Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 28.) önkormányzati rendelete

Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2022. (II. 1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 02. 29- 2024. 03. 01

Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 28.) önkormányzati rendelete

Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2022. (II. 1.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.02.29.

Onga Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d.) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 53. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2022. (II. 1.) önkormányzati rendelet 6. mellékletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Onga Város Önkormányzata Képviselő-testülete Pénzügyi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § Az Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2022. (II. 1.) önkormányzati rendelet 11. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) A képviselő-testület nyilvános ülésein a napirendhez kapcsolódóan - a képviselő-testület külön döntése nélkül - szót kaphatnak az országos hatáskörű szervek képviselői, valamint meghívás esetén a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal képviselője.”

2. § Az Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2022. (II. 1.) önkormányzati rendelet 12. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A sürgősségi indítvány napirendre történő felvételéről a képviselő-testület vita nélkül, egyszerű többségű szavazással a napirend megállapítása előtt dönt.”

3. § Az Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2022. (II. 1.) önkormányzati rendelet 14. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„14. § (1) A polgármester vagy bármelyik települési képviselő indokolási kötelezettséggel javasolhatja a napirendi pont tárgyalásának elnapolását, erről a Képviselő-testület vita nélkül dönt.

(2) A Képviselő-testület az (1) bekezdés szerinti döntéssel egyidejűleg meghatározhatja a napirendi pont tárgyalásának ismételt időpontját. Amennyiben a Képviselő-testület a napirendre tűzésről nem határoz, úgy a javaslatot a soron következő rendes ülésen tárgyalni kell.”

4. § Az Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2022. (II. 1.) önkormányzati rendelet 20. alcíme a következő 29/A. §-sal egészül ki:

„29/A. § (1) A polgármester a Képviselő-testület utólagos tájékoztatása mellett döntést hozhat a Képviselő-testület át nem ruházható hatáskörei, valamint a Képviselő-testület által egyéb, polgármesteren kívüli szerveire átruházott hatáskörök kivételével valamennyi ügyben, ha ugyanazon ügyben a Képviselő-testület határozatképtelenség vagy a határozathozatal hiánya miatt két egymást követő alkalommal nem hozott döntést.

(2) A polgármester a Képviselő-testület utólagos tájékoztatása mellett - a Képviselő-testület át nem ruházható hatáskörei, valamint a Képviselő-testület által egyéb, polgármesteren kívüli szerveire átruházott hatáskörök kivételével - dönthet a két ülés közötti időszakban felmerülő, halaszthatatlan, jogszabály által a Képviselő-testület hatáskörébe utalt bármely önkormányzati ügyben.”

5. § (1) Az Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2022. (II. 1.) önkormányzati rendelet 3. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) Az Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2022. (II. 1.) önkormányzati rendelet 4. melléklete a 2. melléklet szerint módosul.

6. § Hatályát veszti az Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2022. (II. 1.) önkormányzati rendelet

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 4/2024. (II. 28.) önkormányzati rendelethez

3. melléklet
ONGA VÁROS POLGÁRMESTERÉNEK ÉS ONGA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA JEGYZŐJÉNEK ÁTRUHÁZOTT HATÁSKÖRBEN HOZOTT DÖNTÉSEINEK KÖRE

1. ONGA VÁROS POLGÁRMESTERÉNEK ÁTRUHÁZOTT HATÁSKÖRBEN HOZOTT DÖNTÉSEINEK KÖRE

1. A létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került kérelmezőknek elemi kár esetén jövedelemvizsgálat nélkül rendkívüli települési támogatást nyújthat.

2. Temetési támogatás megállapításáról dönt.

3. Dönt a köztemetéssel kapcsolatos ügyekben.

4. Önkormányzati lakás- és helyiségbérleti szerződések megkötése.

5. Önkormányzat címere és zászlaja használatának engedélyezése.

6. Dönt a kormányzati terület- és településfejlesztési célokat szolgáló eszközök igénybevételéről és az ehhez kapcsolódó helyi feladatokról.

7. Hozzájáruló nyilatkozatot ad ki a jelzálogjog és az azt biztosító elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzésére az önkormányzatot követő sorrendben.

8. Az önkormányzat javára bejegyzett jelzálogjog és az azt biztosító elidegenítési és terhelési tilalom törlése iránt nyilatkozatot ad ki.

9. Dönt közterület-használati engedély iránti kérelmek elbírálásáról.

10. Dönt a vagyonrendeletben meghatározott tulajdonosi jogok gyakorlása körében a hatályos vagyonrendeletben meghatározott összeghatárig és feltételekkel, valamint kiadja a tulajdonosi nyilatkozatokat

1.11. A képviselő-testület az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítását és kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát esetenként 50.000.000.- Ft összeghatárig a polgármesterre átruházza.

1.12. Eljár az önkormányzati közútkezelői feladatok ellátásáról szóló rendeletben a rendelet szerinti közútkezelői hatáskörökben.

1.13. Eljár a településkép védelméről szóló rendeletben foglalt önkormányzati hatósági hatáskörökben.

2. ONGA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA JEGYZŐJÉNEK ÁTRUHÁZOTT HATÁSKÖRBEN HOZOTT DÖNTÉSEINEK KÖRE

2.1. Eljár a behajtási engedélyekkel kapcsolatos ügyekben.

2.2. Eljár a gyermekétkeztetési támogatással kapcsolatos ügyekben.

2.3. Eljár a lakhatással összefüggő rendszeres települési támogatással kapcsolatos ügyekben.”

2. melléklet a 4/2024. (II. 28.) önkormányzati rendelethez

1. Az Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2022. (II. 1.) önkormányzati rendelet 4. melléklet 2. pontja a következő c) alponttal egészül ki:

„c) Dönt az időskorúak egyszeri támogatásának összegéről.”