Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 5/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.07.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 02. 20- 2024. 02. 20

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 5/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.07.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.02.20.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII.15.) Korm. rendelet alkalmazásával, az abban megállapított államigazgatási szervek és egyéb érdekeltek véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § (1) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 2. § a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazásában)

„a) Építési sáv: az övezetnek és az építési övezetnek az a területrésze, amelyen belül az övezet a beépíthető legkisebb telek szélességére és területére, valamint a beépítési módra vonatkozó előírásainak, valamint a védőtávolságoknak figyelembe vételével a főépítmény elhelyezhető. Másodlagos rendeletetésű épület az OTÉK és e rendelet által meghatározott elő-, oldal- és hátsókert szabályainak megtartásával az építési sáv területén kívül is elhelyezhető.”

(2) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 2. §-a a következő k) és l) ponttal egészül ki:

(E rendelet alkalmazásában)

„k) Szabályozott építési hely: az övezetnek, illetve az építési övezetnek az a területrésze, amelyen belül főépítmény a beépítési mód szabályaitól függetlenül a tűztávolság és a telepítési távolság megtartásával, vagy a szükséges védelem kialakításával elhelyezhető.
l) Porta rendeltetésű épület: valamely ingatlanon elhelyezett, az ingatlanra történő ki- és beléptetés ellenőrzéséért és/vagy vagyonvédelmi feladatok ellátásáért felelős személy tartózkodására szolgáló épület.”

2. § (1) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 4. § (7) és (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(7) A szabályozási tervben meghatározott szabályozási vonal esetén az új telekhatár a kialakult állapot figyelembe vételével, geodéziai felméréssel, vagy útépítési tervhez kapcsolódó kisajátítási tervvel pontosítva a szabályozási vonaltól szükséges mértékben eltérően is kialakítható, ha a létrejövő állapot nem ellentétes a szabályozásban megfogalmazott célokkal és a kialakuló állapot a közterület helyigényének megfelel.

(8) Út számára telket kialakítani, meglévő út telkét módosítani a szabályozási tervben meghatározottak szerint lehet. A kereskedelmi, szolgáltató és ipari gazdasági övezetekben, a különleges mezőgazdasági üzemi övezetben, a K-kf jelű különleges kutatás-fejlesztés és kapcsolódó szolgáltatás, megújuló energiaforrás hasznosítás továbbá a mezőgazdasági és erdő övezetekben a szabályozási terven nem jelölt tömbön belüli út megszüntethető, illetve új út kialakítható a közlekedés várható igényeinek és szakmai szabályainak figyelembevételével. A kereskedelmi, szolgáltató és ipari gazdasági, a különleges mezőgazdasági üzemi és a K-kf jelű különleges kutatás-fejlesztés és kapcsolódó szolgáltatás, megújuló energiaforrás hasznosítás rendeltetésű övezetekben a szabályozási terven nem jelölt új út minimális szélessége 12 m. Az általános mezőgazdasági és erdő övezetekben az új út minimális szélessége 8 m, a kertes mezőgazdasági övezetekben 6 m.”

(2) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 4. § (10) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(10) Az övezetek és építési övezetek területén telekalakítás során a kialakítható telkek megengedett legkisebb szélességét

a) a szabályozási tervben meghatározott építési vonal esetén e vonalon és attól a telek belseje felé mért 20 m-es sávban,

b) építési vonal hiánya esetén az építési hellyel rendelkező és a főépítmény elhelyezésére szolgáló telekrészen 20 m mélységű sávban

kell biztosítani.”

3. § A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 5. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Az övezetek és építési övezetek területén főépítményt elhelyezni a szabályozási tervben jelölt építési sáv esetén a beépíthető legkisebb telek szélességére és területére vonatkozó előírások teljesülése mellett, az építési sáv területén belül az oldal- és hátsókert általános szabályainak megtartásával lehet. Másodlagos rendeletetésű épület az OTÉK és e rendelet által meghatározott elő-, oldal- és hátsókert szabályainak, illetve e szabályozás övezeteiben meghatározottak megtartásával az építési sáv területén kívül is elhelyezhető.”

4. § A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 5/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„5/A. § (1) Meglévő épület vagy épületrész rendeltetése akkor módosítható, ha az a megcélzott rendeltetéssel az adott telken – az általános építésügyi szabályok, és a helyi építési szabályzat előírásainak megfelelően – megépíthető lenne.

(2) Meglévő épület vagy épületrész rendeltetése lakófunkcióra akkor módosítható, ha

a) az OTÉK lakás rendeltetésre meghatározott előírásai teljesülnek,

b) az előkert nélkül elhelyezett épület utcafronti huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségének ablak-parapet magassága a csatlakozó közterület szintjétől legalább 1,70 m-re helyezkedik el, kivéve a korábban lakásként nyilvántartott egységet,

c) a lakásként tervezett egység lakóhelyisége nem nyílik közvetlenül közterületről.

