Füzesgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendelete

a település demográfiai helyzetének javítására szolgáló intézkedésekről és egyes helyi rendeletek módosításáról

Hatályos: 2024. 05. 02

Füzesgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendelete

a település demográfiai helyzetének javítására szolgáló intézkedésekről és egyes helyi rendeletek módosításáról

2024.05.02.

Füzesgyarmat Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a rendelet 1-12. §-ai tekintetében az Alaptörvény 32. Cikk (1) bekezdés a) pontjában, (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotási feladatkörében eljárva, a rendelet 13-20 §-i tekintetében a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében és a közszolgálati tisztviselőkről szóló 237. §-ában kapott felhatalmazás alapján a településre jellemző negatív demográfiai tendenciák mérséklése, a helyi vállalkozások támogatása valamint felsőoktatási tanulmányokat folytató fiatalok elhelyezkedésének elősegítése érdekében az alábbiakat rendeli el:

I. Fejezet

Vállalkozásindítási és munkahelyteremtő támogatás

1. A pályázati eljárás lefolytatása

1. § (1) Füzesgyarmat Város Önkormányzatának Képviselő-testülete pályázati eljárás lefolytatását követően vállalkozásindítási támogatást nyújt azoknak a természetes személyeknek, akik vállalkozóként kívánnak Füzesgyarmat Város közigazgatási területén található székhellyel vállalkozói tevékenységet végezni vagy vállalkozóként létszámbővítést kívánnak végrehajtani.

(2) A pályázati kiírást a Jegyző készíti el.

(3) A vállalkozásindítási és a munkahelyteremtő támogatásról szóló pályázati felhívás a 2024. évben május 31. napjáig, ezt követően minden évben a költségvetési rendelet elfogadását követően kerül kiírásra. A támogatások tekintetében rendelkezésre álló keretösszeg 2024. évben 13.000.000 forint, ezt követően a Képviselő-testület, évente, az éves költségvetési rendelet elfogadása során állapítja meg a támogatás tekintetében rendelkezésre álló keretösszeget.

(4) A támogatási kérelmek elbírálása során előnyben kell részesíteni a lakosság közszolgáltatásokkal való ellátását szolgáló vállalkozásokat.

(5) Nem részesülhet támogatásban az a pályázó, aki:

a) az önkormányzattal szemben lejárt esedékességű tartozása van

b) lejárt esedékességű köztartozása van

2. A felhasználás célja, mértéke

2. § (1) A támogatás mértéke a vállalkozás indításához maximum 500.000.-Ft vissza nem térítendő támogatás (továbbiakban vállalkozásindítási támogatás), továbbá a vállalkozó által alkalmazott -legalább középfokú iskolai végzettséggel rendelkező- munkavállalóként maximum 1.000.000.-Ft visszatérítendő támogatás adható (továbbiakban munkahelyteremtő támogatás), amely legfeljebb 10 alkalmazottra vehető igénybe már működő vállalkozás esetén.

(2) A visszatérítendő támogatás kizárólag abban az esetben nyújtható, ha a munkáltató vállalja, hogy a támogatás nyújtását követően legalább 5 évig (továbbiakba e § tekintetében: támogatási időszak), teljes munkaidőben, legalább a garantált bérminimum összegét elérő munkabér megfizetésével foglalkoztatja a munkavállalót.

3. A támogatási szerződés tartalma

3. § (1) A támogatás feltétele, hogy vállalja a támogatási szerződés aláírásától számított legalább 5 évig Füzesgyarmat Város közigazgatási területén fent tartja a vállalkozás székhelyét, telephelyét vagy fióktelepét. Vállalja, hogy a támogatás erejéig a társaságban fennálló üzletrész 20 %-ig terjedő vételi jog vagy a támogatási összegnek megfelelő banki garanciát biztosít vagy tehermentes ingatlanra elidegenítési és terhelési tilalom kerüljön bejegyzésre.

(2) A támogatásról (elkülönítve a vállalkozásindítási és a munkahelyteremtő támogatást) szerződés készül, amely tartalmazza:

a) visszatérítendő támogatás megtérítésének feltételeit,

b) a vállalt határidőket,

c) a jelen rendeletben foglalt jogokat és kötelezettségeket

(3) A támogatási összeg kifizetésére a támogatási szerződés aláírást követően kerülhet sor.

(4) Amennyiben a munkavállaló munkaviszonya a támogatási időszak alatt szűnik meg, úgy a munkáltató köteles legalább a támogatási időszak hátralevő részére helyette új munkavállalóval munkaviszonyt létesíteni.

