási ideje:

a) március 1-től szeptember 30-ig 7:00 órától 20:00 óráig,

b) október 1-től február 28-ig 8:00 órától 18:00 óráig, kivéve október 28-tól november 4-ig, ekkor 0:00 órától 24:00 óráig.

(2) A temető nyitvatartási idejét az üzemeltető a temető bejáratánál közzéteszi.

A köztemető működési rendje

9. § (1) A temető nyitvatartási rendjében foglalt időtartam alatt a temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja. 12 éven aluli gyermek csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat a temetőben. A látogatóknak a nyitvatartási idő leteltekor a temetőből távozniuk kell.

(2) Fát, cserjét a köztemető területén magánszemély nem ültethet. Ez alól kivételt képez a sírra ültetett örökzöld, amely teljes kifejlettségében nem magasabb 1,5 méternél és az átmérője nem haladja meg a 0,6 métert.

(3) A köztemetőben gyertyát, mécsest gyújtani olyan körültekintő gondossággal lehet, amellyel a tűzveszély elkerülhető.

(4) Bontott síremléket a sírhely feletti rendelkezési joggal rendelkező, az üzemeltetővel egyeztetett módon köteles elszállítani.

(5) Gépjárművek elhelyezése a temető bejárata előtt, kijelölt parkolóban biztosított.

(6) A temető területére a temető rendjének betartása mellett a gépjárművel történő behajtás szerdai napokon délután 14:00-17:00 óra között, szombati napokon 9:00-17:00 óra között megengedett. A gépjárművel történő behajtás ingyenes.

(7) Tilos

a) temető terültére kutyát - a vakvezető kutya kivételével -, egyéb állatot bevinni,

b) az üzemeltető előzetes hozzájárulása nélkül a temetőbe építőanyagot beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni, a bontási anyagot elszállítani,

c) hulladékot, koszorú- és virágmaradványt a kijelölt hulladékgyűjtőkön kívül egyéb helyen lerakni,

d) hulladékot, koszorú-és virágmaradványt a temetőben elégetni,

e) hangoskodással, zajkeltéssel a szertartások rendjét zavarni, a temetőlátogatók kegyeleti érzéseit megsérteni,

f) a sírokat és a temető infrastrukturális berendezéseit megrongálni, beszennyezni,

g) a temetőben elhelyezett hulladékgyűjtőben háztartási hulladékot elhelyezni,

h) a temető területén a talajt és a gyepet engedély nélküli felásni, a talajt elhordani,

i) a temető területén bármilyen árusítási tevékenységet folytatni,

j) a temető területén reklám és egyéb hirdetést kihelyezni.

A sírhelyek gondozása

10. § (1) A sírhely birtokosa által végezhető munkák

a) egynyári vagy évelő lágyszárú dísznövények, örökzöld ültetése, ápolása,

b) cserepes, vágott és művirág koszorúk elhelyezése,

c) sírhely díszítése.

(2) A sírhely birtokosa csak a megvásárolt sírhely területével rendelkezik.

(3) A temetőlátogatók a temetési helyeken csak olyan kegyeleti tárgyakat helyezhetnek el, melyek nem sértik mások kegyeleti jogait, a temető jellegét és - méretüknél fogva - nem kötöttek engedélyhez.

(4) A sírok közötti ösvényeket, utakat felásni, növényzettel beültetni tilos.

(5) Ülőhely, pad csak a temető üzemeltetője által kijelölt helyen, helyezhető el.

(6) A sírhely birtokosa köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását elvégezni, valamint köteles gondoskodni arról, hogy a sírhely vagy a sírbolt, az ott elhelyezett sírkő a temető biztonságos használatát ne veszélyeztesse.

(7) A sírhelyek kerítéssel nem határolhatóak.

Temetési helyek

11. § (1) A köztemetőben koporsós temetés esetén az alábbi sírhelyeket kell biztosítani:

a) egy, illetve kettő koporsó, továbbá gyermek koporsó befogadására alkalmas temetési hely,

b) sírbolt (kripta), amely legalább két koporsó befogadására szolgáló, építési engedély alapján létesíthető, al- és felépítményből álló temetési hely.

(2) A köztemetőben hamvasztásos temetés esetén az alábbi sírhelyeket kell biztosítani:

a) földbetemetésre urnasírhelyek,

b) építménybe történő elhelyezésre urnafülkék (kolumbáriumok),

c) a koporsós temetési helyre sírhelyenként két, hamvakat tartalmazó urna temethető.