(3) Meglévő épület rendeltetése lakó funkcióra a kertes mezőgazdasági, a falusias és a kertvárosias lakó övezetekben akkor is módosítható, ha az a) pontban meghatározott feltételek közül az épület elhelyezkedése alapján az építési helyre vonatkozó előírás nem teljesül, de az adott telken kialakult oldalkert szélessége az 5. § (8) bekezdésében foglaltaknak megfelel.”

5. § A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 15/B. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az iparbiztonsági veszélyességi övezet területén, annak mindhárom zónájában építéssel járó fejlesztés és rendeltetés változtatás során, egyeztetést követően az iparbiztonsági hatóság állapítja meg annak megvalósíthatóságát.”

6. § A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 18. §-a a következő (6)–(8) bekezdéssel egészül ki:

„(6) A 46. számú mellékleten jelölt területen a zöldfelület csökkentésével járó beavatkozás során a burkolat és építmény együttes területének minden megkezdett 100 m2 felületére számítva 0,5 m3 csapadékvíz-tárolókapacitás kiépítéséről kell gondoskodni. A telken belül tározott víz késleltetve, a „Befogadói nyilatkozat”-ban szereplő módon a közüzemi hálózatba bevezethető, vagy nem ivóvízként hasznosítható.

(7) Építési területen szikkasztani csak részletes talajmechanikai szakvélemény és szikkasztási próba (furatfeltöltési módszer) alapján lehet.

(8) A csapadékvíz hálózatba juttatásának késleltetésére kiépített záportározó kapacitása tüzivíz tárolására nem hasznosítható, a szükséges oltóvízmennyiség számításánál nem vehető figyelembe.

7. § A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 26. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A kertvárosias lakóövezetekben:

a) az előkert területén, valamint az előkert mélységében az oldalkert területén hulladéktartály-tároló kivételével egyéb tároló építmény nem helyezhető el.

a) az előkert területén elhelyezhető az OTÉK szerinti melléképítményeken túl gépjárműtárolás számára nyitott, lábon álló, egy, legfeljebb 30 m2 vetületi alapterülettel rendelkező tető, mely építmény legmagasabb pontja a telek csatlakozó közterületi szakaszának átlag magasságához képest 3 m-nél nagyobb nem lehet.

b) az előkert területén elhelyezhető terepszint alatti építmény,”

8. § A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 30. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A kereskedelmi, szolgáltató övezet környezetre jelentős hatást nem gyakorló gazdasági rendeltetésű épületek elhelyezésére szolgál, mely rendeltetések között kereskedelmi, szolgáltató és szállás épület is elhelyezhető. A szállás épületek közül a munkásszállások elhelyezhetőségét az egyes övezeti jelekben „-m” kiegészítő kód rögzíti. A gazdasági tevékenységi célú épületen belül a tulajdonos, a használó és a személyzet számára szolgáló lakás elhelyezhető. Önálló lakó rendeltetésű épület nem létesíthető. Az övezetekben az előkert területén belül elhelyezhető a gazdasági területet kiszolgáló porta rendeltetésű épület.”

9. § A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 31. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az ipari övezet gazdasági célú elsősorban ipari építmények elhelyezésére szolgál. Az övezetekben az előkert területén belül elhelyezhető a gazdasági területet kiszolgáló porta rendeltetésű épület.”

10. § A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 31/B. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az általános gazdasági övezet környezetre jelentős hatást nem gyakorló ipari és gazdasági tevékenységi célú, továbbá kereskedelmi, szolgáltató, szállás és raktár rendeltetésű továbbá a gazdasági területhez kapcsolódó, közép- vagy felsőfokú szakmai képzést biztosító oktatási, valamint az „m” kóddal jelölt övezetek területén munkásszállás rendeltetésű építmények elhelyezésére szolgál. Az övezetekben az előkert területén belül elhelyezhető a gazdasági területet kiszolgáló porta rendeltetésű épület.”

11. § A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 33. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A különleges övezetekben azok rendeltetéséhez tartozó építmények és a rendeltetést kiszolgáló másodlagos rendeltetésű épületek, valamint az előkert területén belül a gazdasági területet kiszolgáló porta rendeltetésű épület helyezhető el.”

12. § A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 34. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A közúti közlekedés és a közmű elhelyezésére szolgáló övezet az országos és a helyi közút, a kerékpárút, a gépjármű várakozóhely (parkoló), a járda és gyalogút (sétány), köztér, mindezek csomópontja, vízelvezetési rendszere és környezetvédelmi építményei, a közúti, továbbá a közmű és a hírközlés építményeinek, továbbá a parkoló-területeken azok árnyékolását is biztosító napenergia hasznosító létesítmények elhelyezésére szolgál.”

