Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2024. (V. 16.) önkormányzati rendelete

Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló 5/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2024. 06. 01- 2024. 06. 02

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2024. (V. 16.) önkormányzati rendelete

Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló 5/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelete módosításáról

2024.06.01.

Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében, a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló 2017. évi CXXV. törvény 6. § (2), és 10. § (3) bekezdéseiben továbbá az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXIII. törvény 57. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet 70. § (1) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal (az állami főépítészi és az örökségvédelmi hatáskörében), Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság; a partnerségi egyeztetés szabályai szerint bevont partnerek (teljes helyi lakosság, érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetek, vallási közösségek), a Városfejlesztési és Műszaki Bizottság, valamint a Jogi, Igazgatási és Ügyrendi Bizottság véleményének kikérésével Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló 5/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelete módosításáról a következőket rendeli el:

1. § (1) A Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló 5/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelet 5. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Egyedi mobil megállító tábla: információs vagy más célú berendezésnek minősülő olyan nem rögzített, egyedi méretű, egyedi anyaghasználatú és akár változó feliratú tájékoztató, hirdető berendezés, mely a kereskedelmi- szolgáltató-vendéglátó tevékenység szolgáltatásairól – pl. étlapjáról stb. – ad tájékoztatást”

(2) A Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló 5/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelet 5. § (11) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(11) Funkcionális célokat szolgáló utcabútor: Olyan információs vagy más célú berendezésnek minősülő berendezés, mely az adott közterület használatához telepített és a berendezés funkciójából következően közösségi, továbbá a közterületet igénybe vevők igényeit szolgálja (különösen: település ismertségét növelő, térbeli kialakítású feliratok és műtárgyak, padok, virágládák, kerékpár rögzítők, szökőkutak és tartozékai, telefonfülke, hulladék ládák stb.).”

(3) A Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló 5/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelet 5. § (14) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(14) Információs vagy más célú berendezés: Részben reklámnak nem minősülő információs cél vagy egyéb cél megvalósításával közérdeket is szolgáló berendezés, melyen a reklám céljára hasznosítható felületének legfeljebb kétharmadán tehető közzé reklám, illetve helyezhető el reklámhordozó, reklámhordozót tartó berendezés. Különösen: CityBoard, CityLight formátumú eszköz, egyedi gazdasági tájékoztató és útirányjelző tábla, egyedi mobil tájékoztató megállító tábla, hirdető vitrin, önkormányzati információs tábla, totemoszlop vagy reklámpylon, oszlop tartószerkezetű információs tábla, és reklámzászló, függesztett reklámhordozó, napellenző, transzparens vagy molinó, útba igazító tábla.”

(4) A Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló 5/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelet 5. § (20) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(20) Totemoszlop, vagy reklámpylon: olyan információs célú berendezés, amely jellemzően kétoldalas, vagy térbeli kialakítású nem papír alapon megjelenített ábrázolást hordozó és egy vagy több vállalkozás megnevezését, cégérét, cégtábláját tartalmazó reklámhordozó eszköz. Magasságának és szélességének hányadosa legalább 3, és vastagsága az oszlop teljes magasságában legalább 30 cm. Nem minősül totemoszlopnak az üzemanyag töltő állomás területén elhelyezett cégjelzést és üzemanyagárat tartalmazó tábla.”

(5) A Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló 5/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelet 5. §-a a következő (30) bekezdéssel egészül ki:

„(30) Napellenző: Árnyékolásra, csapadékvédelemre szolgáló információs célú berendezés, mely homlokzati síkra rögzített, vagy attól függetlenül önálló, állványos tartószerkezetű. A napellenzők különösen: könyökkaros - tokozott, állványos, ollókaros, ejtőkaros, vagy kar nélküli – nem könyökkaros, önálló tartószerkezet nélkül kifeszített ponyva, vászon továbbá a lábakon álló árnyékoló reklámsátor.”

2. § (1) A Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló 5/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelet 15. § (2) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Településkép szempontjából meghatározó karakterű területek)

„e) világörökségi helyszín és védőövezetének területe,”

(2) A Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló 5/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelet 15. § (2) bekezdés g) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Településkép szempontjából meghatározó karakterű területek)

„g) természetvédelemmel érintett területek: NATURA 2000 terület, fokozottan védett természetvédelmi terület, „ex lege” védett–természeti emlék területek, az országos ökológiai hálózat magterülete és az ökológiai folyosó területe,”

(3) A Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló 5/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelet 15. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A településkép szempontjából meghatározó természeti és örökség védelemmel érintett, 15. § (2) e)-j) pontok szerinti területek

a) a településkép védelméről szóló törvény értelmében egyúttal településkép védelme szempontjából kiemelt jelentőségű területnek is minősülnek és

b) területi lehatárolásukat a 4. § (3) figyelembevételével, továbbá az országos jogszabályok alapján kell megállapítani.”

3. § A Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló 5/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelet 30. § (5) és (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(5) A 15. § (2) b-f) pontok szerinti, településkép szempontjából kiemelten meghatározó, fokozott védelem alatt álló területen lévő közterületen és magánterületen reklámhordozó és reklám – a vonatkozó jogszabályban meghatározott kivétellel – nem helyezhető el.

(6) A 15. § (2) f) pont szerinti a régészeti érdekű terület és a régészeti lelőhely területe közterületein és magánterületein a külön jogszabályban meghatározott, az adott terület fokozott védelmi besorolása szerinti jelleget nem befolyásoló funkcionális célokat szolgáló utcabútor elhelyezhető.”

4. § A Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló 5/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelet 31. § (1)–(6) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az épületek homlokzatain elhelyezhető cégéreket, cég- és címtáblákat, napellenzőket, hirdető vitrint, reklámzászlót, függesztett reklámhordozót és üzlet feliratokat és grafikai megjelenéseket továbbá a funkcionális célokat szolgáló utcabútor elhelyezését, különösen a nem vonal szerű, térbeli kialakításúakat úgy kell kialakítani, hogy azok illeszkedjenek a homlokzatok meglévő vagy tervezett vízszintesés függőleges tagolásához, a nyílászárók kiosztásához, azok ritmusához úgy, hogy együttesen összhangban legyenek az épület építészeti részletképzésével, színezésével, építészeti hangsúlyaival. Ha cégérek, cég- és címtáblák utólagos elhelyezésénél ez nem biztosítható, akkor az utólagos elhelyezés nem engedhető meg.

(2) Az épületek közterületről látható, településképben megjelenő egy-egy homlokzatának 10%-ánál nagyobb felületén nem helyezhető el cég- és címtábla, információs vagy más célú berendezés.

(3) Információs vagy más célú berendezés, amennyiben reklámot is tartalmaz a magánterületen nem helyezhető el.

(4) Közvilágítási berendezésen, egyéb közműberendezésen, hírközlési oszlopon reklám célú felület nem helyezhető el. A funkcionális célokat szolgáló utcabútor esetén nincs tiltás.

(5) Önkormányzati információs tábla és egyedi mobil tájékoztató megállító tábla, totemoszlop, oszlop tartószerkezetű információs tábla, továbbá egyedi gazdasági tájékoztató és útirány jelző tábla, útba igazító tábla, reklámzászló, transzparens vagy molinó, továbbá funkcionális célokat szolgáló utcabútor közterületen a közlekedést nem zavaró módon helyezhető el. Közterületen a gyalogos forgalmat nem zavarónak minősül, ha legalább1,5 m szabad, közlekedésre alkalmas burkolt terület biztosított az információs vagy más célú berendezés, vagy a funkcionális célokat szolgáló utcabútor mellett.

(6) Reklámhordozó kerékpárúton, közúti közlekedés útkereszteződéseinek rálátási háromszögben nem helyezhető el, és nem akadályozhatja a közterület rendeltetésszerű használatát.”

5. § A Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló 5/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelet 32. § (1)–(6) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Totemoszlop csak üzemanyag töltő állomáson és 300 m2-nél nagyobb ipari-, kereskedelmi- és szolgáltató egységek esetén lehet elhelyezni. Reklámpylon, CityLight, CityBoard területi elhelyezésére a 31.§ (5) szerinti, a közlekedést nem zavaró elhelyezés követelménye vonatkozik.

(2) Épület tetőfelületre cégér, fényreklám, reklám felírat nem helyezhető el.

(3) A kioszkon és az utasváró tetején reklámhordozó, reklámhordozót tartó berendezés nem helyezhető el. Ezt meghaladóan a kioszk és az utasváró teljes felülete felhasználható reklám közzétételére.

(4) Az egyedi mobil megállító tábla elhelyezése a közterületen a terület építészeti arculatához és a már meglévő hirdető berendezések kialakításához illeszkedő kialakítással, a gyalogosforgalmat 31. § (5) szerinti nem akadályozó módon történjen.

(5) A Hősök tere - Szilfákalja - Debreceni út (József Attila utca - Kemping utca közötti szakasza) – szerinti közterületeken oszlop tartószerkezetű és talajhoz rögzített cégtábla és címtábla nem helyezhető el.

(6) A reklámhordozón közzé kell tenni a reklám közzé tévőjének adatait. A reklámhordozó tulajdonosa köteles gondoskodni a reklámhordozó folyamatos, jó karban tartásáról.”

6. § A Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló 5/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelet a 33. §-át megelőzően a következő alcím címmel egészül ki:

„25/A. Az igazgatási területen reklámhordozók, megjelenésének különös formai követelményei”

7. § (1) A Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló 5/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelet 33. § (1)–(6) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Funkcionális célokat szolgáló utcabútorként elsősorban minőség tanúsítással rendelkező, azonos vizuális megjelenésű gyártmányok helyezhetők el. Egyedi gyártás esetén a közterületi arculathoz és az azt határoló térfalak építészeti karakteréhez illeszkedő anyagú és színvilágú funkcionális célt szolgáló utcabútor helyezhető el.

(2) Az információs vagy más célú berendezés esetén elsősorban minőség tanúsítással rendelkező, azonos vizuális megjelenésű gyártmányok helyezhetők el. Egyedi gyártás esetén megjelenésében, anyagában közterületi arculathoz és az azt határoló térfalak építészeti karakteréhez illeszkedő anyagú és színvilágú, elsősorban a fa, a fém vagy fémhatású műanyag és az üveg, opálüveg domináljon.

(3) Az egyes információs vagy más célú berendezés (2) bekezdésen kívüli egyedi formai követelményeit az adott fogalom meghatározás rögzíti, mely követelmények együtt alkalmazandók a 32-33. §-ok vonatkozó előírásaival.

(4) Helyi védett épület esetén csak térbeli betűkből, vagy grafikai megjelenéssel készülhet az üzlet felírat, a vállalkozást népszerűsítő felirat. Ezek az épület homlokzati kialakításához és nyílászáró rendjéhez igazítottan helyezhetők el, de a betűk nem lehetnek nagyobbak 50 cm - nél.

(5) Reklámhordozón papír alapú reklám kizárólag feszített vagy fixen rögzített módon tehető közzé, ragasztva a közművelődési hirdető oszlop kivételével nem.

(6) Üzletenként legfeljebb két cégtábla és egy darab cégér helyezhető el. Saroktelek esetén mindkét közterület irányába elhelyezhető a cég és címtáblák és 1-1 db cégér. A cégér csak egyedi kovácsolt vas ill. azt le kepéző korszerű anyaghasználatú lehet.”

(2) A Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló 5/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelet 33. §-a a következő (7) bekezdéssel egészül ki:

„(7) Az üzletfelirat hossza legfeljebb 5,0 m, magassága 1,0 m, vastagsága 15 cm lehet. Külső megvilágítása egyedi fali karos külső világítással történhet. Belső megvilágítása káprázatmentesség biztosításával történhet. Anyagában a fa, a fém és az üveg, opálüveg domináljon”

8. § Ez a rendelet 2024. június 1-jén lép hatályba.