Aparhant Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (VIII. 27.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és egyéb szociális ellátásokról szóló 3/2021. (IV.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 08. 28- 2024. 08. 28

Aparhant Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (VIII. 27.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és egyéb szociális ellátásokról szóló 3/2021. (IV.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.08.28.

Aparhant Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § 8 a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 32. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, és 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § A települési támogatásról és egyéb szociális ellátásokról szóló 3/2021. (IV. 29.) önkormányzati rendelet 11. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

2. § A települési támogatásról és egyéb szociális ellátásokról szóló 3/2021. (IV. 29.) önkormányzati rendelet 11. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A támogatás összege a következők szerint állapítható meg;

a) egy vagy többszemélyes háztartásban, ha az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap összegének 100%-át nem haladja meg, a támogatás havi összege 5.000 Ft.

b) egy vagy többszemélyes háztartásban, ha az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap összegének 150%-át nem haladja meg, a támogatás havi összege 4.000 Ft.

c) egy vagy többszemélyes háztartásban, ha az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap összegének 200%-át nem haladja meg, a támogatás havi összege 3.000 Ft.

d) egy vagy többszemélyes háztartásban, ha az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap összegének 250%-át nem haladja meg, a támogatás havi összege 2.500 Ft.

e) egyszemélyes háztartásban, ha az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap összegének 300%-át nem haladja meg, a támogatás havi összege 2.000 Ft.””

3. § A települési támogatásról és egyéb szociális ellátásokról szóló 3/2021. (IV. 29.) önkormányzati rendelet 18. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„18. § (1) Iskola- és óvodakezdési célra települési támogatásban részesülnek, akik nappali tagozaton tanulnak, az igénylés benyújtásakor a 25. életévüket nem töltötték be és a kérelmező családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 700%-át.

(2) A támogatás iránti kérelmet a Rendelet 7. melléklete szerinti nyomtatványon lehet benyújtani, tárgyév október 15. napjáig. A beadási határidő jogvesztő.

(3) A támogatás összege óvodás korú gyermek esetén gyermekenként 10.000 Ft-ig, általános és középiskolás korú gyermek esetén gyermekenként 12.000,- Ft-ig, felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatos hallgatója esetén gyermekenként 15.000,- Ft-ig terjedhet.””

4. § A települési támogatásról és egyéb szociális ellátásokról szóló 3/2021. (IV. 29.) önkormányzati rendelet 20. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„20. § (1) Az önkormányzat települési támogatást állapít meg a településen állandó lakóhellyel rendelkező szülők számára újszülött gyermekükkel kapcsolatban felmerült költségek fedezésére.

(2) A támogatás iránti kérelmet a Rendelet 8. melléklete szerinti nyomtatványon lehet benyújtani.

(3) A támogatás összege gyermekenként 40.000,-Ft.

(4) Az (1)-(3) bekezdésben meghatározott juttatás mellett, az önkormányzat – alanyi jogon, további juttatásként – „Babacsomagot” adományozhat az e szakaszban meghatározott jogosultnak.””

5. § A települési támogatásról és egyéb szociális ellátásokról szóló 3/2021. (IV. 29.) önkormányzati rendelet 24. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„24. § (1) A szociális étkeztetést a Képviselő-testülettől átruházott hatáskörében a Polgármester az Szt. 62. §-ának (1) bekezdése szerint biztosítja.

(2) Szociális étkeztetés igénybevétele szempontjából szociálisan rászorult, akinek képessége olyan mértékben csökkent, hogy önállóan étkezéséről gondoskodni nem tud, mert

a) a 60. életévét betöltötte és nyugdíjas, vagy

b) egészségi állapota alapján, vagy

c) fogyatékos, pszichiátriai beteg, vagy

d) szenvedélybeteg, vagy

e) hajléktalan.

(3) A szociális étkeztetés igénybevétele a Rendelet 9. melléklete szerinti kérelem alapján állapítható meg, amely kérelemhez – a kérelmező nyilatkozatától függően – csatolni kell a szociális rászorultság igazolását, illetve jogosultságot megalapozó következő igazolásokat, dokumentumokat:

a) a (2) bekezdés b) és d) pontokban meghatározott esetekben a Rendelet 10. számú melléklete szerinti háziorvosi, szakorvosi igazolást,

b) a (2) bekezdés c) pontjában meghatározott esetben fogyatékossági támogatást, vakok személyi járadékát megállapító határozatot, illetve pszichiáter vagy neurológus szakorvosi szakvéleményt,

c) a (2) bekezdés e) pontjában meghatározott esetben a lakcím igazolására személyi igazolványt, illetve lakcímet igazoló hatósági igazolványt, amely szerint az igénylő bejelentett lakóhellyel nem rendelkezik, illetve akinek bejelentett lakóhelye hajléktalan szállás.

