Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásokról és egyes szociális ellátásokról

Hatályos: 2024. 03. 02

Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásokról és egyes szociális ellátásokról

2024.03.02.

Okány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ban, 32. § (1) bekezdés b) pontjában, 32. § (2) és (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés d) és g) 134. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja, hogy a településen élők szociális biztonsága érdekében meghatározza Okány Község Önkormányzata által nyújtott települési támogatásokat, a biztosított egyes szociális ellátásokat és ezekhez kapcsolódóan a jogosultsági feltételeket, az ellátások megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályait.

(2) A rendelet hatálya kiterjed Okány Község Önkormányzata közigazgatási területén lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező személyekre.

(3) A (2) bekezdés tekintetében alkalmazni kell a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoc. tv.) 3. § (1)-(3) bekezdését és a 7. § (1) bekezdését.

(4) Az e rendeletben meghatározott támogatásokkal és ellátásokkal kapcsolatos feladat- és hatásköröket eltérő rendelkezés hiányában a Képviselő-testület gyakorolja.

2. § (1) Az e rendeletben meghatározott támogatásokkal és ellátásokkal kapcsolatos értelmező rendelkezéseket és általános eljárási szabályokat a Szoc. tv. 4–16. §-ában foglaltaknak megfelelően kell alkalmazni.

(2) Az adott ellátásnál alkalmazandó sajátos eljárási szabályok az adott ellátáshoz kapcsolódva kerülnek meghatározásra.

(3) Jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítésére a Szoc. tv. 17. és 17/A. §-ában foglalt rendelkezéseket kell alkalmazni.

(4) A Településügyi Bizottság a hatáskörébe tartozó támogatásra vonatkozó döntés előkészítése során a kérelmező szociális helyzetéről szükség esetén környezettanulmányt készíthet. A környezettanulmány készítésére az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény szemlére vonatkozó szabályai az irányadók. A környezettanulmány során vizsgálni kell a család lakáskörülményeit, vagyoni, jövedelmi viszonyait.

II. Fejezet

Települési támogatások

3. § Okány Község Önkormányzata által biztosított települési támogatások:

a) Rendkívüli települési támogatás,

b) Lakhatási támogatás,

c) Óvoda- és iskolakezdési támogatás,

d) Alapfokú művészetoktatásban részt vevő tanulók részére nyújtott támogatás,

e) Ingatlan vásárlásához vagy építéshez nyújtott támogatás,

f) Diétás étkezésre tekintettel nyújtott támogatás,

g) Egyes lakossági védőoltásokhoz nyújtott támogatás,

h) Szociális földprogram,

i) Gyermekszületési támogatás (babacsomag),

j) Köztemetés,

k) Háztartások egyszeri természetbeni támogatása (karácsonyi csomag).

4. § (1) A támogatás iránti kérelmeket – az igénylésre rendszeresített nyomtatványon a – Polgármesteri Hivatalban lehet benyújtani.

(2) A támogatás iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező természetes személyazonosító adatait,

b) lakcímét (lakó- és tartózkodási helyét),

c) a kérelmező családjában élők személyazonosító adatait,

d) a kérelmező és a vele egy családban élő személyek TAJ számát,

e) a (3) bekezdésben foglalt igazolásokat,

f) a kérelem indokául szolgáló tényt és az indokolással alátámasztott körülményt, valamint az azokat igazoló iratokat, igazolásokat,

g) az egyes ellátásoknál előírt további egyéb adatokat, igazolásokat, nyilatkozatokat.

(3) Az egyes támogatás iránti igények benyújtásakor a kérelmező köteles saját, illetve háztartása vagy családja jövedelmi viszonyairól nyilatkozni és szükség esetén azokat igazolni is. A jövedelem számításakor az Szoc. tv. 4. § (1a) -(1c), (2), (3) és (5) bekezdésében, valamint a Szoc. tv. 10. §-ában foglaltakat kell alkalmazni.

(4) Amennyiben a kérelmező a (2) – (3) bekezdésben meghatározott adatokat nem szolgáltatja, a kért igazolásokat nem csatolja, illetve nem közli és a hiánypótlási kötelezettségének nem tesz eleget, úgy a rendelkezésre álló adatok alapján kell a döntést meghozni, vagy az eljárást meg kell szüntetni.

