Tihany Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (IV. 26.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről, az elidegenítésükre vonatkozó szabályokról, valamint a lakbérek mértékéről szóló rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 04. 27- 2024. 04. 28

Tihany Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (IV. 26.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről, az elidegenítésükre vonatkozó szabályokról, valamint a lakbérek mértékéről szóló rendelet módosításáról

2024.04.27.

Tihany Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1)-(2) bekezdésében, 4. § (3) bekezdésében, 5. § (3) bekezdésében, 12. § (5) bekezdésében, 19. § (1)-(2) bekezdésében, 20. § (3) bekezdésében, 21. § (6) bekezdésében, 23. § (3) bekezdésében, 27. § (2) bekezdésében, 31. § (2) bekezdésében, 33. § (3) bekezdésében, 34. § (1), (3), (6) bekezdésében, 35. § (2) bekezdésében 42. § (2), 54. § (1) és (3), 58. § (2) és (3), 62/B. § (2), 68. § (2), 80. § (1)-(2), 81. § (1) és 84. § (1)-(2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában, továbbá a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről, az elidegenítésükre vonatkozó szabályokról, valamint a lakbérek mértékéről szóló 1/2020. (I.16.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) 3. § e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A Képviselő-testület, mint bérbeadó feladata és hatásköre:)

„e) a bérleti szerződés meghosszabbítása, módosítása és felmondással történő megszüntetése”

(2) Az R. 3. §-a a következő f) ponttal egészül ki:

(A Képviselő-testület, mint bérbeadó feladata és hatásköre:)

„f) helyiség bérleti jogának átruházásához, elcseréléséhez vagy albérletbe adásához történő önkormányzati hozzájárulás.”

(Pályázaton kívüli bérbeadás:)

„c) szociális intézményből elbocsátott személy részére, amennyiben önkormányzati lakásbérleti jogviszonyáról az intézménybe utalásakor pénzbeli térítés nélkül mondott le.”

3. § Az R. 8. §-a a következő (8) és (9) bekezdéssel egészül ki:

„(8) Amennyiben a szociális intézményből elbocsátott személy önkormányzati lakásbérleti jogviszonyáról az intézménybe utalásakor pénzbeli térítés nélkül mondott le, úgy részére –kérésére- Tihany Község Önkormányzat Képviselő-testülete, mint bérbeadó, üresen álló, beköltözhető, - a 12. §. szerinti- szociális bérlakást köteles azonnal biztosítani, pályázaton kívül. A kérelmezőnek ebben az esetben is meg kell felelnie a szociális helyzet alapján történő bérbeadás feltételeinek, kifejezetten a 12. § (3), (4) és 13. § (1), (2) bekezdéseiben foglalt feltételeknek azzal, hogy ehhez pályázatot nem kell benyújtania.

(9) ) Amennyiben a szociális intézménybe utalásakor a bérlő az önkormányzati lakásbérleti jogviszonyáról pénzbeli térítés ellenében mondott le és az intézményből elbocsátották, úgy részére másik lakás bérbeadása a rendeletben foglalt szabályok szerint történhet.”

4. § Az R. 39. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Helyiség bérleti jogának (átruházása, elcserélése vagy albérletbe adása esetén) bérbeadó önkormányzati hozzájárulás feltételei:

a) a bérleti jog átruházását, elcserélését, vagy albérletbe adását a képviselő-testülethez beadott -közös- kérelemben a Felek kérelmezik, melyhez csatolják a szerződés-tervezetet. Mind a kérelemben, mind a szerződés-tervezetben rögzíteni szükséges, hogy a bérleti jognak az átruházása, elcserélése vagy albérletbe adása, a bérlemény további hasznosítása milyen célból történik,

b) a bérleti jog átruházása, elcserélése, vagy albérletbe adása a Felek közötti szerződéssel történik, melyhez, a szerződés hatályosulásához a képviselő-testület általi önkormányzati hozzájárulás szükséges. A vonatkozó képviselő-testületi döntés a szerződés melléklete.

c) az önkormányzati hozzájárulás jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság esetén csak átlátható szervezet részére adható, melyet igazolni szükséges, a vonatkozó cégkivonatot (annak másolati példányát) a kérelemhez csatolni szükséges,

d) a bérleti jog átruházása, elcserélése, vagy albérletbe adása azonos, vagy a bérbevevői feltételeknél kedvezőbb feltételekkel történhet,

e) a bérleti jog átruházása, elcserélése, vagy albérletbe adása esetén az önkormányzattal kötött bérleti szerződés -a bérleti jogviszony időtartama alatt- továbbra is hatályban marad az eredeti Felek között, az eredeti bérlő, bérbevevő ezen jogügylettel előnyösebb helyzetbe nem kerülhet,

f) a hozzájárulás nem adható meg, amennyiben a bérleti jogot, annak átruházását, elcserélését, vagy albérletbe adását megszerző Félnek az önkormányzattal szemben egyéb bérleti díj hátraléka, illetve közüzemi díjtartozása, továbbá helyi adó hátraléka áll fenn.”

5. § Az R. 40. §-a a következő (4) és (5) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Az állam tulajdonából az önkormányzat tulajdonába kerülő helyiségek tekintetében a bérlőt (bérlőtársat) megillető elővásárlási jog esetén, a helyiség vételárának megállapítása kapcsán, figyelemmel kell lenni arra, hogy amennyiben a helyiséget az elővásárlásra jogosult veszi meg, úgy a vételár mértéke az ingatlanforgalmi értékbecslés alapján megállapított helyi forgalmi értéket nem haladhatja meg. Az ingatlanforgalmi értékbecslés kapcsán Tihany Község Önkormányzata Képviselő-testületének mindenkor hatályos vagyonrendeletében foglalt, az önkormányzati ingatlan vagyon értékének meghatározása rendelkezéseit kell alkalmazni. Amennyiben a helyiséget az elővásárlásra jogosult vásárolja meg, adás-vételi szerződés akkor köthető, ha a helyiségre bérleti díj hátralék, illetve közüzemi díjtartozás, továbbá helyi adó hátralék nem áll fenn.

(5) A (4) bekezdésben nem említett egyéb helyiségek eladásának, elidegenítésének feltételei tekintetében Tihany Község Önkormányzata Képviselő-testületének mindenkor hatályos vagyonrendelete vonatkozó rendelkezései szerint kell eljárni.”

6. § Ez a rendelet 2024. április 27-én lép hatályba.