4. A visszatérítés szabályai

4. § (1) Amennyiben a támogatott jogszabályi és szerződéses kötelezettségeinek nem tesz eleget, úgy a támogatottat a jelen §-ban foglalt szabályok szerint időtartam-, illetve létszámarányos visszatérítési kötelezettség terheli. Az e §-ban meghatározott visszatérítési szabályokat együttesen kell alkalmazni.

(2) Abban az esetben, ha a pályázó a vállalkozását 5 éves működtetési kötelezettségét nem teljesíti, az időarányosan fennmaradó vissza nem térítendő támogatást a mindenkori jegybanki alapkamat kétszeresével növelten köteles visszafizetni.

(3) Abban az esetben, amennyiben az ellenőrzés során megállapítható, hogy a jelen Rendeletben, illetve a megkötött támogatási szerződésben foglalt feltételeknek nem tett teljes mértékben eleget a támogatásban részesített vállalkozó, köteles a szabályos foglalkoztatás időtartamát és az 5 éves foglalkoztatási kötelezettség arányát figyelembe véve a szabályos foglalkoztatási időtartamra jutó arányos támogatási összegen felüli támogatási összeget visszatéríteni az Önkormányzat részére a mindenkori jegybanki alapkamat kétszeresével növelten (időtartam-arányos visszatérítési kötelezettség). Az Önkormányzat a Képviselő-testület döntése alapján érvényesíti a vételi jogát a társaság üzletrészére, vagy érvényesíti az adott bankgaranciát vagy az elidegenítési és terhelési tilalmat a visszatérítendő összeg erejéig.

(4) Önkormányzat a fenti visszatérítési kötelezettség fennállását minden támogatott vonatkozásában támogatott álláshelyenként külön vizsgálja, illetve jogszabály- vagy szerződésszegés esetén külön állapítja meg.

5. A támogatás ellenőrzésének rendszere

5. § (1) A támogatás feltételeként vállalt kötelezettségek teljesítését a Képviselő-testület a Füzesgyarmati Polgármesteri Hivatalon keresztül, a támogatás megállapítását követő 14. hónap végéig majd ezt követően évente ellenőrzi.

(2) Az ellenőrzésre jogosult szerv évente ellenőrzi a támogatási szerződésben vállalt kötelezettségek teljesítését, felmerült visszafizetési kötelezettségeket, ezek teljesítését.

(3) A vállalkozásindítási támogatás a vállalkozási tevékenység megkezdésével kapcsolatosan használható fel, annak cél szerinti felhasználásáról a támogatásban részesülő személy egyszerűsített beszámolót köteles készíteni a támogatás nyújtását követő 6. hónap utolsó napjáig. A munkahelyteremtő támogatás teljesítésének igazolására a támogatott benyújtja az érintett munkavállalók munkaszerződését és a tekintetükben kiállított 08-as nyomtatvány M lapját a vállalt bérfizetési mérték kifizetésének igazolása céljából.

(4) A támogatás felhasználásáról a munkáltató a támogatási időszak végét követő egy hónapon belül köteles záró beszámolót készíteni, amelyben hitelt érdemlő módon igazolni kell a jelen rendeletben meghatározott kötelezettségek teljesítését.

(5) A támogatásban részesült vállalkozás köteles biztosítani a 6. § (1) bekezdésében meghatározott ellenőrzésre jogosultak részére az ellenőrzés lehetőségét, annak elvégzéséhez köteles adatot szolgáltatni, segítséget nyújtani.

II. Fejezet

Közszolgáltatási ösztöndíj

6. A jogosultság feltételei, mértéke és tartama

6. § (1) A Képviselő-testület, pályázati eljárás lebonyolítását követően, az éves szinten rendelkezésre álló költségvetési forrás figyelembevételével, tanulmányi ösztöndíjat állapíthat meg azon felsőoktatásban részt vevő hallgatóknak, akik legalább 2 lezárt félévvel rendelkeznek felsőoktatási intézményben. A Képviselő-testület a támogatás tekintetében jelen rendeletben meghatározott szempontok szerinti rangsorolás útján állapítja meg az ösztöndíjra való jogosultságot.

(2) Tanulmányi ösztöndíj támogatásban részesülhet az a pályázó, aki:

a) Füzesgyarmat város közigazgatási területén állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik és magyar állampolgár,

b) nappali tagozaton felsőfokú oktatási intézményben hallgatói jogviszony keretében folytatja tanulmányait,

(3) A tanulmányi ösztöndíj összege a pályázat benyújtását követő tanév szeptemberétől januárig (a továbbiakban: I. félév) és a tanév februártól júniusig (a továbbiakban: II. félév) terjedő 5-5 hónapos időtartamra havonta 50.000.- Ft pályázóként.