5. § Az igények elbírálása során a Polgármesteri Hivatal a kérelmező által közölt adatokat, tényeket, valamint a szociális helyzetet az alábbiak szerint ellenőrizheti:

a) megkeresheti az illetékes adóhatóságot,

b) megkeresheti a polgárok személyi adatait és lakcímét nyilvántartó szervet,

c) megkeresheti az igazolást kiállító szervet, munkáltatót,

d) megkeresheti a járási hivatalt annak igazolására, hogy ellátást a járási hivatal állapított-e meg, van-e folyamatban ez irányú eljárás,

e) környezettanulmány lefolytatásával.

6. § A települési támogatásban részesülő a jogosultság feltételeit érintő tények, körülmények változásáról 15 napon belül köteles értesíteni az ellátást megállapító szervet.

1. Rendkívüli települési támogatás

7. § (1) Rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a személynek, aki a létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint önmaga, illetve családja tekintetében létfenntartási gonddal küzd, és akinek a háztartásában az egy főre jutó jövedelem a 75 000 forint/főt, egyedülálló esetén a 80 000 forintot nem haladja meg.

(2) Létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetnek kell tekinteni, ha a kérelmező vagy családja megélhetése valamely előre nem látható esemény bekövetkezése okán igazolt módon veszélyeztetve van, és ezzel kapcsolatban alkalmi többletkiadások keletkeztek.

(3) Méltányosságból a gyermek neveléséhez kapcsolódó élethelyzetekkel összefüggő kiadások vagy váratlan és nagy összegű kiadásokat jelentő élethelyzetek esetén az (1) bekezdésben meghatározott jövedelemhatártól el lehet térni, így különösen:

a) krónikus vagy hosszantartó betegségből eredő jövedelemkiesés vagy többletkiadás;

b) társadalombiztosítás által nem, vagy csak részben támogatott egészségügyi szolgáltatás igénybevétele;

c) alkalmanként keletkező vagy önhibáján kívüli többletkiadások (pl.: gyógyszerkiadások, tüzelővásárlás, várandósság, baleset, közműszolgáltatók elszámolószámláiban meghatározott magas összeg);

d) elemi kár, haláleset;

e) gyermek iskoláztatása.

(4) A rendkívüli települési támogatást Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének Településügyi Bizottsága (a továbbiakban: Bizottság) állapítja meg.

2. Lakhatási támogatás

8. § (1) Települési támogatás adható a szociálisan rászoruló személy részére az általa lakott lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadások viseléséhez.

(2) Az (1) bekezdés szerinti támogatásnál a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadásnak minősül: az elektromos áram-, a víz- és a gázfogyasztás, továbbá a szennyvíz és a szemétszállítás díja, valamint a fűtés költségei.

(3) A lakhatási támogatás kérelemre állapítható meg, melyhez csatolni kell az ingatlannak a kérelem alátámasztására vonatkozó közüzemi számláit.

(4) Amennyiben a kérelmező a kérelméhez közüzemi számlákat nem tud csatolni a kérelmében foglaltakat környezettanulmány alapján ellenőrizni szükséges.

(5) Települési támogatásra jogosult az a személy,

a) aki a kérelemben megjelölt lakásban bejelentett lakcímmel rendelkezik, abban

életvitelszerűen lakik, és annak tulajdonosa vagy bérlője,

b) akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 350 %-át.

(6) A lakhatási támogatást elsősorban természetbeni szociális ellátás formájában a szolgáltatóhoz történő közvetlen átutalással, és a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

(7) Az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem megegyezik a háztartás összjövedelmének és a fogyasztási egységek összegének hányadosával.

(8) Fogyasztási egység a háztartás tagjainak a háztartáson belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma, ahol

a) a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0,

b) a háztartás második nagykorú tagjának arányszáma 0,9,

c) a háztartás minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8,

d) a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8,

e) a háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7.

(9) Ha a háztartásban

a) a (7) bekezdés a) -c) pontja szerinti személy magasabb összegű családi pótlékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül,

b) a (7) bekezdés d) vagy e) pontja szerinti személyre tekintettel magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak,

c) gyermekét egyedülállóként nevelő szülő – ideértve a gyámot és a nevelőszülőt is – él, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(10) A lakásfenntartás elismert havi költsége az elismert lakásnagyság és az egy négyzetméterre jutó elismert költség szorzata. Az egy négyzetméterre jutó elismert havi költség 400 forint.

(11) Az elismert lakásnagyság

a) ha a háztartásban egy személy lakik 35 m2,

b) ha a háztartásban két személy lakik 45 m2,

c) ha a háztartásban három személy lakik 55 m2,

d) ha a háztartásban négy személy lakik 65 m2,

e) ha négy személynél több lakik a háztartásban, a d) pontban megjelölt lakásnagyság és minden további személy után 5-5 m2,

de legfeljebb a jogosult által lakott lakás nagysága.

(12) A lakhatási támogatás egy hónapra jutó összege

a) a lakásfenntartás elismert havi költségének 30 %-a, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 50 %-át,

b) a lakásfenntartás elismert havi költségének és a támogatás mértékének (a továbbiakban: TM) szorzata, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem az a) pont szerinti mértéket meghaladja, de nem lehet kevesebb, mint 5000 forint, azzal, hogy a támogatás összegét 100 forintra kerekítve kell meghatározni.

(13) A (11) bekezdés b) pontja szerinti TM kiszámítása a következő módon történik: TM = 0,3- [J-0,5 NYM/NYM], ahol a J a jogosult háztartásában egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelmet, az NYM pedig a szociális vetetési alapot jelöli. A TM-et századra kerekítve kell meghatározni.

(14) A lakhatási támogatásra való jogosultság a kérelem benyújtása hónapjának első napjától egy év időtartamra kerül megállapításra.

(15) A lakhatási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(16) Lakhatási támogatásról Okány Község Önkormányzatának Polgármestere (a továbbiakban: Polgármester) dönt.

3. Bölcsőde-, óvoda- és iskolakezdési támogatás

9. § (1) Bölcsőde- és óvodakezdésre tekintettel az adott tárgyév augusztus és szeptember hónapjában települési támogatás állapítható meg annak a kérelmezőnek, aki családjában bölcsődés vagy óvodás korú gyermekről vagy gyermekekről gondoskodik és nyilatkozik arról, hogy

a) tárgyév augusztus hónapjában a kérelemben foglalt bölcsődés vagy óvodás korú gyermekre tekintettel rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, vagy

b) tárgyév július hónapjában a családjában az egy főre jutó jövedelem a 300 000 forint/főt nem haladta meg.

(2) A bölcsőde- vagy óvodakezdésre tekintettel nyújtott települési támogatás összege gyermekenként 5000 forint.

(3) A bölcsőde- vagy óvodakezdésre tekintettel nyújtott települési támogatás iránti kérelmek benyújtásának határideje tárgyév augusztus-szeptember hónapjában folyamatos.

(4) Iskolakezdésre tekintettel az adott tárgyév augusztus és szeptember hónapjában települési támogatás állapítható annak a kérelmezőnek, aki családjában iskolás korú gyermekről vagy gyermekekről gondoskodik és nyilatkozik arról, hogy

a) tárgyév augusztus hónapjában a kérelemben foglalt iskolás korú gyermekre tekintettel rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, vagy

b) tárgyév július hónapjában a családjában az egy főre jutó jövedelem a 300 000 forintot nem haladta meg.

(5) Az iskolakezdésre tekintettel nyújtott települési támogatás összege általános iskolás gyermekenként 15 000 forint, középiskolás gyermekenként 30 000 forint.

(6) Az iskolakezdésre tekintettel nyújtott települési támogatás iránti kérelmek benyújtásának határideje tárgyév augusztus és szeptember hónapjában folyamatos.

(7) Azon kérelmezőknek, akik az iskolakezdésre tekintettel nyújtott települési támogatás középiskolai tanulmányokat folytató gyermekre tekintettel igénylik a kérelmükhöz a tárgyév szeptember hónapjában kezdődő tanévre vonatkozó iskolalátogatási igazolást szükséges mellékelni.

