Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2024. (IV. 3.) önkormányzati rendelete

a fizető parkolás szabályozásáról és a várakozás igénybevételének, valamint a város területén gépjárművel történő várakozás szabályairól és rendjéről szóló 8/2020. (III.18.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 04. 03 16:00- 2024. 04. 04

Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2024. (IV. 3.) önkormányzati rendelete

a fizető parkolás szabályozásáról és a várakozás igénybevételének, valamint a város területén gépjárművel történő várakozás szabályairól és rendjéről szóló 8/2020. (III.18.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.04.03.

Balatonfüred Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5) bekezdésében, valamint a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva,valamint a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 9. § (2) bekezdésében és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli:

1. § (1) A fizető parkolás szabályozásáról és a várakozás igénybevételének, valamint a város területén gépjárművel történő várakozás szabályairól és rendjéről szóló 8/2020. (III.18.) önkormányzati rendelet 13. § (1) bekezdés f) pont fb) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Technikai bérlet:

Díjmentes általános technikai bérletre jogosultak az alábbi szervek, gépkocsik vagy személyek:)

„fb) a Balatonfüredi Járási Hivatal vezetője, továbbá az általa kijelölt, a Balatonfüredi Járási Hivatal és a Veszprém Megyei Kormányhivatal tulajdonában vagy használatában lévő, 13 darab gépkocsi,”

(2) A fizető parkolás szabályozásáról és a várakozás igénybevételének, valamint a város területén gépjárművel történő várakozás szabályairól és rendjéről szóló 8/2020. (III.18.) önkormányzati rendelet 13. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A fizető parkolás szabályozásáról és a várakozás igénybevételének, valamint a város területén gépjárművel történő várakozás szabályairól és rendjéről szóló 8/2020. (III.18.) önkormányzati rendelet 3. melléklete szerinti területen székhellyel vagy telephellyel rendelkező munkáltatók írásbeli nyilatkozatuk alapján, az előző éves átlagos statisztikai állományi létszámba tartozó minden megkezdett öt munkavállalóként, évi egy parkoló bérlet megváltására jogosultak 24.000,-Ft, azaz huszonnégyezer forint összeg megfizetésével az Ady u. felszíni parkolóban és a Vásárcsarnok parkolójában történő parkoláshoz, továbbá a Kossuth L. u., Mérleg u., Siske u., Dózsa Gy. u., Somogyi. u. (Ny-i, K-i oldal), Alsó köz által határolt területen székhellyel vagy telephellyel rendelkező munkáltatók írásbeli nyilatkozatuk alapján, az előző éves átlagos statisztikai állományi létszámba tartozó minden megkezdett öt munkavállalóként, évi egy parkoló bérlet megváltására jogosultak 24.000,-Ft, azaz huszonnégyezer forint összeg megfizetésével az adott területen történő parkoláshoz. A parkoló bérlet vásárlására kizárólag azon munkáltató jogosult, akinek Balatonfüred Város Önkormányzata felé helyi adó tartozása nem áll fenn. A jogosultságot a bérletvásárlás során hitelt érdemlően igazolni kell.”

(3) A fizető parkolás szabályozásáról és a várakozás igénybevételének, valamint a város területén gépjárművel történő várakozás szabályairól és rendjéről szóló 8/2020. (III.18.) önkormányzati rendelet 13. § (10) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(10) Üzemeltető évente, kérelemre, az Ófalu mélygarázshoz tartozó társasház albetét tulajdonosai, továbbá az Alsó közben, a Kossuth L. utcában és a Segesdy utcában található társasházak albetét tulajdonosai számára albetétenként 1 db gépjárműre a III. övezetben érvényes kedvezményes díjú bérletet ad ki. A díj mértékét a rendelet 2. melléklete tartalmazza. A parkoló bérlet vásárlására kizárólag azon albetét tulajdonos jogosult, akinek Balatonfüred Város Önkormányzata felé helyi adó tartozása nem áll fenn. A jogosultságot a bérletvásárlás során hitelt érdemlően igazolni kell.”

(4) A fizető parkolás szabályozásáról és a várakozás igénybevételének, valamint a város területén gépjárművel történő várakozás szabályairól és rendjéről szóló 8/2020. (III.18.) önkormányzati rendelet 13. §-a a következő (11) és (12) bekezdéssel egészül ki:

„(11) Azon természetes és jogi személyek, akik Balatonfüred Város Önkormányzata részére okirattal igazolható módon a III. övezetben parkolóhely megváltást fizettek, a III. övezetben érvényes térítésmentes parkolóbérlet igénybevételére jogosultak. A parkoló bérlet kiváltására kizárólag azon természetes és jogi személy jogosult, akinek Balatonfüred Város Önkormányzata felé helyi adó tartozása nem áll fenn. A jogosultságot a bérlet kiváltása során hitelt érdemlően igazolni kell.

(12) A balatonfüredi Siske utcában található 1994 és 2002 helyrajzi számú ingatlanokban állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkezők 3 db, a III. övezetben érvényes térítésmentes parkolóbérlet igénybevételére jogosultak. A parkoló bérlet kiváltására kizárólag az jogosult, akinek Balatonfüred Város Önkormányzata felé helyi adó tartozása nem áll fenn. A jogosultságot a bérlet kiváltása során hitelt érdemlően igazolni kell.”

2. § A fizető parkolás szabályozásáról és a várakozás igénybevételének, valamint a város területén gépjárművel történő várakozás szabályairól és rendjéről szóló 8/2020. (III.18.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

3. § Ez a rendelet 2024. április 3-án 16 órakor lép hatályba.

1. melléklet a 10/2024. (IV. 3.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet