Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 16/2024. (IV. 30.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 1/2018. (I. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 05. 01- 2024. 05. 02

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 16/2024. (IV. 30.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 1/2018. (I. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.05.01.

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében; és a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1., 7. és 11. pontjában foglalt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A településkép védelméről szóló 1/2018. (I. 26.) önkormányzati rendelet 1. § 3. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazásában:)

„3. Cégér: a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rend.) 2. § 2. pontjában meghatározott cégér.”

2. § A településkép védelméről szóló 1/2018. (I. 26.) önkormányzati rendelet 24. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Tömör utcai kerítés kizárólag gazdasági szerepkörű övezetben, valamint Újváros műemléki jelentőségű területén az előkert nélküli beépítésnél létesíthető.”

3. § A településkép védelméről szóló 1/2018. (I. 26.) önkormányzati rendelet 26. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Sorházas beépítésnél a közterületi telekhatáron a telken lévő épület építészeti kialakításához és az utcakép hagyományos arculatához illeszkedő kerítés létesíthető.”

4. § A településkép védelméről szóló 1/2018. (I. 26.) önkormányzati rendelet 41. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Csoportházas beépítés esetén a saját használatú kertek nem tömör kialakítású kerítéssel határolhatóak el egymástól.”

5. § A településkép védelméről szóló 1/2018. (I. 26.) önkormányzati rendelet 42. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Csoportházas beépítés esetén a saját használatú kertek nem tömör kialakítású kerítéssel határolhatóak el egymástól.”

6. § A településkép védelméről szóló 1/2018. (I. 26.) önkormányzati rendelet 54. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Hídon, felüljárón, aluljárón, korláton – ide nem értve az önkormányzati közutak kezelője által működtetett gyalogos védőkorlátot – reklám nem helyezhető el.”

7. § A településkép védelméről szóló 1/2018. (I. 26.) önkormányzati rendelet 58. és 59. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„58. § Utasváró függőleges lehatároló felületén, annak szerkezetébe integráltan kizárólag citylight formátumú eszköz helyezhető el. Utasvárónként legalább egy, az utasok tájékoztatását szolgáló felület kialakítandó.

59. § A kioszk függőleges határoló felületén, annak szerkezetébe integráltan citylight formátumú eszköz helyezhető el.”

8. § A településkép védelméről szóló 1/2018. (I. 26.) önkormányzati rendelet 61. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A nyilvános illemhely függőleges lehatároló felületén kizárólag citylight formátumú eszköz helyezhető el.”

9. § A településkép védelméről szóló 1/2018. (I. 26.) önkormányzati rendelet 67. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) Az üzlet kirakatában az (1) és (2) bekezdésben meghatározott eltakaráson kívül, csak a polgári jó ízléssel összeegyeztethető és a környezethez alkalmazkodó minőségű, színvonalú egyéb információt tartalmazó tárgyak, illetve feliratok helyezhetőek el.”

10. § A településkép védelméről szóló 1/2018. (I. 26.) önkormányzati rendelet 73. és 74. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„73. § A polgármester a főépítész szakmai álláspontjára alapozva településképi véleményezési eljárást folytat le építmény építésére, bővítésére, településképet érintő átalakítására irányuló építési, összevont vagy fennmaradási engedélyezési eljáráshoz, valamint az összevont telepítési eljárás integrált építési engedélyezési szakaszához, kivéve

a) a 100 négyzetméter összes hasznos alapterületet meg nem haladó kiegészítő épület,

b) a 100 négyzetméter összes hasznos alapterületet meg nem haladó ipari rendeltetésű építmény, vagy

c) összes hasznos alapterülettől függetlenül az övezetben megengedett legnagyobb épületmagasságnál nem magasabb ipari technológiai rendeltetésű építmény

esetében.

74. § A polgármester a tervtanács szakmai álláspontjára alapozva településképi véleményezési eljárást folytat le építmény építésére, bővítésére, településképet érintő átalakítására irányuló építési, összevont vagy fennmaradási engedélyezési eljáráshoz, valamint az összevont telepítési eljárás integrált építési engedélyezési szakaszához az alábbi esetekben:

a) rendeltetéstől függetlenül a 750 négyzetméter összes hasznos alapterületet meghaladó építmény,

b) helyi egyedi védelem alatt álló építmény átalakítása, bővítése,

c) helyi egyedi védelem alatt álló építmény szomszédságában lévő építmény átalakítása, bővítése, illetve új építése, vagy

d) helyi védett területen lévő építmény.”