(4) A támogatás kifizetésére a megállapított időtartam alatt havonta kerül sor. Azon pályázó részére, aki tanulmányait nem állami finanszírozás keretében teljesíti, kérelmére az ösztöndíj előlegként kifizethető.

(5) Az ösztöndíj a tanulmányok befejezéséig, de legfeljebb az adott szakképzési idejével azonos időtartamig folyósítható.

(6) A tanulmányi ösztöndíj legfeljebb évente 10 fő pályázó részére állapítható meg.

(7) A tanulmányi ösztöndíj kizárólag az aktuális félévre vonatkozó, igazoltan aktív hallgatói jogviszony időtartama alatt folyósítható.

(8) A hallgatói jogviszony szüneteltetése esetén a tanulmányi ösztöndíj folyósítása is szünetel.

(9) Az Önkormányzat a tanulmányi ösztöndíj forrását a mindenkori költségvetésének terhére biztosítja.

7. Pályázati felhívásra vonatkozó szabályok

7. § (1) A közszolgáltatási ösztöndíj pályázati felhívása minden év június 30. napjáig kerül kiírásra, a pályázatok elbírálására legkésőbb a kiírás évének szeptember 30. napjáig kerül sor.

(2) A tanulmányi ösztöndíjra vonatkozó pályázati felhívást a Jegyző haladéktalanul közzé teszi a helyben szokásos módon.

(3) A pályázati felhívás legalább a következőket tartalmazza:

a) a pályázók körének pontos megjelölését,

b) az elnyerhető tanulmányi ösztöndíj összegét, időtartamát és feltételeit,

c) a pályázat benyújtásának módját és határidejét,

d) a pályázat elbírálásának rendjét és határidejét,

e) a maximálisan támogatható pályázatok számát,

f) tájékoztatást arról, hogy a pályázó a pályázat benyújtásával hozzájárul ahhoz, hogy a benyújtott pályázatában megjelölt személyes adatait a pályázatot értékelő, a döntést előkészítő és döntéshozó személyek megismerjék, a pályázattal kapcsolatos feladataik ellátása során kezeljék, valamint azt, hogy a tanulmányi ösztöndíj elnyerése esetén nevét és a tanulmányi ösztöndíj összegét az Önkormányzat nyilvánosságra hozza.

(4) Pályázni a pályázati felhíváshoz csatolt pályázati űrlap benyújtásával az abban meghatározott kötelező dokumentumok csatolásával lehet.

(5) A pályázati űrlaphoz csatolni kell:

a) a pályázó személyi igazolványának és lakcímkártyájának másolatát,

b) az oktatási intézmény aktuális félévre szóló igazolását a tanulói/hallgatói jogviszonyról,

c) amennyiben releváns, a pályázó hátrányos helyzetének fennállását igazoló határozat másolatát, valamint

d) a felhívásban megjelölt egyéb nyilatkozatokat.

8. Pályázatok benyújtása

8. § (1) A pályázatokat egy eredeti példányban, zárt borítékban - a postai küldeményként vagy személyesen - kell benyújtani úgy, hogy az a pályázati felhívásban megjelölt határnapig megérkezzen az Önkormányzathoz.

(2) A pályázati határnapot követően beérkezett pályázatok érvénytelenek.

(3) A hiányosan, vagy nem megfelelően kitöltött pályázati űrlap javítására, a hiányzó mellékletek benyújtására a pályázatok benyújtására nyitva álló határidő leteltét követően egy alkalommal, a hiánypótlási felhívásban megjelölt határidő leteltéig van lehetőség. A hiánypótlási határidő elmulasztása jogvesztő.

9. A pályázatok elbírálása

9. § (1) A Képviselő-testület a határidőben benyújtott, formailag megfelelő pályázatokat megvizsgálja, rangsorolja és meghatározza a támogatásra, valamint az elutasításra javasolt pályázatok körét.

(2) A tanulmányi ösztöndíj odaítéléséről a Képviselő-testület zárt ülés keretében dönt.

(3) A benyújtott és érvényes pályázatok rangsorolása során – a lenti sorrend szerint - előnyt élvez az, aki:

a) olyan szakon folytat felsőfokú tanulmányokat, amely alapján az Önkormányzati feladatellátásban, felsőfokú végzettséggel rendelkező köztisztviselőként, közalkalmazottként, pedagógusi szolgálati jogviszonyban vagy egészségügyi szolgálati jogviszonyba lenne foglalkoztatható,

b) Füzesgyarmat város területén működő vállalkozástól szándéknyilatkozattal vagy tanulmányi szerződéssel rendelkezik, amely alapján a felsőfokú tanulmányok elvégzését követően az érintett munkáltató legalább 3 évig tartó foglalkoztatását vállalja,

c) más pályázókhoz viszonyítva jobb tanulmányi átlaggal rendelkezik a vizsgált időszakokban, amelyet csak az azonos szakon vagy azonos képzési területen felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatók közötti rangsorolás során lehet vizsgálni,

d) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény szerint hátrányos, vagy halmozottan hátrányos helyzetű.