13. § A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 36/A. § (2) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az „Mk-1” „Mk-2” és „Mk-3” jelű kertes mezőgazdasági övezetben lakóépületet elhelyezni)

„b) a művelés alatt álló telken legalább 3000 m2 nagyságú szőlő-, gyümölcsös- és kert művelési ágban lévő területtel rendelkező telken, egyéb művelési ág esetén 6000 m2 telekterület felett lehet.”

14. § A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 37/A. § címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„37/A. § (1) A természetközeli területek „Tkm”, „Tkr” és „Tkv” övezetekbe tartoznak, melyek közül

a) a „Tkm” jelű övezet disztróf hinaras élőhely helyreállítására és fenntartására szolgál,

b) a „Tkr” jelű övezet regenerációra alkalmas lápréttel vegyes ártéri ligeterdő helyreállítására és fenntartására szolgál,

c) a „Tkv” nyílt vízfelülettel rendelkező vizes élőhely helyreállítására és fenntartására szolgál.

(1) Az övezetek területén épület, építmény, műtárgy, kerítés, burkolt terület, pormentesített útburkolat nem létesíthető. Napkollektorok, szélkerekek és más tájképet zavaró műszaki létesítmények építése tilos.

(2) Az övezetek területén zavaró lég-, zaj- és fényszennyező tevékenység a területen nem folytatható. A terület feltöltése és a természetes vízháztartás megváltoztatása tilos.”

15. § (1) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 4. melléklete a 9. melléklet szerint módosul.

(2) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 5. melléklete a 10. melléklet szerint módosul.

(3) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 8. melléklete a 11. melléklet szerint módosul.

(4) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 10. melléklete a 4. melléklet szerint módosul.

(5) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 11. melléklete az 5. melléklet szerint módosul.

(6) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 12. melléklete a 6. melléklet szerint módosul.

(7) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 14. melléklete a 7. melléklet szerint módosul.

(8) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 17. melléklete a 3. melléklet szerint módosul.

(9) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 18. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

(10) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 19. melléklete a 8. melléklet szerint módosul.

(11) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 20. melléklete helyébe a 36. melléklet lép.

(12) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 21. melléklete helyébe a 12. melléklet lép.

(13) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 22. melléklete helyébe a 13. melléklet lép.

(14) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 23. melléklete helyébe a 14. melléklet lép.

(15) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 24. melléklete helyébe a 15. melléklet lép.

(16) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 25. melléklete helyébe a 16. melléklet lép.

(17) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 26. melléklete helyébe a 17. melléklet lép.

(18) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 27. melléklete helyébe a 18. melléklet lép.

(19) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 28. melléklete helyébe a 19. melléklet lép.

(20) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 29. melléklete helyébe a 20. melléklet lép.

(21) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 30. melléklete helyébe a 21. melléklet lép.

(22) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 31. melléklete helyébe a 22. melléklet lép.

(23) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 32. melléklete helyébe a 23. melléklet lép.

(24) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 33. melléklete helyébe a 24. melléklet lép.

(25) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 34. melléklete helyébe a 25. melléklet lép.

(26) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 35. melléklete helyébe a 26. melléklet lép.

(27) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 36. melléklete helyébe a 27. melléklet lép.

(28) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 37. melléklete helyébe a 28. melléklet lép.

(29) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 38. melléklete helyébe a 29. melléklet lép.

(30) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 39. melléklete helyébe a 30. melléklet lép.

(31) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 40. melléklete helyébe a 31. melléklet lép.

(32) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 41. melléklete helyébe a 32. melléklet lép.

(33) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 42. melléklete helyébe a 33. melléklet lép.

(34) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 43. melléklete helyébe a 34. melléklet lép.

(35) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 44. melléklete helyébe a 35. melléklet lép.

(36) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet a 2. melléklet szerinti 46. melléklettel egészül ki.

16. § Hatályát veszti a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet

2. „Elektromosenergia-ellátás” alcíme,

3. „Hírközlés” alcíme,

10. 10. melléklet cím szövege,

11. 11. melléklet cím szövege,

12. 11. melléklet cím szövege,

13. 12. melléklet cím szövege,

14. 17. melléklet cím szövege,

15. 18. melléklet cím szövege,

17. § Ez a rendelet a kihirdetését követő ötödik napon lép hatályba.

18. § E rendelet rendelkezéseit a hatályba lépését követően indult ügyekben kell alkalmazni, előírásait a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell, ha az a kérelem kedvezőbb elbírálását teszi lehetővé.

