Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2024. (VI. 26.) önkormányzati rendelete

a Budapest XI. kerület, Duna folyam - I-XI. kerület határa - Budaörsi út - Ferencváros-Kelenföld vasútvonal által határolt terület kerületi építési szabályzatáról szóló 30/2020. (IX. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 07. 11- 2024. 07. 12

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2024. (VI. 26.) önkormányzati rendelete

a Budapest XI. kerület, Duna folyam - I-XI. kerület határa - Budaörsi út - Ferencváros-Kelenföld vasútvonal által határolt terület kerületi építési szabályzatáról szóló 30/2020. (IX. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.07.11.

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 13. § (1) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdésének 5. és 6. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII.15.) Korm. rendeletben meghatározott államigazgatási és egyéb szervek, valamint az érintett önkormányzatok véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A Budapest XI. kerület, Duna folyam – I-XI. kerület határa – Budaörsi út – Ferencváros-Kelenföld vasútvonal által határolt terület kerületi építési szabályzatáról szóló 30/2020. (IX. 25.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 11. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) Új beépítés esetén többlet csapadékvíz csak késleltetett módon kerülhet elvezetésre.”

„(10) Az építési övezetekben szállás jellegű rendeltetés elhelyezése esetén legalább a nem üzleti célú közösségi, szabadidős szálláshely-szolgáltatásról szóló kormányrendeletben meghatározott „B” kategóriájú pihenőházra vonatkozó feltételeknek és követelményeknek meg kell felelni.”

3. § (1) A Rendelet 34. § (2) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az Ln-2-XI jelű építési övezetek területén elhelyezett épületekben az alábbi rendeltetéseket lehet elhelyezni:)

„a) lakó rendeltetés, a (4) bekezdésben foglalt kivétellel,”

„(3) Az Ln-2-XI jelű építési övezetek területén elhelyezett épületekben munkásszállást újonnan vagy funkcióváltásként sem lehet elhelyezni.

(4) Ln-2-XI-I-01 jelű építési övezetben a (2) bekezdéstől eltérően lakó rendeltetés nem helyezhető el.”

„(3) Az Ln-3-XI jelű építési övezetek területén elhelyezett épületekben munkásszállást újonnan vagy funkcióváltásként sem lehet elhelyezni.”

„(2a) Az Ln-T-XI jelű építési övezetek területén elhelyezett épületekben munkásszállást újonnan vagy funkcióváltásként sem lehet elhelyezni.”

„(2a) Az Lk-1-XI jelű építési övezetek területén elhelyezett épületekben munkásszállást újonnan vagy funkcióváltásként sem lehet elhelyezni.”

„(2a) Az Lk-2-XI jelű építési övezetek területén elhelyezett épületekben munkásszállást újonnan vagy funkcióváltásként sem lehet elhelyezni.”

8. § (1) A Rendelet 39. §-a a következő (2a) bekezdéssel egészül ki:

„(2a) A Vt-V-XI jelű építési övezetek területén elhelyezett épületekben munkásszállást újonnan vagy funkcióváltásként sem lehet elhelyezni.”

(2) A Rendelet 39. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) Vt-V-XI-U-01 jelű építési övezetben, amennyiben az 1.a. melléklet javasolt telekhatárt ábrázol, akkor a 2. mellékletben szabályozottól eltérően a kialakítható legkisebb telekméret 300 m2, a legkisebb kialakítható telekszélesség nem lehet kisebb 11,5 méternél, a beépítési mód pedig zártsorú.”

„(2a) A Vi-1-XI jelű építési övezetek területén elhelyezett épületekben munkásszállást újonnan vagy funkcióváltásként sem lehet elhelyezni.”

10. § (1) A Rendelet 41. §-a a következő (2a) bekezdéssel egészül ki:

„(2a) A Vi-2-XI jelű építési övezetek területén elhelyezett épületekben munkásszállást újonnan vagy funkcióváltásként sem lehet elhelyezni.”

(2) A Rendelet 41. § (13)–(16) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(13) A Vi-2-XI jelű építési övezetek területén új épület elhelyezése esetén az épületek zárt sora helyenként, legalább 10,0 m-es épületközzel megszakadhat. Amennyiben az épületköz területe két telekre esik, abból legalább 30%-ának, de minimum 3,0 m széles résznek egy telekre kell esnie.

(14) A Vi-2-XI jelű építési övezetek területén az épületköz méretének meghatározásánál abban az esetben lehet eltérni a (13) bekezdésben foglaltaktól, ha ezt az 1.a. mellékleten jelölt építési hely másként határozza meg, de épületet akkor is csak az építési helyen belül lehet elhelyezni.

(15) A Vi-2-XI jelű építési övezetek területén meglévő épület esetén, amennyiben az épületek zárt sora a kialakult állapot szerint megszakad, de átalakítás, helyreállítás vagy bővítés esetén a (13) bekezdésben foglaltaknak nem tud megfelelni, a megszakadást az eredeti kialakult állapot szerint kell figyelembe venni.

(16) A Vi-2-XI jelű építési övezetek területén a szabályozási terven rendeltetéskorlátozással érintett terület (lakó rendeltetés elhelyezésének kizárása) jellel jelölt területen újonnan lakó rendeltetés nem helyezhető el, kivétel a vagyonvédelmet, működtetést szolgáló, épületenként 1 db szolgálati lakás.”

(3) A Rendelet 41. § (18) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(18) A Vi-2-XI jelű építési övezetek területén oldalkert és előkert irányába, vagy előkert nélküli beépítés esetén az utcafront irányába abban az esetben lehet a (17) bekezdésben foglaltaktól eltérni, ha ezekbe az irányokba a telek KÖ-kt-XI kerületi jelentőségű közlekedési területek övezetével határos.”

„(2a) A K-Okt-XI jelű építési övezetek területén elhelyezett épületekben munkásszállást újonnan vagy funkcióváltásként sem lehet elhelyezni.”

12. § (1) A Rendelet 44. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) A K-Közl-XI jelű építési övezetek területén általánosan az (1) bekezdésben meghatározott rendeltetésekhez lehet épületet elhelyezni a (3) bekezdés figyelembevételével.

(3) A K-Közl-XI-01 jelű építési övezetben a (1) bekezdésben foglalt rendeltetéseken felül a terület elsődleges funkciójának megfelelő szállás jellegű rendeltetés, szolgálati lakás elhelyezhető, de munkásszállás nem.”

„(5a) A K-Közl-XI-VI-2-01 jelű építési övezet területén elhelyezett épületekben munkásszállást újonnan vagy funkcióváltásként sem lehet elhelyezni.”

13. § A Rendelet 53. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Zkp-XI-Kp jelű övezetek a több funkciót szolgáló, közhasználatú közterületi zöldfelületek kialakítására és fenntartására szolgálnak.”

14. § A Rendelet 54. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Zkp-XI-Kk, Zkk-XI jelű övezetek a jellemzően egy fő rekreációs funkciót (játék, sport, pihenés stb.) tartalmazó, közhasználatú közterületi zöldterületek kialakítására és fenntartására szolgálnak.”

15. § (1) A Rendelet 1a. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A Rendelet 2. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

16. § Hatályát veszti a Rendelet 11. § (2) bekezdése.

17. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.

1. melléklet a 20/2024. (VI. 26.) önkormányzati rendelethez

1a. melléklet

2. melléklet a 20/2024. (VI. 26.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet