Budapest Főváros Önkormányzata Közgyűlésének 20/2024. (V. 2.) önkormányzati rendelete

a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról szóló 3/2013. (III. 8.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 05. 03- 2024. 05. 04

Budapest Főváros Önkormányzata Közgyűlésének 20/2024. (V. 2.) önkormányzati rendelete

a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról szóló 3/2013. (III. 8.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.05.03.

Budapest Főváros Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (4) bekezdés 19. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról szóló 3/2013. (III. 8.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(E rendelet alkalmazása szempontjából közterület)

„a) az ingatlan-nyilvántartás helyrajzi számmutatójában közterületként nyilvántartott földrészlet,
b) az a) pontban foglaltakon kívüli egyéb földrészlet vagy építmény rendeltetésének megfelelően bárki által használható közhasználatra átadott részére.”

2. § A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról szóló 3/2013. (III. 8.) önkormányzati rendelet 1. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A rendelet hatálya nem terjed ki a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá tartozó gyűlésre.”

3. § A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról szóló 3/2013. (III. 8.) önkormányzati rendelet 4. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) A közterület rendeltetésszerű használata – ha jogszabály eltérően nem rendelkezik – a közterület közlekedés, kikapcsolódás, sporttevékenység folytatása, közösségi vagy társas tevékenység folytatása céljából történő nem üzleti célú használata.

(3) A közterület rendeltetésszerű használata mások hasonló célú jogait nem csorbíthatja, és a közterület mások általi rendeltetésszerű igénybevételét nem akadályozhatja.”

4. § (1) A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról szóló 3/2013. (III. 8.) önkormányzati rendelet 5. §-a a következő (1) bekezdéssel egészül ki:

„(1) A közterület rendeltetésszerű használatától eltérő, így különösen a (2) bekezdés szerinti használata (a továbbiakban: közterület-használat) – ha jogszabály eltérően nem rendelkezik – a Fővárosi Önkormányzat hozzájárulásával megengedett (a továbbiakban: közterület-használati hozzájárulás). A közterület-használatról a Fővárosi Önkormányzat önkormányzati hatósági hatáskörben dönt hatósági határozatban vagy – ha az ügynek a közérdek és az ügyfél számára is előnyös rendezése céljából az célszerű – hatósági szerződéssel.”

(2) A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról szóló 3/2013. (III. 8.) önkormányzati rendelet 5. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) A (3) bekezdés szerinti közterület-használatot a Fővárosi Önkormányzatnak a használatra okot adó körülmény felmerülését követően haladéktalanul, de legkésőbb a használat megkezdésével egyidejűleg be kell jelenteni azzal, hogy az 5. § (3) bekezdés c) pontja szerinti közterület-használat esetén a bejelentéshez csatolni kell a műszaki hiba részletes leírását, az elhárításhoz szükséges intézkedések részletes felsorolásával együtt.”

5. § A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról szóló 3/2013. (III. 8.) önkormányzati rendelet 8. § (1) bekezdés a) pont aa) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A közterület-használati hozzájárulás iránti kérelem – az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (a továbbiakban: Ákr.) 36. §-a szerinti adatokon túl – tartalmazza

a kérelmezett közterület-használat]

„aa) célját az 5. § (2) bekezdésével is összhangban,”

6. § A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról szóló 3/2013. (III. 8.) önkormányzati rendelet 33/A. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Közforgalmú személyhajó-kikötői osztályba tartozó kikötői létesítmény szeszes ital forgalmazásával járó szolgáltatási tevékenység folytatásának helyt adó hajó kikötését is magában foglaló közterület-használatához csak akkor adható hozzájárulás, ha a kikötői létesítmény helye szerinti települési önkormányzat a hiánytalan közterület-használati kérelem alapján a főjegyző megkeresésének kézhezvételétől számított 30 napon belül hozott indokolt határozatában ahhoz mint a lakosság pihenéshez való jogát nem sértő használathoz hozzájárult.”

7. § A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról szóló 3/2013. (III. 8.) önkormányzati rendelet 13/A. alcíme a következő 33/C. §-sal egészül ki:

„33/C. § 2024. december 31-éig kikötői létesítmény létesítéséhez, fennmaradásához hozzájárulás nem adható, és az ezen időpontot megelőzően benyújtott, kikötői létesítmény létesítéséhez vagy fennmaradásához való hozzájárulás iránti kérelmet el kell utasítani.”

8. § A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról szóló 3/2013. (III. 8.) önkormányzati rendelet 13/F. alcíme a következő 33/P. §-sal egészül ki:

„33/P. § 2025. szeptember 30-ig digitális reklámberendezés létesítéséhez, fennmaradásához hozzájárulás nem adható, és az ezen időpontot megelőzően benyújtott, digitális reklámberendezés létesítéséhez vagy fennmaradásához való hozzájárulás iránti kérelmet el kell utasítani.”

9. § A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról szóló 3/2013. (III. 8.) önkormányzati rendelet 15. alcíme a következő 36/L. §-sal egészül ki:

„36/L. § A 33/C. § és a 33/P. § rendelkezéseit a hatálybalépésükkor folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell.”

10. § Hatályát veszti a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról szóló 3/2013. (III. 8.) önkormányzati rendelet

f) 33/J. §-a.

11. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

dr. Számadó Tamás
főjegyző

Karácsony Gergely
főpolgármester