4. Alapfokú művészetoktatásban részt vevő tanulók részére nyújtott támogatás

10. § (1) Okány Község Önkormányzata átvállalja azon okányi lakóhelyű és az alapfokú művészetoktatásban részt vevő általános iskolai tanulók tandíjának megfizetését

a) akik a tárgyév augusztus vagy szeptember hónapjában rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak, vagy

b) akiknek a családjában az egy főre eső jövedelem a 171 000 forint/főt nem haladja meg.

(2) Az ellátás megállapítása kérelemre és egy tanévre történik.

(3) Az (1) bekezdés b) pontja esetében a kérelemben a kérelmező köteles nyilatkozni a családban az egy főre eső jövedelemről.

(4) A kérelmekről a Polgármester dönt.

5. Ingatlan vásárlásához vagy építéséhez nyújtott támogatás

11. § (1) A Képviselő-testület a lakáshoz jutás esélyeinek javítása érdekében Okány Község közigazgatási terültén történő első lakás megszerzéséhez (építés, vásárlás) a fiatal házasoknak, közjegyző által hitelesített élettársi kapcsolatban élő fiatal pároknak, valamint gyermeküket egyedül nevelőknek (a továbbiakban: kérelmezők) települési támogatást és ezt kiegészítendő visszatérítendő pénzbeli kamatmentes támogatást nyújthat.

(2) Nem nyújtható támogatás azon kérelmezők számára

a) akiknek családjában az egy főre eső nettó jövedelem átlaga a szociális vetítési alap tízszeresét meghaladja,

b) akik már részesültek helyi lakástámogatásban,

c) akik az igénylés időpontjában lakástulajdonnal rendelkeznek, figyelmen kívül hagyva azt a résztulajdont, amely a másik résztulajdonos által lakott,

d) akik a lakástámogatásra irányuló kérelmükben a támogatás odaítélését befolyásoló valótlan adatokat tüntettek fel,

e) akik saját hibájukból leromlott, lakhatatlan állapotban lévő lakóingatlanban laknak,

f) komfort nélküli (fűtés, fürdőszoba) lakás vagy családi ház vásárlására,

g) akik az igénylés időpontjában Okány községben legalább 2 éve lakcímmel nem rendelkeznek.

(3) Arra a lakásra vagy családi házra adható lakásvásárlási támogatás, amely 10 évig jelentősebb felújítás nélkül lakható állapotban van.

12. § (1) A támogatás összege lakásvásárlás esetén legfeljebb 100 000 forint, lakásépítés esetében legfeljebb 300 000 forint és ezekhez kapcsolódóan a visszatérítendő pénzbeli kamatmentes támogatás összege mind a lakásvásárlás, mind a lakásépítés esetében 100 000 forint.

(2) A visszatérítendő támogatás visszafizetésének leghosszabb határideje 5 év. A részlet fizetése minden hónap 10. napjáig esedékes. Az első részlet esedékessége a támogatás folyósítását követő második hónap.

(3) Engedélyezhető a visszatérítendő pénzbeli támogatás visszafizetése megkezdésének legfeljebb 1 évvel való elhalasztása. Ez a lehetőség - amennyiben az 5 éves határidő még nem telt le - a kérelmezőket utólag is megilleti. Engedélyezés esetén a (2) bekezdésében meghatározott határidő 1 évvel meghosszabbodik.

(4) A támogatásra irányuló igényléshez mellékelni kell:

a) a házassági anyakönyvi kivonat vagy közjegyző által hitelesített élettársi kapcsolat igazolásának másolatát,

b) új építés esetén az építési engedélyt vagy annak másolatát,

c) az ingatlan adásvételi szerződés vagy előszerződés hiteles másolatát,

d) a kérelmezők nyilatkozatát arról, hogy Okány községben – a kérelem benyújtását megelőzően – lakástulajdonnal rendelkeztek-e.

