Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 27.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások szabályozásáról szóló 7/2021. (V.31.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2023. 03. 28- 2023. 03. 29

Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 27.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások szabályozásáról szóló 7/2021. (V.31.) önkormányzati rendeletének módosításáról

2023.03.28.

Balatonfűzfő Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 17. § (5) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások szabályozásáról szóló 7/2021. (V. 31.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet)1. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) A vagyon meghatározására a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. § b) pontja az irányadó.”

2. § (1) A Rendelet 2. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Szociális rászorultság esetén az önkormányzat e rendeletben meghatározott feltételek szerint települési támogatást biztosít)

„b) a 18. életévét betöltött, tartósan beteg, ápolásra szoruló,a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdés d) pontja szerint közeli hozzátartozónak minősülő személy ápolását, gondozását végző személy részére,”

(2) A Rendelet 2. § (2) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Települési támogatásra – az 5. §-ban foglaltak kivételével – jogosult:)

„a) az a személy, akinek háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 250 %-át,
b) az az egyedül élő személy, akinek havi jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 300 %-át.”

(3) A Rendelet 2. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A települési támogatás összege a tárgyévben háztartásonként nem haladhatja meg a szociális vetítési alap összegének 400 %-át.”

3. § A Rendelet 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„4. § Települési támogatásban részesülhet az a személy, aki 18. életévét betöltött, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdés d) pontja szerint tartósan betegnek minősülő közeli hozzátartozója ápolását, gondozását végzi.”

4. § A Rendelet 5. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Gyógyszerkiadások viseléséhez biztosított települési támogatás annak a kérelmezőnek nyújtható, akinek a havi jövedelme családban élő esetében a szociális vetítési alap összegének 200 %-át, egyedül élő esetén annak 250 %-át nem haladja meg és a havi rendszeres gyógyszerfogyasztás költsége, vagy gyógyászati segédeszközének térítési díja a szociális vetítési alap összegének 30 %-át meghaladja.”

5. § A Rendelet 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„6. § Természetbeni ellátásként fűtési támogatásra jogosult az a személy, akinek háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 300 %-át.”

6. § (1) A Rendelet 7. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az önkormányzat rendkívüli települési támogatást nyújt a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 45. § (4) bekezdésében foglaltak alapján annak a szociálisan rászorult személynek a részére, aki létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, illetve időszakos vagy tartós létfenntartási gonddal küzd.”

(2) A Rendelet 7. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Rendkívüli települési támogatásra jogosult – az (5) bekezdésben foglaltak kivételével - az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személy, akinek háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 500 %-át.”

(3) A Rendelet 7. § (5) és (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(5) Halálesetre tekintettel, temetési költségek viseléséhez nyújtott rendkívüli támogatás összege koporsós temetés esetén nem haladhatja meg az 50.000,- Ft-ot, hamvasztás esetén a 30.000,- Ft-ot. Erre a támogatásra az jogosult, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 450 %-át, egyesül élők esetén pedig az 500 %-át.

(6) A támogatás megállapítás iránti kérelmet, mely kérelem formanyomtatványát a rendelet 2. melléklete tartalmazza, a temetést követő 30 napon belül lehet előterjeszteni. A határidő jogvesztő. A kérelemhez mellékelni kell a halotti anyakönyvi kivonat másolatát, a temetési költségről a támogatást kérő vagy a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdés d) pontja szerint vele egy háztartásban élő közeli hozzátartozója nevére kiállított számla egy példányát, a kérelmező és család tagjai jövedelmét igazoló okiratokat.”

7. § A Rendelet 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az anyát gyermek születése esetén szülési támogatásként gyermekenként egyszeri alkalommal a szociális vetítési alap összegének 100 %-a illeti meg, abban az esetben, ha jövedelme a szociális vetítési alap összegének 600 %-át nem haladja meg.”

8. § A Rendelet 9. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Táplálékallergiája, vagy más alapbetegsége miatt speciális diétára szoruló, 18. év alatti hátrányos helyzetű, vagy tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek részére, egészségi állapotához igazodó étkeztetése elősegítése érdekében rendszeres támogatás állapítható meg abban az esetben, ha a család egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 150 %-át, gyermekét egyedül nevelő szülő esetében annak 200 %-át.”

9. § A Rendelet 10. § (3)–(5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) Az eltemettetésre köteles személy - a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 48. § (3) bekezdés b) pontja szerinti - a köztemetés költségeinek megtérítési kötelezettsége alól részben vagy egészben mentesíthető, ha a költségek kifizetése az eltemettetésre kötelezettnek vagy családjának a létfenntartását veszélyezteti.

(4) Egészben mentesíthető a megtérítési kötelezettség alól az az eltemettetésre köteles személy, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a szociális vetítési alap összegének 130 %-át, egyedül élő esetén annak 160 %-át nem haladja meg és vagyona sem neki, sem a családtagjainak nincs, továbbá ha az elhunyt személy után hagyatéki hasznosítható vagyon nem maradt, illetve az nem olyan mértékű, amely a köztemetés költségeit fedezné.

(5) Részben mentesíthető kérelemre a megtérítési kötelezettség alól az az eltemettetésre köteles személy, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a szociális vetítési alap összegének 150 %-át, egyedül élő esetén annak 180 %-át nem haladja meg, és hasznosítható vagyona sem neki, sem a családtagjainak nincs, továbbá ha az elhunyt személy után hagyatéki hasznosítható vagyon nem maradt, vagy az nem olyan mértékű, amely a köztemetés költségeit fedezné.”

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.