Lengyeltóti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 2.) önkormányzati rendelete

a kitüntető címek alapításáról és adományozásáról szóló 3/1992. (V.11.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 02. 03- 2024. 02. 03

Lengyeltóti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 2.) önkormányzati rendelete

a kitüntető címek alapításáról és adományozásáról szóló 3/1992. (V.11.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.02.03.

Lengyeltóti Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A kitüntető címek alapításáról és adományozásáról szóló 3/1992. (V.11.) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdése a következő l) ponttal egészül ki:

(Lengyeltóti Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a város hírnevét népszerűsítők, a város lakossága javára eredményes tevékenységet folytatók munkájának elismerése és az utókor számára példaképül állításuk megörökítése érdekében az alábbi kitüntető címeket alapítja:)

„l) Lengyeltóti Tiszteletbeli Polgára”

2. § (1) A kitüntető címek alapításáról és adományozásáról szóló 3/1992. (V.11.) önkormányzati rendelet 4/A. § (1) bekezdés h) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

()

„h) A Kultúra Lengyeltóti Követe kitünető cím azoknak a lengyeltóti kötődésű magyar, illetve külföldi magánszemélyeknek adományozható, akik a kultúra különböző területein munkásságukkal kiemelkedő érdemeket szereztek. Tevékenységükkel, hozzájárulnak a magyar kulturális örökség ápolásához, küldetésként segítik a szellemi, kulturális kincsek itthoni és külföldi megismertetését. A cím a művészi teljesítmény mellett elismeri az irodalmi és a közművelődési teljesítményt. A cím a művészetet pártoló személyeknek, szervezeteknek is adható.”

(2) A kitüntető címek alapításáról és adományozásáról szóló 3/1992. (V.11.) önkormányzati rendelet 4/A. § (1) bekezdése a következő i) ponttal egészül ki:

()

„i) A Lengyeltóti Tiszteletbeli Polgára kitüntető cím annak a nem lengyeltóti lakóhelyű személynek - külföldi vagy magyar állampolgárnak - adományozható, aki eddigi életútjával előmozdította, elmélyítette a tradicionálisan Európán belüli kulturális, oktatási és művészeti-, emberek-népek-városok közötti kapcsolatokat, amelyek a történelmük folyamán mindig is léteztek; valamint tevékenységével hozzájárult Lengyeltóti jó hírének terjesztéshez, rangjának, vonzerejének emeléséhez, polgárainak szellemi gyarapodásához. A tiszteletbeli polgár címmel kitüntetett személyt külön erre a célra készített díszoklevél, emlékplakett illeti meg. ”

3. § Ez a rendelet 2024. február 3-án lép hatályba, és 2024. február 4-én hatályát veszti.