(4) Az ellátásra való jogosultság elbírálása polgármesteri hatáskörbe tartozik, aki határozatban állapítja meg a jogosultságot, a fizetendő térítési díjat, továbbá megállapodást köt a szociális étkeztetésre jogosulttal. A megállapodásban ki kell térni

a) étkeztetés esetén az étkeztetés módjára;

b) az étkezési térítési díj összegére és a megfizetés időpontjára, módjára;

c) az ellátástól való távolmaradás esetén (pl. betegség, kórházi ápolás, elutazás) az előzetes bejelentési kötelezettség szabályaira;

d) az ellátás megkezdésének időpontjára;

e) az ellátás megszüntetésének eseteire vonatkozó figyelmeztetésre.

(5) A polgármester külön eljárás nélkül nyújthat ellátást annak a személynek, akinek a kért szolgáltatás hiánya életét vagy test épségét veszélyezteti, különösen, ha az igénylő egyedül élő és önmaga ellátásában segítségre szorul, illetve hajléktalan. Külön eljárás keretében biztosítható az ellátás, ha az igénybe vevő

a) önmaga ellátására teljesen képtelen és nincs olyan hozzátartozója, aki ellátásáról gondoskodna, és ellátása más egészségügyi vagy szociális szolgáltatás biztosításával sem oldható meg,

b) háziorvosa, kezelőorvosa szakvéleménye szerint a soron kívüli szolgáltatás biztosítása indokolt,

c) szociális helyzetében, egészségi állapotában olyan kedvezőtlen változás következett be, amely miatt soron kívüli ellátása vált szükségessé,

d) kapcsolata a vele együtt élő hozzátartozóval, eltartójával helyrehozhatatlanul megromlott, és az ellátás így nem biztosított.

(6) A szociális étkeztetés igénybevételére való jogosultság megszűnik, ha

a) a jogosult elhunyt,

b) az ellátás feltételei már nem állnak fenn,

c) az ellátott szakosított ellátást nyújtó intézetbe kerül elhelyezésre,

d) az ellátott, illetve törvényes képviselője indokolás nélkül bejelenti az ellátás megszűntetését,

e) az ellátás megállapítása határozott időre vagy feltétel bekövetkeztéig történt,

f) az Szt. 102. §-ában foglaltak fennálnak.

Az étkeztetés megszüntetéséről és annak időpontjáról a jogosultat vagy a hozzátartozót határozattal kell értesíteni.

(7) A térítési díjat az ellátást igénybe vevő jogosult, vagy az Szt. 114. § (2) bekezdése szerinti tartásra köteles és képes személy köteles megfizetni.

(8) Az intézményi térítési díjat a Szt. 115. §-ában foglaltakra figyelemmel kell megállapítani úgy, hogy az intézményi térítési díj összege ne haladja meg a szolgáltatási önköltséget.

(9) Az önkormányzat a szociális étkeztetést saját elvitellel vagy kiszállítással biztosítja.

(10) Az étkeztetés térítési díját Aparhant Község Önkormányzata Képviselő-testületének a gyermekétkeztetés és szociális ellátás nyersanyagköltségeiről és térítési díjáról szóló hatályos önkormányzati rendelete tartalmazza. A fél kérelmére, méltányosságból a Polgármester az étkezés térítési díj 50%-áig terjedő térítési díjkedvezményt vagy térítési díjmentességet állapíthat meg különösen akkor, ha a kérelmező életkörülményeiben az alábbi kedvezőtlen változás következett be, annak fennállásáig:

a) elemi kárt szenvedett,

b) szabálysértés, bűncselekmény áldozata lett s ezáltal jelentősen kár érte,

c) lakásában rendkívüli esemény (pl.: csőtörés, szélvihar) miatt súlyos kár keletkezett

d) egészségében tartós állapotromlás következett be,

e) családi körülményeiben olyan változás állt be (pl.: tartósan beteg vagy fogyatékos hozzátartozó, haláleset), amely miatt az ellátott a térítési díjat átmenetileg nem tudja fizetni,f) havi gyógyszerköltsége meghaladja a havi jövedelmének 30%-át.”

6. § A települési támogatásról és egyéb szociális ellátásokról szóló 3/2021. (IV. 29.) önkormányzati rendelet 9. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

7. § A települési támogatásról és egyéb szociális ellátásokról szóló 3/2021. (IV. 29.) önkormányzati rendelet

a) 13. § (1) bekezdésében a „200%-át” szövegrész helyébe a „300%-át” szöveg és a „250%-át” szövegrész helyébe a „350%-át.” szöveg,

b) 19. §-ában a „( vásárlási” szövegrész helyébe a „(vásárlási” szöveg, a „biztosít” szövegrész helyébe a „biztosíthat” szöveg és az „alapján.” szövegrész helyébe az „alapján.”” szöveg

lép.

8. § Ez a rendelet 2024. augusztus 28-án lép hatályba, és 2024. augusztus 29-én hatályát veszti.

1. melléklet a 4/2024. (VIII. 27.) önkormányzati rendelethez

9. melléklet