(4) A döntésről a pályázókat az Önkormányzat - a döntés meghozatalát követően - haladéktalanul értesíti.

10. A tanulmányi ösztöndíjszerződés megkötése, tartalma

10. § (1) A támogatásban részesülő pályázóval az Önkormányzat a döntés meghozatalától számított 15 napon belül tanulmányi ösztöndíjszerződést köt.

(2) A tanulmányi ösztöndíjszerződés a következőket tartalmazza:

a) a szerződő felek azonosító adatait,

b) a tanulmányi ösztöndíj összegét,

c) a tanulmányi ösztöndíj folyósításának módját és ütemezését,

d) a támogatottat terhelő kötelezettségeket,

e) a támogatott vállalja, hogy a tanulmányainak befejezését követően, az Önkormányzat által 3 hónapon belül felajánlott, végzettségének megfelelő állásajánlatot elfogadja vagy Füzesgyarmat településen létesít szakirányú munkaviszonyt. Ezen kötelezettség teljesítése csak abban az esetben utasítható vissza, ha a felajánlott munkahely tekintetében meghatározott, kiajánlott munkabér nem éri el a mindenkori garantált bérminimum 150%-át. Az ezen pontban meghatározott feltételeknek megfelelő, felajánlott állasajánlat visszautasítása esetén a támogatott köteles az ösztöndíj teljes összegét a mindenkori jegybanki alapkamat kétszeresével megemelt összegben visszafizetni.

f) az e rendeletben, valamint a tanulmányi ösztöndíj szerződésben vállalt kötelezettségek megszegésének esetén alkalmazandó, a tanulmányi ösztöndíj visszafizetésére vonatkozó szabályokat,

g) a pályázó arra vonatkozó nyilatkozatát, hogy nevét és a pályázaton általa elnyert tanulmányi ösztöndíj összegét az Önkormányzat nyilvánosságra hozhatja.

(3) A (2) bekezdés e) pont szerinti kötelezettség teljesítése érdekében az Önkormányzat évente felméri a településen működő vállalkozások munkaerőigényét és a nyitott pozíciókat, egyúttal nyilatkoztatja az érintett munkáltatókat, hogy az ösztöndíj elnyerését követően végzettséget szerzett ösztöndíjasok foglalkoztatását a részükre kiajánlhatja.

11. A tanulmányi ösztöndíjban részesülő személy kötelezettsége

11. § (1) A tanulmányi ösztöndíjban részesülő köteles:

a) a tanulmányi ösztöndíj folyósításának ideje alatt a hallgatói jogviszonyát a folyósítás végéig fenntartani és azt fél évente igazolni,

b) a tanulmányi ösztöndíjszerződés megszűnéséig az Önkormányzattal köteles együttműködni.

(2) A tanulmányi ösztöndíjra való jogosultságot meg kell szüntetni, és a támogatottat a folyósított tanulmányi ösztöndíj teljes összegének visszafizetésére kell kötelezni, ha a támogatott:

a) hallgatói jogviszonya bármely okból megszűnik,

b) a pályázati eljárás során valótlan adatot közölt, vagy az Önkormányzatot bármilyen módon megtévesztette,

c) a tanulmányi ösztöndíjra való jogosultság megszüntetését bármely okból kéri.

12. Beszámolási kötelezettség

12. § E rendelet alapján nyújtott vállalkozásindítási és munkahelyteremtő támogatásokról, valamint az ösztöndíjakról a Jegyző évente összesített pénzügyi és szakmai beszámolót készít a Képviselő-testület részére, amelyet jóváhagyásra a zárszámadási rendelet előterjesztésével egy időpontban terjeszt a Képviselő-testület elé elfogadásra.

13. Módosító rendelkezések

13. §1

14. §2

15. §3

16. §4

17. §5

18. §6

19. §7

20. §8

21. §9

14. Hatályba léptető rendelkezések

22. § Ez a rendelet 2024. május 1-jén lép hatályba.

1

A 13. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

2

A 14. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

3

A 15. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

4

A 16. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

5

A 17. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

6

A 18. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

7

A 19. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

8

A 20. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

9

A 21. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.