Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2024. (III. 27.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális jellegű támogatásokról szóló 8/2021. (VI.29.) számú önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 03. 28- 2024. 03. 29

Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2024. (III. 27.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális jellegű támogatásokról szóló 8/2021. (VI.29.) számú önkormányzati rendelet módosításáról

2024.03.28.

Tiszaszőlős Községi Önkormányzat képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában foglaltak alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 10. §-ában biztosított feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

1. § Az egyes szociális jellegű támogatásokról szóló 8/2021. (VI. 29.) önkormányzati rendelet 1. alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„1. Karácsonyi és húsvéti csomag”

2. § (1) Az egyes szociális jellegű támogatásokról szóló 8/2021. (VI. 29.) önkormányzati rendelet 3. § (1) és (1a) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A karácsonyi és a húsvéti ünnephez kapcsolódóan évente egy-egy alkalommal, fejenként maximum 30 000 Ft értékű, élelmiszer ajándékcsomagot kapnak azon személyek vagy családok tagjai, ahol:

a) települési lakásfenntartási támogatásra,

b) aktív korúak ellátása keretében egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás (EGYT), vagy foglalkoztatást helyettesítő támogatásra (FHT),

c) időskorúak járadékára,

d) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult;

e) iskolakezdési támogatásban,

f) létfenntartási, temetési, gyógyszer vagy elemi kár elhárítása miatt támogatásban részesült vagy

g) személyes gondoskodásban részesülő

személy él.

(1a) Karácsonyi csomagban az a személy részesülhet, akinek az (1) bekezdés a), b), c), d), és g) pont szerinti ellátásra való jogosultsága november 01. napján fennállt, valamint akinek az e) és f) pont szerinti ellátásra való jogosultsága a tárgyévben legalább egyszer megállapításra került. Húsvéti csomagban az a személy részesülhet, akinek az (1) bekezdés a), b), c), d) és g) pont szerinti ellátásra való jogosultsága március 01. napján fennállt, valamint akinek az e) és f) pont szerinti ellátásra való jogosultsága a tárgyévben legalább egyszer megállapításra került.”

(2) Az egyes szociális jellegű támogatásokról szóló 8/2021. (VI. 29.) önkormányzati rendelet 3. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A támogatás iránt külön kérelmet nem kell benyújtani. A nyilvántartásokban rendelkezésre álló adatok és a polgármester döntése alapján kerül sor a jogosult családok kiértesítésére és az ajándékcsomag átadására a karácsonyi csomag esetében december hónapban, a húsvéti csomag esetében március-április hónapban.”

3. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.