Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 5/2024. (III. 1.) önkormányzati rendelete

a települési támogatás keretében nyújtott ellátások és a szociális szolgáltatások helyi szabályzásáról szóló 8/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 03. 02- 2024. 03. 02

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 5/2024. (III. 1.) önkormányzati rendelete

a települési támogatás keretében nyújtott ellátások és a szociális szolgáltatások helyi szabályzásáról szóló 8/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.03.02.

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ában és 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában és a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. § (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A települési támogatás keretében nyújtott ellátások és a szociális szolgáltatások helyi szabályzásáról szóló 8/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 7. § (1) bekezdése a következő d) ponttal egészül ki:

(A rendkívüli települési támogatás fajtái:)

„d) piaci vásárlási utalvány,”

(2) A Rendelet 7. § (1) bekezdése a következő f) ponttal egészül ki:

(A rendkívüli települési támogatás fajtái:)

„f) időskorúak és egészségkárosodottak támogatása.”

(3) A Rendelet 7. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az egyedül élők és az egy családban élők részére egy naptári évben kifizethető rendkívüli települési támogatás összege – a 9/A. §-ban foglaltakra figyelemmel és ide nem értve a temetési támogatást, az időskorúak és egészségkárosodottak támogatását, és a piaci vásárlási utalványt – nem haladhatja meg az 50.000 Ft-ot, 8. § (2) bekezdés szerinti kérelmezőknél, amennyiben az állami foglalkoztatási szervnél a Kormány által kihirdetett veszélyhelyzetben vetette magát nyilvántartásba, az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, és legfeljebb évi négy alkalommal állapítható meg.”

(4)1

2. § A Rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„Piaci vásárlási utalvány

10/A. § (1) Piaci vásárlási utalványra jogosult az a személy,

a) aki egyedül élő, és havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 450 százalékát, vagy

b) akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 százalékát

nem haladja meg, feltéve, hogy saját maga és családja vagyonnal nem rendelkezik.

(2) Piaci vásárlási utalványra egy családban csak egy személy jogosult.

(3) A piaci vásárlási utalvány kizárólag természetbeni szociális ellátás formájában nyújtható, amelynek összege a 30.000,- Ft-ot nem haladhatja meg.

(4) A piaci vásárlási utalvány kizárólag élelmiszer (kivéve szeszes ital) vagy ruházati cikk vásárlására használható fel legkésőbb 2025. január 31. napjáig. A jogosultság megállapítására vonatkozó kérelem 2024. április 1. napjától 2024. december 31. napjáig nyújtható be.

(5) A piaci vásárlási utalvány a Vásárcsarnok területén a (4) bekezdés szerinti termékkört árusító azon őstermelőknél, egyéni vállalkozóknál, gazdasági társaságoknál használható fel, amelyek az utalvány elfogadására vonatkozóan megállapodást kötöttek.”

3. § A Rendelet 1. alcíme a következő alcímmel egészül ki:

Időskorúak és egészségkárosodottak támogatása

10/C. § (1) Az időskorúak és egészségkárosodottak támogatására évente egyszer jogosult az a személy, aki tárgyév január 1. napján:

a) öregségi nyugellátásra,

b) rokkantsági ellátásra,

c) rehabilitációs ellátásra,

d) rokkantsági járadékra,

e) baleseti járadékra, vagy

f) időskorúak járadékára

jogosult.

(2) A támogatás hivatalból indított eljárás keretében kerül megállapításra.

(3) A támogatás megállapításához a Pénzbeli és Természetbeni Ellátások Rendszerében történő rögzítéshez szükséges adatokat (jogosult neve, születési neve, születési helye és ideje, anyja neve, állampolgársága, lakóhelye, tartózkodási helye, folyósítási vagy levelezési címe, TAJ száma, gondnokság alá helyezett jogosult esetén a törvényes képviselő adatai) időskorúak járadéka esetén a Vas Vármegyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatalától, míg az öregségi nyugellátás és az egyéb ellátás esetén a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól kell megkérni.

(4) Az időskorúak és egészségkárosodottak tárgyévi támogatásának összegét az önkormányzat a mindenkori költségvetési rendeletében állapítja meg. A támogatás összege az önkormányzat költségvetéséről szóló tárgyévi rendeletének megalkotását követő 90 napon belül kerül folyósításra.”

4. § A Rendelet 16. § (3) bekezdése a következő d) ponttal egészül ki:

(Kizárólag természetbeni ellátásként nyújtható)

„d) a piaci vásárlási utalvány.”

5. § Hatályát veszti a Rendelet

a) 6. § (2) bekezdés c) pontja,

b)2

c)3

d)4

6. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A 1. § (4) bekezdése és az 5. § b)–d) pontja 2025. február 1-jén lép hatályba.

1

Az 1. § (4) bekezdése a 6. § (2) bekezdés alapján 2025. február 1-jén lép hatályba.

2

Az 5. § b) pontja a 6. § (2) bekezdés alapján 2025. február 1-jén lép hatályba.

3

Az 5. § c) pontja a 6. § (2) bekezdés alapján 2025. február 1-jén lép hatályba.

4

Az 5. § d) pontja a 6. § (2) bekezdés alapján 2025. február 1-jén lép hatályba.