(5) A támogatásról határozat készül, amelyben rögzíteni kell azt, hogy

a) lakóházvásárlás esetén a kérelmezők a döntés véglegessé válásának napjától számított egy éven belül kötelesek bemutatni az ingatatlannak az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzéséről szóló határozatot,

b) építés esetén a kérelmezők a döntés véglegessé válásának napjától számított három éven belül kötelesek bemutatni a használatbavételi engedélyt.

(6) A Szoc. tv. 17. §-ában foglaltakat szükséges alkalmazni, ha a támogatásban részesült kérelmezők:

a) nem tesznek eleget az (5) bekezdésben foglaltaknak,

b) visszatérítendő támogatás esetén háromhavi törlesztő részlettel hátralékosak,

c) a támogatást nem az adott célra használják fel,

d) a támogatáshoz megtévesztő módon jutottak, és a támogatás odaítélésétől öt év még nem telt el.

(7) A visszatérítendő támogatás folyósításának feltétele:

a) Okány Község Önkormányzata javára a visszatérítendő pénzbeli kamatmentes támogatás biztosítására a kölcsönösszeg erejéig jelzálog, a visszafizetés időtartamára elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzése a támogatással érintett ingatlanra az ingatlan-nyilvántartásba. A bejegyeztetés költségét a kérelmezők viseli.

b) Az ingatlanban állandó lakóhely létesítése a kérelmezők és családtagjai részére.

(8) A visszatérítendő pénzbeli kamatmentes támogatás biztosítására bejegyzett jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom ingatlan-nyilvántartásból való törlésére vonatkozó engedélyt a Polgármester adja ki. A törléssel kapcsolatos költségeket a kérelmezők viselik.

6. Diétás étkezésre tekintettel nyújtott támogatás

13. § (1) Rendszeres települési támogatást adható az óvodás, valamint az általános iskolai tanulmányainak befejezéséig annak a gyermeknek, aki – függetlenül a család jövedelmi viszonyaitól – betegségére való tekintettel diétás étkezésre szorul, illetve az intézményi étkezést nem, vagy csak korlátozottan tudja igénybe venni.

(2) A kérelemhez csatolni kell a szakorvos arra vonatkozó szakvéleményét, hogy a gyermek diétás étkeztetése betegsége miatt indokolt.

(3) A támogatás a kérelem beadását követő hónap 1. napjától kerül megállapításra és évente felül kell vizsgálni.

(4) A támogatás összege havi 10 000 forint, mely a törvényes képviselő részére kerül kifizetésre.

(5) A támogatásban részesülő haladéktalanul köteles bejelenteni, ha a jogosultsági feltételekben változás következik be, amennyiben e kötelezettségének nem tesz eleget, a jogosulatlanul igénybe vett támogatást vissza kell fizetni.

(6) A támogatás megszűnik, ha az igénybevétel feltételei már nem állnak fenn.

(7) A kérelemről a Polgármester dönt.

7. Egyes lakossági védőoltások költségeihez nyújtott támogatás

14. § (1) A vonatkozó szakmai szabályok figyelembevételével a 18. életévet be nem töltött személyek részére az alábbi ajánlott védőoltások támogatására évenként és személyenként települési támogatást nyújtható:

a) ROTA-vírus elleni oltás,

b) Meningococcus B elleni oltás,

c) Meningococcus C elleni oltás,

d) Kullancs ecephalitis elleni oltás,

e) Influenza elleni oltóanyag,

f) Bárányhimlő elleni oltóanyag.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott védőoltások támogatására nyújtott települési támogatásra jogosult az a kérelmező, akinek családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg a 150 000 forint/főt, és az oltóanyag kiváltását igazolja.

(3) A támogatás összege az oltóanyag teljes költsége, azonban legfeljebb 30 000 forint.

(4) A támogatásról a Bizottság dönt.

8. Szociális földprogram

15. § (1) Okány Község Önkormányzata pályázati forrásokat saját forrásaival kiegészítve szociális rászorultságtól függő, gazdálkodást segítő támogatás keretében

a) ingyenes földhasználati lehetőséget,

b) munkaeszközöket,

c) saját mezőgazdasági munkagépekkel végzett szolgáltatást,

d) konyhakerti növénytermesztéshez szükséges szaporítóanyagokat, növényvédelmi eszközöket,

e) kisállat tartáshoz szükséges állatállományt,

f) takarmányt, vagy

g) szaktanácsadást biztosít.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt támogatások együtt is nyújthatók.

(3) A szociális földprogram meghirdetéséről a Képviselő-testület a rendelkezésre álló pályázati és egyéb pénzügyi források függvényében dönt. A programba a felhívás közzétételétől számított 15 napon belül az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon lehet jelentkezni. Azonos lakcímen élők közül csak egy személy igényelheti a támogatást. A kérelmeket a Bizottság bírálja el.

(4) Szociálisan rászorulónak kell tekinteni - az alábbi sorrendben - különösen azokat a személyeket, akiknek a saját tulajdonú földterülete nem haladja meg a 15 000 m2-t, és

a) halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelnek, b) hátrányos helyzetű gyermeket nevelnek,

b) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermeket nevelnek,

c) 3 vagy több kiskorú gyermeket nevelnek,

d) jövedelemmel nem rendelkeznek,

e) álláskeresési támogatásban vagy aktív korúak ellátásában részesülnek, vagy

f) akik pályakezdő munkanélküliek és az egy főre jutó jövedelem családban élő személy esetében a szociális vetítési alap 150 %-át, egyedülálló személy esetén pedig a szociális vetítési alap 200 %-át nem haladja meg.

(5) Állattartó tevékenységre csak olyan személy, vagy család jelentkezése fogadható el, aki, vagy amely az állattartáshoz szükséges épülettel, gazdasági udvarral rendelkezik.

(6) A Polgármester a szociális földprogramba bevont személyekkel együttműködési megállapodást köt, amely tartalmazza:

a) a felek jogait és kötelezettségeit;

b) a támogató által biztosított ellátásokat;

c) a kedvezményezett feladatait;

d) a program sikeres végrehajtása érdekében támasztott követelményeket;

e) a kötelezettségszegés, különösen a szándékos károkozás következményeit;

f) az elszámolás szabályait.

(7) A háztáji növénytermesztés keretében konyhakerti zöldségfélék - különösen burgonya, petrezselyem, sárgarépa, saláta, vöröshagyma, fokhagyma, borsó, bab, uborka, paradicsom, paprika - termesztése végezhető. A megtermelt javakat a programban résztvevő kedvezményezettek elsősorban a saját létfenntartásukra, családi fogyasztásra hasznosíthatják.

(8) Az állattenyésztés keretében kisállattartás - baromfifélék - tenyésztése végezhető. Az állatállomány 50 %-át 1 évig tartani, és amennyiben lehetséges természetes módon szaporítani kell. Az állatállomány fennmaradó 50 %-át a programban résztvevő kedvezményezettek 1 éven belül a saját létfenntartásukra, családi fogyasztásra hasznosíthatják.

(9) A Képviselő-testület a szociális földprogram működtetéséhez megfelelő szakképzettséggel rendelkező személyt biztosít, aki a polgármester irányítása alapján ellátja a program szakmai felügyeletét.

9. Gyermekszületési támogatás („Babacsomag”)

16. § (1) Újszülött gyermek jogán legfeljebb 25 000 forint értékű „Babacsomag” adható annak a családnak, ahol az egyik vagy mindkét szülő, gondviselő, örökbefogadó, törvényes képviselő (a továbbiakban: szülő) a gyermek születését megelőzően, legalább két éve a településen bejelentett állandó lakóhellyel rendelkezik és életvitelszerűen ott él.

(2) A támogatás a gyermek születését követő 6 hónapon belül igényelhető. A kérelemhez csatolni szükséges a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát, valamint a szülő lakcímét igazoló hatósági igazolványának másolatát.

(3) A gyermekszületési támogatásról a Bizottság dönt.

10. Köztemetés

17. § (1) A Szoc. tv. 48. §-a szerinti köztemetés elrendelése a Polgármester hatáskörébe tartozik.

(2) A köztemetés költségeinek megtérítésére kötelezett személy kérelmére a Bizottság javaslata alapján a Képviselő-testület a köztemetés költségeinek megtérítését méltányosságból

a) elengedheti,

b) csökkentheti, vagy

c) részletekben történő megfizetését engedélyezheti.

