Váraszó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (VIII. 16.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről, és a vagyonkezeléséről szóló 9/2013. (VII.11.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 08. 17- 2024. 08. 18

Váraszó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (VIII. 16.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről, és a vagyonkezeléséről szóló 9/2013. (VII.11.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.08.17.

Váraszó Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 109. § (4) bekezdésében, és a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 5. §-ban kapott felhatalmazás alapján - az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva - az önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyon kezeléséről szóló 9/2013. (VII.11.) rendelet módosításáról a következőket rendeli el:

1. § (1) Az önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyon kezeléséről szóló 9/2013. (VII.11.) önkormányzati rendelet 6. § (4) bekezdés a)–c) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A vagyonkimutatás az önkormányzati vagyont törzsvagyon, ezen belül forgalomképtelen és korlátozottan forgalomképes vagyon, valamint üzleti vagyonbontásban, az egyes vagyoncsoportokon belül:)

„a) az ingatlanokat, és a gazdasági társaságban lévő tulajdonrészt beszerzési (bruttó) értéken,
b) vagyoni értékű jogokat tételesen, nettó értéken,
c) ingó vagyontárgyakat (gépek, berendezések) vagyonkezelőként összesített mérleg szerinti (nettó) értéken,”

(2) Az önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyon kezeléséről szóló 9/2013. (VII.11.) önkormányzati rendelet 6. § (4) bekezdése a következő d) ponttal egészül ki:

(A vagyonkimutatás az önkormányzati vagyont törzsvagyon, ezen belül forgalomképtelen és korlátozottan forgalomképes vagyon, valamint üzleti vagyonbontásban, az egyes vagyoncsoportokon belül:)

„d) ha jogszabály eltérően nem rendelkezik az értékpapír vagyont tételesen és mérleg szerinti értéken.”

2. § Az önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyon kezeléséről szóló 9/2013. (VII.11.) önkormányzati rendelet 7. § (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) Az önkormányzat tulajdonában lévő eszközök - kivéve az immateriális javakat, a követeléseket (ideértve az adott kölcsönöket, a beruházási, felújítási előleget, és az aktív pénzügyi elszámolásokat) leltározását mennyiségi felvétellel, a csak értékben kimutatott eszközök (saját tőke tételek, kötelezettségek, követelések, értékpapírok, pénzeszközök, hitelek, aktív és passzív időbeli elhatárolások tételek), valamint a források leltározását egyeztetéssel kell végrehajtani.

(4) Az önkormányzat eszközeit és forrásait évente, december 31.-ei állapotra vonatkozóan kell leltározni.”

3. § (1) Az önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyon kezeléséről szóló 9/2013. (VII.11.) önkormányzati rendelet 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A rendelet alkalmazásában a vagyonnal való rendelkezés általában a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerinti tulajdonosi jog(ok) gyakorlása, különösen:

a) az elidegenítés, csere,

b) a vagyon gazdasági társaságokba, alapítványokba apportként történő bevitele,

c) vagyonhasznosítás, ideértve a vagyon használatba, bérbe, haszonbérbe, kezelésbe, üzemeltetésbe adását, osztott tulajdon létesítését, megszüntetést,

d) a vagyon megterhelése, ideértve a vagyon biztosítékul adását, zálog- és jelzálogjog, illetve szolgalmi és egyéb használati jog alapítását, használat jogának biztosítását, jelzálogjog ranghelyéről történő rendelkezést, elidegenítési és terhelési tilalom, valamint kezesség vállalását, az önkormányzat tulajdonán fennálló vagyoni értékű jog gazdasági társaság rendelkezésre bocsátásához való hozzájárulást,

e) az önkormányzatot megillető elővásárlási-, vételi- és visszavásárlási jog gyakorlása,

f) üzletrésszel, részvénnyel való rendelkezés, gazdasági és közhasznú társaságokban üzletrész, részvény alapján az önkormányzatot megillető jog gyakorlása,

g) a c) és d) pontokban meghatározott, az önkormányzat javára más személy tulajdonában lévő vagyonon fennálló jogokkal, illetve azok alapján való rendelkezés,

h) a vagyon kezelésbe- és üzemeltetésbe adása, illetve onnan való kivonása,

i) értékpapírral, pénzeszközökkel a költségvetési, államháztartási törvény és önkormányzati rendelet alapján való gazdálkodás,

j) önkormányzati vagyont érintő hatósági eljárásban az önkormányzatot megillető jogok gyakorlása,

k) közérdekű célra kötelezettségvállalásként vagyon felajánlása,

l) öröklés, lemondás esetén vagyon elfogadása, ingatlan tulajdonjogának jogszabályon alapuló, vagy önkéntesen felajánlott, térítés nélküli átadás, átvétele (ideértve a magánutak átadását is),

m) behajthatatlan követelés törlése.”

(2) Az önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyon kezeléséről szóló 9/2013. (VII.11.) önkormányzati rendelet 8. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlan értékesítése esetén - az (5) bekezdésben, illetve a 17. § (5) bekezdésben foglalt kivétellel - az államot minden más jogosultat megelőző elővásárlási jog illeti meg.”

(3) Az önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyon kezeléséről szóló 9/2013. (VII.11.) önkormányzati rendelet 8. §-a a következő (4) és (5) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Az elővásárlási jog gyakorolására vonatkozó szabályokat a Nvtv. 14. § (5) bekezdése tartalmazza.

(5) Az értékesítendő önkormányzati ingatlan értéke nem haladja meg a mindenkori költségvetési törvényben meghatározott vagyoni érték 20 %-át.”

4. § (1) Az önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyon kezeléséről szóló 9/2013. (VII.11.) önkormányzati rendelet 10. § h) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az önkormányzat nevében az arra jogosult a következő esetekben mondhat le részben, vagy egészben a követelésről:)

„h) a bíróság behajthatatlanságra vonatkozó jogerős határozatot hozott,”

(2) Az önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyon kezeléséről szóló 9/2013. (VII.11.) önkormányzati rendelet 10. §-a a következő i) ponttal egészül ki:

(Az önkormányzat nevében az arra jogosult a következő esetekben mondhat le részben, vagy egészben a követelésről:)

„i) ha az ingatlanjelzálog bejegyzése 10 éven túli, illetve a követelés 100.000,-Ft alatti, és erre tekintettel a végrehajtási költség összege várhatóan meghaladja a behajtandó összeget.”

5. § (1) Az önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyon kezeléséről szóló 9/2013. (VII.11.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

(2) Az önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyon kezeléséről szóló 9/2013. (VII.11.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe a 1. melléklet lép.

(3) Az önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyon kezeléséről szóló 9/2013. (VII.11.) önkormányzati rendelet 3. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

6. § Hatályát veszti az önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyon kezeléséről szóló 9/2013. (VII.11.) önkormányzati rendelet 21. § (3) bekezdése.

7. § Ez a rendelet 2024. augusztus 17-én lép hatályba.

1. melléklet a 4/2024. (VIII. 16.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet a 4/2024. (VIII. 16.) önkormányzati rendelethez

3. melléklet a 4/2024. (VIII. 16.) önkormányzati rendelethez