Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 20.) önkormányzati rendelete

a fás szárú növények védelméről szóló 15/2017. (V. 3.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 02. 21- 2024. 02. 22

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 20.) önkormányzati rendelete

a fás szárú növények védelméről szóló 15/2017. (V. 3.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.02.21.

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdése c) pontjában és 48. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A fás szárú növények védelméről szóló 15/2017. (V. 3.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 1. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A rendelet hatálya kiterjed - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - a Budapest XI. kerület közigazgatási határán belül minden ingatlanra, azok teljes fás szárú növényállományára, függetlenül attól, hogy az ingatlan tulajdonosa, vagyonkezelője, vagy az ingatlanon lévő fás szárú növényekkel bármely jogviszony alapján rendelkezni jogosult használója természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet (a továbbiakban együtt: használó).”

2. § (1) A Rendelet 2. §-a a következő d) ponttal egészül ki:

(A rendelet alkalmazásában:)

„d) fotódokumentáció: a teljes fáról készült fénykép, amelyen a környezet is felismerhető, beazonosítható, és törzskörméretet szemléltető fénykép leolvasható mérettel centiméterben,”

(2) A Rendelet 2. § l) és m) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A rendelet alkalmazásában:)

„l) kertészeti szakvélemény: meghatározott végzettséggel (kertészeti, erdészeti, tájépítészeti, növényvédelmi, favizsgáló- és faápoló szakmérnök) rendelkező szakember által kiállított akusztikus tomográf vizsgálat, vagy azzal egyenértékű adatokat tartalmazó dokumentum, amelyet a szakember aláírásával ellátott és tartalmazza csatoltan a diploma, oklevél másolatát is; a kertészeti szakvélemény kiterjed a fa gyökerének (gyökérnyak), törzsének és lombkoronájának egészségi állapotáról szóló vizsgálatára és a vizsgálat eredményének bemutatására, értékelésére, a faj meghatározására, a fa törzskörméretének fényképes bemutatására, a fa kezelési javaslatára,
m) kiszáradt fa: a vegetációs időszak során fotódokumentációval igazoltan élő lombozattal nem rendelkező fa, vegetációs időszakon kívül a fa kertészetileg kiszáradt állapotát kertészeti szakvéleménnyel igazolt fa,”

(3) A Rendelet 2. § o) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A rendelet alkalmazásában:)

„o) össztörzskörméret: a többtörzsű faegyed egyenként megmért törzskörméreteinek összege vagy a faegyedek törzskörméretének összege centiméterben,”

(4) A Rendelet 2. § t)–v) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A rendelet alkalmazásában:)

„t) kalodázás: a törzs és a gyökérnyak környezetének mechanikailag történő védelme,
u) élet-, balesetveszélyes vagy vagyonvédelmi okból történő fakivágás: kertészeti szakvélemény által veszélyesnek és kivágandónak nyilvánított fa kivágása,
v) vegetációs időszak: rügyfakadás és a lombhullás közötti időszak,”

(5) A Rendelet 2. §-a a következő w) és x) ponttal egészül ki:

(A rendelet alkalmazásában:)

„w) életképes fa: a fa a vegetációs időszakon belül rendelkezik élő lombozattal,
x) favédelmi terv: kertészeti szakvélemény kiállítására jogosult személy által készített, az 1. melléklet szerinti tartalommal rendelkező tervdokumentáció, amely adott terület fáinak felmérését (helyszínrajzon méretarányosan feltüntetve, törzskörmérettel, statikai védőterület meghatározásával), a fákra leselkedő veszélyek megállapításait és az egyes fákra vonatkozó konkrét favédelmi előírásokat tartalmazza. ”

3. § A fás szárú növények védelméről szóló 15/2017. (V. 3.) önkormányzati rendelet 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„5. § (1) Az építési munkák a megmaradó közterületi fa törzsét legfeljebb 3 méterre közelíthetik meg, a fa védelmét a helyszínen kalodázással kell megoldani. A fa védelmére az építési munkákkal érintett ingatlan tulajdonosát kell kötelezni akkor is, ha a védendő növény idegen tulajdonon áll. A hatóság a munkálatok utáni első vegetációs időszak elején hatósági ellenőrzést tart az érintett ingatlanon. Amennyiben az építési munkák által érintett fák valamelyike nem életképes, úgy az építési munkákkal érintett ingatlan tulajdonosát a 8. § (1) bekezdés szerinti pótlásra kell utólag kötelezni.

