Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2024. (IV. 30.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 27/2023. (X.3.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 05. 01- 2024. 05. 02

Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2024. (IV. 30.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 27/2023. (X.3.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.05.01.

Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 36. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CXCVI. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. § Az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 27/2023. (X. 3.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: R.) 13. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az óvadékot a leendő bérlő a bérbeadó által meghatározott számlára fizeti meg. Az óvadék mértéke a 31. § (1) bekezdésében meghatározott II - III. kategóriába sorolt lakások esetén egyszeri 50 000 Ft, az I. kategóriába sorolt lakások esetén egyszeri 100 000 Ft. A bérbeadó engedélyezheti az óvadék legfeljebb 2 egyenlő részletben történő megfizetését, amennyiben az egyösszegű befizetés a bérlő megélhetését – családi, jövedelmi, vagyoni vagy szociális helyzetére tekintettel – súlyosan veszélyeztetné. Az óvadék első részletét a bérleti szerződés megkötésekor ebben az esetben is meg kell fizetni. Az óvadék fennmaradó része megfizetésének elmulasztása esetén a bérleti jogviszony felmondásának van helye.”

2. § A R. 16. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) Az a pályázó, akinek a pályázata benyújtását megelőző 3 hónapban az egy főre eső havi nettó jövedelme meghaladja a mindenkori minimálbér család esetében 40 %-át, egyedülálló esetében 50 %- át, kizárólag az I. kategóriába tartozó, összkomfortos, komfortos lakás bérletére pályázhat. Amennyiben a pályázó ettől eltérően a II – III. kategóriába tartozó, alacsonyabb komfortfokozatú lakás bérletére kíván pályázatot benyújtani, egyidejűleg vállalnia kell, hogy a lakás komfortfokozatának növelését eredményező átalakítást, korszerűsítést végez.”

3. § A R. 30. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Önkényes lakásfoglaló esetén haladéktalanul intézkedni kell a lakás kiürítése iránt, ennek végrehajtásáig a használati díjat az I. kategóriába tartozó lakásokra megállapított bérleti díj alapul vételével kell megállapítani.”

4. § A R. 42. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A helyiség – a (3)-(4) bekezdésekben foglalt kivételekkel – a nemzeti vagyonról szóló törvényben rögzített határozott időtartamra és feltételekkel adható bérbe.”

5. § Hatályát veszti a R. 42. § (2) bekezdése.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba., rendelkezéseit a hatálybalépés időpontjában folyamatban lévő szerződéses jogviszonyokra is alkalmazni kell.