1. melléklet az 5/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

1. A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 18. mellékletében foglalt táblázat 2. sora helyébe a következő rendelkezés lép:

lakóépülettel
beépíthető

összesen
beépíthető

gazdasági
épület elhelyezése esetén

lakó
épület
elhelyezése esetén

2. A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 18. mellékletében foglalt táblázat „Birtok-központ” sora helyébe a következő rendelkezés lép:

Birtok-központ

1 ha

szabadon
álló

20 %

Homlokzatmagasság:
7,5 m
Épületmagasság:
6 m

2. melléklet az 5/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

3. melléklet az 5/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

1. A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 17. mellékletében foglalt táblázat „Mk-1” sora helyébe a következő rendelkezés lép:

Mk-1

Művelés
alatt
álló
terület

12 m
1100 m2

9 m
720 m2

16 m

szőlő, gyümölcsös, kert művelési ágban 3000 m2, egyéb művelési ág esetén 6000 m2

oldal-határon
álló

-720- 1500 m2 telekterület esetén – 5%

-1500- 3000 m2 telekterület esetén – 1500 m2-re vetítetten 5 % + 1500 m2 feletti telekterületre vetítetten 3 %

-3000 m2 telekterület felett – 1500 m2-re vetítetten 5 % + 1500-3000 m2 telekterületre vetítetten 3 % + 3000 m2 feletti telekterületre vetítetten 2%

Homlokzat
magasság:
5,5 m
Épület
magasság:
4 m

Homlokzat
magasság:
6,5 m
Épület
magasság:
5 m

2. A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 17. mellékletében foglalt táblázat 5. sora és „Mk-2” sora helyébe a következő rendelkezések lépnek:

Birtok-központ

50 m
1 ha

50 m
1 ha

oldal-határon álló

20 %

Homlokzatmagasság:
7,5 m
Épületmagasság:
6 m

Mk-2

Művelés
alatt
álló
terület

12 m
1100 m2

9 m
720 m2

16 m

szőlő, gyümölcsös, kert művelési ágban 3000 m2, egyéb művelési ág esetén 6000 m2

oldal-határon
álló

Lakóépülettel beépíthető terület: 5%

Beépíthető terület összesen: 10 %

Homlokzat
magasság:
5,5 m
Épület
magasság:
4 m

Homlokzat
magasság:
6,5 m
Épület
magasság:
5 m

3. A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 17. mellékletében foglalt táblázat 8. sora és „Mk-3” sora helyébe a következő rendelkezések lépnek:

Birtok-központ

50 m
1 ha

50 m
1 ha

oldal-határon álló

20 %

Homlokzatmagasság:
7,5 m
Épületmagasság:
6 m

Mk-3

Művelés
alatt
álló
terület

12 m
1100 m2

9 m
720 m2

16 m

szőlő, gyümölcsös, kert művelési ágban 3000 m2, egyéb művelési ág esetén 6000 m2

oldal-határon
álló

Lakóépülettel beépíthető terület: 5%

Beépíthető terület összesen: 10 %

Homlokzat
magasság:
5,5 m
Épület
magasság:
4 m

Homlokzat
magasság:
6,5 m
Épület
magasság:
5 m

4. A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 17. mellékletében foglalt táblázat 11. sora helyébe a következő rendelkezés lép:

Birtok-központ

50 m
1 ha

50 m
1 ha

oldal-határon álló

20 %

Homlokzatmagasság:
7,5 m
Épületmagasság:
6 m

4. melléklet az 5/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

1. A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 10. mellékletében foglalt táblázat 1. sora, „Gksz-1” sora, „Gksz-2 Gksz-2-m” sora, „Gksz-3 Gksz-3-m” sora, „Gksz-4 Gksz-4-m” sora, „Gksz-5 Gksz-5-m” sora, „Gksz-6 Gksz-6-m” sora, „Gksz-7-m” sora, „Gksz-8-m” sora, „Gksz-9” sora, „Gksz-10-m” sora és „Gksz-11-m” sora helyébe a következő rendelkezések lépnek:

Kialakítható legkisebb telekszélesség és terület

Beépíthető legkisebb telekszélesség és terület

Beépítési mód

Megengedett legnagyobb beépítettség mértéke

Megengedett legnagyobb beépítési magasság

Oldalkert megengedett legkisebb mértéke

Hátsókert megengedett legkisebb mértéke

Kialakítható legkisebb zöldfelület mértéke

Gksz-1

nem szabályozott

kialakult

zártsorú

60 %

Homlokzatmagasság:
7,5 m
Épületmagasság:
6,5 m


-

4,5 m

20 % (2)

