Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 24.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletének és elidegenítésének szabályairól és a lakbérek mértékéről szóló 25/2020. (X.29.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 03. 25- 2023. 03. 26

Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 24.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletének és elidegenítésének szabályairól és a lakbérek mértékéről szóló 25/2020. (X.29.) rendelet módosításáról

2023.03.25.

Aba Város Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el

1. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletének és elidegenítésének szabályairól és a lakbérek mértékéről szóló 25/2020.(X.29.) önkormányzati rendelet 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„7. § Az önkormányzati bérlakást az alábbi jogcímen lehet bérbe adni:

a) piaci alapon történő bérbeadás,

b) szolgálati lakás biztosítása.”

2. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletének és elidegenítésének szabályairól és a lakbérek mértékéről szóló 25/2020.(X.29.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„4/A. Szolgálati lakás bérbeadásának szabályai

9/A. § (1) Meglévő szolgálati lakás megüresedése vagy üresen álló szolgálati lakás céljára kijelölt lakás esetén a bérlő személyéről – a munkáltató javaslatának figyelembevételével – Aba Város Képviselő-testülete dönt.

(2) Szolgálati lakás bérlője csak a Polgármesteri Hivatallal, vagy az Önkormányzat valamely intézményével, vagy egyéb gazdálkodó szervezetével határozatlan idejű közszolgálati-, közalkalmazotti-, vagy munkaviszonyban álló személy lehet, aki vállalja a lakásra megállapított lakbér, valamint a Bérbeadó által nyújtott külön szolgáltatások díjának megfizetését.

(3) Szolgálati lakás csak lakás céljára használható, albérletként, továbbá a lakás egésze illetve egy része nem lakás céljára nem hasznosítható.

(4) Lakás szolgálati lakásként történő kijelöléséről a polgármester értesíti a 10. § (2) bekezdésében meghatározott szervezetek vezetőit.

(5) A bérbeadás iránti kérelmet e rendelet 2. számú melléklet szerinti formanyomtatványon, az abban meghatározott mellékletekkel együtt kell az Osztályon benyújtani.

(6) A kérelmek benyújtására a (4) bekezdésben meghatározott kiértesítéstől számítva legalább 30 napos határidőt kell biztosítani.

(7) A benyújtott kérelmek elbírálásánál a munkáltató véleményét ki kell kérni.

(8) A kérelmek elbírálásánál előnyt jelent:

a) ha a munkavállaló lakáskörülményeinek javítására környezettanulmány alapján rászorul,

b) ha a munkavállaló hosszabb ideje áll a jelenlegi munkáltatónál közszolgálati, közalkalmazotti vagy munkaviszonyban.

(9) A lakás nem adható bérbe annak, akivel szemben fegyelmi eljárás folyamatban van vagy fegyelmi büntetésben részesült.

(10) Azt a benyújtott kérelmet, amely a szükséges mellékleteket nem tartalmazza, érvénytelennek kell tekinteni, hiánypótlásra nincs lehetőség.”

3. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletének és elidegenítésének szabályairól és a lakbérek mértékéről szóló 25/2020.(X.29.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„20/A. Szolgálati lakás bérleti díjának mértéke

29/A. § A szolgálati lakás bérleti díjának mértéke: 500,- Ft/m2/hónap.”

4. § (1) Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletének és elidegenítésének szabályairól és a lakbérek mértékéről szóló 25/2020.(X.29.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletének és elidegenítésének szabályairól és a lakbérek mértékéről szóló 25/2020.(X.29.) önkormányzati rendelet a 2. melléklet szerinti 2. melléklettel egészül ki.

5. § Hatályát veszti az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletének és elidegenítésének szabályairól és a lakbérek mértékéről szóló 25/2020.(X.29.) önkormányzati rendelet 47. § (2) bekezdése.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 9/2023. (III. 24.) önkormányzati rendelethez

1. melléklet

2. melléklet a 9/2023. (III. 24.) önkormányzati rendelethez