(2) A burkolatbontással járó építési tevékenység esetén az Önkormányzat tulajdonában álló helyi közutak kezeléséről, valamint az útcsatlakozás-létesítések és a burkolatbontások szabályairól szóló rendelet szabályait kell alkalmazni.”

4. § A Rendelet 7. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Közérdekből a Jegyző a fapótlás legfeljebb 50%-a helyett a 7. mellékletben részletezett közterületi cserje- és növényültetési kötelezettséget állapíthat meg. Ebben az esetben kizárólag a hatóság által kijelölt közterület építésére, felújítására vonatkozó kertépítészeti kiviteli terv alapján lehet a kijelölt cserje- és növényültetés faátmérőre vagy fatörzskörméretre történő átváltási összegét megállapítani a 7. mellékletben részletezett átváltási számítások alapján.”

5. § A Rendelet 8. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) A Budapest Főváros Önkormányzata tulajdonában lévő közterületi ingatlanokon zöldfelület-fenntartás és zöldterület-felújítás miatt kivágandó fák esetében a kertészeti szakvéleménnyel alátámasztottan élet-, baleset- vagy vagyonveszélyes fa kivágása esetén a pótlás mértéke a kivágásra kerülő növények számával azonos számú előnevelt díszfával - a 9. § (1) bekezdésben meghatározott esetekben 18/20 cm törzskörméretű sorfa minőségű lomblevelű díszfával - egyenlő.”

6. § A Rendelet 10. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Aki engedély nélkül vágott ki közterületen fás szárú növényt, azt a kivágott fás szárú növények össztörzskörméretének másfélszerese szerint számított mértékű pótlásra kell kötelezni. Amennyiben a kivágott fa törzskörmérete 1 méter magasságban már nem állapítható meg, akkor a kivágott fát egyenként 100 cm törzskörmérettel (mely megfelel 32 cm törzsátmérőnek) kell beszámítani, ennek másfélszerese szerint kell a pótlás mértékét megállapítani.”

7. § (1) A Rendelet 12. § (2) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az engedély iránti kérelemben közölni, illetve ahhoz mellékelni kell:)

„b) a 125 cm törzskörméretnél (40 cm törzsátmérő) - többtörzsű fa esetén 125 cm össztörzskörméretnél - nagyobb, életképes fás szárú növény kivágása esetén annak indokát megalapozó kertészeti szakvéleményt, valamint a környezetet szemléltető dokumentációt,”

(2) A Rendelet 12. § (2) bekezdés e) és f) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Az engedély iránti kérelemben közölni, illetve ahhoz mellékelni kell:)

„e) az érintett fás szárú növénnyel való rendelkezési jogosultságot bizonyító nyilatkozatot (különösen a 30 napnál nem régebbi teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt tulajdonosi hozzájárulást, jogi személy esetén aláírási címpéldányt, területhasználati- vagy egyéb vonatkozó szerződést, meghatalmazást, társasház esetén egy évnél nem régebbi, a fakivágásról vagy -csonkolásról és a közös képviselő megválasztásáról szóló közgyűlési határozatot tartalmazó közgyűlési jegyzőkönyvmásolatot), és
f) nyilatkozatot a fás szárú növény(ek) pótlásának módjáról, különös tekintettel a pótlásként ültetendő fa mennyiségére és faiskolai méretére vonatkozóan.”

(3) A Rendelet 12. § (2a) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2a) A fás szárú növénynek élet-, balesetveszély elhárítása okából és vagyonvédelmi okból történő kivágása esetén az (1) és (2) bekezdésben foglaltaktól eltérően

a) a kivágás tényét az azonnali intézkedést követő 3 napon belül a 2. melléklet szerinti nyomtatványon vagy annak megfelelő tartalommal kell bejelenteni a jegyzőnek,

b) a (2) bekezdésben foglaltak közül csak a d) és f) pontokban foglaltakat kell teljesíteni, és társasház esetén a közös képviselő megválasztásáról szóló jegyzőkönyvet kell benyújtani, jogi személy esetén aláírási címpéldányt, és

c) a bejelentéshez kertészeti szakvéleményt kell mellékelni, amely kimondja, hogy a fa a kivágást megelőző állapotában élet-, balesetveszélyes vagy vagyonvédelmi okból azonnal kivágandó volt.”

(4) A Rendelet 12. §-a a következő (2b) bekezdéssel egészül ki:

„(2b) A fás szárú növény természeti károkozás okozta kidőlése vagy törzsének kettéhasadása esetén az (1) és (2) bekezdésben foglaltaktól eltérően nem kell kertészeti szakvéleményt benyújtani, de konkrét fotódokumentációt kell benyújtani és a kivágás tényét az azonnali intézkedést követő 3 napon belül a 2. melléklet szerinti nyomtatványon vagy annak megfelelő tartalommal kell bejelenteni a jegyzőnek.”

(5) A Rendelet 12. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A fakivágási engedély érvényességi ideje a kiállítás napjától számított 6 hónap. Fát kivágni, erőteljesen metszeni, csonkolni csak az e rendeletben és a fakivágási engedélyben foglaltaknak megfelelően lehet.”

8. § (1) A Rendelet 13. § (1a) és (1b) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1a) Az ültetéssel történő fapótlást - a 13/A. § (1) bekezdésében foglalt kivétellel - a fakivágási engedély vagy fapótlási kötelezés kiállításától számított 1 éven belül kell teljesíteni. Az ültetést támrúd elhelyezésével, hevederes (gurtnis) kikötéssel, beöntözéssel (60 1 víz/fa), fatányér kialakítással vagy felkupacolással, 3 év eredési garanciával kell megvalósítani; gondoskodni kell a fák kiültetéstől számított legalább 36 hónapig tartó, intenzív, rendszeres fenntartásáról. A hatóság a fapótlás tényét a fakivágás utáni 1 évet követően ellenőrzi. A fapótlásként ültetett fák életképességét (eredési garancia) a hatóság az ültetéstől számított 3 éven belül ellenőrizheti.

(1b) A fás szárú növény csonkolása, erőteljes visszametszése esetén az életképességi vizsgálat a facsonkolási engedély érvényességének végétől vagy a facsonkolás tudomásul vételétől számított 1 év elteltével az első vegetációs időszakban esedékes.”

(2) A Rendelet 13. § (2) bekezdés a) pont ab) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A pótlás mértéke

engedélykérelem benyújtása esetén:)

„ab) fás szárú növények erőteljes metszése, csonkolása esetén amennyiben a lombtömegvesztés és károsodás miatt a fás szárú növény az erőteljes metszés, csonkolás időpontjától számított 1 éven belül elpusztul vagy a következő vegetációs időszakban nem ered meg, az érintett fás szárú növény törzskörméretének másfélszerese,”

(3) A Rendelet 13. § (2) bekezdés a) pont ai) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A pótlás mértéke

engedélykérelem benyújtása esetén:)

„ai) élet-, balesetveszély vagy vagyonvédelmi okból történő kivágás esetén a kivágásra kerülő növények számával azonos számú előnevelt díszfával egyenlő,”

(4) A Rendelet 13. § (2) bekezdés b) pont bb) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A pótlás mértéke

engedély nélküli)

„bb) erőteljes metszés, csonkolás esetén, amennyiben a lombtömegvesztés és károsodás miatt a fás szárú növény az erőteljes metszés, csonkolás időpontjától számított 1 éven belül elpusztul vagy a következő vegetációs időszakban nem ered meg, az érintett fás szárú növény törzskörméretének másfélszerese.”

(5) A Rendelet 13. § (4) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A fás szárú növények pótlásának módja:)

„a) a kivágott fás szárú növényeket a fakivágás által érintett ingatlanon kell pótolni ügyfél eltérő nyilatkozata hiányában az ingatlan teljes beépítetlen területén 80 m2-enként 1 db előnevelt díszfával,”

(6) A Rendelet 13. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Amennyiben az engedély nélkül kivágott fás szárú növény törzskörmérete utólag nem állapítható meg, a faegyedet 100 cm törzskörmérettel (32 cm törzsátmérő) kell figyelembe venni a (2) bekezdés ba) pontja szerinti fapótlás előírásánál.”

(7) A Rendelet 13. §-a a következő (5a) bekezdéssel egészül ki:

„(5a) A fapótlás ellenőrzésekor beszámítható az az engedélykérelem benyújtása napját megelőző 5 évben (60 hónap) az érintett ingatlanon elültetett díszfa, amelynek a törzskörmérete legalább 12/14 cm és sorfa minőségű lomblevelű díszfa. Nem számítható be az a fa, amelyet korábbi fapótlási kötelezettség céljából ültettek.”

9. § A Rendelet 13/A. § (2)–(5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) Építési engedély vagy egyszerű bejelentési kötelezettségből adódó fakivágás esetén az ültetéssel történő pótlást az engedély kiállításától számított 2 éven belül kell teljesíteni.