Gksz-2
Gksz-2-m

30 m ,
3000 m2

kialakult

szabadon álló

40 %

Homlokzatmagasság:
9,0 m
Épületmagasság:
7,5 m


3,75 m

4,5 m

20 % (2)

Gksz-3
Gksz-3-m

50 m ,
3000 m2

kialakult

szabadon álló

40 %

Homlokzatmagasság:
12,0 m
Épületmagasság:
10,5 m


5,25 m

4,5 m

20 % (2)

Gksz-4
Gksz-4-m

30 m ,
3000 m2

kialakult

szabadon álló

40 %

Homlokzatmagasság:
12,0 m
Épületmagasság:
10,5 m


5,25 m

4,5 m

20 % (2)

Gksz-5
Gksz-5-m

30 m ,
3000 m2

kialakult

szabadon álló

50 %

Homlokzatmagasság:
14,0 m
Épületmagasság:
12,5 m


6,25 m

5 m

20 % (2)

Gksz-6
Gksz-6-m

nem szabályozott,
1300 m2

kialakult

szabadon álló

60 %

Homlokzatmagasság:
9,0 m
Épületmagasság:
7,5 m


3,75 m

4,5 m

20 % (3)

Gksz-7-m

30 m ,
3000 m2

kialakult

oldalhatáron álló

40 %

Homlokzatmagasság:
12,0 m
Épületmagasság:
10,5 m


8,0 m

4,5 m

20 % (2)

Gksz-8-m

30 m ,
3000 m2

kialakult

szabadon álló

60 %

Homlokzatmagasság:
12,0 m
Épületmagasság:
10,5 m


5,25 m

4,5 m

20 % (2)

Gksz-9

30 m ,
3000 m2

kialakult

oldalhatáron álló

40 %

Homlokzatmagasság:
9,0 m
Épületmagasság:
7,5 m


6,0 m

4,5 m

20 % (2)

Gksz-10-m

30 m
3000 m2

kialakult

oldalhatáron álló

50 %

Homlokzatmagasság:
14,0 m
Épületmagasság:
12,5 m

szabályozási terven jelölt építési hely szerint

szabályozási terven jelölt építési hely szerint

20 % (2)

Gksz-11-m

30 m
3000 m2

kialakult

oldalhatáron álló

50 %

Homlokzatmagasság:
9,0 m
Épületmagasság:
7,5 m

-

4,5 m

20 % (2)

5. melléklet az 5/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

1. A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 11. mellékletében foglalt táblázat helyébe a következő rendelkezés lép:

Kialakítható legkisebb telekszélesség és terület

Beépíthető legkisebb telekszélesség és terület

Beépítési mód

Megengedett legnagyobb beépítettség mértéke

Megengedett legnagyobb beépítési magasság

Oldalkert megengedett legkisebb mértéke

Hátsókert megengedett legkisebb mértéke

Kialakítható legkisebb zöldfelület mértéke

Gip-1
Gip-1-m

40 m,
5000 m2

kialakult

szabadon álló

40 %

Homlokzatmagasság:
12,5 m
Épületmagasság:
10,5 m

OTÉK szerint

4,5 m

25 % (2)

Gip-2
Gip-2-m

40 m,
3000 m2

kialakult

szabadon álló

50 %

Homlokzatmagasság:
15,0 m
Épületmagasság:
12,5 m

OTÉK szerint

5 m

25 % (2)

Gip-3

40 m,
5000 m2

kialakult

szabadon álló

30 %

Homlokzatmagasság:
15,0 m
Épületmagasság:
12,5 m

OTÉK szerint

5 m

40 % (2)

Gip-4-m

30 m,
2000 m2

kialakult

szabadon álló

50 %

Homlokzatmagasság:
12,5 m
Épületmagasság:
10,5 m

OTÉK szerint

4,5 m

25 % (2)

Gip-5(3)

40 m,
3000 m2

kialakult

szabadon álló

60 %

Homlokzatmagasság:
15,0 m
Épületmagasság:
12,5 m

OTÉK szerint

5 m

20 %

Gip-6
Gip-6-m

40 m,
3000 m2

kialakult

szabadon álló

60 %


Homlokzatmagasság:
15,0 m
Épületmagasság:
12,5 m

OTÉK szerint

5 m

25 % (2)

Gip-7-m

40 m,
3000 m2

kialakult

szabadon álló

60 %

Homlokzatmagasság:
18 m
Épületmagasság:
16 m

OTÉK szerint

6 m

25 % (2)

Gip-8-m

40 m,
5000 m2

kialakult

szabadon álló

50 %

Homlokzatmagasság:
21 m
Épületmagasság:
19 m

OTÉK szerint

8 m

25 % (2)

