Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 27.) önkormányzati rendelete

a települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 4/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 04. 01- 2024. 04. 02

Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 27.) önkormányzati rendelete

a települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 4/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.04.01.

Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testülete Pénzügyi, Gazdasági és Ügyrendi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 4/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet 2. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A rendelet hatálya – a (2)–(3) bekezdésben foglalt eltérésekkel – kiterjed a Röszke közigazgatási területén élő, bejelentett lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező,]

„b) huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkezőkre,”

2. § A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 4/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„5. § (1) A képviselő-testület a 4. § (1) bekezdésben meghatározott szociális ellátásokkal kapcsolatos hatásköreit a polgármesterre ruházza át.

(2) A képviselő-testület az eltemettetésre köteles személy köztemetés költségének megtérítése alóli részbeni vagy egészbeni mentesítésére vonatkozó hatáskörét a polgármesterre ruházza át.”

3. § (1) A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 4/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet 6. § (1a) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1a) Az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően a gyermek születéséhez nyújtott települési támogatás iránti kérelemhez a kérelmező családjában élő személyek vagyoni és jövedelmi viszonyaira vonatkozó nyilatkozatokat, igazolásokat csatolni nem kell.”

(2) A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 4/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet 6. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) A polgármester a települési támogatás felhasználásának ellenőrzése céljából a felhasználást igazoló dokumentumok bemutatására kötelezheti a jogosultat.”

(3) A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 4/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet 6. § (15) és (16) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(15) Ha a polgármester a hatáskörébe tartozó ellátás megtérítését rendeli el, a megtérítés összegét, vagy pénzegyenértékét – amennyiben annak megfizetése a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyeztetné – méltányosságból

a) elengedheti,

b) csökkentheti, vagy

c) részletfizetést engedélyezhet.

(16) A polgármester önkormányzati hatósági jogkörben hozott döntése elleni illetékmentes fellebbezést a képviselő-testületnek címezve a polgármesterhez kell benyújtani.”

4. § A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 4/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet 7. § (3)–(9) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) Lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás abban az esetben állapítható meg, ha a kérelmező háztartásában az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a 110.000 forintot és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.

(4) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás havi összege

a) 0 - 30.000 forint közötti egy főre eső havi jövedelem esetén 7.000 forint,

b) 30.001 - 50.000 forint közötti egy főre eső havi jövedelem esetén 6.000 forint,

c) 50.001 - 80.000 forint közötti egy főre eső havi jövedelem esetén 5.000 forint,

d) 80.001 - 110.000 forint közötti egy főre eső havi jövedelem esetén 4.000 forint.

(5) A kérelmező és háztartásának valamennyi tagja köteles a rendszeres jövedelmét igazolni, továbbá nyilatkozni a nem rendszeres jövedelméről és a vagyoni helyzetéről.

(6) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatást a kérelem benyújtását követő hónap első napjától számított 12 hónap határozott időtartamra kell megállapítani.

(7) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és családok számától.

(8) A (7) bekezdés alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(9) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás megállapítása iránti kérelemhez mellékelni kell a kérelmező és háztartásának valamennyi tagja vonatkozásában az e célra rendszeresített vagyonnyilatkozatot, rendszeres jövedelemre vonatkozó igazolást, nem rendszeres jövedelemre vonatkozó nyilatkozatot, valamint a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadásokra vonatkozó közüzemi számla másolatát, mely megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.”

5. § A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 4/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet 9. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Temetéshez nyújtott települési támogatás állapítható meg annak a személynek, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott és az eltemettető családjában az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a 130.000 forintot, egyedül élő esetén a 150.000 forintot.

(2) Nem állapítható meg a temetéshez nyújtott települési támogatás, ha az elhunyt személy és a kérelmező között tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződés volt, illetve az elhunyt eltemetéséről köztemetés keretében gondoskodtak.

(3) A temetéshez nyújtott települési támogatás mértéke 30.000 forint.”

6. § (1) A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 4/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet 10. § (1)–(9) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás az egészségi állapota, diagnosztizált krónikus betegsége miatt rendszeres gyógyszerszedésre, továbbá a különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerek, kötszerek, felnőtt inkontinencia pelenkák és cukorbeteg kérelmező esetén a vércukorszint mérésére szolgáló tesztcsík és tű használatára szoruló, szociálisan rászorult személy részére az egészségi állapota megőrzéséhez és helyreállításához kapcsolódó kiadásainak csökkentése érdekében biztosított anyagi hozzájárulás.