11. Háztartások egyszeri természetbeni támogatása („Karácsonyi csomag”)

18. § A Képviselő-testület a tárgyév december hónapjában (karácsony alkalmából) a háztartásoknak egyszeri természetbeni települési támogatást állapíthat meg.

III. Fejezet

Szociális szolgáltatások

19. § (1) Az önkormányzat az Okányi Gondozási Központ útján

a) étkeztetést,

b) házi segítségnyújtást,

c) család- és gyermekjóléti szolgálatot,

d) nappali ellátást

biztosít.

(2) A szociális rászorultság fennállását az intézményvezető vizsgálja a szolgáltatás igénybevételét megelőzően, valamint az igénybevétel során legalább kétévente.

(3) Az intézményvezető köteles külön eljárás nélkül ellátást nyújtani, legfeljebb 30 napra, ha az ellátást igénylő személy állapota vagy személyes körülményei az ellátás halaszthatatlan biztosítását teszik szükségessé. Az ellátás megkezdése mellett, haladéktalanul meg kell kezdeni az ellátásra vonatkozó igénylési és elbírálási eljárást. Az intézményvezető külön eljárás keretében, soron kívüli ellátást a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 9/1999. (XI. 24.) SzCsM rendelet 15. §-ában szabályozott feltételek alapján biztosíthat.

(4) Az ellátás iránti kérelmet az (1) bekezdés szerinti ellátásra vonatkozóan az Okányi Gondozási Központ vezetőjéhez kell benyújtani.

(5) Az (1) bekezdés szerinti szolgáltatás tekintetében felmerülő panaszt az Okányi Gondozási Központ vezetőjéhez kell benyújtani, aki tájékoztatja az intézmény fenntartóját és megteszi a szükségessé váló intézkedéseket.

(6) Az (1) bekezdés b)–d) pontjában foglalt szolgáltatások biztosítására a Szoc. tv. és más központi ágazati jogszabályok vonatkozó rendelkezései az irányadók.

12. A szociális étkeztetés igénybevételére vonatkozó szabályok

20. § (1) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, vagy eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen

a) koruk (65 év feletti személyek),

b) háziorvosi javaslattal igazolt egészségi állapotuk (orvosi igazolás szerint az érintett olyan jellegű betegségben szenved, amely miatt önmaga étkezésének megoldására más módon nem képes),

c) szakorvosi igazolás alapján kiállított háziorvosi javaslattal igazolt fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük,

d) szenvedélybetegségük, vagy

e) hajléktalanságuk miatt.

(2) Étkeztetésben részesíti az önkormányzat azt az igénylőt, és az általa eltartottat is, aki jövedelmétől függetlenül kora vagy egészségi állapota miatt nem képes az étkezéséről más módon gondoskodni.

(3) Az önkormányzat lehetőséget biztosít a településen élő fogyatékos személyek, pszichiátriai betegek, hajléktalan személyek vagy szenvedélybetegek részére az étkeztetés igénybevételére, segítséget nyújt a saját lakóhelyükön történő étkeztetés biztosítására.

(4) Az étkeztetést a Képviselő-testület az Okányi Gondozási Központ Községi Konyha útján biztosítja. A jogosult, a törvényes képviselő, vagy tartásra és gondozásra köteles hozzátartozó az ellátásért jövedelme alapján napi személyi térítési díjat fizet.

(5) Az étkeztetés intézményi térítési díja az egy ellátottra jutó szolgáltatási önköltség.

(6) Ha az ellátásra jogosult tartási vagy öröklési szerződést kötött, a térítési díj fizetésére a tartást és gondozást vállaló a kötelezett. Ilyen esetben a személyi térítési díj az intézményi térítési díjjal azonos összegű.

(7) Az étkeztetésért fizetendő személyi térítési díj havi összege nem haladhatja meg az ellátott havi jövedelmének 30 %-át. A személyi térítési díj megállapításánál az ellátást igénylő jövedelmét kell figyelembe venni.

(8) A szociálisan nem rászorult személy az ellátásért a fenntartó által megállapított teljes árat köteles fizetni.