Gip-9-m

40 m,
5000 m2

kialakult

szabadon álló

50 %

Homlokzatmagasság:
12,5 m
Épületmagasság:
10,5 m

4 m

4 m

20 % (2)

Gip-10-m

40 m,
3000 m2

kialakult

szabadon álló

50 %

Homlokzatmagasság:
15,0 m
Épületmagasság:
13,5 m

OTÉK szerint

5 m

25 %

2. A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 11. melléklet cím szövege helyébe a következő rendelkezés lép:

(2) A kialakítható legkisebb zöldfelület területének 75%-án a zöldfelület fásítása kötelező. (3)az OTÉK előírásainál megengedőbb követelmények megállapítása az állami főügyész ZA/010/661-23/2022. számú záró szakmai véleménye alapján”

6. melléklet az 5/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

1. A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 12. mellékletében foglalt táblázat „Gá-1-m” sora, „Gá-2-m” sora és „Gá-3” sora helyébe a következő rendelkezések lépnek:

Gá-1-m

40 m,
5000 m2

kialakult

szabadon álló

60 %

Homlokzatmagasság:
12,5 m
Épületmagasság:
10,5 m

4 m

OTÉK szerint

25 % (2)

Gá-2-m

30 m,
2000 m2

kialakult

zártsorú

50 %

Homlokzatmagasság:
12,5 m
Épületmagasság:
10,5 m

-

0 m

25 % (2)

Gá-3

50 m,
5000 m2

50 m,
5000 m2

szabadon álló

40 %

Homlokzatmagasság:
12,5 m
Épületmagasság:
10,5 m

4 m

OTÉK szerint

25 % (2)

7. melléklet az 5/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

1. A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 14. melléklet 2. pontjában foglalt táblázat „K-h” sora, „K-kf” sora és „K-mü” sora helyébe a következő rendelkezések lépnek:

K-h

nem korlátozott

kialakult

szabadon álló

40 %

Homlokzatmagasság:
12,0 m
Épületmagasság:
10,5 m

40 %

-

K-kf

nem korlátozott

kialakult

szabadon álló

50 %

Homlokzatmagasság:
18,0 m
Épületmagasság:
15,0 m

15 %

-

K-mü

30 m
5 000 m2

kialakult

szabadon álló

30 %

Homlokzatmagasság:
12,0 m
Épületmagasság:
10,5 m

40 %

-

2. A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 14. melléklet 2. pontjában foglalt táblázat „(1) Technológiai és tároló építmények magassága nem korlátozott. (2) Stadion lefedését szolgáló építmények, világító- és jelzőberendezések építményeinek magassága nem korlátozott. (3) Az OTÉK előírásainál megengedőbb követelmények megállapítása az állami főépítész ZA/010/280-18/2023. számú záró szakmai véleménye alapján. (4)Az OTÉK előírásainál megengedőbb követelmény megállapítása az állami főépítész ZA/010/331-22/2023. számú záró szakmai véleménye alapján.” sora helyébe a következő rendelkezés lép:


(2) Stadion lefedését szolgáló építmények, világító- és jelzőberendezések építményeinek magassága nem korlátozott.
(3) Az OTÉK előírásainál megengedőbb követelmények megállapítása az állami főépítész ZA/010/280-18/2023. számú záró szakmai véleménye alapján.
(4)Az OTÉK előírásainál megengedőbb követelmény megállapítása az állami főépítész ZA/010/331-22/2023. számú záró szakmai véleménye alapján.

8. melléklet az 5/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

1. A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 19. melléklet 2. pontjában foglalt táblázat „Kb-sp-2” sora helyébe a következő rendelkezés lép:

Kb-sp-2

övezet területe

kialakult

Szabadon álló

10 %

Homlokzatmagasság:
7,5 m
Épületmagasság:
7,5 m

nem korlátozott

2. A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 19. melléklet 2. pontjában foglalt táblázat „Kb-kt” sora helyébe a következő rendelkezés lép:

Kb-kt

övezet területe

kialakult

szabadon álló

10%

Homlokzatmagasság:
4,0 m
Épületmagasság:
4,0 m

60%

9. melléklet az 5/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

1. A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 4. melléklet 2. pontjában foglalt táblázat 1. sora helyébe a következő rendelkezés lép:

Kialakítható legkisebb telekszélesség és terület

Beépítési mód

Megengedett legnagyobb beépítettség (saroktelek) mértéke

Megengedett legnagyobb beépítési magasság

Kialakítható legkisebb zöldfelület mértéke

2. A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 4. melléklet 2. pontjában foglalt táblázat „Ln-4” sora helyébe a következő rendelkezés lép:

Ln-4

nem szabályozott, nem szabályozott

kialakult

kialakult + 5 %, max 80 %
a tömbtelek építési telek) területére vetítetten

épületmagasság: 16 méter,
16 méternél magasabb lapostetős épületeknél a kialakult épület-magasság magastető és beépített tetőtér építése esetén 1,5 m-rel növelhető.

