Jászapáti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 19.) önkormányzati rendelete

a családi események szolgáltatási díjairól és az anyakönyvvezető díjazásáról szóló 4/2011. (II.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 03. 01- 2024. 03. 01

Jászapáti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 19.) önkormányzati rendelete

a családi események szolgáltatási díjairól és az anyakönyvvezető díjazásáról szóló 4/2011. (II.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.03.01.

Jászapáti Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A családi események szolgáltatási díjairól és az anyakönyvvezető díjazásáról szóló 4/2011. (II.15.) önkormányzati rendelet bevezető része helyébe a következő rendelkezés lép:

„Jászapáti Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:”

2. § A családi események szolgáltatási díjairól és az anyakönyvvezető díjazásáról szóló 4/2011. (II.15.) önkormányzati rendelet 1. és 2. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„1. § A rendelet hatálya kiterjed a házasság, valamint bejegyzett élettársi kapcsolat (a továbbiakban együtt: anyakönyvi esemény) hivatali munkaidőben és a hivatal által biztosított házasságkötő teremben történő, a hivatali munkaidőn túli, valamint a hivatali helyiségen kívüli megkötésére, létesítésére.

2. § A Jászapáti Városi Önkormányzat térítésmentesen biztosítja a Jászapáti Polgármesteri Hivatal (a továbbiakban: hivatal) munkarendjéhez igazodóan hétfőtől-péntekig munkaidőben és a hivatal által biztosított házasságkötő teremben megtartott anyakönyvi esemény megrendezését. Az anyakönyvi eseményen ingyenes alapszolgáltatás a hivatali helyiségen belül hivatali munkaidőben az anyakönyvvezető hivatalos közreműködése (jogszabályban rögzített hivatalos szöveg és eljárás), igény szerint versmondás és a gépi zeneszolgáltatás.”

3. § A családi események szolgáltatási díjairól és az anyakönyvvezető díjazásáról szóló 4/2011. (II.15.) önkormányzati rendelet 4. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A hivatali helyiségben az anyakönyvi esemény lebonyolításának szolgáltatási díja hivatali munkaidőn túl bruttó 15.000,- Ft, mely a tárgyi és személyi feltételek biztosítását tartalmazza.

(2) A hivatali helyiségen kívüli hivatali munkaidőben vagy munkaidőn túl történő anyakönyvi esemény lebonyolításának szolgáltatási díja egységesen bruttó 30.000,- Ft.

(3) Rendkívüli körülmény esetén, különösen, ha a házasulók, valamint a bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíteni kívánók valamelyikének egészségi állapota, kora miatt aránytalan nagy erőfeszítés lenne számára az anyakönyvvezető hivatalos helyiségében való megjelenés, az anyakönyvi esemény díjmentes.”

4. § A családi események szolgáltatási díjairól és az anyakönyvvezető díjazásáról szóló 4/2011. (II.15.) önkormányzati rendelet 5. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A hivatali helyiségen kívül megtartandó anyakönyvi esemény szolgáltatási díja az anyakönyvvezető hivatalos közreműködésén kívül kizárólag - igény esetén - versmondást tartalmaz.

(2) A hivatali helyiségen kívül megtartandó anyakönyvi eseményekhez a szükséges eszközök biztosítása – anyakönyv aláíráshoz megfelelő asztal, pezsgőfogyasztás kellékei, szükség szerint székek - az igénylő feladata.”

5. § A családi események szolgáltatási díjairól és az anyakönyvvezető díjazásáról szóló 4/2011. (II.15.) önkormányzati rendelet 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„6. § A szolgáltatási díjat a hivatal pénztárába kell megfizetni legalább 7 nappal a családi esemény rendezése előtt. Amennyiben a rendezvény elmarad és azt a családi esemény előtt 2 nappal korábban bejelentik, a szolgáltatási díjat a hivatal visszafizeti.”

6. § A családi események szolgáltatási díjairól és az anyakönyvvezető díjazásáról szóló 4/2011. (II.15.) önkormányzati rendelet 7. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt ezirányú tevékenységéért választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő helyett anyakönyvi eseményenként nettó 10.000,- Ft, hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény lebonyolításáért nettó 15.000,- Ft díjazás illeti meg.

(2) A hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő technikai személyzetet választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő helyett anyakönyvi eseményenként nettó 5.000,- Ft díjazás illeti meg.”

7. § Ez a rendelet 2024. március 1-jén lép hatályba, és 2024. március 2-án hatályát veszti.