Vásárosmiske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (VII. 30.) önkormányzati rendelete

A településkép védelméről szóló 7/2019. (XII. 10.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2024. 07. 31- 2024. 08. 01

Vásárosmiske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (VII. 30.) önkormányzati rendelete

A településkép védelméről szóló 7/2019. (XII. 10.) önkormányzati rendelete módosításáról

2024.07.31.

Vásárosmiske Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 2. § (2) bekezdésében, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (2)-(3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, - a jogszabályban meghatározott véleményezési eljárás lefolytatását követően - a következőket rendeli el:

1. § A TELEPÜLÉSKÉP VÉDELMÉRŐL című 7/2019. (XII.10.) önkormányzati rendelet 1. § f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazásában:)

„f) Információs vagy más célú berendezés: a reklámnak, reklámhordozónak nem minősülő információt hordozó, hirdetést vagy hirdetményt tartalmazó berendezés, így különösen az önkormányzati hirdetőtábla, az önkormányzati faliújság, az információs vitrin, az útba igazító hirdetmény, a közérdekű molinó.”

2. § A TELEPÜLÉSKÉP VÉDELMÉRŐL című 7/2019. (XII.10.) önkormányzati rendelet 4. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A helyi védelem alá helyezést, továbbá annak megszüntetését bárki kezdeményezheti írásos formában Vásárosmiske Község Önkormányzatánál.”

3. § A TELEPÜLÉSKÉP VÉDELMÉRŐL című 7/2019. (XII.10.) önkormányzati rendelet 31. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Többszörösen összetett kúpos, tornyos tető, kupolás tető nem alakítható ki.”

4. § A TELEPÜLÉSKÉP VÉDELMÉRŐL című 7/2019. (XII.10.) önkormányzati rendelet 15. alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„15. Utcabútorra, reklámra, reklámhordozókra és egyéb információs vagy más célú berendezésekre vonatkozó követelmények

5. § A TELEPÜLÉSKÉP VÉDELMÉRŐL című 7/2019. (XII.10.) önkormányzati rendelet 53. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A helyi védett épületen az épületben működő cég elhelyezhető felirata, legfeljebb 0,5 m² méretű lehet.”

6. § A TELEPÜLÉSKÉP VÉDELMÉRŐL című 7/2019. (XII.10.) önkormányzati rendelet 56. és 57. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„56. § Kizárólag kulturális szolgáltatásra (úgy, mint kiállítás, rendezvény, egyéb kulturális és művelődési program) figyelmet felhívó a fal síkjára merőleges ideiglenes jellegű közérdekű molinó méretkorlátozás nélkül, de környezetbe illeszkedő, gyalogos- és közúti forgalmat nem zavaró módon legkorábban a szolgáltatás időpontját megelőző két héttel helyezhető el, eltávolítani az pedig legkésőbb a program, rendezvény, szolgáltatás zárását követő harmadik munkanapon kell.

57. § Kulturális szolgáltatás közelében lévő közterület – a közúti közlekedésről szóló törvényben leírtak figyelembevétele mellett – felett átfeszített közérdekűmolinó legkorábban a szolgáltatás időpontját megelőző egy héttel helyezhető el, eltávolítani azt pedig legkésőbb a program, rendezvény, szolgáltatás zárását követő harmadik napon kell.”

7. § A TELEPÜLÉSKÉP VÉDELMÉRŐL című 7/2019. (XII.10.) önkormányzati rendelet 60. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Kérelem esetén az önkormányzati főépítész, amennyiben foglalkoztatására nem kerül sor, a polgármester szakmai konzultációt biztosít a településképi követelményekről. A konzultációra a benyújtott kérelem beérkezésétől számított 8 napon belül kerül sor.”

8. § A TELEPÜLÉSKÉP VÉDELMÉRŐL című 7/2019. (XII.10.) önkormányzati rendelet 61. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Szakmai konzultáció során az önkormányzati főépítész, amennyibe foglalkoztatására nem kerül sor, a polgármester emlékeztetőben rögzíti javaslatait és nyilatkozatait, melyet a konzultáció időpontjától számított 8 napon belül megküld kérelmező részére. Azon folyamatban lévő tájékoztatás, vagy konzultáció esetében, melyek melléklet tervek alapján történnek, az emlékeztetőnek tartalmaznia kell a terveket is.”

9. § A TELEPÜLÉSKÉP VÉDELMÉRŐL című 7/2019. (XII.10.) önkormányzati rendelet 64. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A településképi bejelentési eljárás a kérelmező által az átruházott hatáskörben eljáró polgármesterhez 1 példányban írásban benyújtott bejelentésre indul.”

10. § A TELEPÜLÉSKÉP VÉDELMÉRŐL című 7/2019. (XII.10.) önkormányzati rendelet 65. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„65. § Az átruházott hatáskörben eljáró polgármester a tervezett tevékenységet – kikötéssel vagy anélkül – a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről Korm. rendeletben foglaltak alapján hallgatással tudomásul veszi, vagy megtiltja az építési tevékenységet, vagy megszünteti az eljárást, majd a bejelentőt erről a tényről értesít.”

11. § A TELEPÜLÉSKÉP VÉDELMÉRŐL című 7/2019. (XII.10.) önkormányzati rendelet 67. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„67. § Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni meglévő építmények rendeltetésének vagy a rendeltetési egységek számának megváltoztatása, továbbá reklámok és reklámhordozók elhelyezése esetén.”

12. § A TELEPÜLÉSKÉP VÉDELMÉRŐL című 7/2019. (XII.10.) önkormányzati rendelet 68. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„68. § Az átruházott hatáskörben eljáró polgármester a településképi rendelkezések megsértése esetén a tulajdonost a jogsértő állapot megszüntetésére hívja fel, határidő megjelölésével.”

13. § A TELEPÜLÉSKÉP VÉDELMÉRŐL című 7/2019. (XII.10.) önkormányzati rendelet 69. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Amennyiben a 68. §-ban meghatározott kötelezésben foglalt határidő eredménytelenül telt el, az önkormányzat átruházott hatáskörben eljáró polgármestere településképi kötelezés formájában - önkormányzati hatósági döntéssel - a kötelezettel szemben legkevesebb 100 000 forint, természetes személyek esetén 200 000 forint, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén 1 000 000 forint felső határral rendelkező közigazgatási bírságnak minősülő településkép-védelmi bírságot szab ki a jogsértő állapot megszüntetésére az érintett építmény, építményrész felújítására, átalakítására, elbontására való ismételt kötelezés mellett, új határidő megjelölésével.

(2) Amennyiben az (1) bekezdésben meghatározott határidő eredménytelenül telt el, és az ügyfél a polgármester végleges döntésében foglalt kötelezésnek és a bírság megfizetésének nem tett eleget, az végrehajtható.

(3) A bírság mértékének meghatározásakor az átruházott hatáskörben eljáró polgármester által a mérlegelés a közigazgatási szabályszegések szankcióinak átmeneti szabályairól, valamint a közigazgatási eljárásjog reformjával összefüggésben egyes törvények módosításáról és egyes jogszabályok hatályon kívül helyezéséről szóló törvényben foglaltak alapján a jogsértés jellegére való tekintettel történik.”

14. § Hatályát veszti A TELEPÜLÉSKÉP VÉDELMÉRŐL című 7/2019. (XII.10.) önkormányzati rendelet

15. § Ez a rendelet 2024. július 31-én lép hatályba.