Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete

a Terézváros közterületein a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozási hozzájárulások díjáról szóló 17/2010. (VI. 21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 03. 01- 2024. 03. 02

Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete

a Terézváros közterületein a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozási hozzájárulások díjáról szóló 17/2010. (VI. 21.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.03.01.

1. § A Terézváros közterületein a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozási hozzájárulások díjáról szóló 17/2010. (VI.21.) önkormányzati rendelet 6. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) A polgármester átruházott hatáskörben gyakorolja a várakozási hozzájárulásokkal kapcsolatos hatáskört.”

2. § A Terézváros közterületein a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozási hozzájárulások díjáról szóló 17/2010. (VI.21.) önkormányzati rendelet 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Gazdálkodói várakozási hozzájárulás kérelemre Budapest, VI. kerület Terézváros közigazgatási területén székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező gazdálkodónak adható az általa üzembentartott, vagy bérleti/használati/lizing szerződés alapján használt

a) személygépkocsikra,

b) három- vagy négykerekű motorkerékpárra, segédmotoros kerékpárra vagy

c) 3500 kilogramm megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó tehergépkocsikra.”

3. § (1) A Terézváros közterületein a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozási hozzájárulások díjáról szóló 17/2010. (VI.21.) önkormányzati rendelet 16. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A várakozási hozzájárulást a polgármester visszavonja, ha

a) a gépjármű üzembentartójának személyében év közben változás következik be,

b) a gépjárművet a forgalomból kivonják,

c) az üzembentartó lakóhelye, gazdálkodó szervezet esetében a jogosultságot jelentő székhely, telephely, fióktelephely címe Budapest VI. kerület közigazgatási területén kívülre esik,

d) a kérelmezett gépjárműre 30 napnál régebbi jogosulatlan parkolási esemény miatt kiszabott és nem vitatott várakozási díj és pótdíj tartozás áll fent,

e) a lakóhelyként szolgáló ingatlan után fizetendő, lejárt esedékességű építményadó tartozás áll fenn,

f) a székhelyként, telephelyként vagy fióktelepként szolgáló ingatlan után fizetendő, lejárt esedékességű építményadó tartozás áll fenn.”

(2) A Terézváros közterületein a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozási hozzájárulások díjáról szóló 17/2010. (VI.21.) önkormányzati rendelet 16. §-a a következő (5) és (6) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A hozzájárulás jogosulatlan igénybevétele időtartamára a várakozási díjból nyújtott díjkedvezményt az önkormányzat javára meg kell téríteni.

(6) A polgármester várakozási hozzájárulást visszavonó döntése ellen közigazgatási per indítható.”

4. § Hatályát veszti a Terézváros közterületein a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozási hozzájárulások díjáról szóló 17/2010. (VI.21.) önkormányzati rendelet 14. § (6) bekezdése.

5. § A Képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 39/2022. (X. 25.) önkormányzati rendelet 2. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

6. § Ez a rendelet 2024. március 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 3/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

1. A Képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 39/2022. (X. 25.) önkormányzati rendelet 2. melléklete a következő 108. ponttal egészül ki:

„108. Átruházott hatáskörben gyakorolja a várakozási hozzájárulásokkal kapcsolatos hatáskört.”

2. A Képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 39/2022. (X. 25.) önkormányzati rendelet 2. melléklete a következő 109. ponttal egészül ki:

„109. Visszavonja a várakozási hozzájárulást, ha a gépjármű üzembentartójának személyében év közben változás következik be, a gépjárművet a forgalomból kivonják, az üzembentartó lakóhelye, gazdálkodó szervezet esetében a jogosultságot jelentő székhely, telephely, fióktelephely címe Budapest VI. kerület közigazgatási területén kívülre esik, a kérelmezett gépjárműre 30 napnál régebbi jogosulatlan parkolási esemény miatt kiszabott és nem vitatott várakozási díj és pótdíj tartozás áll fent, a hozzájárulást megalapozó lakóhelyként szolgáló ingatlan után fizetendő, lejárt esedékességű építményadó tartozás áll fenn, a székhelyként, telephelyként vagy fióktelepként szolgáló ingatlan után fizetendő, lejárt esedékességű építményadó tartozás áll fenn.”