Báránd Községi Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (IV. 29.) önkormányzati rendelete

Báránd Község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 19/2022. (XII.15.) számú önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 04. 30- 2024. 04. 30

Báránd Községi Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (IV. 29.) önkormányzati rendelete

Báránd Község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 19/2022. (XII.15.) számú önkormányzati rendelet módosításáról

2024.04.30.

Báránd Község Önkormányzata Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII.15.) Korm. rendelet 69. § (2) bekezdésének d.) pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal Állami Főépítésze záró szakmai véleménye figyelembevételével a következőket rendeli el:

1. § (1) A Báránd Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 19/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelet 12. § (1)–(4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Beépítésre szánt területek építési telkeinek gépjárművel történő megközelítésére közterülethez csatlakozó magánutat lehet kialakítani.

(2) Beépítésre szánt területek építési telkeinek gépjárművel történő megközelítésére magánutakat létesíteni telekalakítás keretében a következő rendelkezések betartásával lehetséges:

a) az új magánutak építési területét (szabályozási szélességét) keresztmetszeti méretezéssel kell meghatározni, mely a méretezéstől függetlenül 80 m hosszúságig legalább 8,0 m, 150 m hosszúságig legalább 10,0 m, 150 m hosszúság felett legalább 12,0 m kell legyen.

b) az 50 méter hosszúságot meghaladó, közterületi kikötéssel nem rendelkező zsákutca jellegű kialakítás csak a közforgalmú településüzemeltetést és a katasztrófavédelmet is kiszolgáló fordulási sugarat biztosító végfordulóval alakítható ki. Az ilyen magánút szakasz legfeljebb 200 méter lehet.

(3) Meglévő magánút akkor szüntethető meg, ha az arról kiszolgált telkek a vonatkozó építési szabályoknak továbbra is maradéktalanul megfeleltethetőek.

(4) Külterületi beépítésre nem szánt területeken az egyes telkek gépjárművel történő megközelítésére szolgáló magánút mezőgazdasági, vagy erdőterületi kiszolgáló útként alakítható ki legalább 6,0 méter szélességgel annak hosszától függetlenül. Az út hossza a feltárandó telkekhez igazodó, számszerűsített mérethatár nélküli.”

(2) A Báránd Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 19/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelet 12. §-a a következő (5) és (6) bekezdéssel egészül ki:

„(5) Nyúlványos telket a következő rendelkezések betartásával lehet kialakítani:

a) nyúlványos telek újonnan akkor alakítható ki, ha a telek egy részét közérdekből kell igénybe venni, és a visszamaradó telekrész az általános előírások alapján még beépíthető, és beépíthetővé tehető. Ebben az esetben az építési hely az igénybe vett terület határára illeszkedik, az építési vonal az igénybe vett terület határától, — amennyiben előírás (pld: védőtávolság) másképp nem rendelkezik — legalább 5,00 m;

b) a beépítésre szánt építési övezetekben nyúlványos (nyeles) telek zárványtelek (közterületi kapcsolattal nem rendelkező telek) esetén is kialakítható;

c) a nyúlvány (nyél) 4 m-nél keskenyebb nem lehet.

(6) A nyúlványos telek kialakítását segítő magyarázó ábrát a rendelet 2. függeléke tartalmazza.”

2. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a kihirdetését követő második napon hatályát veszti.