30 %

10. melléklet az 5/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

1. A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 5. melléklet 2. pontjában foglalt táblázat „Lk-1” sora, „Lk-2” sora, „Lk-3” sora, „Lk-4” sora, „Lk-5” sora, „Lk-6” sora, „Lk-7” sora, „Lk-8” sora, „Lk-9” sora, „Lk-10” sora, „Lk-11” sora és „Lk-12” sora helyébe a következő rendelkezések lépnek:

Lk-1

12 m,
400 m2

kialakult

zártsorú

400 m2 telekterületig 50 %,
400 m2 feletti telekterületre vetítetten 35 % (60 %) (1)

Homlokzatmagasság:
0-8,5 m
Épületmagasság:
0-6,5 m (3)

20 %

Lk-2

12 m,
400 m2

kialakult

zártsorú

400 m2 telekterületig 50 %,
400 m2 feletti telekterületre vetítetten 35 % (60 %) (1)

Homlokzatmagasság:
6,0-9,5 m
Épületmagasság:
6,0-7,5 m

20 %

Lk-3

25 m,
1100 m2

kialakult

szabadon álló

40 %

Homlokzatmagasság:
6,0-9,5 m
Épületmagasság:
6,0-7,5 m

30 %

Lk-4

20 m,
720 m2

kialakult

zártsorú

50 (75)% (2)

Homlokzatmagasság:
7,5-12,5 m
Épületmagasság:
7,5-10,5 m

20 %

Lk-5

25 m,
1100 m2

kialakult

szabadon álló

40 %

Homlokzatmagasság:
7,5-12,5 m
Épületmagasság:
7,5-10,5 m

30 %

Lk-6

20 m,
720 m2

kialakult

zártsorú

50 (75)% (2)

Homlokzatmagasság:
9,0-14,5 m (4) Épületmagasság:
9,0-12,5 m

20 %

Lk-7

25 m,
1100 m2

kialakult

szabadon álló

50 %

Homlokzatmagasság:
9,0-14,5 m
Épületmagasság:
9,0-12,5 m

20 %

Lk-8

22 m,
720 m2

kialakult

szabadon álló

40 %

1. zóna:
Homlokzatmagasság:
0-6,5 m
Épületmagasság:
0-5,0 m

2. zóna:
Homlokzatmagasság:
0-8,0 m
Épületmagasság:
0-6,5 m

3. zóna:
Homlokzatmagasság:
0-9,5 m
Épületmagasság:
0-8,0 m

30 %

Lk-9

25 m,
1100 m2

kialakult

szabadon álló

40 %

Homlokzatmagasság:
6,0-12,5 m
Épületmagasság:
6,0-10,5 m

30 %

Lk-10

25 m,
1100 m2

kialakult

szabadon álló

70 %

Homlokzatmagasság: 7,5-12,5 m
Épületmagasság: 7,5-10,5 m

0 %

Lk-11

12 m,
400 m2

kialakult

zártsorú

400 m2 telekterületig 50 %,
400 m2 feletti telekterületre vetítetten 35 %
(60 %) (1)

Homlokzatmagasság: 0-8,5 m
Épületmagasság: 0-6,5 m (3)

20 %

Lk-12

nem szabályozott,
4000 m2

kialakult,
4000 m2

szabadon álló

20%

Homlokzatmagasság: 0-13 m
Épületmagasság: 0-12 m

50 %

11. melléklet az 5/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

1. A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 8. melléklet 2. pontjában foglalt táblázat „Vt-1” sora, „Vt-2” sora, „Vt-3” sora, „Vt-4” sora, „Vt-5” sora, „Vt-6” sora, „Vt-7” sora, „Vt-8” sora, „Vt-9” sora, „Vt-10” sora, „Vt-11” sora, „Vt-12” sora, „Vt-13” sora, „Vt-14” sora, „Vt-15” sora, „Vt-16” sora, „Vt-17” sora és „Vt-18” sora helyébe a következő rendelkezések lépnek:

Vt-1

16 m,
500 m2

kialakult

zártsorú

50 (75) % (1)

Utcai párkánymagasság:
5,0-7,5 m
Épületmagasság:
5,0-7,5 m

6,0 m

10 %

Vt-2

18 (22) m (3),
720 m2

kialakult

zártsorú

75 %

Párkánymagasság:
Jákum utca felől
6,0-7,5 m
Szeglet, Munkácsy utcák, Mérleg tér és Budai N. Antal utca felől
6,0-9,5 m
Épületmagasság:
6,0-9,5 m

