Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2024. (V. 23.) önkormányzati rendelete

a zajvédelem helyi szabályairól

Hatályos: 2024. 06. 01

Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2024. (V. 23.) önkormányzati rendelete

a zajvédelem helyi szabályairól

2024.06.01.

Cegléd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdése alapján a Pest Vármegyei Kormányhivatal véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet előírásait Cegléd város közigazgatási területén azon természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre kell alkalmazni, aki, vagy amely állandó vagy ideiglenes jelleggel olyan tevékenységet végez, amely környezeti zajt okoz vagy okozhat.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki az erdő művelési ágú ingatlanokra, és a mezőgazdasági övezetekre.

2. § A rendelet előírásait nem kell alkalmazni

a) az állami és önkormányzati rendezvényekre,

b) vallási tevékenység végzésére,

c) a gyülekezési jogról, továbbá a választási eljárásról szóló törvény hatálya alá tartozó rendezvényekre,

d) a december 31. napján 18:00 órától - január 1. napján 6:00 óráig tartó rendezvényekre,

e) közérdekből kárelhárítási, katasztrófavédelmi céllal figyelemfelkeltésre, tájékoztatásra használt hangosító berendezés és zajforrás üzemeltetésére.

3. § E rendelet alkalmazásában:

1. építési tevékenység: az építmény átalakítása, bővítése, felújítása, helyreállítása, korszerűsítése, karbantartása érdekében végzett építési-szerelési vagy bontási munka végzése;

2. lakás: lakás céljára létesített és az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan a hozzá tartozó földrészlettel;

3. önkormányzati rendezvény: Cegléd Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat), az Önkormányzat többségi tulajdonában álló gazdasági társaság, valamint az Önkormányzat fenntartásában lévő költségvetési szerv által megrendezésre kerülő, vagy önkormányzati forrás felhasználásával megvalósuló ünnepi vagy alkalmi rendezvény;

2. Zajkibocsátással járó egyes tevékenységek végzése időtartamának korlátozása

4. § (1) Zajkibocsátással járó kert- és zöldterület gondozást, építmény- és kültéri fenntartási tevékenységet hétköznap 7-20 óra, szombaton 8-18 óra között lehet végezni.

(2) Az (1) bekezdéstől eltérő további időszakban zajkibocsátással járó tevékenység végzése az azonnali kár vagy baleset-elhárítási munkavégzés kivételével tilos.

5. § (1) Zajkibocsátással járó építési, bontási, vagy ezekhez kapcsolódó szállítási és rakodási tevékenység munkanapon 7 - 19 óra, szombaton és pihenőnapon 9 - 15 óra között végezhető.

(2) Az (1) bekezdéstől eltérő további időszakban zajkibocsátással járó építési, bontási vagy szállítási tevékenység végzése az azonnali veszély vagy baleset-elhárítási munkavégzés kivételével tilos.

6. § Amennyiben a több lakást magában foglaló lakóépület nem rendelkezik házirenddel, vagy a házirendje szigorúbban nem rendelkezik, a lakásokban építési tevékenység – ide nem értve az azonnali kár- és balesetveszély elhárítására irányuló munkavégzést – kizárólag hétköznap 7 és 20 óra között, szombaton 8 és 14 óra között végezhető, a lakóközösség és a közös képviseletet ellátó személy, jogi személy előzetes értesítése esetén.

7. § Tűzijátékot nem szabad tartani december 1-től és február utolsó napjáig 20 és 6 óra között, március 1-től november 30-ig pedig 23 és 6 óra között, kivéve a december 31-én, 18 óra és január 1-jén 6 óra közötti időszakot.

3. Jogkövetkezmények

8. § Amennyiben nem minősül szabálysértésnek, a közösségi együttélés alapvető szabályait sérti és közigazgatási bírsággal sújtható, aki nem tartja be

1. a 4. §-ban,

2. az 5. §-ban,

3. a 6. §-ban és

4. a 7. §-ban

foglaltakat.

9. § A 8. §-ban meghatározott bírság összegére, kiszabásának és megállapításának módjára az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény, a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló 2017. évi CXXV. törvény valamint a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló külön önkormányzati rendelet szabályai vonatkoznak.

4. Záró rendelkezések

10. § Ez a rendelet 2024. június 1-jén lép hatályba.