Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete

a szociális földprogramról szóló 26/2019. (XII. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 04. 01- 2023. 04. 02

Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete

a szociális földprogramról szóló 26/2019. (XII. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.04.01.

Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott eredeti jogalkotói jogkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A szociális földprogramról szóló 26/2019. (XII.20.) önkormányzati rendelet bevezető része helyébe a következő rendelkezés lép:

„Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott eredeti jogalkotói jogkörében eljárva a következőket rendeli el:”

2. § A szociális földprogramról szóló 26/2019. (XII.20.) önkormányzati rendelet 1. és 2. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„1. § Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) a szociálisan rászoruló személyek részére természetbeni ellátásként szociális földprogramot indít mintakert program, családi portaprogram formájában.

2. § A szociális földprogrammal kapcsolatos hatáskört az Ügyrendi-Jogi-Szociális Bizottság gyakorolja, aki döntésre jogosult az ellátás megállapítása és megszüntetése, a támogatott programból való kizárása, valamint a szociális földprogramban való részvétel iránti kérelem elutasítása vonatkozásában.”

3. § (1) A szociális földprogramról szóló 26/2019. (XII.20.) önkormányzati rendelet 3. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Szociális földprogramban az a személy vehet részt, aki legalább egy éve bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik Jászladányon, és

a) egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatásban részesül vagy

b) foglalkoztatást helyettesítő támogatásban, vagy

c) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek eltartója, vagy

d) álláskereső vagy

e) megváltozott munkaképességű, vagy

f) közfoglalkoztatott.

(2) A szociális földprogram családi portaprogramjában az a személy vehet részt, aki az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvénnyel (továbbiakban: Éltv.), az Éltv. végrehajtására kiadott jogszabállyal, az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvénnyel összhangban állattartásra alkalmas feltételekkel rendelkezik.”

(2) A szociális földprogramról szóló 26/2019. (XII.20.) önkormányzati rendelet 3. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A szociális földprogram mintakert programjában és családi portaprogramjában való részvételre vonatkozóan az együttműködési megállapodást az Ügyrendi-Jogi-Szociális Bizottság döntését követően a polgármester, akadályoztatása esetén az alpolgármester köti meg a támogatottal.”

4. § A szociális földprogramról szóló 26/2019. (XII.20.) önkormányzati rendelet 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„5. § A szociális földprogramban való részvételi szándékot e rendelet 1. számú mellékletét képező kérelem alapján a Jászladányi Polgármesteri Hivatal Igazgatási Osztályán lehet benyújtani minden évben az önkormányzat által meghirdetett felhívásban meghatározott határidőig, amelyről a jegyző a helyben szokásos módon értesíti a lakosságot.”

5. § (1) A szociális földprogramról szóló 26/2019. (XII.20.) önkormányzati rendelet 6. § (1) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A Képviselő-testület a szociális földprogramban résztvevő számára biztosíthat:)

„a) földhasználati lehetőséget, mezőgazdasági szolgáltatásokat és juttatásokat, különösen kertművelésre alkalmas zártkertek használatba adását, talajelőkészítő szolgáltatást, vetőmagvakat, facsemetéket, palántákat, vegyszereket, kertműveléshez szükséges szerszámokat a mintakert program és a családi portaprogram keretében;
b) mezőgazdasági szolgáltatásokat és juttatásokat, különösen kisállatot, az állatok neveléséhez szükséges tápot, gyógyszereket, fertőtlenítőszereket, a családi portaprogram keretében,”

(2) A szociális földprogramról szóló 26/2019. (XII.20.) önkormányzati rendelet 6. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A Képviselő-testület a szociális földprogramban résztvevő számára a 6. § (1) bekezdés b) és c) pontjában felsorolt javakat minden évben az adott évi szociális földprogram pályázatban meghatározott értékben biztosítja.”

6. § A szociális földprogramról szóló 26/2019. (XII.20.) önkormányzati rendelet 8. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„8. § Amennyiben a szociális földprogramban résztvevő az együttműködési megállapodásból eredő kötelezettségét nem teljesíti, úgy a programból kizárásra kerül és kártérítési kötelezettséggel tartozik.”

7. § A szociális földprogramról szóló 26/2019. (XII.20.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

8. § Hatályát veszti A szociális földprogramról szóló 26/2019. (XII.20.) önkormányzati rendelet 3. melléklete.

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 9/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelethez