Gyomaendrőd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2024. (IV. 26.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 12/2013. (V.10.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 05. 01- 2024. 05. 02

Gyomaendrőd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2024. (IV. 26.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 12/2013. (V.10.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.05.01.

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 12/2013. (V.10.) önkormányzati rendelet 7/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„7/A. § Gyomaendrőd Város Önkormányzatát és szerveit érintő polgári perekben a polgármester és az alpolgármester az önkormányzatot érintő valamennyi ügykörben, a bizottság elnöke a bizottság által hozott döntést érintő ügykörben, a jegyző pedig a hatáskörét és a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatalt (a továbbiakban: Hivatal) érintő ügykörökben jogosult eljárni.”

2. § (1) A Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 12/2013. (V.10.) önkormányzati rendelet 12. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az (1) bekezdésben foglalt informatikai alkalmazás kiesése esetén az előterjesztéseket PDF formátumú elektronikus dokumentumban kell továbbítani.”

(2) A Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 12/2013. (V.10.) önkormányzati rendelet 12. § (10) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(10) Az ülések előkészítésének szervezési és műszaki részletszabályait a jegyző külön szabályzatban határozza meg.”

3. § (1) A Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 12/2013. (V.10.) önkormányzati rendelet 13. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Képviselő-testület ülésére a Képviselő-testület tagjain és a jegyzőn kívül meg kell hívni

a) a napirend tárgya szerint érintettet, illetve akiknek jelenléte a napirend alapos megtárgyalásához nélkülözhetetlen,

b) a Hivatal osztályvezetőit,

c) az önkormányzati feladatot ellátó intézmények, továbbá az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok vezetőit,

d) a megyei, helyi napi- és időszaki lapok továbbá a helyi televízió szerkesztőségeit,

e) továbbá mindazokat, akiket a tárgyalt napirendre tekintettel a polgármester szükségesnek lát.”

(2) A Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 12/2013. (V.10.) önkormányzati rendelet 13. § (4) és (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(4) A lakosság értesítéséről az önkormányzat internetes hírportálján a tárgysorozat és a nyilvános ülés előterjesztéseinek elektronikus publikálása útján a jegyző gondoskodik.

(5) A polgármester a jegyző javaslata alapján külön meghívóval a zárt ülés napirendje megtárgyalásához a tárgy szerint feladatkörrel rendelkező a Hivatal osztályvezetőit szakértőként hívja meg.”

4. § (1) A Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 12/2013. (V.10.) önkormányzati rendelet 14. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A Képviselő-testület elé kerülő írásos előterjesztések tartalmi és formai követelményei:

a) az ülés és a tárgy pontos meghatározása,

b) az előterjesztés készítőjének és a beterjesztőjének a megnevezése,

c) a tárgy előzményeinek bemutatása, kiemelve azt, ha a témát már korábban tárgyalta a testület, és akkor milyen döntés született,

d) a döntési javaslatok indokainak bemutatása,

e) az előkészítés során felmerülő ellenvélemények, a pro és kontra érvek bemutatása, a bizottsági vitában felmerült kisebbségi vélemény,

f) a kockázatelemzés, a döntési javaslat elfogadásával járó kockázatok, a kockázati tényezők meghatározása, azok bekövetkezéséből eredő hatások felbecsülése, a kockázati tényezőkre történő reagálás,

g) a tárgykörben illetékes bizottság érdemi véleménye,

h) a bizottság arra vonatkozó javaslata, hogy az előterjesztést a Mötv. 46. § (2) bekezdés c) pontjában foglalt esetben zárt vagy nyílt ülésen vitassa meg a testület,

i) a döntést megalapozó kiegészítő információkat hordozó mellékletek bemutatása,

j) a döntési javaslat, mely indokolás nélküli, egyértelműen megfogalmazott rendelkező részből áll, az esetleges alternatív javaslatok egymástól világosan elkülönülő megfogalmazásával, a végrehajtásért felelős személy megnevezésével és a határidő megjelölésével.”

(2) A Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 12/2013. (V.10.) önkormányzati rendelet 14. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) Az előterjesztéseket legkésőbb az első tárgyalását megelőző 6. napon kell a jegyzőhöz továbbítani előzetes törvényességi észrevételezésre.”

5. § Hatályát veszti a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 12/2013. (V.10.) önkormányzati rendelet

6. § Ez a rendelet 2024. május 1-jén lép hatályba.