Vasvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 10.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítéséről szóló 21/1994.(IX.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 05. 11- 2023. 05. 12

Vasvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 10.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítéséről szóló 21/1994.(IX.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.05.11.

Vasvár Város Önkormányzata Képviselő-testülete A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó, egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 54. § (1)-(2) bekezdés, 52. §, 53. §, 58. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. Cikk (1) bekezdésének a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítéséről szóló 21/1994. (IX. 30.) önkormányzati rendelet 4. § (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(9) Ha a vevő hat havi vételárrészletet nem fizet meg, a vételárhátralék azonnal, egy összegben esedékessé válik, amelyről a vevőt a Vasvári Polgármesteri Hivatal Pénzügyi és Terv Osztály köteles írásban értesíteni. A Vasvári Polgármesteri Hivatal Pénzügyi és Terv Osztály a vevő írásbeli kérelmére az egyösszegű befizetéstől a módosított fizetési feltételek előírása és a Ptk-ban meghatározott kamat érvényesítésével eltekinthet.”

2. § Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítéséről szóló 21/1994. (IX. 30.) önkormányzati rendelet 5. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A nem lakás céljára szolgáló helyiségeket eladásra a Képviselő-testület egyedileg jelöli ki. Az eladásra történő kijelöléssel egyidejűleg meg kell határozni az eladási ajánlati kötöttség időtartamát.”

3. § Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítéséről szóló 21/1994. (IX. 30.) önkormányzati rendelet 6. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Ha a helyiséget az elővásárlási jog jogosultja vásárolja meg, a vételárat a szerződés megkötésével egyidejűleg egy összegben kell megfizetni vagy 80 %-át a szerződéskötéskor, a fennmaradó 20 %-át egy évi részletfizetéssel a Ptk. 6:47. § (2) bekezdése szerinti jegybanki alapkamattal növelt összegben egyenlítheti ki.”

4. § Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítéséről szóló 21/1994. (IX. 30.) önkormányzati rendelet 8. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„8. § Ha az elővásárlási jog jogosultja az általa kedvezménnyel megvásárolt lakás tulajdonjogát átruházza vagy elcseréli az elidegenítési és terhelési tilalom fennállása alatt, ahhoz csak akkor adható meg a hozzájárulás, ha e rendeletben foglalt kedvezményt visszatéríti az önkormányzat javára, illetve a fennálló vételár hátralékot kedvezmény levonása nélkül teljes összegben megfizeti. Az elidegenítési és terhelési tilalmat törölni kell, ha a vevő vételárhátralékát kifizette. A Vasvári Polgármesteri Hivatal Pénzügyi és Terv Osztály írásos nyilatkozata alapján a törlésre vonatkozó nyilatkozatot a polgármester adja ki.”

5. § Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítéséről szóló 21/1994. (IX. 30.) önkormányzati rendelet 10. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A képviselő-testület döntése alapján a kijelölt ingatlanokat a Vasvári Polgármesteri Hivatal Pénzügyi és Terv Osztály (továbbiakban: kezelő) készíti elő értékesítésre.

(2) Az értékesítéssel kapcsolatos feladatokat a Vasvári Polgármesteri Hivatal látja el. A hivatal feladata társas-házasítás, értékbecslés, jogosult tájékoztatása a vételárról és a fizetési feltételekről, szerződéskötés, valamint az ingatlan-nyilvántartásba a tulajdonjog változás és az elidegenítési és terhelési tilalom bejegyeztetése.”

6. § Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítéséről szóló 21/1994. (IX. 30.) önkormányzati rendelet 9. alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„9. Pályázat útján történő értékesítés”

7. § Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítéséről szóló 21/1994. (IX. 30.) önkormányzati rendelet 11. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Ha a lakás vagy a helyiség üresen áll vagy az elővásárlási jog jogosultja lemondott jogának gyakorlásáról, a lakást és a helyiséget nyilvánosan meghirdetett pályázat útján kell értékesíteni. Pályázat útján kell értékesíteni a lakást vagy helyiséget akkori is, ha a lakás lakott, de a bentlakónak elővásárlási joga nincs vagy hozzájárulását adta az értékesítéshez.

(2) A nyilvános pályázat útján történő értékesítésre Vasvár város nemzeti vagyonáról szóló 11/2012. (V.7.) önkormányzati rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.”

8. § Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítéséről szóló 21/1994. (IX. 30.) önkormányzati rendelet 12. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Vasvári Polgármesteri Hivatal Pénzügyi és Terv Osztály az értékesítésből befolyó vételárat elkülönített számlán köteles kezelni.”

9. § Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítéséről szóló 21/1994. (IX. 30.) önkormányzati rendelet 13. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Elővásárlási jog alapján csak akkor köthető meg az adásvételi szerződés, ha a tárgybani lakásra, helyiségre semminemű köztartozás, üzemeltetési költség hátralék nem áll fenn.”

10. § Hatályát veszti Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítéséről szóló 21/1994. (IX. 30.) önkormányzati rendelet

11. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.