21. § (1) A szociális szolgáltatások megszűnésének esetei:

a) a jogosult kérelmére,

b) a jogosult halála esetén,

c) a jogosultságra való okok megszűnésével,

d) a fenntartó megszüntetheti az intézményi jogviszonyt akkor, ha a jogosult rendszeresen nem tesz eleget a személyi térítési díjfizetési kötelezettségének a Szoc. tv. 102. §-a szerint.

(2) Az ellátást a Gondozási Központ vezetője megszüntetheti, ha azt a jogosult indokolatlanul 90 napnál tovább nem veszi igénybe. Az ellátás megszüntetéséről a Gondozási Központ vezetője írásban értesíti az ellátottat. Ha az ellátott a döntéssel nem ért egyet, az értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül a fenntartóhoz fordulhat. A végleges és végrehajtható döntésig az ellátást változatlanul biztosítani kell.

13. A térítési díj fizetés szabályai

22. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó ellátásért a 2. melléklet szerinti térítési díjat kell fizetni.

(2) A személyi térítési díjat évente két alkalommal lehet felülvizsgálni, és a felülvizsgálat alapján megállapított személyi térítési díjról értesíteni kell a térítési díj fizetésére kötelezettet. (3) Az ellátást igénylő vagy a térítési díjat megfizető más személy írásban, önként vállalhatja a mindenkori intézményi térítési díjjal azonos személyi térítési díj megfizetését. Ebben az esetben a jövedelemvizsgálatot nem kell elvégezni. Az ellátást igénylő vagy a térítési díjat megfizető más személy az intézményi térítési díjjal azonos személyi térítési díj megfizetését egy év időtartamra vállalhatja, amely időtartam meghosszabbítható. Ha az időtartam meghosszabbítására nem kerül sor, a személyi térítési díj megállapítására vonatkozó általános szabályokat kell alkalmazni.

(3) A személyi térítési díj mérséklésére az intézményvezető jogosult a méltányosság elve alapján.

(4) A személyi térítési díjat havonta utólag a hónap 20. napjáig kell megfizetni. A térítési díjak beszedése a szociális szolgáltatások esetében az intézményvezető által megbízott munkavállaló feladata.

(5) A szociális szolgáltatás igénybevételének szüneteltetését a szüneteltetés első napját megelőző két munkanappal korábban az intézményvezetőnek kell bejelenteni írásban vagy szóban. Az intézményvezető és a polgármester köteles rendszeresen ellenőrizni vagy ellenőriztetni, hogy az étkeztetést igénybevevők a norma szerint járó ételmennyiséget minőségben és életkornak megfelelő feldolgozásban megkapják.

(6) Ha a térítési díjat fizető személy az intézményvezető által megállapított személyi térítési díj összegének csökkentését kéri, a személyi térítési díj összegéről az intézményvezető javaslatával ellátott kérelemre a Polgármester határozattal dönt, ha

a) az ellátást igénybe vevő jogosult havi jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 150 %-át,

b) az ellátást igénybe vevő jogosult nem rendelkezik az Szoc. tv. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyonnal, és

c) nincs az Szoc. tv. 114. § (2) bekezdés c)-e) pontja szerint az ellátást igénybe vevő jogosult tartására köteles és képes személy.

(7) Ingyenes ellátásban kizárólag az Szoc. tv. 114. § (3) bekezdése szerinti esetben részesülhet az ellátott, tehát akkor, ha nincs az Szt. 114. § (2) bekezdés c)-e) pontja szerint az ellátást igénybe vevő jogosult tartására köteles és képes személy.

IV. Fejezet

Záró rendelkezések

23. § E rendelet hatálybalépésekor már megítélt és a folyamatban lévő lakhatási támogatási ügyeket e rendelet hatálybalépését követően 10 napon belül a még fennálló jogosultsági idő vonatkozásában felül kell vizsgálni, mely felülvizsgálat során alkalmazni kell a 8. § rendelkezéseit azzal, hogy az érintett a felülvizsgálat alapján kedvezőtlenebb helyzetbe nem kerülhet.

24. §1

25. § Ez a rendelet 2024. március 1-jén lép hatályba.

1

A 24. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.