(3) Temetési hely, sírbolt exhumálás, hamvak kivétele céljából történő felnyitása esetén a temető üzemeltetője legkésőbb a munka megkezdése előtt 10 nappal a temető hirdetőtábláján a sírhelytábla, sírhelysor, a sírjelen feltüntetett adatok körét és az exhumálás idejét tartalmazó közleményt helyez el.

Sírhelyek kialakításának rendje

12. § (1) Az egyes, egy koporsó elhelyezésére szolgáló sírhely mérete: 210 cm hosszú, 100 cm széles.

(2) A kettős, két koporsó elhelyezésére szolgáló sírhely mérete: 210 cm hosszú, 180 cm széles.

(3) A gyermeksírhely mérete: 130 cm hosszú, 60 cm széles.

13. § (1) A sírhelyek egymástól, illetve más temetési helytől való távolságának legalább 60 cm-nek kell lennie.

(2) A régi temetési helyek esetében a feltételeket adottnak kell tekinteni.

Sírboltok kialakításának rendje

14. § (1) Kétszemélyes, két koporsó elhelyezésére szolgáló sírbolt mérete: 260 cm széles, 220 cm hosszú.

(2) A háromszemélyes, három koporsó elhelyezésére szolgáló sírbolt mérete: 260 cm széles, 240 cm hosszú.

15. § (1) A sírboltok egymástól, illetve más temetési helytől való távolságának legalább 60 cm-nek kell lennie.

(2) A régi temetési helyek esetében a feltételeket adottnak kell tekinteni.

Urnák elhelyezésére szolgáló temetési helyek kialakításának rendje

16. § (1) Az urnafülke szilárd alappal rendelkezik, légmentesen záródik.

(2) Az urna földbetemetése esetén az urnasírhely mérete 100 cm széles és 70 cm hosszú és 100 cm mély.

(3) Az urna földbetemetése esetén az urnasírhelyen két urna helyezhető el.

(4) Az urna koporsós temetési helyre történő rátemetése esetén egy temetési helyre négy urna helyezhető el.

Sírhelygazdálkodás, sírjelek

17. § Az üzemeltető a sírhelygazdálkodás körében köteles naprakész nyilvántartást vezetni a szabad temetési helyekről, a védett sírjelekről és védett temetési helyekről.

18. § Minden temetési helyet sírjellel kell ellátni. Sírjel az üzemeltető részére történő előzetes bejelentés után, külön engedély nélkül létesíthető.

A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama és díja

19. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő):

a) a koporsós temetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év,

b) sírbolt esetén 60 év,

c) urnafülke és urnasírhely esetén 25 év.

(2) A kettős sírhely feletti rendelkezési jog időtartama az utolsó temetés napjától számított 25 év. Amennyiben kettős sírhely esetében az első temetés napjától számított 25 éven belül újabb temetés nem történik, a temetési hely feletti rendelkezési jog megszűnik – kivéve, ha az arra jogosult a rendelkezési jogot ismételten megváltja.

(3) Az üzemeltető a temetési hely feletti rendelkezési jog lejártát megelőzően legalább egy évvel a temető hirdetőtáblájára kihelyezett hirdetmény útján értesíti a temetési hellyel rendelkezni jogosultakat a rendelkezési jog közelgő lejártáról, továbbá az újraváltás feltételeiről és módjáról.

(4) Amennyiben a temetési hellyel rendelkezni jogosult – a (3) bekezdésben foglalt intézkedések megtétele ellenére – a temetési helyet a rendelkezési jog lejártáig ismételten nem váltja meg, a temetési hely feletti rendelkezési jog megszűnik, és a temetőrész tulajdonosa a temetési helyet újra értékesítheti.

20. § A temetési helyek megváltásának, illetőleg az újraváltásának díját az 1. melléklet határozza meg.

21. § A művészettörténeti vagy művészi értéket képviselő síremléket, továbbá az ország vagy Etyek Nagyközség életében jelentős szerepet játszó személyek sírhelyét, urnáját, síremlékét lebontani, felszámolni nem szabad, azok feltárásáról, esetleges áthelyezéséről az Önkormányzat gondoskodik.

Vállalkozói munkák végzésének rendje

22. § (1) A temetőben történő munkavégzést – a sírgondozás, a temetési hely növénnyel való beültetése és díszítése kivételével – a munkavégzést megelőzően legalább egy munkanappal, írásban be kell jelenteni az üzemeltető részére.

(2) A temetési szertatás ideje alatt anyagszállítás és zajjal járó munka a temetőben nem végezhető.

(3) Vasárnap és munkaszüneti napokon kivitelezői munka nem folytatható.

