Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 22.) önkormányzati rendelete

veresegyházi polgárokat saját jogon megillető, önkormányzati hatáskörben adott ellátásokról

Hatályos: 2024. 02. 25

Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 22.) önkormányzati rendelete

veresegyházi polgárokat saját jogon megillető, önkormányzati hatáskörben adott ellátásokról

2024.02.25.

Veresegyház Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott eredeti jogalkotói felhatalmazás alapján, és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) E rendelet alkalmazásában: veresegyházi ifjú polgár: adott naptári évben született újszülött, akinek a születésekor kiadott személyi azonosítót és lakcímet tartalmazó hatósági igazolványában veresegyházi lakóhely szerepel.

(2) 1. osztályba lépő gyermek: az az alapfokú oktatási intézményben tanulmányait megkezdő gyermek, akinek az igénylés benyújtásakor a személyi azonosítót és lakcímet tartalmazó hatósági igazolványában az ellátás folyósítása évének első napját megelőzően létesített veresegyházi lakóhely szerepel.

(3) veresegyházi, 70 éven felüli polgár: adott naptári év december 31. napjáig 70. életévét betöltött személy, aki az ellátás folyósítása évének első napját megelőzően veresegyházi lakóhelyet létesített.

(4) lakóhely: a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. tv. 5. § (2) bekezdése szerinti lakás vagy szállás.

2. § (1) Veresegyház Város Önkormányzata minden veresegyházi ifjú polgárának egyszeri, legfeljebb 20.000,- Ft értékű utalványt és tárgyi emléket adományoz az éves költségvetési rendeletében meghatározott előirányzat mértékéig.

(2) A polgármester a veresegyházi ifjú polgárt születésének anyakönyvezését követő 90 napon belül köszönti.

3. § (1) Veresegyház Város Önkormányzata minden 1. osztályba lépő gyermek részére egyszeri, legfeljebb 20.000,- Ft értékű utalványt és tárgyi emléket adományoz az éves költségvetési rendeletében meghatározott előirányzat mértékéig.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott utalvány adása kérelemre történik. A jogosultság megállapítását a szülő vagy a törvényes képviselő kérheti a Polgármesteri Hivatal jegyzőjéhez benyújtott kérelemmel.

(3) A kérelem benyújtási ideje tárgyév július 01-je és szeptember 15-e közötti időszak. A határidő elmulasztása jogvesztő.

4. § A karácsonyi és húsvéti ünnepek alkalmából Veresegyház Város Önkormányzata alkalmanként egyszeri, 5.000,- Ft értékű utalványt adományoz a veresegyházi, 70 éven felüli polgár részére.

5. § Az ellátások arra jogosultak részére történő eljuttatásáról a polgármester gondoskodik.

6. § A Polgármesteri Hivatal az 1. § (1) és (3) bekezdéseiben meghatározottak név- és lakcím adatait az illetékes Kormányhivataltól kéri le.

7. §1

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő második napon lép hatályba.

9. § E rendelet rendelkezéseit 2024. január 1-től kell alkalmazni.

1

A 7. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.