Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (III. 28.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 30/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 03. 29- 2023. 03. 30

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (III. 28.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 30/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.03.29.

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 30/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. §-a a következő h) ponttal egészül ki:

[E rendelet (a továbbiakban: SZMSZ) alkalmazásában:]

„h) prezentáció: vetítéssel egybekötött bemutató, amely a képviselő-testületi ülésen csak az SZMSZ-ben meghatározott felszólalásokhoz kapcsolódhat. ”

2. § A Rendelet 24. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Amennyiben az előterjesztő bizonyíthatóan hozzájárul, a napirendi pontot az előterjesztő helyett a (3) bekezdésben felsoroltak is előterjeszthetik. Amennyiben az előterjesztő a képviselő-testületi ülésen nincs jelen, és nem járult hozzá előterjesztésének más általi előterjesztéséhez, az előterjesztést a következő képviselő-testületi ülésre kell elnapolni. ”

3. § A Rendelet 28. § (3) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Zárt ülés esetén az alábbi személyeket vagy szervezeteket kell az őket érintő előterjesztések tárgyalására meghívni:)

„a) választás, kinevezés, felmentés, visszahívás, vezetői megbízás adása, annak visszavonása, fegyelmi eljárás megindítása és állásfoglalást igénylő személyi ügy tárgyalásakor a döntési javaslatban szereplő személyt,”

4. § (1) A Rendelet 36. § (1a) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1a) Az (1) bekezdésben foglaltakat követően a polgármester időkorlátozás nélkül bevezető beszédet mondhat, amelyhez prezentáció is kapcsolódhat. ”

(2) A Rendelet 36. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az (1b) bekezdésben foglaltakat követően a napirend előtti felszólalások következnek, amelyre a frakcióvezetők - vagy a frakcióvezető által megbízott, frakciónként egy képviselő -, a frakcióval nem rendelkező képviselők, és a helyi nemzetiségi önkormányzatok elnökei jogosultak legfeljebb 5 percben. A napirend előtti felszólaláshoz prezentáció is kapcsolódhat. A napirend előtti felszólalásra a képviselő-testületi ülés előtti napon 16 óráig írásban lehet jelentkezni a polgármesternél a felszólalás konkrét tárgyának, a felszólaló személyének és a prezentálás szándékának megjelölésével. A felszólalásnak nem lehet tárgya az ülés napirendjén szereplő kérdés.”

5. § (1) A Rendelet 37. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A kérdéseket a képviselő-testületi ülés napját három munkanappal megelőzően 12.00 óráig a polgármesternél kell írásban benyújtani a prezentálás szándékának megjelölésével.”

„(4) Azokat a kérdéseket, amelyek ismertetésére a 20 perc letelte miatt nem kerül sor, a következő ülésre kell halasztani”

6. § A Rendelet 38. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) A kérdés feltevőjét az írásbeli bejelentés mellett a szóbeli ismertetés joga is megilleti, amely 4 percnél hosszabb időtartamú nem lehet, és amelyhez prezentáció is kapcsolódhat. A szóbeli ismertetés a benyújtott írásbeli kérdéshez képest új kérdést vagy kérdéselemet nem tartalmazhat.

(3) A kérdésre az ülésen vagy legkésőbb 30 napon belül írásban érdemi választ kell adni. Az ülésen a címzett mást is felkérhet a válasz kiegészítésére. Az írásbeli választ a következő testületi ülésen - amennyiben az a képviselők részére előzőleg a MikroDat rendszerben nem kerül elérhetővé tételre - ismertetni kell. A válasz elfogadásáról a kérdés feltevője nem nyilatkozik, a Képviselő-testület pedig nem dönt.”

7. § A Rendelet 43. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A napirendi pont előterjesztőjének döntése alapján az előterjesztéshez prezentáció is kapcsolódhat. A prezentálás szándékát az előterjesztő az előterjesztés benyújtásával egyidejűleg jelezheti a polgármesternél. Prezentáció esetén az előterjesztőnek a napirendi pont tárgyalásának megkezdésekor elmondott első hozzászólása legfeljebb 15 perc időtartamú lehet. Ezen időkereten belül a prezentációt az előterjesztő vagy az általa felkért személy tarthatja meg.”

„(1a) A hozzászóláshoz prezentáció is kapcsolódhat. A prezentálás szándékát a napirendi pont címének megjelölésével az ülést megelőző munkanapon 12 óráig lehet bejelenteni a polgármesternél. ”

9. § A Rendelet 73. § b) és c) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A bizottság elnökének, alelnökének, tagjának megbízatása megszűnik:)

„b) lemondással,
c) visszahívással,”

10. § A Rendelet 88. § (3) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A tanácsnok megbízatása megszűnik:)

„d) visszahívással,”

11. § A Rendelet a következő 100/A. §-sal egészül ki:

„100/A. § A Képviselő-testület az Önkormányzat jogszabályban meghatározott feladatainak ellátásához Budapest XI. kerület közigazgatási területén állandó lakcímmel rendelkező cselekvőképes nagykorú természetes személyek (a továbbiakban: partnerek) széleskörű társadalmi bevonásával partnerségi egyeztetéseket folytathat le, amelynek során a polgármester a tervezetekről tájékoztatást ad, véleményt és javaslatot kér. Ennek érdekében a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény 21. § a) pontjában biztosított felhatalmazás alapján természetes személyi azonosító adatok és lakcímadatok igényelhetőek. A közvetlenül megszólított, véletlenszerűen kijelölt reprezentatív mintát adó partnerek közösségi gyűlés útján, személyes részvétel mellett gyakorolhatják véleménynyilvánítási és javaslattételi jogaikat.”

12. § (1) A Rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A Rendelet 2. melléklete helyébe az 2. melléklet lép.

(3) A Rendelet 3. melléklete helyébe az 3. melléklet lép.

(4) A Rendelet 6. melléklete helyébe az 4. melléklet lép.

(5) A Rendelet 7. melléklete helyébe az 5. melléklet lép.

13. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 8/2023. (III. 28.) önkormányzati rendelethez

1. melléklet

2. melléklet a 8/2023. (III. 28.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet

3. melléklet a 8/2023. (III. 28.) önkormányzati rendelethez

3. melléklet

4. melléklet a 8/2023. (III. 28.) önkormányzati rendelethez

6. melléklet

5. melléklet a 8/2023. (III. 28.) önkormányzati rendelethez

7. melléklet