6,0 m

10 %

Vt-3

20 m,
720 m2

kialakult

zártsorú


400 m2 telekterületig 60 %,
400 m2 feletti telekterületre vetítetten 50 %
(2)

Homlokzatmagasság:
6,0-12,0 m (4)
Épületmagasság:
6,0(7)-10,5 m

6,0 m

10 %

Vt-4

18 (22) m (3),
720 m2

kialakult

zártsorú

75 %

Utcai párkánymagasság:
0-10,5 m(5)
Épületmagasság:
0-10,5 m

6,0 m

10 %

Vt-5

30 m,
2000 m2

kialakult

szabadon álló

40 %

Homlokzatmagasság:
0-12,0 m
Épületmagasság:
0-10,5 m

OTÉK szerint

20 %

Vt-6

16 m,
400 m2

kialakult

zártsorú

75 %

Homlokzatmagasság:
0-14,0 m (6) (8)
Épületmagasság:
0-12,5 m

6,0 m(9)

10 %

Vt-7

nem szabályozott

kialakult

zártsorú

kialakult+5 %, max. 80 % a tömbtelek (építési telek) területére vetítetten

Utcai párkánymagasság:
a kialakult állapothoz, illetve védett épületekhez illeszkedő
Épületmagasság:
0-12,5 m

6,0 m

10%

Vt-8

nem szabályozott

kialakult

zártsorú

75 %

Homlokzatmagasság:
12,5-18,0 m
Épületmagasság:
12,5-16,0 m

6,0 m

10 %

Vt-9

25 m,
1100 m2

25 m,
1100 m2

szabadon álló

40 %

Homlokzatmagasság:
0-18,0 m
Épületmagasság:
0-16,0 m

OTÉK szerint

20%

Vt-10

18 (22) m (3),
1100 m2

kialakult,
720 m2

zártsorú

80 %

Párkánymagasság:
Piac tér felől
6,0-8,5 m
Munkácsy és Sütő utca felől
6,0-10,5 m
Épületmagasság:
6,0-10,5 m

6,0 m

10 %

Vt-11

20 m,
720 m2

kialakult

oldalhatáron álló

30 %

Homlokzatmagasság:
0-9,0 m
Épületmagasság:
0-7,5 m

OTÉK szerint

50%

Vt-12

22 m
1100 m2

kialakult

oldalhatáron álló

40 %

Homlokzatmagasság:
0-9,0 m
Épületmagasság:
0-7,5 m

építési sáv területén belül az OTÉK szerint

20%

Vt-13

22 m
1100 m2

kialakult

szabadon álló

40 %

Homlokzatmagasság:
0-9,0 m
Épületmagasság:
0-7,5 m

OTÉK szerint

20%

Vt-14

16 m
500 m2

kialakult

zártsorú

50 (75) % (1)

Utcai párkánymagasság:
5,0-9,0 m
Épületmagasság:
5,0-7,5 m

6,0 m

10%

Vt-15

22 m
1100 m2

kialakult

szabadon álló

40

Homlokzatmagasság:
0-10,0 m
Épületmagasság:
0-8,5 m

OTÉK szerint

20%

Vt-16

40 m,
3000 m2

kialakult

szabadon álló

40 %

Homlokzatmagasság:
0-14,0 m
Épületmagasság:
0-12,5 m

OTÉK szerint

a be nem épített terület 50 %-a

Vt-17

16 m,
400 m2

kialakult

zártsorú

75 %

Homlokzatmagasság: 0-14,0 m (6) (8)
Épületmagasság: 0-12,5 m

0 m

10 %

Vt-18

nem szabályozott,
3000 m2

kialakult,
3000 m2

szabadon álló

30 %

Homlokzatmagasság:
0-14 m
Épületmagasság:
0-12,5 m

OTÉK
szerint

40 %

12. melléklet az 5/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

13. melléklet az 5/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

14. melléklet az 5/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

15. melléklet az 5/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

16. melléklet az 5/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

17. melléklet az 5/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

18. melléklet az 5/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

19. melléklet az 5/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

20. melléklet az 5/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

21. melléklet az 5/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

22. melléklet az 5/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

23. melléklet az 5/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

24. melléklet az 5/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

25. melléklet az 5/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

26. melléklet az 5/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

27. melléklet az 5/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

28. melléklet az 5/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

37. melléklet

29. melléklet az 5/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

38. melléklet

30. melléklet az 5/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

39. melléklet

31. melléklet az 5/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

40. melléklet

32. melléklet az 5/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

41. melléklet

33. melléklet az 5/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

42. melléklet

34. melléklet az 5/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

43. melléklet

35. melléklet az 5/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

44. melléklet

36. melléklet az 5/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez