Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (VII. 31.) önkormányzati rendelete

a szociális bérlakásokról szóló 7/2020. (IX.8.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 08. 01- 2023. 08. 02

Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (VII. 31.) önkormányzati rendelete

a szociális bérlakásokról szóló 7/2020. (IX.8.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.08.01.

Izmény Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakások és helyisége bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) bekezdése és a 36. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a szociális bérlakásokról szóló 7/2020. (IX.8.) számú rendelet módosításáról a következőket rendeli el:

1. § A szociális bérlakásokról szóló Izmény Község Önkormányzati Képviselő-testületének 7/2020 (IX.8..) önkormányzati rendelete 8. § (1a) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1a) A szociális bérlakás használata iránt csak az nyújthat be érvényes pályázatot:

a) akinek háztartásában az egy főre számított jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 280%-át,

b) aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló, 1993. évi III. törvényben meghatározottak szerint vagyonnal nem rendelkezik,

c) akinek esetében a jelenlegi lakóhelyének műszaki állapota miatt indokolt a kérelem benyújtása,

d) aki, vagy akinek házastársa vagy élettársa jövedelemmel rendelkezik

e) aki a pályázati felhívás kibocsátását megelőzően Izmény községben legalább tíz éve bejelentett lakcímmel rendelkezik,

f) aki nyilatkozatban vállalja az együttműködést az illetékes családsegítő szolgálattal, továbbá

g) akinek köztartozása vagy közműdíjak megfizetéséből eredő lejárt esedékességű tartozása nincs, vagy a tartozás vonatkozásában fizetési kedvezményben, különösen részletfizetési kedvezményben részesült.”

2. § A szociális bérlakásokról szóló Izmény Község Önkormányzati Képviselő-testületének 7/2020 (IX.8..) önkormányzati rendelete 9. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) ) a bérleti díj mértékét az önkormányzat évente felülvizsgálja, az emelés mértékét a bérlő szociális helyzetére figyelemmel határozza meg.”

3. § A szociális bérlakásokról szóló Izmény Község Önkormányzati Képviselő-testületének 7/2020 (IX.8..) önkormányzati rendelete 10–12. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„10. § A szociális bérlakás bérletére vonatkozó szerződés a Polgári Törvénykönyvről szóló törvényben, valamint a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvényben (továbbiakban: Ltv.) meghatározott indokokon túl az önkormányzat részéről :

a) azonnali hatállyal felmondható, amennyiben a bérlő a jogosultsági feltételeknek a továbbiakban nem felel meg,

b) a bérlő előzetes felszólítását követően, legalább tizenöt napos felmondási idővel felmondható, amennyiben a bérlő a közüzemi számlák megfizetésével 30 napon túli késedelembe esik

11. § (1) Amennyiben a bérlő és a bérlővel együtt költöző házastárs vagy élettárs közötti életközösség megszűnik, a szociális bérlakásra való jogosultsági feltételeket a Képviselő-testületnek felül kell vizsgálnia.Amennyiben a korábbi bérlőtárs esetében a rendeletben meghatározott jogosultsági feltételek fennállnak, az Önkormányzat külön döntés alapján a házastársi, élettársi életközösség megszűnését követően a korábbi bérlőtárssal szerződést köthet.

(2) A bérlő a szociális bérlakásba az önkormányzat részére történő előzetes bejelentés alapján befogadhatja házastársát, gyermekét, befogadott gyermekének a gyermekét, valamint szülőjét, ha azok lakhatása más módon – rendkívüli élethelyzetből adódóan – nem megoldott.

12. § A bérleti szerződésben foglaltak betartását a Képviselő-testület évente egy alkalommal ellenőrízheti.”

4. § Ez a rendelet 2023. augusztus 1-jén lép hatályba.