Akasztó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete

a házasságkötés hivatali helyiségen, illetve hivatali időn kívüli engedélyezéséről, és az anyakönyvi eljárásban fizetendő díjakról

Hatályos: 2024. 02. 16

Akasztó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete

a házasságkötés hivatali helyiségen, illetve hivatali időn kívüli engedélyezéséről, és az anyakönyvi eljárásban fizetendő díjakról

2024.02.16.

Akasztó Község Önkormányzatának Képviselőtestülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya Akasztó Község illetékességi területén hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és egyéb anyakönyvi és családi esemény engedélyezésének szabályaira terjed ki.

2. § E rendelet alkalmazása során

1. anyakönyvi esemény: a házasságkötés

2. egyéb anyakönyvi és családi esemény: a névadó, a házassági évforduló, és a házassági fogadalom megerősítése szertartás

3. hivatali helyiség: az Akasztói Polgármesteri Hivatal (Akasztó, Fő utca 40.) hivatali helyisége;

4. hivatali munkaidő: Akasztó Község Önkormányzata Képviselőtestületének az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló hatályos önkormányzati rendeletében a képviselőtestület hivatalára meghatározott általános munkarend.

3. § (1) Házasság hivatali helyiségen, illetve munkaidőn kívüli megkötésének engedélyezése iránti kérelmet a házasságkötés létesítése iránti szándék bejelentésével egyidejűleg kell az anyakönyvvezetőnél benyújtani.

(2) Az egyéb anyakönyvi és családi esemény megtartását a jegyző engedélyezi.

(3) A kérelem e rendelet 1. mellékletét képezi.

4. § (1) A hivatali munkaidőn kívül és a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés létesítése, valamint egyéb anyakönyvi családi esemény esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként díjat kell fizetni.

(2) A hivatali munkaidőn kívül, hivatali helyiségben történő házasságkötés, valamint egyéb anyakönyvi és családi esemény esetén a többletszolgáltatás igénybe vevője 20.000, - forint díjat köteles megfizetni.

(3) A hivatali munkaidőn kívül, hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés, valamint egyéb anyakönyvi és családi esemény esetén a többletszolgáltatás igénybe vevője 35.000. - forint díjat köteles megfizetni.

(4) A hivatali munkaidőben, hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés, valamint egyéb anyakönyvi és családi esemény esetén a többletszolgáltatás igénybe vevője 20.000, - forint díjat köteles megfizetni.

(5) Ha a házasuló felek közül legalább az egyik akasztói lakóhellyel rendelkezik, első házasságkötés esetén mentesülnek a díjfizetés alól.

(6) A (2) (3) és (4) bekezdésben meghatározott díjat a házasságkötés előtt, a Polgármesteri Hivatal költségvetési elszámolási számlájára kell befizetni és ezt igazolni kell.

(7) A díjat nem kell megfizetni, amennyiben a házasságkötés hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő megtartását a házasulók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota indokolja.

(8) A többletszolgáltatás igénybe vevője az 5. § (2), (3) és (4) bekezdésekben meghatározott díj teljes összegének visszatérítésére jogosultak, amennyiben a házasságkötési szándékra vonatkozó bejelentésüket a házasságkötés tervezett időpontját megelőző legkésőbb 5. munkanapig írásban visszavonják.

(9) Amennyiben a többletszolgáltatás igénybe vevői a házasságkötési szándékra vonatkozó bejelentésüket az (1) bekezdésben meghatározott határidőt követően, vagy egyáltalán nem vonják vissza és a házasságkötésre nem kerül sor, úgy az általuk már megfizetett díj visszatérítésére nem jogosultak.

5. § (1) A hivatali munkaidőn kívül, a hivatali helyiségben történő házasságkötésnél, valamint egyéb anyakönyvi és családi eseménynél közreműködő anyakönyvvezetőt bruttó 15.000, - forint díjazás illeti meg.

(2) A hivatali munkaidőn kívül, hivatali helyiségen kívül történő házasságkötésnél, valamint egyéb anyakönyvi és családi eseménynél közreműködő anyakönyvvezetőt bruttó 20.000, - forint díjazás illeti meg.

(3) A nem hivatali helyiségben, hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésnél, valamint egyéb anyakönyvi és családi eseménynél közreműködő anyakönyvvezetőt bruttó 10.000, - forint díjazás illeti meg.

6. §1

7. § Ez a rendelet 2024. február 15-én lép hatályba.

1

A 6. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.