(3) Megtartandó fa esetében a fa törzse körüli 3 méteres sugarú kör területén belül magas- és mélyépítés, valamint a felszín alatt 30 cm-nél mélyebb földmunka - meglévő közművek karbantartása kivételével - nem végezhető, ott kizárólag víz- és légáteresztő burkolat építhető, és a fa törzse körül 1 méteres távolságon belül semmilyen burkolat nem létesíthető.

(4) Ha az építkezés következtében károsodott, rongálódott és száradt ki vagy vált élet- vagy balesetveszélyessé vagy vagyonvédelmi okból kivágandóvá egy fa, annak pótlási mértéke másfélszeres törzskörmérettel számítandó.

(5) A fakivágási kérelemhez a 12. § (2) bekezdésében szereplő dokumentumokon túl csatolni szükséges

a) az építkezéssel összefüggésben történő fakivágás esetén a bontási engedélyt vagy építési naplóval igazolt bontási tevékenység esetén az építési napló kivonatát vagy véglegessé vált építési engedélyt vagy egyszerű bejelentési kötelezettség esetén az ezt bizonyító dokumentumot, és

b) a fakivágással és pótlással érintett ingatlan kertészeti szakvélemény kiadására jogosult szakember által készített fakatasztert (a fák helyrajzi számonként térképen ábrázolva, fafaj és törzskörméret feltüntetésével, a pótlást szintén fafaj és törzskörméret megjelölésével és a megmaradó és kivágandó fáktól elkülöníthető jelzéssel ábrázolva),

c) meglévő közművek karbantartása esetén favédelmi tervet. ”

10. § A fás szárú növények védelméről szóló 15/2017. (V. 3.) önkormányzati rendelet 13/B. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„13/B. § (1) Az építési munkaterületen tájékoztató tábla elhelyezése kötelező a fakivágás megvalósítása előtt legalább 8 nappal, közterületről jól látható módon, amelynek tartalmaznia kell

a) az építtető nevét, elérhetőségét,

b) a fakivágási engedély iktatószámát, érvényességi idejét,

c) a fakivágást végző vállalkozás nevét, elérhetőségét és

d) a fakivágások számát és várható időpontját.

(2) Az építési tevékenység során a fák törzsétől mért 3 méteres sugarú kör területén belül a gyökérzónában lévő föld kitermelését kizárólag kézi erővel szabad végezni. A munkák során 5 cm-nél vastagabb gyökér nem vágható el. A 2 és 5 cm közötti vastagságú elvágott gyökerek esetében merőleges, sík metszési felületet kell kialakítani, azokat óvni kell a huzamosabb kiszáradástól, ezért mielőbbi földtakarást kell alkalmazni. Az építési munkák által érintett területen, a földmunkák 3 méteres sávjába eső, valamint a munkagépek hatósugarán belüli, és a szállítójárművek útvonalába eső fák védelmét a munkálatok ideje alatt a helyszínen kalodázással kell megoldania az ingatlan tulajdonosának. A fa védelmére az építkező tulajdonost kell kötelezni akkor is, ha a védendő növény idegen tulajdonon áll.”

11. § (1) A Rendelet 14. § (1a) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1a) A pénzbeli megváltás összegét egy éven belül legfeljebb 5 darab fa kivágása esetén társasházak, lakásszövetkezetek és természetes személyek részére 40%-os csökkentéssel kell megállapítani. Kiszáradt fa pénzbeli megváltása esetén az összeget darabszámtól függetlenül társasházak, lakásszövetkezetek és természetes személyek részére 40%-os csökkentéssel kell megállapítani. ”

(2) A Rendelet 14. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Engedély nélküli fakivágás esetén a pénzbeli megváltás összegét a döntés véglegessé válásától számított 30 napon belül kell befizetni. ”

(3) A Rendelet 14. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) Természetes személyek, társasházak és lakásszövetkezetek esetében - kérelemre - a hatóság részletekben történő teljesítést is engedélyezhet.”

12. § (1) A Rendelet az 1. melléklet szerinti 1. melléklettel egészül ki.

(2) A Rendelet 2. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

(3) A Rendelet 3. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

(4) A Rendelet 4. melléklete helyébe a 4. melléklet lép.

13. § Hatályát veszti a Rendelet

a) 13. § (2) bekezdés a) pont ad) alpontja,

b) 13. § (2) bekezdés a) pont ah) alpontja.

14. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 4/2024. (II. 20.) önkormányzati rendelethez

1. melléklet

2. melléklet a 4/2024. (II. 20.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet

3. melléklet a 4/2024. (II. 20.) önkormányzati rendelethez

3. melléklet

4. melléklet a 4/2024. (II. 20.) önkormányzati rendelethez

4. melléklet