(4) A vállalkozó köteles a munkavégzés teljes időtartama alatt a munka, tűz és balesetvédelmi előírásokat betartani, illetve betartatni.

(5) Temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozói munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulás díját a 2. melléklet határozza meg. A temetőfenntartási hozzájárulást a vállalkozónak temetési helyenként külön-külön kell megfizetni.

(6) A temetőbe a munkát végző vállalkozók (sírkövesek, vésnökök, kriptaépítők, szállítók) részére az üzemeltető képviselőjével való előzetes egyeztetés alapján és a temető fenntartási hozzájárulás megfizetését követően munkanapokon 08.00-16.00 óra között - a temető rendjének megzavarása nélkül - engedélyezett a gépkocsival történő behajtás. Temetési szertartások ideje alatt mindennemű munkavégzés tilos.

A temetőben végzett kegyeleti szolgáltatások feltételei

23. § (1) A temetőben temetkezési szolgáltatást végezhet az üzemeltető, továbbá az, aki jogszabály alapján e tevékenység végzésére jogosult.

(2) A temetkezési szolgáltató köteles az üzemeltető felszólítására hatósági engedélyét bemutatni.

(3) A temetkezési szolgáltató a tevékenység ellátása során köteles az eltemettetőnek a temetési szertartásra vonatkozó rendelkezését – az egyházi temetések esetén az egyházi szertartás rendjét – tiszteletben tartani.

(4) A szolgáltatást végzők tevékenységük során kötelesek méltó magatartást tanúsítani, a munkálatokat a kegyeleti igényeknek megfelelő öltözetben végezni.

(5) A temetkezési szolgáltató a temetés során csak olyan kelléket és cikkeket használhat fel, mely nem ütközik a törvénybe és olyan ravatalozást, illetve szertartást rendezhet, amely nem sérti a közízlést és a kegyeleti etikai normákat.

(6) A temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjat a 2. melléklet határozza meg.

Záró rendelkezések

24. § Ez a rendelet 2023. április 27-én lép hatályba.

25. §1

1. melléklet a 7/2023. (III. 27.) önkormányzati rendelethez

Temetkezési helyek megváltásának, illetőleg az újraváltásának díja

1. A Római Katolikus Egyház tulajdonában lévő köztemetőben:

1.1. Egyes sírhely 40.000 Ft/25 év

1.2. Rátemethető sírhely 60.000 Ft/25 év

1.3. Kettős sírhely 80.000 Ft/25 év

1.4. Gyermek sírhely 25.000 Ft/25 év

1.5. Sírbolt (kripta) 300.000 Ft/60 év

1.6. Urnasírhely 25.000 Ft/25 év

A régebben létesített, nagyobb sírhelyek esetében az arányosságot kell alkalmazni.

2. Az Etyeki Református Egyházközség tulajdonában lévő köztemetőben:

2.1. Egyes sírhely 40.000 Ft/25 év

2.2. Rátemethető sírhely 60.000 Ft/25 év

2.3. Kettős sírhely 80.000 Ft/25 év

2.4. Urnasírhely 25.000 Ft/25 év

3. Etyek Község Önkormányzata tulajdonában lévő köztemetőben:

3.1. Urnasírhely 25.000 Ft/25 év

3.2. Urnafülke 50.000 Ft/25 év

Temetkezési helyek megváltásának, illetőleg az újraváltásának díjai az ÁFA-t tartalmazzák.

2. melléklet a 7/2023. (III. 27.) önkormányzati rendelethez

A temetőfenntartási hozzájárulás, a temető egyes létesítményei, továbbá az üzemeltető szolgáltatásai igénybevételének díja

1. A temetőben munkát végző vállalkozók temetőfenntartási hozzájárulása 6.000 Ft+áfa/munka

2. A temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjak:

Temetői létesítmények igénybevétele (ravatalozó+kellékhasználat)

35.000 Ft+Áfa

Elhunyt hűtése (Ft/nap/fő)

4.000 Ft+Áfa

Sírásás,
sírhelynyitás koporsós temetéshez

28.000 Ft+Áfa

Sírásás,
sírhelynyitás urnás temetéshez

14.000 Ft+Áfa

Exhumálás (koporsós)

36.310 Ft+Áfa

Újratemetés (koporsós)

20.578 Ft+Áfa

Visszahantolás (koporsós)

20.578 Ft+Áfa

Exhumálás (urnás)

9.684 Ft+Áfa

Újratemetés (urnás)

13.315 Ft+Áfa

Visszahantolás (urnás)

13.315 Ft+Áfa

1

A 25. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.