(2) A gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás állapítható meg annak, aki a krónikus betegségére tekintettel a járóbeteg-ellátás keretében rendelhető vényköteles gyógyszerek, továbbá a különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerek, kötszerek, felnőtt inkontinencia pelenkák és cukorbeteg kérelmező esetén a vércukorszint mérésére szolgáló tesztcsík és tű (a továbbiakban együtt: gyógyszerek) költségét (továbbiakban: gyógyszerköltség) létfenntartása veszélyeztetése nélkül nem képes viselni.

(3) Rendszeres gyógyszerszedésnek minősül a krónikus betegség kapcsán gyógyszerek szedése 6 hónapot meghaladó időtartamban.

(4) A gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás abban az esetben állapítható meg, ha a kérelmező családjában az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg 110.000 forintot és a kérelmező igazolt egyéni havi gyógyszerköltségének összege a 4.500 forintot meghaladja.

(5) Nem jogosult a gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott települési támogatásra az, aki közgyógyellátásra jogosult vagy jogosult lenne, de nem kérte annak megállapítását.

(6) A gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás megállapítása iránti kérelemhez mellékelni kell

a) a háziorvos által rendszeresen felírt gyógyszerekről szóló igazolást és

b) az a) pontban szereplő igazolás alapján a gyógyszertár által kiállított, a kérelmező krónikus betegségéhez közvetlenül kapcsolódó gyógyszerköltségének egy havi összegéről szóló igazolást.

(7) A (6) bekezdés a) pontja szerinti háziorvosi igazoláson kizárólag a kérelmező személyes szükségletének kielégítéséhez szükséges, rendszeresen felírt gyógyszereket lehet feltüntetni.

(8) A gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás összege az (1)-(5) bekezdésben meghatározott jogosultsági feltételeknek megfelelő kérelmező (6)-(7) bekezdés szerint igazolt egyéni havi gyógyszerköltségének összege, de legfeljebb havi 12.000 forint.

(9) Az egy családban élő személyek részére a gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás címén folyósított ellátás összege együttesen havonta nem haladhatja meg a 20.000 forintot.”

(2) A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 4/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet 10. §-a a következő (10) bekezdéssel egészül ki:

„(10) A gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott települési támogatást a kérelem benyújtását követő hónap első napjától számított 12 hónap határozott időtartamra kell megállapítani.”

7. § A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 4/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet 11. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Egyedi elbírálás alapján természetbeni juttatásként szociális tüzelőanyag formájában nyújtott települési támogatás nyújtható továbbá annak, akinek a családjában az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a 130.000 forintot, egyedül élő esetén a 150.000 forintot.”

8. § (1) A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 4/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet 12. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Különös méltánylást érdemlő körülmény esetén az (1) bekezdésben meghatározott egy főre eső havi jövedelemhatártól a kérelmező javára el lehet térni.”

(2) A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 4/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet 12. §-a a következő (7) bekezdéssel egészül ki:

„(7) Különös méltánylást érdemlő körülmény esetén a kérelemhez csatolni kell a különös méltánylást érdemlő körülmény fennállásának alátámasztására szolgáló iratokat.”

9. § A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 4/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet 12/B. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A karácsonyi települési támogatás jogosultanként legfeljebb 15.000 forint összegben, természetbeni vagy pénzbeli ellátásként állapítható meg.”

10. § A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 4/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet 12/C. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A gyermek születéséhez nyújtott települési támogatás összege gyermekenként 50.000 forint, mely természetbeni vagy pénzbeli ellátásként állapítható meg.”

11. § A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 4/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet 13. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„13. § A polgármester kérelemre az eltemettetésre köteles személyt a köztemetés költségének megtérítése alól különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén részben vagy egészben mentesítheti, ha az eltemettetésre köteles személy családjában az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a 100.000 forintot, egyedül élő esetén a 115.000 forintot.”

12. § A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 4/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet 14. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelet 111/B. § (1) bekezdésében meghatározottak mellett a helyi szociálpolitikai kerekasztal tagjai:

a) a Röszkei Egészségvédő Egyesület képviselője,

b) Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testülete Civil Bizottságnak elnöke,

c) a Nyugdíjas Klubok egy-egy képviselője.”

13. § A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 4/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet 16. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„16. § (1) A 2024. április 1-jét megelőzően megállapított lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás, a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére nyújtott települési támogatás és a gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás tekintetében – a jogosultság határozatban megállapított időtartamára vagy annak megszüntetéséig – a 2024. március 31-én hatályos rendelkezéseket kell alkalmazni.

(2) A rendeletben meghatározott települési támogatás megállapítása iránt 2024. április 1-jén folyamatban lévő ügyben e rendelet 2024. április 1-jén hatályos rendelkezéseit kell alkalmazni.”

14. § Hatályát veszti a települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 4/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet

e) 7. alcíme,

15. § Ez a rendelet 2024. április 1-jén lép hatályba.