11. § A településkép védelméről szóló 1/2018. (I. 26.) önkormányzati rendelet 76. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A véleményezés lefolytatásához szükséges építészeti-műszaki tervdokumentáció - a Korm. rend. 45. § (3) bekezdésében foglaltakon túl - az alábbi munkarészeket is tartalmazza:

a) műszaki leírás parkolómérleg-számítással,

b) fotódokumentáció a tervezési területről,

c) tető-felülnézeti helyszínrajz,

ca) a tervezéssel érintett, valamint a szomszédos telkeken álló építmények, továbbá

cb) a terepviszonyok és a be nem épített területek kialakításának

ábrázolásával,

d) alaprajzok,

e) metszet a megértéshez szükséges mértékben,

f) valamennyi homlokzati rajz, melyen feltüntetésre kerül valamennyi meglévő és tervezett kültéri klímaberendezés, hirdető- és reklámberendezés helye,

g) utcakép ábrázolása, ha a tervezett építmény az utcaképben megjelenik, valamint

h) látványterv vagy modellfotó legalább két-két madártávlati, valamint szemmagasságból ábrázolt nézettel.”

12. § A településkép védelméről szóló 1/2018. (I. 26.) önkormányzati rendelet 79. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„79. § (1) A polgármester településképi bejelentési eljárást folytat le az építmények rendeltetésének megváltoztatása esetén a Korm. rend. 46. § (1) bekezdés a) pontja alapján.

(2) A polgármester kérelemre hatósági bizonyítványt állít ki a Korm. rend. 48. §-a szerint rendeltetésváltozás esetén.”

13. § A településkép védelméről szóló 1/2018. (I. 26.) önkormányzati rendelet 79/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„79/A. § Településképi bejelentési eljárás lefolytatása nem szükséges azon építési engedély nélkül végezhető építési tevékenységre vonatkozóan, melynek építtetője az önkormányzat vagy az önkormányzat fenntartásában lévő intézmény.”

14. § A településkép védelméről szóló 1/2018. (I. 26.) önkormányzati rendelet 2. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

15. § Hatályát veszti A településkép védelméről szóló 1/2018. (I. 26.) önkormányzati rendelet 6. § (1) bekezdése.

16. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 16/2024. (IV. 30.) önkormányzati rendelethez

1. A településkép védelméről szóló 1/2018. (I. 26.) önkormányzati rendelet 2. mellékletében foglalt táblázat 60. sora helyébe a következő rendelkezés lép:

(B

C

D

Utca, házszám

HRSZ

Leírás)

60.

Zrínyi utcai Kórház

3899/3,
3899/4

A volt városi kórház 3899/3 helyrajzi számú telkén lévő eredeti, illetve az ún. első és második kórházbővítés eredményeképpen létrejött pavilonos elrendezésű, historizáló stílusú épületek megmaradt halmaza (az építéskori eredeti sorszámokkal jelölve):
1. ápolási osztály + kápolna épülete, a Szigethy Attila útra néző főhomlokzattal,
2. ápolási osztály épülete, a DK-i teleksarkon, a keleti oldali, Baross úti telekhatáron,
3. bőrgyógyászat épülete, a keleti oldalon a terület déli részén, a kerítéstől távolabb, kivéve a bőrgyógyászat épület keleti toldalék épületrésze a terület déli részén, a keleti kerítéséig,
5. prosectura épülete, a Zrínyi utcai bejárat déli oldali épülete, kivéve a prosectura déli oldali rámpás pincelejárata a Zrínyi utcai kerítés mellett,
6. tüdőszűrő épülete, a Zrínyi utcai, a terület déli részén a nyugati oldalon,
7. izotópdiagnosztika épülete, a terület DNY-i sarkában, a nyugati oldalon, a Zrínyi utca felé,
8. portaépület, a Zrínyi utcai bejárat északi oldali épülete, kivéve a Zrínyi utcai portaépület északi pincelépcsője, lépcsőháza, és a mellette levő bankautomata épülete a kerítésbe épülve,
9. fertőző osztály épülete, a terület északi részen a portaépület mögött a nyugati oldalon,
12. röntgen épülete, a terület ÉK-i részén, beforduló tömeggel az idegosztálytól D-re, kivéve a röntgen épület ÉK-i lapostetős toldalék épülete,
- nemes dr. Mulartz János Henrik és neje sírhelye a terület középső részén, a Zrínyi utcai bejárattól ÉNY-ra, a füves terület közepén.
A volt városi kórház 3899/4 helyrajzi számú telkén lévő eredeti, illetve az ún. első és második kórházbővítés eredményeképpen létrejött pavilonos elrendezésű, historizáló stílusú épületek közül (az építéskori eredeti sorszámokkal jelölve):
11. idegosztály épülete, a terület északi részén, a Dr. Petz L. utcára néző főhomlokzattal, kivéve az idegosztály déli oldali alagsori, tetőteraszos toldaléka.